Свято непослуху. Коронавірус у новинах і токшоу 6–12 липня 2020 року

Свято непослуху. Коронавірус у новинах і токшоу 6–12 липня 2020 року

19 Липня 2020
1625
19 Липня 2020
11:00

Свято непослуху. Коронавірус у новинах і токшоу 6–12 липня 2020 року

1625
Пальчевський критикує Ляшка, щоденні новини шукають вірус на курортах, а «Інтер» чекає на чуму. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.
Свято непослуху. Коронавірус у новинах і токшоу 6–12 липня 2020 року
Свято непослуху. Коронавірус у новинах і токшоу 6–12 липня 2020 року

 Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 6 липня в Україні захворіли на коронавірус 49 043 осіб (1262 померли, 21 703 одужали);
  • столичним ресторанам дозволили працювати після 22:00;
  • рівень імунітету в Україні не перевищує 5 %, стверджує лабораторія «Сінево»;
  • в деяких містах Європи та Австралії повторно запровадили жорсткий карантин;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомляє, що в Україні проводять випробування чотирьох препаратів від коронавірусу;
  • станом на 13 липня в Україні захворіли на коронавірус 54 133 людини (1398 померли, 26 503 одужали).

Гості політичних токшоу використовують коронавірусну тему як підставу для суперечки або з'ясування стосунків. Одним із гостей «Пульсу» на каналі «112» був заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Крім сфери відповідальності Ляшка, ведучих цікавила майбутня кар’єра — допитувалися чи збирається головний санітарний лікар балотуватися на посаду київського мера і чи говорив він про це з президентом. Ляшко прямо так і не відповів, а його ухиляння від відповіді виглядали дивно, пише оглядач «Детектора медіа» Ярослав Зубченко в моніторингу політичних токшоу. Втім Ляшко закликав українців далі дотримуватися карантинних заходів (мовляв, пом’якшення — не скасування); переконував, що ні в нас, ні за кордоном не можуть визначити, відкриття яких конкретних закладів призводить до зростання захворюваності; стверджував, що в Україні не стали робити менше тестів; ще раз коментував спільне з президентом відвідування кафе без масок — буцімто це була просто перевірка, але штрафи вони заплатили. За статистикою, яку озвучив Ляшко, кожен четвертий заклад в Україні порушує карантин.

Інший гість програми, телеведучий і політик Андрій Пальчевський, розкритикував Ляшка — мовляв, той знищив санітарну службу. Пальчевський також сказав, що не довіряє жодній інформації від МОЗ щодо епідемії коронавірусу.

Щоденні новини традиційно подавали статистичні дані: скільки людей було інфіковано, скільки померло та одужало. Називали й окремі регіони, де ситуація гірша, ніж в інших: це Львівщина, Буковина, Рівненщина, Закарпаття, Прикарпаття, Вінниччина та Київ. Цитували очільника уряду Дениса Шмигаля, який каже, що ситуація з коронавірусом стабілізується. У новинах щодня звучала інформація про порушення карантину, зростання кількості інфікованих тощо.

Резонансною стала історія українців, які застрягли на в'їзді у Грецію — прикордонники не пропустили сімнадцятьох громадян України, оскільки наша держава входила до так званої червоної зони. Пізніше розповіли, що 12 українців повернулися додому коштом авіаперевізника. «Інтер» повідомив, що більше 200 українців застрягли в аеропорту — їхній рейс до Хорватії скасували, бо вночі влада змінила умови в'їзду. Йшлося в новинах «Інтера» і про умови повернення мандрівників в Україну: «Після прильоту в Україну з більшості країн світу, на мандрівників чекає двотижнева самоізоляція. Хто не хоче сидіти на карантині — платять гроші. У МОЗі розробили новий принцип виходу із самоізоляції для туристів. Можна здати ПЛР-тест у будь-якій приватній клініці та, якщо результат негативний, система повинна зняти з обліку».

Лише поодинокі сюжети пояснюють медичні аспекти хвороби. 5 канал розповів, чим відрізняються різні тести, які роблять в Україні, а також додав про різницю між тестуванням у державних та приватних клініках. ICTV звернув увагу на наслідки коронавірусної хвороби для тих, хто її переніс. Чи варто робити планові щеплення в час карантину, розмірковували в сюжеті «UA: Першого». Дійшли несподіваного висновку: карантин — найкращий час для щеплень. На «Інтері» глядачам кілька днів поспіль розповідали про спалах бубонної чуми в Монголії та Китаї: «Ця історія, як і з коронавірусом, теж почалася з їжі — чоловік з'їв сире м'ясо бабака. Зараз він у лікарні. У регіоні оголосили карантин».

Не дуже безпечний відпочинок в Україні — в одному з курортних селищ на Арабатській стрілці виявили коронавірус у працівника бази відпочинку. Про це повідомили 5 канал, ICTV, «Україна» й СТБ. А в сюжеті «Інтера» Одесу назвали «святом непослуху» — мовляв, усі без масок, пляжі переповнені туристами, соціальної дистанції ніхто не дотримується, а статистика по Одесі невтішна. Інші канали якщо й розповідали про відпочинок, то не дуже акцентували на епідеміологічних загрозах. На «Україні» спробували зазирнути в майбутнє й розмірковували про те, чи може коронавірус стримати традиційне паломництво хасидів в Умань у вересні — мер міста сказав, що через пандемію традиційний юдейський новий рік може настати без тисяч прочан.

У новинах «UA: Першого» розповіли про рішення «Укрзалізниці», що «відмовилася від правила “двоє пасажирів в одному купе”. Квитки на цей потяг тепер продають усі і без попередження про це пасажирів». А «Україна» повідомила про запуск «курортних потягів», якими можна буде дістатися на Херсонщину. В сюжеті 6 липня сказали, що місця в купе продають тільки для двох пасажирів, що вже скоро стало неактуальним.

На коронавірусі й далі піаряться. 7 липня на «1+1» розповіли, як нардеп із групи «За майбутнє» Сергій Рудик, який перехворів на COVID-19, здає кров у Черкасах. У сюжеті йшлося про перспективи застосування плазми крові людей, що вже перехворіли та здобули імунітет, для виготовлення препаратів від коронавірусної хвороби. Раніше цю тему педалював Сергій Шахов — нардеп, що одним із перших серед українських політиків перехворів на коронавірусну хворобу. Показово, що Рудик робить цю благодійну справу в Черкасах, де розташований його виборчий округ. «У Черкаському центрі крові Сергій Рудик 8-й доброволець. До малої кількості охочих додається ще і відсутність антитіл у перехворілих. Із-поміж попередніх семи донорів, COVID у яких був підтверджений у Черкасах, лише четверо мали антитіла», — йдеться в сюжеті Валентини Доброти. Чому з усіх можливих героїв обрали саме нардепа, здогадатись неважко. Більше про це читайте в моніторингу щоденних новин.

Не припиняють піаритися на карантинних темах і представники «Опозиційної платформи — За життя»: Юрій Бойко (8 липня на «Інтері») й Наталія Королевська (7 липня на «Інтері») разом із колегами виступали із заявами на підтримку промисловців та аграріїв у складні коронавірусні часи. Мовляв, держава має захищати бізнес і допомагати йому, та конкретних механізмів не пропонували.

А от про партійний форум «Нашого краю» в Батурині за участі нардепів Сергія Шахова та Бориса Приходька 6 липня розповіли на «Україні». Наголосивши, що захід провели з порушенням карантинних обмежень. Наступного дня повідомили, що організаторам з'їзду загрожує штраф від 17 тисяч до 170 тисяч гривень за порушення умов карантину.

Традиційно на каналі Ріната Ахметова розповідали, як фонд власника допомагав лікарням та забезпечував їх обладнанням. Такі матеріали з'явилися в новинах 6, 7 і 8 липня.

У теленовинах розповідали про ситуацію з коронавірусною пандемією у світі: що в Нідерландах перевіряють стічні води, аби виявляти коронавірус («112»), про позитивний тест у президента Бразилії (5 канал, ICTV, «1+1», СТБ), а на «Інтері» ще й розповіли, що журналісти збираються позиватися проти нього — мовляв, зняв перед ними маску, хоча знав, що в нього коронавірусна хвороба. Про обов'язкове носіння масок на вулиці і в громадських місцях у Каталонії повідомив 5 канал, а про те, що в деяких країнах люди протестують проти носіння масок — «Інтер». ICTV повідомив, що антирекорд захворюваності на коронавірусну хворобу зафіксували в Ізраїлі. «1+1» і СТБ розповіли, як у Римі наречені протестували проти того, що їхні весілля зірвалися через епідемію коронавірусу. 5 канал попередив мандрівників, що через карантин відклали фестиваль «Сан-Фармін» в іспанській Памплоні, а «Інтер» потішив: Індія відкриває Тадж-Махал. Є й інші хороші новини для туристів: Лувр готовий приймати відвідувачів після 16 тижнів простою. Щоправда, Франція не готова приймати туристів з українськими паспортами без віз, але це вже деталі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1625
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду