detector.media
07.09.2005 16:43
Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії
Сьогодні "Детектор медіа" отримала декларацію профспілок Національної телекомпанії, в якій, критикується нинішній процес реформування НТКУ.

Наводимо її текст повністю:

"НАЦІОНАЛЬНА ТЕЛЕКОМПАНІЯ БУДЕ ЖИТИ I ТВОРИТИ

Декларація профспілок НТКУ відповідно до Ст.22 “Закону про профспілки, їх права та гарантії діяльності”

Київ, 7 вересня 2005 р.

Колектив Національної телекомпанії України підтримує ідею реформування НТКУ iвиступає за професійний, грамотний i етичний менеджмент цього процесу.

Ми готові запропонувати свою кандидатуру керівника НТКУ i вимагаємо від керівництва держави провести призначення керівника телекомпанії на конкурсній основі. Цей крок ми будемо вважати основоположним для створення суспільного мовлення в Україні.

Ми за законність, повноцінне суспільнозначиме мовлення, виконання ліцензії, чесний i відкритий соціальний діалог. Ми проти келійності, невмотивованого скорочення фахівців, проти “закритих”конкурсів програм, мета яких не збагачення палітри каналу, а просто – збагачення! Ми проти того, щоб наш канал залишався центральним “телемагазином” країни, а національний ефір роздавався стороннім виробникам та приватним структурам.

Ми вимушені констатувати, що реорганізація каналу, яка фактично почалася з приходом так званої нової команди, ведеться непрофесійно i недемократично, з порушенням законодавства та за відсутності відкритого соціального діалогу.

Замість атестації та унормованого легітимного конкурсу посад i проектів, керівницво компанії “за скороченою процедурою” провело так зване тестування такелійний конкурс публіцистичних програм. В результаті цих дій фактично без

трудового навантаження залишилася понад 50 наших колег в ТВО “Новини”, а з більшяк 100 програм виробництва НТКУ нині планують випускати лише 23. Скоротилосяінформаційне та публіцистичне мовлення, фактично знищено науково-освітнє та дитяче. Призупинено вихід в ефір майже 20 програм державного замовлення, чим ставиться під загрозу бюджетне фінансування виробництва та трансляції УТ-1.

Програми та люди приймаються за принципом “свій-чужий”, а наша вимога терміново скликати Наглядову та Художню Раду НТКУ залишається не виконаною. Нині ж людей не задіяних у творчому процесі завдяки такому “мудрому” використанню ресурсів, пропонують скоротити. Перший “транш” так званої реформи i оптимізації – 220 чоловік, з них 75 журналістів! Вчора 6 вересня про це профспілки попередив президент НТКУ Т. Стецьків, щоправда без достатнього обгрунтування причин такого рішення.

Профспілки НТКУ ніколи не погодяться i не приймуть результати так званого тестування та келійного конкурсу публіцистичних проектів як основу для подальшого реформування каналу. Ми вимагаємо від керівництва держави запропонувати комплексну програму розбудови УТ-1 у суспільно-значимий та популярний канал української нації, а не канал групи авангардистів у стилі приват-TV. Ми проти скорочення людей i кореспондентської мережі каналу. У зв”язу з наступною зміною господарського статусу НТКУ, про що висловилася Верховна Рада України 6 вересня 2005 року, профспілки НТКУ вимагають утворити повноважний комітет з реформування НТКУ з паритетним представництвом адміністрації та профспілок та із залученням знаних експертів - юристів, економістів, медіа-фахівців. А доки не будуть напрацьовані нормативні документи та “соціальний пакет” реформи, пропонуємо оголосити мораторій на скорочення персоналу НТКУ. (Так на двох громадських каналах Німеччини понад 7 тисяч персоналу).

I останнє – вимагаємо повернути в ефір наш бренд “Перший Національний”, який самовільно змінила нова команда на просто “перший”. Ми не просто “перший канал”– ми – Національний канал! Це звання заслужили своєю пів-віковою працею декілька поколінь українських телевізійників. Не дозволимо будь-яким експериментаторам зазіхати на це звання, а нашим глядачам обіцяємо – Перший Національний своєю щоденною працею обов”язково його виправдає!

Голова комітету ППО профспілки працівників культури С.Шерін

Голова комітету Нової профспілки працівників НТКУ М.Ангелова

Комітет Незалежної медіа-профспілки К.Кацан"

Детектор медіа

Читайте також:

Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним

Ірина Геращенко: в жодній країні світу Громадське телебачення не створювалося за півроку

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

Тарас Стецьків: суспільне мовлення треба створювати на базі УТ-1, не відкладаючи у довгу шухляду

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії"

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ: „Прізвища „парашутистів”, яких мають десантувати на канал, мене зовсім не надихають”

Ірина Геращенко: база створення суспільного мовлення для Віктора Ющенка залишається питанням

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Прес-служба НТКУ: „Стецьків та його команда продовжують працювати”

Олег Панюта не вірить у відставку Стецьківа i йти з Першого Національного не збирається

"Фізично заяву про відставку Тарас Стецьків не подавав", - стверджує Андрій Шевченко

Стецькив ушел с поста главы НТКУ

Стецьків піде з УТ-1, якщо Ющенко не виявить волю

Цілісність Першого каналу треба відновити, вважає Тарас Стецьків

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

"Остальные телеканалы будут скакать от радости"

Стецькив: «Эра» должна уйти на свою частоту

Україні потрібні щонайменше 2 національних канали

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY