Член комітету профспілки Інна Удовенко подає до суду на НТКУ за незаконне скорочення

5 Червня 2009
29898
5 Червня 2009
17:38

Член комітету профспілки Інна Удовенко подає до суду на НТКУ за незаконне скорочення

29898
Член комітету профспілки Інна Удовенко подає до суду на НТКУ за незаконне скорочення

Член комітету  осередку Київської незалежної медіа-профспілки  в Національній телекомпанії України Інна Удовенко подає позов проти свого роботодавця за незаконне скорочення.

 

«Я подаю в суд на телеканал, буду отстаивать честь, достоинство и деловую репутацию. Мне предлагали, как вариант остаться на работе в том случае,  если откажусь от членства в комитете КНМП или вообще выйду из него. Я отказалась. За продажность не уважают не свои не чужие», - пише в листі до «Детектор медіа» Інна Удовенко. За словами Інни, яка працювала асистентом режисера, вона заздалегідь отримала попередження про скорочення, згідно з яким її мали звільнити 22 квітня. 21 квітня вона перебувала на роботі до 21-ї години. «С 22 апреля я была на больничном, а когда пришла на работу, то мне сказали, что я уволена с 21-го», - обурюється Інна.

 

Юрист КНМП Валентина Прибильська в коментарі ТК зазначає, що адміністрація НТКУ порушує не тільки чинне законодавство про працю, але й ст. 43 Конституції України, тобто норму прямої дії. «В НТКУ діє система, яка жорстоко розправляється з працівниками, які не мовчать і захищають свої права. Щодо Інни Удовенко, то канал порушує ще й закон про профспілки, оскільки її як члена комітету не мають права скорочувати. 21 квітня Інна Удовенко перебувала на роботі до 21-ї години. Коли ж вона принесла докази, що працювала цього дня, то їх не врахували і звільнили 21-м числом. У цьому випадку начальник відділу кадрів вчиняє кримінальні дії. Це вже прерогатива прокуратури розібратися з ним особисто», - сказала Валентина Прибильська.

 

У Національній телекомпанії вважають, що не порушили вітчизняного законодавства, скорочуючи Інну Удовенко.

 

«Згідно з частиною першою статті 40 Кодексу законів про працю України (далі - «КЗпП»): «трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників», - пише прес-служба каналу, посилаючись на юридичне управління.

 

«Відповідно до наказу НТКУ № 3 від 17 січня 2009 року «Про скорочення штатної чисельності» (далі - Наказ), посаду, яку займала Удовенко І.П. скорочена  з  22 квітня 2009 року. 2 лютого 2009 року листом № 11-ук від 30.01.2009 року Удовенко І.П. була попереджена у встановленому порядку  щодо скорочення посади та її звільнення згідно з ч.1. ст. 40 КЗпП. На підставі вищезазначеного Наказу був виданий Наказ № 207-к від 21 квітня 2009 року «По особовому складу» щодо звільнення Удовенко І.П. 21 квітня 2009 року. Під час звільнення Удовенко І.П. НТКУ дотрималося всіх вимог, передбачених чинним законодавством України», - йдеться у коментарі.

 

Нагадаємо, що КНМП оскаржує незаконне звільнення працівників Національної телекомпанії в суді. За словами юриста КНМП Валентини Прибильської, Шевченківський райсуд затягує розгляд справи про скорочення, не відкриваючи провадження.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29898
Читайте також
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій
5454 дн. тому
Инна,держись!ты делала правильно,помогаю людям,защищая их права,есть люди которые помогут и тебе!
s_brun
5454 дн. тому
Роботодавці стараються позбутися профспілкових осередків у виданнях шляхом звільнення чи залякування лідерів. Особливо, якщо йдеться не про кишенькові, а про реальні профспілки, які беруться захищати права журналістів. Це вже схоже на тенденцію. Прикро, що навіть державні структури, якою є НТКУ йдуть на порушення закону. Коли звільняють людину не за погане виконання обов'zзків, а за приналежність до профспілки - це ганебно, і керівники такого телеканалу мають за це відповідати
Віолета , журналіст
5456 дн. тому
Ілащук, Ви зловживаєте своїм службовим становищем. Ви, що гадаєте , що Вам все дозволено? Ваші дії є кримінально-карними, які передбачені ст.ст.364, 365 КК України.
ПАТРИОТ
5457 дн. тому
Да, у некоторых телеканалов появилась тенденция: вместе с водой выплескивать и ребенка.
nyapk
5457 дн. тому
Українці починають захищати свої права. Сподіваюся, це стане традицією. А іншим телеканалам (і не лише їм) уроком на майбутнє. {CENSORED}
НТКУ-шник
5457 дн. тому
Обычно на "зубок" знают матчасть и следят за ее опрятностью люди определенного контингента!
Сумно!
5458 дн. тому
Якщо це слова журналіста - "не свои не чужие", то, можливо, правильно, що її скоротили?
телевізійник
5458 дн. тому
Вже давно на НТКУ стало традицією скорочувати співробітників порушуючи законодавство. Мабуть, ця чергова "чистка" має компенсувати витрати пана Ілащука на утримання вкрай необхідної кількості віце-президентів та інших численних керівників, яких вже набагато більше ніж просто працівників. З НТКУ завжди витісняли лише тих, хто не хоче мовчати. Звісно, підлабузники, "мертві душі" та "білявки в законі" набагато зручніші підлеглі ніж компетентні працівники без навичок вилизування ****. За свої законні права необхідно боротися! Інна, тримайся!
razin
5458 дн. тому
Какая-то мутная история, явно Илащук че-то намутил незаконное. Ну ниче, скоро власть сменится, и его тоже турнут пинком под зад. а за его художества еще и посадят)
Ред.
5458 дн. тому
"не свои, не чужие" - ПРАВИЛЬНО будет иначе - "ни свои, ни чужие" учите матчасть
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду