Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

2 Вересня 2005
2013
2 Вересня 2005
15:57

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

2013
Вихід в ефір цього каналу Держкомтелерадіо намітило вже на жовтень 2005 року. Медіа-юристи застерігають, що для створення такого каналу потрібна згода Нацради. Позавчора, 31 серпня 2005 року, на засідання Колегії Державного комітету телебачення і радіомовлення України було ухвалено проект створення українського телевізійного каналу територіальних громад.
Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?
Як зазначається у прес-релізі, розповсюдженому сьогодні Держкомтелерадіо, «гостра необхідність відтворення Українського державного телеканалу, яким свого часу був УТ-2» виникла через недостатню інформованість громадян країни про життя її регіонів.

Гіпотетично, УТ-2 продовжує, - як зазначається у прес-релізі, - жити, обласні й державні телерадіокомпанії, які свого часу орендували ефір на цьому каналі, працюють, і у більшості з них є власне мережеве мовлення. Тому, мовляв, додаткових коштів на цей проект витрачати практично не потрібно, а що й буде залучене, то окупиться дуже швидко.

Для створення нового каналу пропонується провести деякі організаційні й структурні корекції. А саме:

- центральною ефірною апаратною визначити апаратну Київської ДРТРК. З неї вестиметься мовлення, і до неї надходитиме сигнал від всіх телекомпаній;

- для виходу в ефір у регіонах використовуватимуться власні мережі ОДТРК, а де їх немає, вони будуть створюватися;

- на основі єдиної програмної сітки встановлюється час, обсяг і характер програм, які обласні телекомпанії надаватимуть для ефіру, а також загальний обсяг мовлення. “Новини з України” мають стати основною програмою даного проекту.

Крім цього, передбачається три джерела надходження реклами: - рекламний підрозділ ОДТРК;

- комерційна рекламна агенція в межах кожної області;

- центральний базовий рекламний підрозділ у Києві.

Мобільний підрозділ, який вестиме всю роботу по функціонуванню каналу, створюється в структурі Держкомтелерадіо України.

Орієнтовний термін введення в дію і організація роботи – жовтень 2005 року.

Разом із тим, як вже повідомляла «ТК», на прес-конференції, яка теж відбулася 31 серпня, народний депутат Володимир Цибулько оприлюднив копії рекомендацій, які Чиж відправляв директорам обласних телекомпаній. Рекомендації стосувалися створення на базі ОДТРК Суспільного телебачення та радіомовлення, у них Чиж пропонував керівникам надіслати свої пропозиції щодо СМ.

У зв’язку з цим Володимир Цибулько заявив: „Той, хто був ворогом правди, намагається увійти в авторитетні кола телерадіогалузі. Цей крок Чижа − чергова афера для перехоплення цього „бренду” СМ. А Чиж хоче поставити на цьому проекті хрест і відкинути його на кілька років назад”.

Ситуацію коментує для «ТК» медіа-юрист Тарас Шевченко.

Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права:

- Можна тільки вітати прагнення Державного комітету телебачення і радіомовлення реформувати обласні державні телерадіокомпанії та створити на їхній базі новий конкурентноздатний загальнонаціональний канал вже у жовтні 2005 року.

Разом iз цим, не менш важливо відзначити, що Державний комітет телебачення і радіомовлення не має повноважень самостійно приймати такі рішення. Кожен телеканал діє на підставі ліцензії, виданої Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Частиною ліцензії є індивідуальна концепція мовлення. Ніхто: aні приватний телеканал, aні державний, не має права відходити від заявленої концепції мовлення без внесення Національною радою змін до ліцензії. Тим більше, неможливо без згоди Національної ради об’єднувати десятки окремих телеканалів в одну мережу.

У заяві прес-служби Держкомтелерадіо нічого не сказано про наміри звертатися до Національної ради, натомість, вже заплановані терміни виходу нового телеканалу в ефір.

Хочу застерегти Держкомтелерадіо від чергових порушень інформаційного законодавства України, навіть якщо це робиться заради красивої мети. Державний комітет телебачення і радіомовлення зобов’язаний звернутися за схваленням своїх планів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”

Читайте також:

Шоу триває

Цілісність Першого каналу треба відновити, вважає Тарас Стецьків

Чиж незаконно займає свою посаду, а Держкомтелерадіо - непотрібна структура?

Замість Ющенка суспільне мовлення створив… Чиж
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду