Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі розповіли владі про негативні наслідки заборони реклами ліків

Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі розповіли владі про негативні наслідки заборони реклами ліків

21 Листопада 2014
4304
21 Листопада 2014
13:23

Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі розповіли владі про негативні наслідки заборони реклами ліків

4304
Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі розповіли владі про негативні наслідки заборони реклами ліків
Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі розповіли владі про негативні наслідки заборони реклами ліків

Передбачене в проекті Коаліційної угоди запровадження заборони реклами лікарських засобів призведе до збільшення частки неякісних препаратів на ринку, зростання масштабів неконтрольованого споживання медпрепаратів та самолікування. Про це йдеться у листі голови Федерації роботодавців медійної галузі України Ганни Безлюдної до Президента України, прем‘єр-міністра, голові Верховної Ради та лідерів політичних сил, які братимуть участь у створенні Коаліційної угоди.

 

На думку федерації, заборона реклами лікарських засобів не вирішить питання шкідливого впливу самолікування, а навпаки - збільшить масштаби цієї проблеми. Зараз реклама лікарських засобів стимулює виробників медпрепаратів дотримуватись високих стандартів при виробництві ліків і дбати про збереження своєї репутації, вважають у федерації.

 

«Обмеження ж реклами ліків, навпаки, створить передумови для збільшення впливу альтернативних непублічних джерел інформації про ліки для споживачів і, таким чином, призведе до зростання неконтрольованого споживання лікарських засобів, самолікування, зростання частки неякісних препаратів на ринку та посилення недобросовісної конкуренції на ринку лікарських засобів в Україні і непрозорого ціноутворення», - зазначається у листі.

 

Крім того, заборона ліків призведе до суттєвого скорочення доходів ЗМІ - надходження від реклами медпрепаратів становлять від 15 до 40% доходів залежно від типу медіа. «Позбавлення ЗМІ такої значної частини надходжень в умовах суттєвого падіння ділової активності та рекламного ринку України неможливо компенсувати за жодних обставин. Це призведе до значних скорочень працівників, зникнення великої кількості ЗМІ та зниження можливості вітчизняних медіа створювати якісний продукт та конкурувати з іноземними ЗМІ», - йдеться у зверненні.

 

У листі відзначається, що практика запровадження подібних обмежень відсутня в Європейському Союзі. Європейська конвенція про транскордонне телебачення 1989 року, яка була ратифікована Україною та вступила в дію у 2009 році, передбачає заборону реклами виключно рецептурних лікарських засобів. Введення заборони реклами лікарських засобів, за даними федерації, також суперечать зобов'язанням України в межах Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

 

Федерація роботодавців медійної галузі України виступає проти прийняття подібних змін у діюче законодавство України та закликає вилучити з тексту Коаліційної угоди пункт про запровадження заборони реклами лікарських засобів.

 

Нагадаємо, оприлюднений 15 листопада на сайті «Блоку Петра Порошенка» робочий варіант проекту Коаліційної угоди пропонує заборонити рекламу ліків, тютюну та алкоголю. Чинним законом «Про рекламу» дозволяється реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та які не внесені центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.

 

17 листопада головні редактори та керівники низки українських ЗМІ звернулися до переможців парламентських виборів, які формують нову коаліцію, з проханням не забороняти рекламу ліків, як це пропонується проектом коаліційної угоди.

 

19 листопада провідні об'єднання галузі медіа - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» - закликали учасників майбутньої коаліції вилучити з проекту Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання пункт щодо заборони реклами лікарських засобів.

 

Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький також виступив проти заборони реклами ліків у ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4304
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду