5 ключових тез Кремля про Мінські угоди в українських соцмережах

5 ключових тез Кремля про Мінські угоди в українських соцмережах

18 Лютого 2022
7781

5 ключових тез Кремля про Мінські угоди в українських соцмережах

7781
Досліджуючи дезінформацію Кремля в українських соцмережах, «Детектор медіа» помітив зростання кількості меседжів довкола теми Мінських угод.
5 ключових тез Кремля про Мінські угоди в українських соцмережах
5 ключових тез Кремля про Мінські угоди в українських соцмережах

Мінські угоди — наріжний камінь мирного врегулювання війни. Принаймні, так розповідають прокремлівські користувачі в соціальних мережах. Тема домовленостей у російській інтерпретації і справді є однією з ключових у кремлівських дезінформаційних кампаніях, зокрема постійні звинувачення України в невиконанні мінських угод. Проте саме російські найманці регулярно порушують режим тиші в зоні бойових дій, порушуючи домовленості. Також, за твердженням українських експертів, мінські угоді в тому вигляді, в якому вони були прийняті у 2015 році, потребують уточнень та актуалізації. Багато в них і пасток Кремля для України.

Досліджуючи дезінформацію Кремля в українських соцмережах, «Детектор медіа» помітив зростання кількості меседжів довкола теми мінських угод. У контексті потенційного військового наступу Росії на Україну пропагандисти все частіше говорили про угоди. Ба більше, інколи суперечили самі собі. Тож «Детектор медіа» проаналізував понад 14 тисяч повідомлень українських соцмереж, щоби краще зрозуміти тактику Кремля у просуванні мінських угод.

Джерела: український сегмент фейсбука, ютуба, телеграма і твітера. Під українським сегментом маємо на увазі дописи профілів, сторінок, груп та каналів, які розташовані в Україні або вказали своїм місцем розташування Україну.

Період аналізу: 1–14 лютого 2022 року.

Детальніше про методологію дослідження читайте тут.

Ділимося ключовими тезами прокремлівських сторінок та каналів в українських соцмережах.

  1. «Якщо не виконати мінські угоди, буде війна»

Пропагандисти запевняють, що мінські угоди — шлях розв’язання проблем для України. Вони пропонують українцям перестати скиглити про недосконалість угод та взятися за їх виконання. Інакше українців чекає війна. Ось що пише один із прокремлівських авторів: «Зеленский не внял по мирному решать вопрос с Донбассом, он есть преступник и толкает своих вояк на кровопролитие, поощряет укробандеровцев первыми обстреливать Донбасс, нарушая первыми тишину и не выполняют решения минских договоренностей по его указке, это Факт, не отопрется».

Українську владу звинувачують у підготовці до війни. Мовляв, їм легше воювати, ніж виконати свої зобов’язання і зберегти мир. Низка анонімних телеграм-каналів самопроголошених республік регулярно повторювали меседж, що невиконання угод робить українців терористами, адже так Україна порушує мир і провокує війну. Так, можна побачити багато спекуляцій щодо миру та людських життів. Мовляв, «у мира нет цены, потому что человеческие жизни бесценны и если не будет выполнен Минск, то это будет означать отказ от мирного урегулирования». Проте пропагандисти одразу говорять, що в разі війни Україна програє. До прикладу, на ютубі лунають такі меседжі: «Если Зеленский не разморозит Минские соглашения, не выберет путь Минского коммюнике, то ему остается только дорога войны, а дорога войны будет, пожалуй, короткой». Тут пропагандисти попереджають, що в такому разі угоди стануть значно жорсткішими: «В случае военного поражения у Зеленского не будет больше вариантов, кроме как подписать новый более жесткий Минск, и мы пожалеем, что не выполнили старый».

Підсумувати позицію прокремлівських сторінок та каналів в українських соцмережах можна їх же висловлюванням: «В общем, в этой игре третьего не дано: или выполнение Минских соглашений, или война». Крім того, писали про чітку дату, до якої Україна має виконати політичну частину домовленостей, — 1 травня 2022 року. З цього дня мешканцям окупованих територій Росія почне виплачувати соціальні виплати. Автори дописів стверджують, що таке розпорядження Путіна ставить Україні та Заходу дедлайн: «Затем уже будут возможны и другие шаги, включая признание ОРДЛО, а также и более интенсивная интеграция оккупированных территорий в экономику России, которая уже интенсифицировалась последние полгода».

  1. «Захід і Росія змовилися проти України, щоби змусити запустити “Північний потік-2” та виконати мінські угоди»

Чергова порція «зовнішнього управління» від прокремлівських сторінок та каналів українських соцмереж. Цього разу в контексті мінських угод. Саме антидемократична риторика превалює в більшості дописів щодо мінських угод. Теорії змов, які поширюють прокремлівські сторінки та канали, вражають деталями та інтригами. Так, ключовою тезою є змова. Проте люди, держави та організації, які нібито стоять за цією змовою, постійно змінюються. Найпопулярніша версія — змовилися країни «колективного Заходу» на чолі зі США. «Полтора часа дед Байден принуждал патриота, торгующего сериалами с Россией, пойти на компромисс и выполнить Минские, но этого в релизах вы не найдёте…. США, особенно Байден, принуждал к минским Петра, принуждает и Зе».

Пропагандисти навіть використали фразу Путіна про «красавицу», яку російський президент сказав під час спільної пресконференції з президентом Франції Емманюелем Макроном, щоби продемонструвати «змову». Вони стверджують, що «західні» медіа нібито домовилися, «что это были слова в адрес Украины», щоби так дискредитувати Путіна і зробити з мухи слона: «Да так, что Зеленскому пришлось парировать и отвечать на этот тупой вопрос на пресс-конференции с Макроном».

Сюди приплітають і повідомлення американських ЗМІ про дати наступу Росії. Тут говорять про прямий шантаж Зеленського. Мовляв, Байден дав Зеленському три місяці на реалізацію політичної частини мінських угод. Якщо той не погодиться, пропагандисти запевняють, що Офіс президента чекає справжня розправа. За «інсайдами» прокремлівських дописувачів, США нібито мають схеми офшорних компаній Сергія Шефіра та Кирила Тимошенка, якими, мовляв, займеться Федеральне бюро розслідувань.

З іншого боку пишуть, що Зеленського не шантажують, а навпаки — хочуть купити. Зокрема, стверджують, що 1,2 мільярда євро, які Макрон привіз після зустрічі з Путіним — частина «украинской большой сделки». Мовляв, це плата за згоду Києва виконати політичну частину мінських угод. За версією пропагандистів, на ці гроші Володимир Зеленський має «оплатить закупку газа и подарки избирателям в виде мобильных и прямой раздачи денег», що допоможе йому врятувати свій рейтинг. Також, за версією прокремлівських сторінок та каналів, задобрювати Київ будуть «формулою Макрона», яка не буде суттєво відрізнятися від мінських угод, проте спрацює як ребрендинг. Мовляв, нова назва допоможе легше втюхати угоди українцям.

Часто зустрічаємо ширший контекст: нібито примушують не лише до мінських домовленостей, а й до нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом та запуску «Північного потоку-2». Тут бачимо безпрецедентний меседж для російської дезінформації. Мовляв, у змові зі США є Росія. Тобто вони настільки хочуть дискредитувати Байдена та США, що готові визнати, що теж займаються «зовнішнім управлінням»: «Информационная кампания в западных СМИ и военные учения согласованы в Большой сделке Байдена и Путина. Основная цель давления на Украину состоит в том, чтобы заставить Офис президента выполнять Минские соглашения».

  1. «Порошенко — агент Кремля»

Однією з найпопулярніших і неочікуваних є прокремлівська теза, що Петро Порошенко нібито перебуває у змові з Путіним. Спершу з’являлись дописи про те, що саме п’ятий президент України підписав той варіант угод, якими українці зараз незадоволені. Цікаво, що пропагандисти намагаються нав’язати авторство цієї тези «українським націоналістам». Мовляв, це не їхній аргумент, а вони його просто ретранслюють. Пропагандисти закликають притягнути Порошенка до відповідальності, буквально «судить и сажать за государственную измену». Часто у грубій формі: «Меня умиляет, как этот подонок сейчас орет, что выполнять Минск — это преступление!».

Теорії змов трапляються і тут. Декілька анонімних телеграм-каналів стверджують, що політичний притулок, який Путін запропонував Порошенку, є умовою таємної угоди Офісу президента та Росії. Мовляв, Зеленський вже погодився на виконання мінських угод, але розуміючи, що таке рішення зустріне суспільний спротив, зокрема з боку «патріотів», він вирішив дискредитувати їхнього лідера.

  1. «Китай хоче, щоб Україна виконувала мінські угоди в російській інтерпретації»

Загалом у риториці прокремлівських сторінок та каналів у соціальних мережах все частіше згадують Китай. Так, пояснюють, що насправді саме Китай є головним у всіх цих перемовинах. Адже з одного боку є Росія, яка намагається створити союз з Китаєм, а з іншого — США, які хочуть зберегти світове лідерство. Тому пропагандисти часто стверджують, що Україна є лише розмінною монетою для США: «Байден готов пожертвовать Украиной ради того, чтобы Путин занял нейтральную позицию в конфликте США с Китаем». Паралельно вони повторюють, що Китай і Росія — партнери. Тож Китай очевидно буде підтримувати Росію й тому трактуватиме домовленості в російській інтерпретації. На підтвердження своєї тези пропагандисти поширювали заяву міністра закордонних справ Китаю про необхідність повернення до виконання мінських угод.

  1. «Допомога зброєю союзників України порушує мінські угоди»

Пропагандисти мають своє трактування мінських угод. Так, у продовження тези, що Україна з подачі «Заходу» готується до війни, пропагандисти вирішили прив’язати військову допомогу до мінських угод. Низка анонімних телеграм-каналів стверджує, що зброя, яку Україна отримує на знак підтримки від держав-партнерів, є прямим порушенням мінських домовленостей. Чи не кожну новину про літаки з військовою допомогою від Великої Британії, США, Канади, Чехії та інших союзників України супроводжували тези про порушення мінських угод. Хоча насправді, така військова допомога ніяк не стосується мінських угод.

Загалом бачимо, що пропагандисти намагаються максимально заплутати українців щодо мінських угод. Розуміти тонкощі угод і так непросто, тому пропагандисти максимально додають туди дійових осіб та власних трактувань, щоб їх було важче зрозуміти, де все ж зрада, перемога чи компроміс. Крім того, непокоїть кількість теорій змов і так званих інсайдів, більшість яких спрямована на дискредитацію міжнародної підтримки України.

Архівне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7781
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду