Вийшла друком книга журналіста Дмитра Полюховича про подільського ілюміната Тадея Грабянку

Вийшла друком книга журналіста Дмитра Полюховича про подільського ілюміната Тадея Грабянку

22 Травня 2024
1397
22 Травня 2024
15:31

Вийшла друком книга журналіста Дмитра Полюховича про подільського ілюміната Тадея Грабянку

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1397
Тадею Грабянці присвячено сотні публікацій та десятки досліджень, що побачили світ за останні півтора століття в різних країнах світу. В Україні книга Дмитра Полюховича стала першим таким дослідженням.
Вийшла друком книга журналіста Дмитра Полюховича про подільського ілюміната Тадея Грабянку
Вийшла друком книга журналіста Дмитра Полюховича про подільського ілюміната Тадея Грабянку

У видавництві Руслана Халікова вийшла книга історика й журналіста Дмитра Полюховича «Тадей Грабянка — король ілюмінатів», присвячена знаменитому в Європі, але мало знаному в Україні подільському містику, езотерику та ілюмінату «графу Остапу». Його за особистим розпорядженням російського імператора Олександра І у 1807 році ув’язнили у Петропавлівській фортеці, де граф помер. Найвірогідніше, його отруїли, вважає автор.

Грабянці та очолюваним ним ілюмінатам французького міста Авіньйон присвячено сотні публікацій та десятки фундаментальних досліджень, що побачили світ за останні півтора століття в різних країнах світу. В Україні книга Полюховича стала першим таким дослідженням.

Грабянка ще й досить популярний персонаж у масовій літературі, оскільки частина дослідників ХІХ та початку ХХ століття вважали, що граф Грабянка і знаменитий граф Каліостро — одна й та сама особа. Хто й чому так вважав — детально розповідається в досліджені Дмитра Полюховича.

«Почалося все з прохання керівництва громади міста Городка (Хмельницька область. — “ДМ”) написати короткі довідки про визначних історичних діячів, які пов’язані з Городоччиною, — розповів “Детектору медіа” Дмитро Полюхович. — Тут без Грабянки було аніяк. Адже його головна резиденція знаходилася в селі Остапківці, що біля Городка. На її честь, до речі, містик себе називав “графом Остапом”. Хто це такий, у загальних рисах я знав, але без подробиць. Коли дійшли руки до Грабянки, я дуже здивувався. Над довідкою я почав працювати, як з’ясувалося, саме в день 215-ї річниці з дня його смерті! Робота над коротенькою, максимум на сторінку тексту, довідкою так захопила, що у підсумку вийшла ціла книжка».

Для цього автору, за його словами, довелося «пролопатити» чи не сотню французьких, німецьких, американських, італійських, португальських, польських і російських джерел від кінця XVIII століття й до нашого часу.

«Крім містичного збігу з датою початку роботи над дослідженням містичні збіги і відкриття переслідували мене і впродовж роботи над книжкою, — каже Полюхович. — Не виключено, що бунтівній душі Великого подільського містика дуже вже захотілося, аби про нього згадали на батьківщині».

Фото: horodok.city

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1397
Теги:
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Theodora
23 дн. тому
Про нього навіть згадується в романі Юрія Даценка "Життя вічне"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду