detector.media
05.06.2009 17:38
Член комітету профспілки Інна Удовенко подає до суду на НТКУ за незаконне скорочення

Член комітету  осередку Київської незалежної медіа-профспілки  в Національній телекомпанії України Інна Удовенко подає позов проти свого роботодавця за незаконне скорочення.

 

«Я подаю в суд на телеканал, буду отстаивать честь, достоинство и деловую репутацию. Мне предлагали, как вариант остаться на работе в том случае,  если откажусь от членства в комитете КНМП или вообще выйду из него. Я отказалась. За продажность не уважают не свои не чужие», - пише в листі до «Детектор медіа» Інна Удовенко. За словами Інни, яка працювала асистентом режисера, вона заздалегідь отримала попередження про скорочення, згідно з яким її мали звільнити 22 квітня. 21 квітня вона перебувала на роботі до 21-ї години. «С 22 апреля я была на больничном, а когда пришла на работу, то мне сказали, что я уволена с 21-го», - обурюється Інна.

 

Юрист КНМП Валентина Прибильська в коментарі ТК зазначає, що адміністрація НТКУ порушує не тільки чинне законодавство про працю, але й ст. 43 Конституції України, тобто норму прямої дії. «В НТКУ діє система, яка жорстоко розправляється з працівниками, які не мовчать і захищають свої права. Щодо Інни Удовенко, то канал порушує ще й закон про профспілки, оскільки її як члена комітету не мають права скорочувати. 21 квітня Інна Удовенко перебувала на роботі до 21-ї години. Коли ж вона принесла докази, що працювала цього дня, то їх не врахували і звільнили 21-м числом. У цьому випадку начальник відділу кадрів вчиняє кримінальні дії. Це вже прерогатива прокуратури розібратися з ним особисто», - сказала Валентина Прибильська.

 

У Національній телекомпанії вважають, що не порушили вітчизняного законодавства, скорочуючи Інну Удовенко.

 

«Згідно з частиною першою статті 40 Кодексу законів про працю України (далі - «КЗпП»): «трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників», - пише прес-служба каналу, посилаючись на юридичне управління.

 

«Відповідно до наказу НТКУ № 3 від 17 січня 2009 року «Про скорочення штатної чисельності» (далі - Наказ), посаду, яку займала Удовенко І.П. скорочена  з  22 квітня 2009 року. 2 лютого 2009 року листом № 11-ук від 30.01.2009 року Удовенко І.П. була попереджена у встановленому порядку  щодо скорочення посади та її звільнення згідно з ч.1. ст. 40 КЗпП. На підставі вищезазначеного Наказу був виданий Наказ № 207-к від 21 квітня 2009 року «По особовому складу» щодо звільнення Удовенко І.П. 21 квітня 2009 року. Під час звільнення Удовенко І.П. НТКУ дотрималося всіх вимог, передбачених чинним законодавством України», - йдеться у коментарі.

 

Нагадаємо, що КНМП оскаржує незаконне звільнення працівників Національної телекомпанії в суді. За словами юриста КНМП Валентини Прибильської, Шевченківський райсуд затягує розгляд справи про скорочення, не відкриваючи провадження.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY