Без масок, зате з російською вакциною. Коронавірус у теленовинах 10—16 серпня 2020 року

Без масок, зате з російською вакциною. Коронавірус у теленовинах 10—16 серпня 2020 року

23 Серпня 2020
1395
23 Серпня 2020
18:21

Без масок, зате з російською вакциною. Коронавірус у теленовинах 10—16 серпня 2020 року

1395
Щоденні новини переймались підготовкою до школи, дочкою Путіна, чергами до лабораторій та «кольоровими» зонами.
Без масок, зате з російською вакциною. Коронавірус у теленовинах 10—16 серпня 2020 року
Без масок, зате з російською вакциною. Коронавірус у теленовинах 10—16 серпня 2020 року

Коронавірусна тематика в новинах телеканалів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», «UA: Перший», «112» та 5 каналу.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 10 серпня в Україні захворіли на коронавірус 81 957 людей (1 922 померли, 44 359 одужали);
  • з понеділка 17 серпня до червоної зони потрапили Городенківський та Косівський райони Івано-Франківської, місто Самбір Львівської, місто Біляївка Одеської, місто Дубно, Костопільський та Рівненський райони Рівненської та Кіцманський район Чернівецької області;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов попереджає: друга хвиля епідемії коронавірусної хвороби починається раніше, ніж передбачали;
  • в Росії зареєстрували власну вакцину, але німецькі фахівці мають сумнів, чи вона дійсно працює і чи перевірена на побічні ефекти;
  • 14 серпня зафіксовано рекорд кількості виявлених хворих — 1847;
  • головний санітарний лікар Віктор Ляшко попереджає: якщо більше 50% території України буде в «червоній зоні», влада розгляне питання про перенесення місцевих виборів;
  • станом на 17 серпня в Україні захворіли на коронавірус 92 820 людей (2 089 померли, 48 164 одужали).

Із новинами про коронавірусну епідемію зрештою відбувається те, що раніше відбулося з новинами про війну на Донбасі. Ця тема не зникає з новин цілком — що й не дивно, адже ситуація у серпні стає дедалі загрозливішою, а щоденна кількість виявлених хворих підповзає до двох тисяч. Однак про коронавірус не говорять так багато, як навесні, а більшість матеріалів — статистика та повідомлення про зміни у складі «кольорових» зон.

Про новий принцип поділу на зони з різним ступенем суворості карантину розповідали на всіх каналах. Раніше рівень загрози визначали за чотирма показниками: кількістю ліжок у лікарнях, кількістю нових виявлених хворих, кількістю зроблених тестів та динамікою зростання захворюваності.  Тепер враховуватимуть заповненість ліжок, кількість зроблених тестів та кількість захворілих на сто тисяч мешканців протягом останніх двох тижнів. Новинарям довелося розтлумачити глядачам нову систему.

Говорили і про нові населені пункти та райони, віднесені до «червоної» зони. Та якщо минулого тижня багато говорили про міста, де влада чинила спротив рішенням Києва про суворий карантин — Тернополю й Луцьку, то цього разу конфліктів не було.

Згадували в новинах про окремі осередки епідемії: спалах у будинку для літніх людей на Тернопільщині («112»), у Харкові («112», «1+1», ICTV), в Одеській філармонії та Харківському оперному театрі («Україна»), в гуртожитку медичного університету в Запоріжжі («112», «1+1», ICTV, «UA: Перший» та «Інтер»), на грецькому судні, яке прибуло до Одесі (5 канал, СТБ і ICTV). Про призупинення роботи генерального консульства Польщі у Львові сповістили «1+1» і ICTV.

У червні й липні дня не минало, щоб у новинах не з’явився міністр охорони здоров’я або хтось із його підлеглих із офіційними заявами або запевненнями, що коронавірус буде переможено. Тепер медичних чиновників у новинах відчутно поменшало. Їх майже не цитують і не запрошують на прямі включення. Чи не єдина поява міністра Максима Степанова відбулась на «1+1»: він пояснював нові принципи «кольорового» зонування. А на питання, що робитиме міністерство, якщо ще якісь регіони бунтуватимуть проти карантину, відповів, що за дотримання обмежень відповідають уповноважені органи. Також Степанов спрогнозував стрімке зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу в жовтні—листопаді, коли почнеться сезонна епідемія грипу. А ось на «Інтері» сказали, що «друга хвиля епідемії, яку прогнозували восени, розпочнеться раніше».

Медіа вже без надмірного ажіотажу повідомляють, що кількість інфікованих практично щодня зростає, а на Львівщині, Буковині та в інших регіонах розгортають другу хвилю лікарень для госпіталізації тяжкохворих. Майже припинили вони й апелювати до здорового глузду глядачів, хоча деколи нагадують — мовляв, кількість хворих зростає, бо люди не носять масок і взагалі нехтують карантинними обмеженнями (наприклад, цього тижня про це говорили «Факти» ICTV).

«Інтер» розповів, як у львівському транспорті люди порушують карантинні обмеження. Мовляв, люди втомилися. А тим часом побільшало людей із безсимптомним запаленням легень. Говорили і про порушення в інших регіонах, зокрема в Запоріжжі.

Курортна тематика вже не в тренді — навали сюжетів про українські та закордонні курорти та їхній сумнівний рівень дотримання карантинних обмежень більше немає. На суспільному «UA: Першому» окремим сюжетом розповіли, як працюють пластові табори.

Натомість цікавить новинарів, що буде зі школами й вишами вже за два тижні. Майже на всіх каналах говорили про початок занять у школах, які прийматимуть учнів в усіх зонах, окрім «червоної». Канал «112» цитував Максима Степанова, який поклав відповідальність за організацію дотримання карантинних обмежень на керівництво шкіл. Про нові правила шкільного навчання говорили в новинах «UA: Першого»: «Школа має забезпечити працівників масками да дезінфекторами, а от маски для дітей купуватимуть батьки. У класі вихованці зможуть їх знімати. Учителям же доведеться носити маску весь день. Уроки в класах мають розпочинатися в різний час. Температуру дітям слід міряти вдома, а вчителям на вході у школу».

Вишами новинарі цікавились менше. Розповіли, що хоч і з запізненням, але розпочалась вступна кампанія. «112» нагадав про правила мешкання в гуртожитках під час карантину: студентам рекомендують носити маски за межами кімнати, користуватись антисептиками та міряти температуру на вході.

Нова актуальна тема для теленовин — ажіотаж у київських лабораторіях, де можна здати аналіз на коронавірус. «Там, де дешевше, люди ладні стояти в черзі по пів дня», — розповіли на 5 каналі. Про ці черги говорили й у сюжеті ICTV: «Соціальної дистанції ніхто не дотримується. Тож якщо навіть у когось одного коронавірус, є велика вірогідність, що інфікуються всі». Цю ж проблему описали на «1+1», пояснивши, чому черги переважно вранці: «Різниця у ціні змушує людей ризикувати, адже додаток "Дій вдома" не дозволяє виходити, але тут є свої хитрощі: працювати він починає з 9-ї ранку. Саме тому черги в лабораторії вишиковуються переважно рано вранці». Висвітлювали проблему черг і на Суспільному.

Кілька каналів присвятили сюжети російській вакцині від коронавірусу. «Путін заявив, що в Росії створили першу у світі вакцину проти коронавірусу. Одна з його доньок вже зробила щеплення й препарат начебто працює ефективно», — йшлося в матеріалі каналу ICTV. Тут наголосили, що у світі до російської вакцини ставляться скептично, а у Всесвітній організації охорони здоров’я не мають достатньої інформації, щоб зробити про неї висновки.

«Спершу у неї підвищилась температура до 38 градусів, але згодом повернулася до норми. І тепер дочка почувається добре», — уточнили долю дочки Путіна на каналі «Україна».

На «1+1» розповіли, що російську вакцину планують запустити в обіг із першого січня наступного року, а першими вакцинуватимуть медиків і вчителів. В Асоціації російських фармакологів порекомендували не поспішати з реєстрацією вакцини, бо її тестували менш ніж на сотні людей. «Світ із величезною недовірою сприйняв заяву росіян про реєстрацію першого у світі препарату, який убезпечує від коронавірусної хвороби», — сказали на СТБ. А «Інтер» нагадав: «В Україні теж анонсують виробництво власної вакцини. Ще в квітні Володимир Зеленський обіцяв мільйон доларів тому, хто винайде препарат. Але прогресу немає, а в МОЗ лише сьогодні заявили — почали міркувати, як це зробити». Тоді медіа і соцмережі сприйняли заяву Зеленського радше як жарт, адже розробка вакцини може коштувати не мільйони доларів, а набагато більше. Якщо вже «Інтер» вирішив згадати про цей епізод, варто було з’ясувати у фахівців, чого Україні бракує для розробки повноцінної вакцини від коронавірусної хвороби.

Політичного піару на коронавірусній темі й далі небагато. Після нетривалої перерви до цієї теми повернулись в «Опозиційній платформі — За життя». 12 серпня лідер партії Юрій Бойко на «Інтері» говорив, що Україна виявилась не готовою до спалаху коронавірусу, адже більша частина коштів із фонду боротьби з епідемією не дійшла до лікарів. Балансувати це твердження позицією влади не стали. А «Україна» 10, 11 та 14 серпня розповідала, як фонд Ахметова рятує Україну від вірусу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду