Пропагандисти танцюють? Моніторинг російської дезінформації про «Північний потік-2» у тіктоку

Пропагандисти танцюють? Моніторинг російської дезінформації про «Північний потік-2» у тіктоку

19 Листопада 2021
4232

Пропагандисти танцюють? Моніторинг російської дезінформації про «Північний потік-2» у тіктоку

4232
Путін-краш, поляки-союзники та президент Сербії. Хоча відео про газогін у тіктоку порівняно небагато, вони набирають сотні тисяч переглядів і в них є основні меседжі кремлівської пропаганди.
Пропагандисти танцюють? Моніторинг російської дезінформації про «Північний потік-2» у тіктоку
Пропагандисти танцюють? Моніторинг російської дезінформації про «Північний потік-2» у тіктоку

«Детектор медіа» продовжує аналізувати дописи щодо «Північного потоку-2» у соціальних мережах. «Детектор медіа» дослідив, хто найбільше обговорює газогін у фейсбуку, твітері й телеграмі, які тези популярні та яка частка повідомлень містить проросійські меседжі. Також з'ясував, чи є дезінформація в мемах та карикатурах про російсько-німецький газопровід, як писали про організації та людей, задіяних у ситуації, чи використовують цю тему для чиєїсь дискредитації або, навпаки, просування.

У цьому матеріалі проаналізуємо тему «Північного потоку-2» у тіктоку. Мережа популярна серед молоді. Тікток часто вважають «аполітичним», мовляв, користувачі мережі шукають там розваг, смішних відео та простих тем. Натомість дослідження показують, що політичні теми в таких соціальних мережах є. Ба більше, під гумористичними роликами часто ховаються суспільно-політичні теми, теорії змов та дезінформація. «Детектор медіа» проаналізував, чи обговорювали тему газогону в тіктоку та чи є там дезінформація.

Методологія

Тікток — винятково аудіовізуальна мережа. Це ускладнює процес збору та обробки інформації, оскільки соціальна мережа дає можливість отримати інформацію за ключовими словами або гештеґами у підписах до відео. Тобто якщо контент не має в описі чи гештеґах ключових слів, знайти його вкрай важко. Дані збирали за ключовими словами «Північний потік-2» українською, російською та англійською, але є вірогідність, що контент без відповідного гештеґу чи опису не ввійшов до цього аналізу.

«Північний потік-2» у тіктоку

За пошуковим запитом та гештеґами, що стосуються російсько-німецького газогону, в тіктоку близько тисячі відео. Переважна більшість із них — російською. Це можна побачити зокрема за кількістю переглядів за гештеґами. Так, найпопулярнішим є гештеґ «северныйпоток2» — понад 22,5 мільйона переглядів. На другому місці «северныйпоток» (6 мільйонів переглядів) і лише на третьому місці — #nordstream2, хоч і за цим гештеґом є значна частка російськомовних відео.

Тікток дозволяє користувачам створювати музичні, танцювальні, комедійні та інші відео тривалістю до трьох хвилин. Користувач може запустити тренд, який інші користувачі можуть відтворити на власний розсуд. Більшість таких трендів — танці або ж lip sync, тобто імітування співу чи розмови під уже записаний звук. Тому про тікток часто кажуть саме в контексті танців та співів. Проте додаток усе більше наповнюється різноманітним контентом.

«Північний потік-2» є чудовим прикладом того, як політичні теми проникають у тікток незвичним для цієї мережі способом. Інакше кажучи, про газогін немає танців, ніхто не відтворює тренди мережі й не записує lip synс. Більшість відео про газогін є вирізками з телепрограм, токшоу чи виступів політиків. Особливо це стосується російськомовного контенту.

За гештеґами nordstream та nordstream2 чи не найбільше відео, де люди говорять на камеру або коментують відеоряд. Тут є відео англійською, німецькою, польською, іспанською та навіть відео китайською. У значній частині роликів тіктокери говорять про газогін у контексті міжнародних відносин, залежність Німеччини від Росії та закликають зупинити будівництво через політичні чи екологічні причини.

@mike_winkel

Russian gas pipelines in Europe are not cool #nordstream2 #GreenWashing #greeneconomy #eugreendeal #greendeal

♬ original sound - Mike Winkel

Активними тут є польські тіктокери. Англійською чи польською вони наголошують на небезпеках від газогону для Польщі, України та Європи загалом.

@katiejgln

Reply to @lenathepole #poland #belarus #eu #geopolitics #politics #nordstream

♬ original sound - Katie J

Часто висловлюються про «Північний потік-2» англомовна користувачка @karistocracy. У тіктоку вона позиціонує себе оглядачкою й публікує відео, що стосуються українських суспільно-політичних справ. Авторка негативно висловлюється про російсько-німецький газогін і постійно нагадує підписникам про ризики від його запуску. Робить це і з гумором. Приміром, пояснює значення англійської фрази to lay a pipe, що дослівно означає прокласти трубу, проте англійською так кажуть, коли хочуть доволі вульгарно описати статевий акт. Авторка розповідає, що коли «проклали останню трубу» «Північного потоку-2», українці відчули, ніби з ними зайнялися сексом у геть неприємний спосіб.

@karistocracy

Germans lay pipe with Russian, #nordstream2 complete

♬ original sound - Politics & Communication

Найбільше на тему газогону в тіктоку російськомовних відео. Значна частина — вирізки цитат із політичних токшоу на російському чи українському телебаченні з коротким текстом поверх відео. Такий формат у тіктоку на інші теми теж є, проте в меншості. Це логічно, адже на платформі, яку задумували як таку, де можна просто й оперативно створювати контент, вирізки з ютуба виглядають менш автентично. Щонайменше це помітно за розміром відео. Різницю можна побачити на зображенні нижче.

Російськомовні відео про газогін у тіктоку поширюють аналогічні пропагандистські та дезінформаційні меседжі, що і в інших соціальних мережах. Серед ключових — «неможливість Європи вижити без газогону» та «Україна очікувано провалилась і її чекає занепад». Чи не всі ключові маніпулятивні меседжі щодо газогону зібрані у відео користувача, підписаного як «Степан Олегович Дегтярев» (38 тисяч підписників). Автор представляє себе як «будущий депутат Госдумы» й регулярно викладає відео про Україну й російсько-німецький газогін. Підписи до відео про Україну говорять самі за себе: «Украины нет», «Вот это позор», «Украина замерзает. Итоги года».

@knyazdegtyarev

#россия #украина #северныйпоток2 #политика #власть #путин #зеленский #крым #президент #донбасс

♬ оригинальный звук - Степан Олегович Дегтярев

Одним із найпопулярніших відео на тему газогону є уривок ефіру телеканалу «Россия 24» з виступом президента Сербії: він говорить, як сильно потрібен «Північний потік-2» Росії. Ролик користувача vsevidyashee_okko (12 тисяч підписників) набрав понад 1,4 мільйона переглядів. Схожих акаунтів, що публікували ролики про газогін, десятки. Більшість тиражують вирізки ефірів російських телеканалів.

@nashputin

#нашпутин???????? #зеленский #северныйпоток2

♬ оригинальный звук - нашпутин????????

 

Такі ж меседжі є в роликах на тікток-сторінці видання пропагандистського російського «Украина.ру», яке не тільки робить вирізки з ефірів, а й креативніше інтерпретує ситуацію.

@ukrainaru

#байден #зеленский #украина #северныйпоток2 #европа #германия

♬ оригинальный звук - Украина.ру

Під соусом «Північного потоку-2» часто популяризують Володимира Путіна. У процесі аналізу ми знайшли більше десятка профілів, присвячених Путіну. До прикладу, профіль nashputin, що має понад 207 тисяч підписників. Такі профілі нібито намагаються бути в тренді серед молоді. До прикладу, використовують такі гештеґи як «путин», «краш», «путин краш». Останній загалом у тіктоку має понад 35 мільйонів переглядів. Якщо просто в пошуку ввести «Путин», отримаємо різноманітні сторінки, які з різними меседжами популяризують російського президента.

Публікують такі профілі відео не лише про Путіна. До прикладу, відео з Володимиром Зеленським, де начиткою журналістка DW каже: «Президент України назвав “Північний потік-2” справжньою зброєю в руках Росії». Хоч нібито посил Зеленського і журналістки конструктивний, такі відео використовують для самоствердження Росії.

@nashputin

#нашпутин???????? #зеленский #северныйпоток2

♬ оригинальный звук - нашпутин????????

Коментатори цього та інших аналогічних відео пишуть про підтримку Росії, газогону й Путіна. Коментарі виглядають надмірно хвалебними, але говорити про ботів ми не можемо, адже поки що немає відпрацьованої практики в тіктоку щодо їх визначення. Проте ми зафіксували хвалебні коментарі російською під відео про газогін англійською та польською.

Українські коментатори теж активні. Під російськомовними відео з маніпулятивними тезами часто трапляються україномовні коментарі. Більшою мірою вони іронічні, наприклад: «Росіяни нас усе життя лякають, що Україна от-от зникне, а ми вже 30 років живемо».

Про «Північний потік-2» є відео й українською — їх понад двадцять. Значна частина — вирізані шматки відео з телеканалів чи ютуб-проєктів. До прикладу, із сюжету телеканалу ICTV чи частина відео з каналу Сергія Притули. Креативу, що притаманний тіктоку, тут однозначно бракує. В україномовних відео основні тези віддзеркалюють інтереси України в ситуації з газогоном. Російською таких відео одиниці. Проте є профілі, які нібито маскують під українських користувачів. Вони пишуть, що не підтримують Росію, проте поширюють антиукраїнські меседжі. Такі профілі мають пару сотень підписників, а в їхніх назвах та підписах фігурують такі слова як патріот, козак, Бандера. Поза тим, їхні ролики російськомовні.

Знайшли також одне україномовне відео, де автор називає Джо Байдена «вождем ЛГБТ», лайкою розповідає, як йому набридли «янкі», й агресивно закликає українців «іти на Вашингтон». Зокрема на це та інші відео, що порушують правила тіктоку, в процесі аналізу скаржились.

Аналіз роликів про «Північний потік-2» у тіктоку свідчить, що складні політичні теми не оминають аудіовізуальні мережі, відомі жартами й танцями. Дотримання класичного формату не є обов’язковою вимогою для успіху в тіктоку. Неформатні для тіктока вирізки з ефірів телеканалів — чи не основний тип роликів у російськомовному сегменті про «Північний потік-2». Також аналіз чітко показує, що російська дезінформація щодо України в тіктоку є. Хоча креативності в таких відео про газогін небагато, проте навіть вирізки з токшоу набирали сотні тисяч, а то й мільйон переглядів. Зараз виглядає, що стратегія таких профілів — мінімум витрат на створення контенту, якомога більша кількість роликів. Якщо стратегія зміниться й ми побачимо адаптацію проросійських меседжів під тренди тіктока, їхня ефективність може вирости в рази.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4232
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду