НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

7 Вересня 2005
1352
7 Вересня 2005
11:03

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

1352
Але питання, що саме буде створюватися на базі УТ-1 – державний монстр чи суспільне мовлення - залишається відкритим. Вчора команда Тараса Стецківа з НТКУ отримала відчутну перемогу в парламенті: народними депутатами було проголосовано «за» спочатку у другому читанні (307), а потім – і в цілому (282) Закон про внесення змін до статті 12 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо фінансово- господарської діяльності НТКУ та НРКУ).
НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком
Нагадаємо, що у першому читанні проект Закону було підтримано ВР в останній день попередньої сесії, 8 липня. Втім, команда НТКУ очікувала вже тоді прийняття закону в цілому, але цього не сталося, чим було відчутно заблоковано можливість дієвих змін на Першому каналі вже влітку. Адже пропоновані зміни до Закону стосувалися надання НТКУ статусу держпідприємства, що дозволяло б залучати до розвитку компанії кошти, отримані від господарчої, рекламної діяльності. Як йшлося у пояснювальній записці до Проекту, «Національна телекомпанія України та Національна радіокомпанія України на підставі статті 12 діючого Закону України “Про телебачення і радіомовлення” визначаються органами виконавчої влади як установи. В той час як законодавець передбачав, що НТКУ та НРКУ є державними організаціями із статусом підприємств, оскільки вони ведуть господарську діяльність.

В умовах реформування провідних суб’єктів інформаційної діяльності, якими є НТКУ та НРКУ, необхідно уточнити редакцію частин першої та п’ятої статті 12 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” задля того, аби вони мали можливість використовувати для потреб розвитку національного телебачення і радіомовлення всі наявні матеріально-технічні ресурси та надходження від господарської діяльності.

Тарас Стецків у коментарях «ТК» неодноразово підкреслював абсурдність ситуації: НТКУ заробляє кошти, на рахунках компанії вони є, але неможуть бути використані для того, щоб, наприклад, мати можливість оплати адекватно роботу творців програм, запустити нові проекти… І ось все ж таки Закон прийнято.

Наводимо – з сайту ВР – порівняльну таблицю щодо суті змін.

























Редакція статті 12 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”Законопроект про внесення змін до статті 12 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”
Стаття 12. Державні телерадіомовні організації УкраїниСтаття 12. Державні телерадіомовні організації України
Державні телерадіоорганізації поряд із Суспільним телебаченням і радіомовленням становлять основу національного телебачення і радіомовлення України. Вони утримуються на кошти державного бюджету і забезпечують телерадіотрансляцію на всю територію чи відповідний регіон України і на зарубіжну аудиторію.Державні телерадіоорганізації поряд із Суспільним телебаченням і радіомовленням становлять основу національного телебачення і радіомовлення України і забезпечують телерадіотрансляцію на всю територію чи відповідний регіон України і на зарубіжну аудиторію. Державні телерадіоорганізації утримуються за рахунок коштів державного бюджету, коштів, отриманих за виконання державних замовлень, а також за рахунок коштів, що надійшли з інших джерел, не заборонених законодавством України.
У своїй діяльності державні телерадіоорганізації керуються Конституцією України, законами України та реалізують основні завдання, визначені цим Законом.
Пріоритетне право на загальнонаціональні канали мовлення, технічні засоби яких створено за рахунок державного бюджету чи державних підприємств, має спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань телебачення і радіомовлення в межах, передбачених статтею 7 цього Закону.
Державним телерадіоорганізаціям в частині прав, яких вони набувають на підставі ліцензії, надається пріоритетне право на користування державними теле- і радіомережами.
Щорічні грошові надходження на рахунки державних телерадіоорганізацій від реклами, спонсорів та інших видів діяльності, передбачених чинним законодавством України, використовуються для розвитку телерадіомереж, поліпшення умов праці їх співробітників.Щорічні грошові надходження на рахунки державних телерадіоорганізацій від реклами, спонсорів та інших видів діяльності, не заборонених законодавством України, використовуються на виконання статутних завдань, розвиток телерадіомереж, поліпшення умов та розмірів оплати праці їх співробітників.
Основними завданнями державних телерадіоорганізацій є:
а) оперативне інформування телеглядачів і радіослухачів про суспільно-політичні та інші події в Україні і за кордоном, про надзвичайні події та ситуації, що становлять загрозу життю чи здоров'ю населення, розповсюдження офіційних повідомлень, роз'яснення рішень органів законодавчої, виконавчої та судової влади;
б) створення та розповсюдження економічних, публіцистичних, культурно-освітніх, медико-гігієнічних, художніх, навчальних, розважальних, спортивних програм, а також програм для дітей та юнацтва;
в) сприяння зміцненню міжнародних зв'язків України, зростанню її авторитету в світі.


Вчора ж в ефірі 5 каналу прес-секретар Президента Ірина Геращенко повідомила, що прийняття цього Закону дуже хотів і Віктор Ющенко. Втім, зрозуміло, що на базі державного підприємства можна будувати як суспільне мовлення – що має намір робити команда Стецьківа, так і міцного державного монстра, на кшталт телеканалу «Росія». Тож під що саме хотів внесення цих законодавчих змін Президент, під яку команду – дізнаємося найближчим часом.

"Детектор медіа"

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Пропозиції Інституту Медіа Права щодо змін до Статуту НТКУ

Тарас Стецьків: суспільне мовлення треба створювати на базі УТ-1, не відкладаючи у довгу шухляду

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії"

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ: „Прізвища „парашутистів”, яких мають десантувати на канал, мене зовсім не надихають”

Ірина Геращенко: база створення суспільного мовлення для Віктора Ющенка залишається питанням

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Прес-служба НТКУ: „Стецьків та його команда продовжують працювати”

Олег Панюта не вірить у відставку Стецьківа i йти з Першого Національного не збирається

"Фізично заяву про відставку Тарас Стецьків не подавав", - стверджує Андрій Шевченко

Стецькив ушел с поста главы НТКУ

Стецьків піде з УТ-1, якщо Ющенко не виявить волю

Цілісність Першого каналу треба відновити, вважає Тарас Стецьків

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

"Остальные телеканалы будут скакать от радости"

Стецькив: «Эра» должна уйти на свою частоту

Україні потрібні щонайменше 2 національних канали

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1352
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду