detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
31.08.2020 10:30
От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року
От вірус щезне — тоді хай приїжджають. Коронавірус в новинах 17–23 серпня 2020 року
Чи чекають в Умані на хасидів, у Європі на повернення маскового режиму, а у школах на школярів? Як говорили про коронавірус у новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу 17–23 серпня 2020 року.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У фокусі теленовин цього тижня було небувале загострення епідемії (аж таке, що міністр охорони здоров’я схарактеризував ситуацію як «не іграшки») в Україні і в Європі; активізація конфлікту через святкування Рош-га-Шана в Умані; наближення початку навчання у школах і вишах. Про відпочинок говорити просто перестали; теленовинарі вирішили не розбиратись, хто винен у масових порушеннях санітарних норм на пляжах і гірських курортах, куди місяцями закликали українців замість недосяжних зарубіжних курортів.

Щодня новини повідомляли про нові рекорди (або, як вони воліють висловлюватись, «антирекорди»). «112», СТБ, ICTV, «1+1», «Інтер» та «Україна» показували численні сюжети про запровадження карантинних обмежень у «кольорових» зонах — часто з відтінком критики на адресу місцевої влади, не готової до карантину. Наприклад, «112» особливо наголосив на тому, що «жовта» зона в Києві не припинила бурхливе життя в нічних клубах. А 5 канал — що в транспорті, попри заборону перевезення «стоячих» пасажирів, їх таки возять.

ICTV вдався до моралізаторства: «"Чому бідні бо дурні, чому дурні бо бідні". Десь так можна охарактеризувати ситуацію зі стрімким збільшенням останніми тижнями кількості інфікованих на коронавірус та госпіталізованих в Україні. Українці масово ігнорують всі рекомендації медиків: не носять маски, не дотримуються дистанції. Не лякають ані досвід американців, коли у Нью-Йорку на піку пандемії люди вмирали тисячами і не вистачало місць на кладовищах, ані кадри з Мадрида, де бракувало ліжкомісць і для хворих переробляли приміщення концерт-холу, ані те, що нині такі "опенспейси" є вже і в Україні і кількість пацієнтів у них щодня зростає».

А ось про Юлію Тимошенко, яка захворіла на коронавірусну хворобу, повідомили з центральних каналів тільки «1+1» та «Інтер». На «1+1» повідомили: «Стан оцінюється як важкий. Температура до 39. Бореться»; на «Інтері» обмежились сухим повідомленням із посиланням на фейсбук прессекретарки Тимошенко.

Ми вже згадували, як «Інтер» безпідставно ствердив, що друга хвиля епідемії зосереджена в західних областях України. 18 серпня в новинах каналу вийшов сюжет про те, що Західна Україна «традиційно в антилідерах», бо там гучно святкують весілля та хрестини. «Бо і на Прикарпатті, і на Буковині заведено бенкетувати пишно. Там весілля на триста-чотириста людей — це норма. Чому любов до традиції в українців сильніша за страх перед хворобою? Якщо дотепер ми знали тільки про весілля в Кіцманському районі, де 20 % всіх гостей отримали подарунок у вигляді коронавірусної хвороби, то тепер ми маємо таку саму ситуацію і в селі Топорівці, де навіть організатор весілля через кілька днів помер від COVID-19. Попри страх захворіти — відмовлятися від святкувань українці не поспішають. Для багатьох традиції важливіші, ніж "загадковий" коронавірус», — ідеться в матеріалі. Проте осередки поширення коронавірусної хвороби є далеко не лише на Заході, а й на Харківщині, наприклад, де, за теорією «Інтера», гучно не святкують. Той самий  «Інтер» розповів про ситуацію в Херсоні, де ціле відділення лікарні захворіло на коронавірусну хворобу після того, як туди привезли літнього чоловіка з пневмонією та (як згодом з’ясувалося) не діагностованим COVID-19.

«Україна» повідомила, що СБУ займається питанням закупівлі за завищеними цінами неякісних костюмів для лікарів — у цьому підозрюють чиновників з Закарпатської обладміністрації.

Попри значне погіршення епідемічної ситуації, чиновники й далі нечасто світяться в новинах із коментарями. На ICTV 17 серпня міністр Максим Степанов розповів, як важливо дотримуватись санітарних норм. Але, вислухавши ведучу, яка поділилась історією проігнорованої лікарями знайомої з коронавірусним діагнозом, не мав що заперечити. На запитання про 1 вересня міністр відповів, що уряд розробив ефективну систему захисту дітей від епідемічної загрози. Про нюанси цієї системи та вимоги до школярів і вчителів говорили у новинах 5 каналу та «Інтера». Суспільне і «Україна» говорили про правила мешкання студентів у гуртожитках.

21 серпня членкиня медичної ради міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська в новинах «1+1» розповіла, що кількість госпіталізованих із важкими формами коронавірусної хвороби зростає, а друга хвиля епідемії почалася трохи раніше, ніж передбачали. Вона висловилась за дистанційне навчання у школах.

Новинарі «України» випробували екрани та маски, які повинні будуть носити на уроках учителі, купивши їх у будівельному супермаркеті за 87 гривень. Максим Сікора поділився з ведучою враженнями: «Дихати можу і, до речі, окуляри є перевагою, тому що вони тримають всю цю конструкцію так красиво».

На СТБ підняли одну з найгостріших тем, пов’язаних із шкільною освітою: побори. «Гроші на фарбу, на дошки, на парти. А тепер — на маски, пластикові перегородки та санітайзери. До першого вересня півтора тижня, і по школах країни з батьків уже на повну збирають гроші. Як змінилися побори у часи пандемії та чи взагалі законно їх вимагати?» — йдеться в підводці.

І головний скандал тижня — хасиди та намагання спочатку уманської місцевої, а потім і української влади не пустити їх в Україну, які закінчились цілковитою забороною іноземцям в’їжджати в нашу країну. Більшість каналів ще 17 серпня повідомили про рішення уряду обмежити в’їзд хасидів до Умані. 18 серпня про заклик української та ізраїльської влади до прочан утриматись від поїздки в Умань повідомив «Інтер», 20 серпня — «112» і 5 канал. Але пізно  — за повідомленням 5 каналу, до Умані вже приїхали пів тисячі хасидів. І, як з’ясували новинарі Суспільного, мешканці міста, які заробляють на прочанах, їм раді. «Інтер» розповів, що хасиди не дотримуються карантинних норм та обурені забороною, а мешканці Умані втратять заробіток. Однак місцева влада має намір не дати хасидам організовувати масові гуляння в місті.

Знімальна група «України» поспілкувалась із хасидами, які пообіцяли святкувати в масках і дотримуватися дистанції, а більшість уманців, чиї коментарі були в матеріалі, були не проти. А ось мер міста, за словами журналістів, непокоїться, бо уряд зволікає з розглядом питання про заборону в’їзду в Україну для хасидів.

«1+1» зобразив містян зацікавленими в приїзді хасидів, а рішення заборонити святкування — несправедливим: мовляв, інші громадські місця в Умані не закриті. «Після заяв уманського мера на нараду зібрався уряд. Вирішив: через карантин хасидів цьогоріч Україна не прийматиме. Закликав прочан утриматися від подорожі, хоча у МВС визнають — уникнути прочан взагалі буде складно, бо їдуть і ще тисячі тих, хто постійно живе в Україні», — ідеться в сюжеті.

Про готовність хасидів святкувати по-карантинному говорили і в новинах «Інтера» та «112». За оцінкою журналістів, прочан цього року буде менше, ніж зазвичай — до десяти тисяч. Не приїдуть літні люди та представники інших категорій ризику. Тут лунають думки не тільки тих мешканців міста, які за приїзд хасидів, а й інші: «не треба, хай, дасть Бог, пройде ця болезнь, вообще цей вірус щезне, тоді хай приїжджають».

Коли ж він щезне? За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, що лунали в ефірі «112» та «1+1», пандемія триватиме не більше, ніж два роки, якщо науковцям удасться винайти вакцину. Хоча багатьом у Європі не подобається необхідність дотримуватись суворого карантину, який запроваджують через різке зростання кількості хворих. Поміж іншим «1+1», «Інтер» та СТБ розповіли про «антимаскові протести» в європейських країнах: «Маскам — ні, тести — брешуть!»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY