«За Порошенка такого не було». Як у соцмережах писали про причетних до «Північного потоку-2»

«За Порошенка такого не було». Як у соцмережах писали про причетних до «Північного потоку-2»

17 Листопада 2021
3222

«За Порошенка такого не було». Як у соцмережах писали про причетних до «Північного потоку-2»

3222
Передбачуваний Путін і корислива Меркель на противагу слабким Зеленському та Байдену. У соцмережах діставалось різною мірою, але всім — окрім Петра Порошенка.
«За Порошенка такого не було». Як у соцмережах писали про причетних до «Північного потоку-2»
«За Порошенка такого не було». Як у соцмережах писали про причетних до «Північного потоку-2»

«Детектор медіа» продовжує аналізувати дописи в соціальних мережах щодо «Північного потоку-2». Ми дослідили, хто найбільше обговорює газогін у фейсбуку, твітері й телеграмі, які тези популярні та яка частка повідомлень містить проросійські меседжі. Також ми з’ясували, чи є дезінформація в мемах та карикатурах про російсько-німецький газопровід.

У цьому матеріалі проаналізуємо людей та організації, які згадуються в дописах про «Північний потік-2», щоб визначити, як писали про причетних і чи використовують цю тему для дискредитації, чи навпаки — просування певних політиків або організацій.

Методологія

Дані збирали за ключовими словами «Північний потік» та «Північний потік-2» українською, російською та англійською мовами за допомогою сервісів TGstat, Twitter API, CrowdTangle та Semantrum. Приклад пошукового запиту: «північний+потік|северный+поток|nord+stream|«пп-2»|«сп-2»|stream-2|потік-2|поток-2.

За ключовими словами, пов’язаними з «Північним потоком-2», знайшли понад 65 тисяч публічних дописів у фейсбуку, твітері й телеграмі з 1 червня по 31 жовтня 2021 року.

Отримані дописи аналізували за допомогою Python Natural Language Processing Libraries для обробки текстової інформації, щоб, зокрема, визначити згадки про людей та організації в дописах, що стосуються газогону. 1 згадка = n кількості згадок однієї персони чи організації в одному дописі, тобто якщо людину чи організацію в одному дописі згадують декілька разів, то ми все одно рахуємо це як одну згадку.

Динаміка згадок про людей та організації у дописах про «Північний потік-2» у соцмережах

Понад 95% дописів про «Північний потік-2» в соцмережах містили згадки про певних людей чи організації. Для порівняння, коли «Детектор медіа» аналізував затримання білоруського журналіста Романа Протасевича, де теж задіяні різні країни та організації, показники були значно менші — 65 % (без урахування згадок самого Романа). 

Загалом траплялися згадки про понад 250 політичних діячів та організацій. Це підтверджує, що тема складна й різностороння. У першому аналізі дописів про газогін у соціальних мережах «Детектор медіа» зафіксував понад сто меседжів у цій темі, чого не було в інших тематичних моніторингах соцмереж.

Динаміка згадок як для людей, так і для організацій відображає інформаційні приводи, пов’язані з газогоном. Наприклад, найбільше згадок зафіксовано 22 липня; тоді в соцмережах бурхливо обговорювали переговори та погодження пакету домовленостей США та Німеччини щодо «Північного потоку-2». Також президент США Джо Байден заявив про неможливість зупинити «Північний потік-2». Крім того, 21 липня члени Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ухвалили текст спільної заяви народних депутатів щодо заклику до США та ЄС про неприпустимість запуску «Північного потоку-2». У дописах про заяву зазначали імена депутатів, що приєдналися до неї.

Кого найбільше згадували в дописах про «Північний потік-2» в соцмережах

Лідером за кількістю згадок став російський президент Володимир Путін — на нього припадає понад 20% усіх згадок у фейсбуку, твітері й телеграмі. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель друга за кількістю згадок (17%), а третє місце за Петром Порошенком — понад 10%. Четверте — 8% — за Володимиром Зеленським, далі з незначним відривом іде президент США Джо Байден.

Тут спостерігаємо цікаву відмінність: якщо йдеться не про загальну кількість дописів, тобто з урахуванням поширень і копій, то позиції відрізняються. Копіями ми називаємо дописи, які користувач не поширює собі на сторінку через кнопку «поділитися», а натомість копіює текст допису й публікує його як власний. Близько 70% усіх дописів про газогін — поширення та копії.

Якщо аналізувати згадки про людей серед оригінальних дописів, то третє місце ділять між собою Зеленський і Байден. Згадок про Петра Порошенка в оригінальних дописах — 6%, тобто майже на чотири пункти менше, ніж в усьому масиві дописів. Майже вся ця різниця припадає на фейсбук. Можливо, користувачі соцмережі охочіше поширювали дописи зі згадками про лідера «Європейської солідарності»; втім більшість цих дописів — копії; буквально кілька дописів, які користувачі копіювали та публікували як свої.

У процесі аналізу ми натрапили на фейсбук-дописи, які є збіркою дописів інших людей та груп. Дописи містять набір цитат, які стосуються різних тем, від газогону до побутових проблем. Примітно, що в більшості таких цитат Володимира Зеленського бачать винятково в негативному світлі: «Був Вова Зе Бєнін, став Вова Фірташевський»; «Зеленський і його Опа, ніби лайна в рот понабирали»; «Зеленський зараз у турборежимі встановлює в Україні диктатуру». У таких дописах згадують і Порошенка, проте лише в хорошому світлі. Ба більше, в таких дописах інколи додають цитати з ефірів Прямого каналу, який на час публікації дописів належав Петру Порошенку. Такі дописи — збірки цитат поширювали переважно користувачі, що мають ознаки ботів. Іншими дописами-збірками є публікації Zvedeno.Info. Тут збирали тези політиків, задіяних у справах навколо газогону. Хоча тези доволі стисло передають суть заяв, посилань на першоджерела немає.

Також є різниця у згадках в україномовних та російськомовних дописах про газогін. Так, в україномовних дописах Меркель згадували рідше. Зате Петра Порошенка значно частіше. Тут вони ділять друге місце — по 20%.

Загалом за частотою згадок людей у дописах про газогін у фейсбуку, твітері чи телеграмі різниці майже немає. Винятком є порівняно більша кількість згадок Порошенка у фейсбуку, ніж в інших соціальних мережах. Також багато згадують польського президента Анджея Дуду у твітері. Цікаво, що Володимира Зеленського користувачі твітера згадували порівняно менше.

Організації згадували рідше й менш інтенсивно. Найчастіше — «Нафтогаз України», НАТО й «Газпром». Якщо порівняти найчастіше згадувані організації в кожній соціальній мережі, то бачимо суттєві відмінності. До прикладу, Nord Stream AG 2 є в топі за кількістю згадок лише в телеграм-каналах. Bloomberg часто згадували проросійські телеграм-канали та профілі у твітері, які поширювали статтю видання про «настоящую цель “Северного потока-2”».

Цікаво, що в україномовних дописах на першому місці за загадками НАТО (понад 22%), на другому «Нафтогаз» із відривом у п’ять пунктів. Із суттєвим відривом далі йде «Газпром» (8%). У російськомовних дописах «Газпром» на першому місці — понад 25%. Зокрема найбільше про «Газпром» писали в телеграм-каналах.

Як писали про ключових політиків і організації, що причетні до «Північного потоку-2»

Попри негативний сентимент до Путіна у проукраїнських дописах, російського президента в основному описували як такого, що не здається. У частині дописів засуджують дії Путіна, проте часто констатують його силу та вплив. Мовляв, він негативний персонаж, але світ загалом та українці зокрема мали б розуміти, що іншого чекати від нього не варто. Цікаво, що навіть у відверто проросійських дописах, зокрема в телеграмі, особисто Путіна не підтримували й не вихваляли, а лише зазначали, що він продовжує гнути свою лінію.

Значна частина дописів стосувалася стосунків Путіна та Меркель. Тут як у проукраїнських, так і у проросійських дописах говорили про союз, у якому інтереси України не враховують. Ангелі Меркель теж добряче дісталось як від проукраїнських, так і від проросійських дописувачів. Проте описували часто дві крайності: егоїстичну й стервозну канцлерку чи слабку й піддатливу маріонетку Путіна.

Володимиру Зеленському теж перепало на горіхи в дописах про газогін. У фейсбуку, твітері й телеграмі нинішнього президента нещадно критикували. Тези у проросійських та проукраїнських дописувачів спільні: слабкий лідер, який приділив замало уваги «Північному потоку-2». У фейсбуку часто порівнюють Зеленського й Порошенка, й не на користь першого.

Схоже характеризували й Джо Байдена. Часто наголошували на тому, що саме в темі газогону американський президент показав свою неспроможність реально впливати на світові події й «тягатися» з Росією. Проте частина дописувачів, переважно проросійських, намагалася довести, що Байден свідомо вирішив ігнорувати тему газогону й Україну через токсичність для його іміджу. Мовляв, «для Байдена вообще важен кейс ЛГБТ больше, чем СП-2 и украинский кейс». Цей ситуацію намагались екстраполювати на майбутнє відносин України та США.

Петро Порошенко — чи не єдина людина, про яку писали або добре, або ніяк. Критики майже не було, а у проукраїнських дописах, зокрема, у фейсбуку його часто згадували у форматі «а за Порошенка такого не було». У більшості дописів відчувається відверта симпатія до політика і прагнення нагадати про Порошенка в контексті газогону. Натомість у проросійських дописах писали, що лідеру «Європейської солідарності» вигідний «провал» України в боротьбі проти «Північного потоку-2». Мовляв, Порошенко це відсвяткує як гучний програш Зеленського і використає для просування себе та своєї політичної сили.

Український «Нафтогаз» та російський «Газпром» часто згадували разом. Ба більше, ставили їх на противагу одне одному, щоби показати міць «Газпрому» та порівняну з ним мізерність «Нафтогазу». Порівнювали український «Нафтогаз» й із «Роснефтью», проте знову ж таки намагалися зіграти на розмірах, укомплектованості чи компетентності, щоб закріпити тезу про слабкість «Нафтогазу». У проросійських дописах також критикували українську газотранспортну систему, мовляв, Україна не впорається із власними енергетичними потребами, й додавали тезу про «неспроможність української держави». Проте аналіз спроможностей української газотранспортної системи показує, що це неправда.

Це дослідження проведене ГО «Детектор медіа» за фінансової підтримки Партнерства «Відкрита інформація».

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3222
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду