Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року

Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року

16 Серпня 2020
1454
16 Серпня 2020
16:38

Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року

1454
Кількість хворих зростає, та місцева влада не боїться ні епідемії, ні Києва. Коронавірусна тематика в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року
Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року

Раніше телевізійні новинарі та їхні стурбовані глядачі чекали на «пік епідемії», вдивляючись у графіки кількості хворих і померлих від коронавірусної хвороби. Тепер у них нова тема — друга хвиля епідемії. Її вже оголосили в кількох країнах і чекають в Україні. Коли саме невпинне зростання щоденної кількості нових хворих можна буде вважати другою хвилею, знають Бог і МОЗ, проте новинарі вже дають глядачам поради, що обов’язково треба встигнути, перш ніж ця хвиля накриє Україну і ми знов сидітимемо по хатах.  

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 3 серпня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 73 158 людини (1738 померли, 39 836 одужали);
  • Організація Human Rights Watch стверджує, що карантинні заходи України, яка тимчасово закрила пункти пропуску на окуповані території та заблокувала пенсіонерам із цих території доступ до пенсій, штовхнули людей до бідності;
  • 3 серпня «Укрзалізниця» припинила продаж квитків до Тернополя і Луцька, але після 8 серпня — відновила;
  • мер Тернополя розкритикував рішення влади зупинити залізничне сполучення з містом, а міськрада Луцька звернулася до президента з проханням скасувати карантин, адже суворі заходи щодо міста засновані на помилці;
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов застерігає: місцеві влади можуть лише посилювати карантинні заходи в регіонах, а не навпаки;
  • Німецькі медики констатували, що в їхній країні почалася друга хвиля епідемії;
  • Американські науковці підрахували, що після запровадження карантину люди стали працювати на 48,5 хвилин на день більше;
  • Максим Степанов нагадує, що вірянам не заборонено ходити до храмів;
  • 7 серпня до червоної зони внесли Харків і Костопільський район Рівненської області, Кіцманський район Чернівецької області в ній залишився. Луцьк і Тернопіль виключили з зони.  Згодом уся інформація про ці зміни зникла з офіційних ресурсів Міністерства охорони здоров’я.
  • станом на 9 серпня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 81 957 людини (1 922 померли, 44 359 одужали).

Тепер теленовинарі можуть маніпулювати емоціями глядачів, використовуючи нову актуальну тему — поділ України на «кольорові» зони та страх мешканців регіонів, де зростає кількість хворих на коронавірусну хворобу, опинитись у «червоній» зоні. А також спротив місцевої влади тих регіонів, які, на їхню думку, незаслужено віднесли до «червоної» зони з жорстким карантином, забороною залізничних перевезень і зупинкою громадського транспорту.

Тож серед матеріалів про коронавірусну епідемію чимало було присвячено саме бунтівним Тернополю й Луцьку, які оскаржували і навіть намагались скасувати рішення Кабінету Міністрів про включення до «червоної зони». Всі канали давали позицію місцевих рад, показували, що відбувається в цих містах. 5 канал наголосив, що в Луцьку та Тернополі рішення Києва називають «політичним тиском». «Інтер» ужив слово «пригрозили», розповідаючи про наміри влади двох міст ігнорувати накази уряду.

«У МВС керманичів попередили про відповідальність», — розповіли у «Фактах» ICTV. У новинах суспільного «UA: Першого» і СТБ теж констатували, що саме поліція має реагувати на рішення місцевої влади, що порушують загальноукраїнський карантинний порядок. «Інтер» згадав заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, який «пригрозив: за відмову посилювати карантин доведеться відповісти. Дії очільників міст він назвав популізмом. Мовляв, так мери заробляють бали перед місцевими виборами».

Про ще один «червоний» район — Кіцманський район Чернівецької області — згадують значно менше. 5 канал повідомив, що там посилили протиепідемічні заходи, а Суспільне сповістило, що на Буковині й без того діють суворі карантинні обмеження, а хворих стає дедалі більше. Втім «жителі Кіцманського району на Буковині вільно залишають червону зону та повертаються — рух автобусів там не забороняли». Більше читайте в підсумках моніторингу щоденних теленовин.

Майже щоденне зростання кількості нових хворих змушує українців знову стежити за статистикою. В новинах свіжі цифри наводили із констатацією, що ситуація стає складнішою. Третього серпня у включенні на «1+1» міністр Максим Степанов ствердив, що в поділі на зони немає політики — все залежить від цифр: «Відповідні органи реагують на цю ситуацію — Держпродспоживслужба, поліція, інші органи, які безпосередньо контролюють виконання умов карантину і рішень уряду, як це передбачено законом». На думку Степанова, адаптивний карантин, запроваджений в Україні, дозволяє повністю контролювати ситуацію.

Теленовини охоче цитували слова заступника Степанова — головного санітарного лікаря Віктора Ляшка — що з жовтня варто очікувати другу хвилю коронавірусної епідемії, яка, до того ж, накладеться на сезонну епідемію грипу. Заклики робити щеплення від грипу пролунали на «112», ICTV, «1+1», «UA: Першому» та СТБ. «Інтер» безпідставно ствердив, що нова хвиля може охопити саме західні області України, хоча в тому ж сюжеті йдеться про Харківщину як один із головних осередків зростання кількості хворих. Окремим сюжетом «Інтер» розповів, як уряд готується до другої хвилі епідемії.

Що ж до окремих спалахів хвороби, то розповіли про хворих на підприємстві «Київхліб», де на карантин закрили лише пекарню (5 канал, «1+1» та СТБ), про закриття на карантин запорізіьких дитсадків (СТБ). «UA: Перший» повідомив, що в Одесі відкрився після карантину дитячий центр «Молода гвардія», а на Херсонщині — дитячі табори. Матеріалів про різні можливості відпочити поменшало: можливо, журналісти не хочуть брати гріх на душу, скеровуючи українців на переповнені пляжі. Хоча «Інтер», досліджуючи, як українці психологічно переживають карантин, порадив глядачам негайно змінити обстановку, «поки не прийшла друга хвиля і карантин не такий жорсткий».

 Знову в новинах звучать докори на адресу людей, які ігнорують карантинні обмеження. На ICTV, наприклад: «Багато хто маски не носить, дистанції не дотримується. Особливо критична ситуація у транспорті. Навіть люди похилого віку ігнорують засоби захисту». На 5 каналі: «Основний порятунок від інфекції — індивідуальний захист і гігієна, а новий коронавірус найшвидше поширюється у велелюдних місцях великих міст і бідних сільських регіонах».

На цьому тижні «Інтер» повернувся до теми продажу квитків на поїзди, згадавши, як «Укрзалізниця» скасувала обмеження на продаж квитків і вирішила продавати всі місця у вагонах. Підприємство пояснило це домовленістю з владою. Також «Інтер» і «UA: Перший» повідомили, що в Україні створять спеціальну систему для відстеження, з ким контактували хворі на коронавірусну хворобу: займатимуться цим міністерства внутрішніх справ і цифрової трансформації.

Політичний піар на коронавірусній темі практично вщух. Залишились тільки хвалебні матеріали про фонд Ріната Ахметова, який рятує Україну від епідемії — вони виходили на каналі Ахметова «Україна» 3,5,7 та 9 серпня. Олег Ляшко на тому ж каналі критикував якість дистанційної освіти, запровадженої через карантин, і вимагав підвищити зарплатню всім медикам, а не лише тим, хто бореться з коронавірусом. Про особливі стосунки Олега Ляшка та медіа Ріната Ахметова читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду