Книжка заспокоює: Посольство Ізраїлю передало Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій дитячих книг

Книжка заспокоює: Посольство Ізраїлю передало Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій дитячих книг

20 Квітня 2024
804
20 Квітня 2024
00:30

Книжка заспокоює: Посольство Ізраїлю передало Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій дитячих книг

804
Головна ідея виставки «Око бурі» полягає у тому, що книжка – це те, що батьки в першу чергу, разом з іграшками, беруть до бомбосховищ та укриттів, аби заспокоїти, відволікти та розрадити своїх дітей під час жахіть повітряних атак.
Книжка заспокоює: Посольство Ізраїлю передало Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій дитячих книг
Книжка заспокоює: Посольство Ізраїлю передало Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій дитячих книг

Посольство Держави Ізраїль в Україні передало київському Культурному кластеру «Краків» виставку ілюстрацій українських й ізраїльських художників до дитячих книжок «Око бурі».

Під час церемонії відкриття експозиції у «Кракові» Надзвичайний та Повноважний посол Ізраїлю в Україні Міхаєль Бродський сказав: «У ці непрості для Ізраїлю та для України часи в категорію щастя переходять зовсім базові речі: бути разом всією сімʼєю, бути в безпеці. Я, як і ми всі, хотів би ніколи не вживати слова «діти» та «війна» в одному реченні. Але реалії такі, що ізраїльські, як і українські, діти добре знають, як це — коли війна входить у твій дім».

Надзвичайний та Повноважний посол Ізраїлю в Україні Міхаєль Бродський

Головна ідея виставки полягає у тому, що книжка – це те, що батьки в першу чергу, разом з іграшками, беруть у бомбосховища та укриття, аби заспокоїти, відволікти та розрадити своїх дітей під час жахіть повітряних атак.

Заступниця директора з культурних проектів і комунікацій Київського культурного кластеру Ірина Плехова повідомила «Детектору медіа», що виставку українсько-ізраїльської художньої ілюстрації «Око бурі» вперше було представлено у рамках ХІ Книжкового Арсеналу за підтримки Посольства Ізраїлю. «Але оскільки у «Кракові» регулярно реалізуються різноманітні проєкти для дітей, ізраїльські колеги вирішили передати нам виставку на постійній основі – адже завдяки цьому її експозиційне життя триватиме далі, і її зможуть побачити набагато більше людей», - зазначила Ірина Плехова.

Ганна Старостенко, заступниця Голови КМДА з питань культури, звертаючись до гостей на відкритті «Ока бурі» у «Кракові», сказала: «Звуки тривоги, які викликають моторошні відчуття…  Це знають в Ізраїлі, це знають в Україні. Ця виставка відображає події, які відбуваються зараз в наших країнах. І доля дітей під час війни є особливо драматичною сторінкою. Тому що діти – найважливіше та найцінніше, що у нас є. Тому що вони забезпечують наше майбутнє. І дійсно, діти сьогодні знають про війну не лише з книжок та фільмів. Але книга, її ілюстративне мистецтво може відволікати наших дітей, та й всіх нас, від тих страхіть, які ми сьогодні переживаємо».  

Ізраїльська художниця та аташе з питань культури Посольства Ізраїлю Регіна Шафір розповіла, що зазвичай вона створює невеличкі мультфільми та малює те, що бачить навколо - у тому числі, і війну. «Я намагаюся малювати кумедні речі, що відбуваються під час війни. Адже поки ти смієшся, тобі не страшно. І наша виставка рік тому була створена з такою ж метою. Ми обрали декілька книжок з ілюстраціями українських та ізраїльських художників. Я щаслива, що у «Кракові» вона отримає нове життя», - поділилася ізраїльська аташе.

Після цього було продемонстровано чотири анімаційних скетчі Регіни Шафір, у яких вона показала, що і під час війни трапляються такі кумедні речі, які можуть позитивно вплинути на психологічний стан і дітей, і дорослих. Наприклад, в одному з них мати, аби заспокоїти свою малечу, налякану виттям сирени повітряної тривоги, переключає увагу дітей на кота, який у цей час відчайдушно нявчить: мовляв, це ж не сирена виє, а кіт.

Співкураторка виставки з української сторони, Ольга Блажієвська, співробітниця Дому освіти і культури «Майстер Клас», який є давнім партнером ізраїльського дипломатичного представництва, наголосила: «Мені здається дуже важливим, що тема нашого першого з початку повномасштабного вторгнення спільного проєкту присвячена дітям. Бо сьогодні ми як ніколи усвідомлюємо: те, за що боряться обидві наші держави – Україна та Ізраїль - це саме діти, їхнє майбутнє».

На виставці «Око бурі» представлені роботи, створені в період 2021-2023 років. Ілюстрації митців відображають щасливі моменти, які потрібні дітям для їхнього повноцінного зростання. На малюнках немає чіткого відображення воєнних подій, адже концепція виставки полягає в іншому – точці спокою — важливих подіях у житті будь-якої дитини.

Свої ілюстрації на виставці представили 6 ізраїльських та 6 українських художників: Генадій Аркуліс (Ізраїль), Оріт Бергман (Ізраїль), Євгенія Гайдамака (Україна), Ольга Дегтярьова (Україна), Драчковська Оксана (Україна), Раайя Карас (Ізраїль), Шира Корах (Ізраїль), Іван Кравець (Україна), Грася Олійко (Україна), Максим Паленко (Україна), Лілія Сога (Ізраїль), Омер Хофман (Ізраїль).

 Фото автора

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
804
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду