detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
16.08.2020 16:38
Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року
Поки друга хвиля не прийшла. Коронавірус у теленовинах 3—9 серпня 2020 року
Кількість хворих зростає, та місцева влада не боїться ні епідемії, ні Києва. Коронавірусна тематика в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.

Раніше телевізійні новинарі та їхні стурбовані глядачі чекали на «пік епідемії», вдивляючись у графіки кількості хворих і померлих від коронавірусної хвороби. Тепер у них нова тема — друга хвиля епідемії. Її вже оголосили в кількох країнах і чекають в Україні. Коли саме невпинне зростання щоденної кількості нових хворих можна буде вважати другою хвилею, знають Бог і МОЗ, проте новинарі вже дають глядачам поради, що обов’язково треба встигнути, перш ніж ця хвиля накриє Україну і ми знов сидітимемо по хатах.  

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Тепер теленовинарі можуть маніпулювати емоціями глядачів, використовуючи нову актуальну тему — поділ України на «кольорові» зони та страх мешканців регіонів, де зростає кількість хворих на коронавірусну хворобу, опинитись у «червоній» зоні. А також спротив місцевої влади тих регіонів, які, на їхню думку, незаслужено віднесли до «червоної» зони з жорстким карантином, забороною залізничних перевезень і зупинкою громадського транспорту.

Тож серед матеріалів про коронавірусну епідемію чимало було присвячено саме бунтівним Тернополю й Луцьку, які оскаржували і навіть намагались скасувати рішення Кабінету Міністрів про включення до «червоної зони». Всі канали давали позицію місцевих рад, показували, що відбувається в цих містах. 5 канал наголосив, що в Луцьку та Тернополі рішення Києва називають «політичним тиском». «Інтер» ужив слово «пригрозили», розповідаючи про наміри влади двох міст ігнорувати накази уряду.

«У МВС керманичів попередили про відповідальність», — розповіли у «Фактах» ICTV. У новинах суспільного «UA: Першого» і СТБ теж констатували, що саме поліція має реагувати на рішення місцевої влади, що порушують загальноукраїнський карантинний порядок. «Інтер» згадав заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, який «пригрозив: за відмову посилювати карантин доведеться відповісти. Дії очільників міст він назвав популізмом. Мовляв, так мери заробляють бали перед місцевими виборами».

Про ще один «червоний» район — Кіцманський район Чернівецької області — згадують значно менше. 5 канал повідомив, що там посилили протиепідемічні заходи, а Суспільне сповістило, що на Буковині й без того діють суворі карантинні обмеження, а хворих стає дедалі більше. Втім «жителі Кіцманського району на Буковині вільно залишають червону зону та повертаються — рух автобусів там не забороняли». Більше читайте в підсумках моніторингу щоденних теленовин.

Майже щоденне зростання кількості нових хворих змушує українців знову стежити за статистикою. В новинах свіжі цифри наводили із констатацією, що ситуація стає складнішою. Третього серпня у включенні на «1+1» міністр Максим Степанов ствердив, що в поділі на зони немає політики — все залежить від цифр: «Відповідні органи реагують на цю ситуацію — Держпродспоживслужба, поліція, інші органи, які безпосередньо контролюють виконання умов карантину і рішень уряду, як це передбачено законом». На думку Степанова, адаптивний карантин, запроваджений в Україні, дозволяє повністю контролювати ситуацію.

Теленовини охоче цитували слова заступника Степанова — головного санітарного лікаря Віктора Ляшка — що з жовтня варто очікувати другу хвилю коронавірусної епідемії, яка, до того ж, накладеться на сезонну епідемію грипу. Заклики робити щеплення від грипу пролунали на «112», ICTV, «1+1», «UA: Першому» та СТБ. «Інтер» безпідставно ствердив, що нова хвиля може охопити саме західні області України, хоча в тому ж сюжеті йдеться про Харківщину як один із головних осередків зростання кількості хворих. Окремим сюжетом «Інтер» розповів, як уряд готується до другої хвилі епідемії.

Що ж до окремих спалахів хвороби, то розповіли про хворих на підприємстві «Київхліб», де на карантин закрили лише пекарню (5 канал, «1+1» та СТБ), про закриття на карантин запорізіьких дитсадків (СТБ). «UA: Перший» повідомив, що в Одесі відкрився після карантину дитячий центр «Молода гвардія», а на Херсонщині — дитячі табори. Матеріалів про різні можливості відпочити поменшало: можливо, журналісти не хочуть брати гріх на душу, скеровуючи українців на переповнені пляжі. Хоча «Інтер», досліджуючи, як українці психологічно переживають карантин, порадив глядачам негайно змінити обстановку, «поки не прийшла друга хвиля і карантин не такий жорсткий».

 Знову в новинах звучать докори на адресу людей, які ігнорують карантинні обмеження. На ICTV, наприклад: «Багато хто маски не носить, дистанції не дотримується. Особливо критична ситуація у транспорті. Навіть люди похилого віку ігнорують засоби захисту». На 5 каналі: «Основний порятунок від інфекції — індивідуальний захист і гігієна, а новий коронавірус найшвидше поширюється у велелюдних місцях великих міст і бідних сільських регіонах».

На цьому тижні «Інтер» повернувся до теми продажу квитків на поїзди, згадавши, як «Укрзалізниця» скасувала обмеження на продаж квитків і вирішила продавати всі місця у вагонах. Підприємство пояснило це домовленістю з владою. Також «Інтер» і «UA: Перший» повідомили, що в Україні створять спеціальну систему для відстеження, з ким контактували хворі на коронавірусну хворобу: займатимуться цим міністерства внутрішніх справ і цифрової трансформації.

Політичний піар на коронавірусній темі практично вщух. Залишились тільки хвалебні матеріали про фонд Ріната Ахметова, який рятує Україну від епідемії — вони виходили на каналі Ахметова «Україна» 3,5,7 та 9 серпня. Олег Ляшко на тому ж каналі критикував якість дистанційної освіти, запровадженої через карантин, і вимагав підвищити зарплатню всім медикам, а не лише тим, хто бореться з коронавірусом. Про особливі стосунки Олега Ляшка та медіа Ріната Ахметова читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY