От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року

От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року

31 Серпня 2020
1192
31 Серпня 2020
10:30

От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року

1192
Чи чекають в Умані на хасидів, у Європі на повернення маскового режиму, а у школах на школярів? Як говорили про коронавірус у новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу 17–23 серпня 2020 року.
От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року
От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  •  станом на 17 серпня в Україні захворіли на коронавірус 92 820 людей (2 089 померли, 48 164 одужали),
  • за словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, якщо більше 50 % України буде в «червоній зоні», буде розглядатися питання про перенесення виборів,
  • мер Умані готовий заблокувати в'їзди в місто у разі масового приїзду паломників-хасидів,
  • про готовність зробити безкоштовне щеплення від коронавірусу кажуть 47% українців,
  • Віктор Ляшко каже, що у школах «помаранчевих» зон учителі носитимуть на обличчях захисний екран, в «червоних» зонах навчання проводитиметься онлайн,
  • Міністерство охорони здоров’я відкрило коронавірусні лікарні другої хвилі,
  • за підрахунками Міністерства фінансів, на боротьбу з коронавірусною епідемією вже витратили понад 25 мільярдів гривень,
  • президент Володимир Зеленський каже, що в Україні перша хвиля коронавірусної епідемією відбувається саме зараз,
  • за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я діти віком понад 12 років, як і дорослі, мають носити маски,
  • на коронавірусну хворобу захворіла Юлія Тимошенко,
  • станом на 24 серпня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 106 757 людей (2 293 померли, 52 524 одужали).

У фокусі теленовин цього тижня було небувале загострення епідемії (аж таке, що міністр охорони здоров’я схарактеризував ситуацію як «не іграшки») в Україні і в Європі; активізація конфлікту через святкування Рош-га-Шана в Умані; наближення початку навчання у школах і вишах. Про відпочинок говорити просто перестали; теленовинарі вирішили не розбиратись, хто винен у масових порушеннях санітарних норм на пляжах і гірських курортах, куди місяцями закликали українців замість недосяжних зарубіжних курортів.

Щодня новини повідомляли про нові рекорди (або, як вони воліють висловлюватись, «антирекорди»). «112», СТБ, ICTV, «1+1», «Інтер» та «Україна» показували численні сюжети про запровадження карантинних обмежень у «кольорових» зонах — часто з відтінком критики на адресу місцевої влади, не готової до карантину. Наприклад, «112» особливо наголосив на тому, що «жовта» зона в Києві не припинила бурхливе життя в нічних клубах. А 5 канал — що в транспорті, попри заборону перевезення «стоячих» пасажирів, їх таки возять.

ICTV вдався до моралізаторства: «"Чому бідні бо дурні, чому дурні бо бідні". Десь так можна охарактеризувати ситуацію зі стрімким збільшенням останніми тижнями кількості інфікованих на коронавірус та госпіталізованих в Україні. Українці масово ігнорують всі рекомендації медиків: не носять маски, не дотримуються дистанції. Не лякають ані досвід американців, коли у Нью-Йорку на піку пандемії люди вмирали тисячами і не вистачало місць на кладовищах, ані кадри з Мадрида, де бракувало ліжкомісць і для хворих переробляли приміщення концерт-холу, ані те, що нині такі "опенспейси" є вже і в Україні і кількість пацієнтів у них щодня зростає».

А ось про Юлію Тимошенко, яка захворіла на коронавірусну хворобу, повідомили з центральних каналів тільки «1+1» та «Інтер». На «1+1» повідомили: «Стан оцінюється як важкий. Температура до 39. Бореться»; на «Інтері» обмежились сухим повідомленням із посиланням на фейсбук прессекретарки Тимошенко.

Ми вже згадували, як «Інтер» безпідставно ствердив, що друга хвиля епідемії зосереджена в західних областях України. 18 серпня в новинах каналу вийшов сюжет про те, що Західна Україна «традиційно в антилідерах», бо там гучно святкують весілля та хрестини. «Бо і на Прикарпатті, і на Буковині заведено бенкетувати пишно. Там весілля на триста-чотириста людей — це норма. Чому любов до традиції в українців сильніша за страх перед хворобою? Якщо дотепер ми знали тільки про весілля в Кіцманському районі, де 20 % всіх гостей отримали подарунок у вигляді коронавірусної хвороби, то тепер ми маємо таку саму ситуацію і в селі Топорівці, де навіть організатор весілля через кілька днів помер від COVID-19. Попри страх захворіти — відмовлятися від святкувань українці не поспішають. Для багатьох традиції важливіші, ніж "загадковий" коронавірус», — ідеться в матеріалі. Проте осередки поширення коронавірусної хвороби є далеко не лише на Заході, а й на Харківщині, наприклад, де, за теорією «Інтера», гучно не святкують. Той самий  «Інтер» розповів про ситуацію в Херсоні, де ціле відділення лікарні захворіло на коронавірусну хворобу після того, як туди привезли літнього чоловіка з пневмонією та (як згодом з’ясувалося) не діагностованим COVID-19.

«Україна» повідомила, що СБУ займається питанням закупівлі за завищеними цінами неякісних костюмів для лікарів — у цьому підозрюють чиновників з Закарпатської обладміністрації.

Попри значне погіршення епідемічної ситуації, чиновники й далі нечасто світяться в новинах із коментарями. На ICTV 17 серпня міністр Максим Степанов розповів, як важливо дотримуватись санітарних норм. Але, вислухавши ведучу, яка поділилась історією проігнорованої лікарями знайомої з коронавірусним діагнозом, не мав що заперечити. На запитання про 1 вересня міністр відповів, що уряд розробив ефективну систему захисту дітей від епідемічної загрози. Про нюанси цієї системи та вимоги до школярів і вчителів говорили у новинах 5 каналу та «Інтера». Суспільне і «Україна» говорили про правила мешкання студентів у гуртожитках.

21 серпня членкиня медичної ради міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська в новинах «1+1» розповіла, що кількість госпіталізованих із важкими формами коронавірусної хвороби зростає, а друга хвиля епідемії почалася трохи раніше, ніж передбачали. Вона висловилась за дистанційне навчання у школах.

Новинарі «України» випробували екрани та маски, які повинні будуть носити на уроках учителі, купивши їх у будівельному супермаркеті за 87 гривень. Максим Сікора поділився з ведучою враженнями: «Дихати можу і, до речі, окуляри є перевагою, тому що вони тримають всю цю конструкцію так красиво».

На СТБ підняли одну з найгостріших тем, пов’язаних із шкільною освітою: побори. «Гроші на фарбу, на дошки, на парти. А тепер — на маски, пластикові перегородки та санітайзери. До першого вересня півтора тижня, і по школах країни з батьків уже на повну збирають гроші. Як змінилися побори у часи пандемії та чи взагалі законно їх вимагати?» — йдеться в підводці.

І головний скандал тижня — хасиди та намагання спочатку уманської місцевої, а потім і української влади не пустити їх в Україну, які закінчились цілковитою забороною іноземцям в’їжджати в нашу країну. Більшість каналів ще 17 серпня повідомили про рішення уряду обмежити в’їзд хасидів до Умані. 18 серпня про заклик української та ізраїльської влади до прочан утриматись від поїздки в Умань повідомив «Інтер», 20 серпня — «112» і 5 канал. Але пізно  — за повідомленням 5 каналу, до Умані вже приїхали пів тисячі хасидів. І, як з’ясували новинарі Суспільного, мешканці міста, які заробляють на прочанах, їм раді. «Інтер» розповів, що хасиди не дотримуються карантинних норм та обурені забороною, а мешканці Умані втратять заробіток. Однак місцева влада має намір не дати хасидам організовувати масові гуляння в місті.

Знімальна група «України» поспілкувалась із хасидами, які пообіцяли святкувати в масках і дотримуватися дистанції, а більшість уманців, чиї коментарі були в матеріалі, були не проти. А ось мер міста, за словами журналістів, непокоїться, бо уряд зволікає з розглядом питання про заборону в’їзду в Україну для хасидів.

«1+1» зобразив містян зацікавленими в приїзді хасидів, а рішення заборонити святкування — несправедливим: мовляв, інші громадські місця в Умані не закриті. «Після заяв уманського мера на нараду зібрався уряд. Вирішив: через карантин хасидів цьогоріч Україна не прийматиме. Закликав прочан утриматися від подорожі, хоча у МВС визнають — уникнути прочан взагалі буде складно, бо їдуть і ще тисячі тих, хто постійно живе в Україні», — ідеться в сюжеті.

Про готовність хасидів святкувати по-карантинному говорили і в новинах «Інтера» та «112». За оцінкою журналістів, прочан цього року буде менше, ніж зазвичай — до десяти тисяч. Не приїдуть літні люди та представники інших категорій ризику. Тут лунають думки не тільки тих мешканців міста, які за приїзд хасидів, а й інші: «не треба, хай, дасть Бог, пройде ця болезнь, вообще цей вірус щезне, тоді хай приїжджають».

Коли ж він щезне? За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, що лунали в ефірі «112» та «1+1», пандемія триватиме не більше, ніж два роки, якщо науковцям удасться винайти вакцину. Хоча багатьом у Європі не подобається необхідність дотримуватись суворого карантину, який запроваджують через різке зростання кількості хворих. Поміж іншим «1+1», «Інтер» та СТБ розповіли про «антимаскові протести» в європейських країнах: «Маскам — ні, тести — брешуть!»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1192
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду