Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії

7 Вересня 2005
795
7 Вересня 2005
16:43

Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії

795
Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії
Сьогодні "Детектор медіа" отримала декларацію профспілок Національної телекомпанії, в якій, критикується нинішній процес реформування НТКУ.

Наводимо її текст повністю:

"НАЦІОНАЛЬНА ТЕЛЕКОМПАНІЯ БУДЕ ЖИТИ I ТВОРИТИ

Декларація профспілок НТКУ відповідно до Ст.22 “Закону про профспілки, їх права та гарантії діяльності”

Київ, 7 вересня 2005 р.

Колектив Національної телекомпанії України підтримує ідею реформування НТКУ iвиступає за професійний, грамотний i етичний менеджмент цього процесу.

Ми готові запропонувати свою кандидатуру керівника НТКУ i вимагаємо від керівництва держави провести призначення керівника телекомпанії на конкурсній основі. Цей крок ми будемо вважати основоположним для створення суспільного мовлення в Україні.

Ми за законність, повноцінне суспільнозначиме мовлення, виконання ліцензії, чесний i відкритий соціальний діалог. Ми проти келійності, невмотивованого скорочення фахівців, проти “закритих”конкурсів програм, мета яких не збагачення палітри каналу, а просто – збагачення! Ми проти того, щоб наш канал залишався центральним “телемагазином” країни, а національний ефір роздавався стороннім виробникам та приватним структурам.

Ми вимушені констатувати, що реорганізація каналу, яка фактично почалася з приходом так званої нової команди, ведеться непрофесійно i недемократично, з порушенням законодавства та за відсутності відкритого соціального діалогу.

Замість атестації та унормованого легітимного конкурсу посад i проектів, керівницво компанії “за скороченою процедурою” провело так зване тестування такелійний конкурс публіцистичних програм. В результаті цих дій фактично без

трудового навантаження залишилася понад 50 наших колег в ТВО “Новини”, а з більшяк 100 програм виробництва НТКУ нині планують випускати лише 23. Скоротилосяінформаційне та публіцистичне мовлення, фактично знищено науково-освітнє та дитяче. Призупинено вихід в ефір майже 20 програм державного замовлення, чим ставиться під загрозу бюджетне фінансування виробництва та трансляції УТ-1.

Програми та люди приймаються за принципом “свій-чужий”, а наша вимога терміново скликати Наглядову та Художню Раду НТКУ залишається не виконаною. Нині ж людей не задіяних у творчому процесі завдяки такому “мудрому” використанню ресурсів, пропонують скоротити. Перший “транш” так званої реформи i оптимізації – 220 чоловік, з них 75 журналістів! Вчора 6 вересня про це профспілки попередив президент НТКУ Т. Стецьків, щоправда без достатнього обгрунтування причин такого рішення.

Профспілки НТКУ ніколи не погодяться i не приймуть результати так званого тестування та келійного конкурсу публіцистичних проектів як основу для подальшого реформування каналу. Ми вимагаємо від керівництва держави запропонувати комплексну програму розбудови УТ-1 у суспільно-значимий та популярний канал української нації, а не канал групи авангардистів у стилі приват-TV. Ми проти скорочення людей i кореспондентської мережі каналу. У зв”язу з наступною зміною господарського статусу НТКУ, про що висловилася Верховна Рада України 6 вересня 2005 року, профспілки НТКУ вимагають утворити повноважний комітет з реформування НТКУ з паритетним представництвом адміністрації та профспілок та із залученням знаних експертів - юристів, економістів, медіа-фахівців. А доки не будуть напрацьовані нормативні документи та “соціальний пакет” реформи, пропонуємо оголосити мораторій на скорочення персоналу НТКУ. (Так на двох громадських каналах Німеччини понад 7 тисяч персоналу).

I останнє – вимагаємо повернути в ефір наш бренд “Перший Національний”, який самовільно змінила нова команда на просто “перший”. Ми не просто “перший канал”– ми – Національний канал! Це звання заслужили своєю пів-віковою працею декілька поколінь українських телевізійників. Не дозволимо будь-яким експериментаторам зазіхати на це звання, а нашим глядачам обіцяємо – Перший Національний своєю щоденною працею обов”язково його виправдає!

Голова комітету ППО профспілки працівників культури С.Шерін

Голова комітету Нової профспілки працівників НТКУ М.Ангелова

Комітет Незалежної медіа-профспілки К.Кацан"

Детектор медіа

Читайте також:

Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним

Ірина Геращенко: в жодній країні світу Громадське телебачення не створювалося за півроку

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

Тарас Стецьків: суспільне мовлення треба створювати на базі УТ-1, не відкладаючи у довгу шухляду

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії"

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ: „Прізвища „парашутистів”, яких мають десантувати на канал, мене зовсім не надихають”

Ірина Геращенко: база створення суспільного мовлення для Віктора Ющенка залишається питанням

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Прес-служба НТКУ: „Стецьків та його команда продовжують працювати”

Олег Панюта не вірить у відставку Стецьківа i йти з Першого Національного не збирається

"Фізично заяву про відставку Тарас Стецьків не подавав", - стверджує Андрій Шевченко

Стецькив ушел с поста главы НТКУ

Стецьків піде з УТ-1, якщо Ющенко не виявить волю

Цілісність Першого каналу треба відновити, вважає Тарас Стецьків

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

"Остальные телеканалы будут скакать от радости"

Стецькив: «Эра» должна уйти на свою частоту

Україні потрібні щонайменше 2 національних канали

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду