Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький виступає проти заборони реклами ліків у ЗМІ

Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький виступає проти заборони реклами ліків у ЗМІ

19 Листопада 2014
4720
19 Листопада 2014
13:53

Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький виступає проти заборони реклами ліків у ЗМІ

4720
Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький виступає проти заборони реклами ліків у ЗМІ
Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький виступає проти заборони реклами ліків у ЗМІ

Член комітету свободи слова та депутат чинного парламенту Микола Княжицький виступає проти пункту про заборону реклами ліків, як це пропонується проектом Коаліційної угоди. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, сьогодні, 19 листопада,  Назім Бедіров (НІС - «Інтер»), Олена ФролякОксана СоколоваОлександр Семирядченко (усі - ICTV), Михайло Шаманов (Новий канал), Роман Андрейко (канал «24»), Володимир Павлюк (СТБ), Павло Кужеєв («112 Україна»), Олександр Бутко (Tonis) приєдналися до звернення головних редакторів і керівників ЗМІ до майбутніх учасників парламентської коаліції.

 

За оцінками експертів, розміщення реклами лікарських засобів залежно від типу ЗМІ становить від 15% до 40% загального обсягу їх доходів, тож позбавлення ринку ЗМІ такої значної частини надходжень в умовах кризи призведе до значних скорочень працівників, зникнення великої кількості ЗМІ та зниження можливості вітчизняних медіа створювати якісний продукт та конкурувати з іноземними ЗМІ, що є надзвичайно важливим в умовах інформаційної війни.

 

Пан Кянижицький, який також є одним із засновників телеканалу «Еспресо TV», у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що негативно ставиться до заборони реклами нерецептурних ліків.

 

«Україна підписала Європейську конвенцію про транскордонне телерадіомовлення і ті пункти, які в ній стосуються реклами ліків, ми слово в слово переписали в наші закони «Про рекламу» та «Про телебачення та радіомовлення». Це сталося буквально минулого місяця. Таким чином реклама рецептурних ліків - заборонена, а нерецептурних - ні. Зараз вже остаточно зрозуміло, що наступного року рекламний ринок впаде ще більше. Як відомо, наші медіаканали є дотаційними. Штучне позбавлення їх додаткових рекламних надходжень поставить ЗМІ в більшу залежність від їх власників, їх інтересів, і - відповідно - джинси. Тому я вважаю, що це не є виправданий пункт», - зазначив він.

 

Микола Княжицький також підкреслив, що ці ліки все одно рекламуватимуть іншими шляхами, тому такий крок не є виправданим. «Бо зрозуміло, що відбудеться - реклама нікуди не дінеться, вона все одно буде біля дверей - це зовнішня реклама, реклама в аптеках та супермаркетах тощо. Тобто ми просто заборонимо їй підтримувати вільне слово,  віддамо ці бюджети іншим сферам. Я вважаю, що варто захищати інтереси ЗМІ. Бо свобода ЗМІ - це, на мою думку, в першу чергу фінансова свобода, яка дозволить медіа не лобіювати інтереси певних груп людей», - вважає пан Княжицький.

 

Він також нагадав про те, що вже зараз чимало ЗМІ закриваються через брак реклами, зокрема видання медіахолдингу Sanoma Ukraine, який оголосив про припинення роботи 17 листопада.

 

На запитання, чи обговорювали цей пункт майбутні учасники коаліції до того, як внести його до проекту Коаліційної угоди, Микола Княжицький зазначив, що з ним особисто ніхто не обговорював цей пункт.

 

«Зі мною це ніхто не обговорював. З тими законодавцями, які займалися медіа, теж. Однак від кожної фракції на розробку цієї Коаліційної угоди були делеговані люди. Від нашої фракції зокрема Леонід Ємець активно працював над нею, і я йому висловлював цю позицію, він обіцяв її донести до інших учасників обговорення», - сказав депутат.

 

Він зазначив також, що не буде голосувати за цей пункт. «Я просто не буду голосувати за це в парламенті і зроблю все, щоб і інші не голосували», - заявив пан Княжицький.

 

На думку Миколи Княжицького, в інших фракціях «багато фахівців та колишніх журналістів вважають так само».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду