«У-Медіа»: ICTV і Перший Національний – лідери антирейтингу травня за кількістю підозрілих матеріалів у новинах

7 Червня 2010
12210
7 Червня 2010
15:27

«У-Медіа»: ICTV і Перший Національний – лідери антирейтингу травня за кількістю підозрілих матеріалів у новинах

12210
«У-Медіа»: ICTV і Перший Національний – лідери антирейтингу травня за кількістю підозрілих матеріалів у новинах

Ситуація з порушенням професійних стандартів інформаційної журналістики, що свідчать про замовний характер матеріалів, у новинах всеукраїнських телеканалів дедалі погіршується. Частішають випадки замовчування суспільно важливих тем. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Детектор медіа» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Загалом протягом 4 тижнів (3 - 29 травня) було виявлено 487 матеріалів із ознаками таких порушень (у квітні - 424).

 

 

 

 

Зростання кількості порушень стандартів, що свідчать про можливий замовний характер, протягом весни 2010 року.

 

Найбільшу кількість матеріалів із порушеннями, що можуть свідчити про замовність, було зафіксовано у новинах телеканалу ICTV (105). На другому місці в антирейтингу з 92 матеріалами - державний Перший Національний телеканал. «Інтер», який очолював антирейтинг у квітні, опинився на третьому місці з 91 матеріалом. У новинах «1+1» було виявлено 76 підозрілих матеріалів, ТРК «Україна» - 48. Найкращі результати - у Нового каналу (40 матеріалів) та СТБ (20). 5 канал протягом 3/4 звітного періоду не оцінювався з технічних причин, однак результат останнього тижня (15 підозрілих матеріалів) свідчить про те, що кількість порушень у новинах цього каналу є середньою.

 

Канал

Кількість

матеріалів

Перший Національний

92

«1+1»

76

«Інтер»

91

СТБ

20

Новий канал

40

ICTV

105

5 канал

не оцінювався з технічних причин

ТРК «Україна»

48

 

Як відзначають експерти моніторингу, переважна більшість матеріалів із ознаками замовності висвітлювали політичні теми. Загалом лише 37 із 487 виявлених сюжетів і повідомлень із порушеннями можна віднести до «комерційних» замовних матеріалів, із них 15 були показані телеканалом ICTV, 9 - СТБ, 5 - Новим каналом, 5 - «1+1», 3 - ТРК «Україна».

 

 

 

 

Співвідношення комерційних та політичних замовних матеріалів у новинах всеукраїнських телеканалів у травні.

 

Головними напрямками пропаганди, відзначають експерти, були наступні:

 

- Конструктивний українсько-російський політичний діалог;

 

- Святкування 65-річчя перемоги над гітлерівською Німеччиною;

 

- Успіхи та конструктивна робота влади;

 

- Роздрібненість опозиції та її неспроможність об'єднатись;

 

- Правопорушення опозиції (димові шашки у Верховній Раді, кримінальна справа проти Тимошенко тощо);

 

- Відповідальність попередньої влади за погану ситуацію в країні та намагання нової все виправити.

 

Найчастіше порушуються стандарти балансу думок і повноти інформації, рідше - відокремлення фактів від коментарів, найрідше - точності і достовірності. Співвідношення матеріалів із позитивною оцінкою або поданням дій влади та негативною - опозиції становить близько 5:1.

 

 

 

Співвідношення позитивних матеріалів про владу і негативних про опозицію в новинах всеукраїнських телеканалів у травні.

 

Великою також є кількість випадків замовчування суспільно важливих тем у новинах. Найчастіше, згідно з результатами моніторингу, такі випадки фіксуються у новинах Першого Національного (18 протягом місяця), «Інтера» (16), ICTV і Нового каналу (15),  «України» (14). Показник СТБ і «1+1» - 8 випадків замовчування.

 

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Детектор медіа» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Детектор медіа» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності  українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Матеріали проекту читайте у рубриці «Медіаграмотність» сайту «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12210
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Небайдужий
5078 дн. тому
Є ще одне пояснення. Моніторинги стали прискіпливішими. Наприклад, по СТБ до них почали включати сюжети, які йдуть поза новинами. Для того, щоб картина виглядала ще катастрофічнішою, треба зараховувати до сюжетів ще й рекламні ролики. Тоді навіть найскупіші грантодавці погодяться, що ситуація зі свободою слова в Україні різко погіршилася
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду