Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року

Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року

1 Травня 2024
674

Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року

674
Досліджуємо, як брехали пропагандисти минулого тижня.
Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року
Фейк тижня: «Дні жінок і геїв у спортзалах». Огляд дезінформації за 22–28 квітня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 1–7 квітня, 8–14 квітня, 15–21 квітня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 22 по 28 квітня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час писали, що в Україні буцім не продають ліки чоловікам, у яких нема довідки від ТЦК. А ще стверджували, ніби український банк Monobank запроваджує обмеження на фінансові операції для «ухилянтів».

«Ліки не для всіх»

У російському сегменті соціальних мереж дописували, наче в Україні не продають ліки без довідки з ТЦК. У своїх публікаціях автори посилаються на так звані нові «норми» закону про мобілізацію.

У підписаному 16 квітня 2024 року законі не йдеться про обмеження на купівлю товарів, зокрема ліків, без пред’явлення військово-облікових документів або оновлення даних у ТЦК.

Скриншот — VoxCheck

Тобто в законі про мобілізацію немає жодної інформації про те, що чоловіки не зможуть придбати ліки в аптеці без довідки з ТЦК. Причому фахівці мережі аптек «Подорожник» звернули увагу на пропагандистський вкид і відповіли, що всі аптеки працюють згідно з чинним законодавством, тобто видають ліки всім, хто цього потребує.

«Українські банки проти ухилянтів»

Аналізованого тижня в соцмережах російського сегмента поширювали інформацію, ніби український банк Monobank розіслав користувачам попередження про обмеження низки фінансових операцій для «ухилянтів» — тобто осіб, які можуть ухилятися від мобілізації. Як «доказ» фейкороби прикріпили скриншот із телефону, на який нібито й надійшло таке повідомлення.

Скриншот — VoxCheck

Однак український банк Monobank не надсилав клієнтам повідомлень про обмеження для «ухилянтів». Розсилку спростували представники фінансової установи.

«Спортзал винятково для жінок і геїв»

Також у мережі поширювали інформацію, нібито в українських спортзалах з’явилася нова акція «Жіночий день». На тренування в такі акційні дні начебто пускають лише жінок і чоловіків із гомосексуальною орієнтацією, а тренерами працюють представники ЛГБТ-спільноти. Як доказ до допису додають оголошення з інстаграму одного з фітнес-клубів Житомира SportFit. «Невже це та Європа, в яку так прагнули?» — коментують пропагандисти.

На сторінці фітнес-клубу SportFit в інстаграмі немає оголошення про проведення акційних «Жіночих днів». У пропагандистському дописі можна побачити дату, в яку нібито було опубліковане оголошення, — 10 квітня. Сторінка спортивного залу публікувала тільки один допис у цей день — і жодного так званого оголошення.

Російський агітпроп подає будь-які намагання України створювати толерантне середовище як загрозу для молодого покоління. Нібито діти страждають від засилля «содомії», через що, за висновками Кремля, українців перетворюють на гомосексуалів.

Скриншот — VoxCheck

Жахи західної «гомодиктатури» та як у такий спосіб Європа нібито впливає на Україну, ми описали у дослідженні про гомофобію в соціальних мережах. Про те, як Росія намагається захистити дітей від «небажаного впливу ЛГБТ», — читайте тут. А яким чином вона ще й виправдовує своє вторгнення «ЛГБТ-навалою» — дізнайтеся в дослідженні за результатами аналізу повідомлень упродовж року повномасштабного вторгнення.

«Куплений рейтинг найвпливовіших людей»

Російські медіа писали, ніби голова Офісу президента Андрій Єрмак начебто заплатив 27 мільйонів доларів за місце у рейтингу ста найвпливовіших людей світу Time. Як доказ пропагандисти наводять короткий ролик BBC News, де переказують результати «розслідування» Bellingcat.

Але ні Bellingcat, ні BBC News не повідомляли, що місце в рейтингу дісталося посадовцю корупційним шляхом. Це доводить банальний пошук на вебсайтах обох медіа.

Скриншот — VoxCheck

Пропагандисти вже не вперше посилаються на Bellingcat, аби надати своїм словам авторитету, попри те, що ця організація визнана «іноагентом» і «небажаною» в Росії, а самих розслідувачів пропагандисти регулярно звинувачують у політичній заангажованості та маніпуляціях.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
674
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду