Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року

Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року

14 Червня 2020
1617
14 Червня 2020
11:00

Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року

1617
Токшоу вже не цікавляться епідемією, а в новинах аналізують рейтинги західних політиків та вже менше піарять українських олігархів на коронавірусній благодійності.
Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року
Світ знудився, а вірус — ні. Коронавірус у новинах 1–7 червня 2020 року

Хворих на коронавірусну інфекцію щодня більшає у світі та поки що не меншає в Україні, але в телевізійних ефірах коронавірусна тематика сходить нанівець. Раніше ми оглядали новини й токшоу, але тепер у токшоу оглядати нічого — з тем пандемії та карантину політики й експерти перемкнулися на інші, нібито важливіші теми. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусної хвороби в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 9:00 1 червня в Україні захворіли на коронавірус 24 012 людей (718 померли, 9690 одужали);
  • 1 червня та 5 червня послабили карантин у тих областях, де це дозволила епідеміологічна ситуація;
  • спалах коронавірусної інфекції зафіксували у Свято-Вознесенському Флорівському монастирі в Києві;
  • з 5 червня відновилося внутрішнє авіасполучення. Зовнішнє планують відновити 15 червня;
  • 3 червня президент і урядовці разом із головним санлікарем відвідали кафе у Хмельницькому незважаючи на те, що робота кафе не була дозволена. Віктор Ляшко заявив, що не вважає це порушенням;
  • одна з лабораторій зробила 2000 тестів на антитіла й називає кількість тих, хто перехворів «вкрай незначною»;
  • літні оздоровчі табори цього літа не працюватимуть, — Ляшко;
  • станом на 9:00 8 червня в Україні захворіли на коронавірусну інфекцію 27 тис. 856 осіб (810 померли, 12 тис. 412 одужали).

Із політичних токшоу тема коронавірусу зникла взагалі. Якщо раніше гості студій обговорювали бодай успіхи чи провали влади в боротьбі з вірусом та виклики, що постали перед державою та людьми під час карантину, то 1–7 червня тема коронавірусу повністю випала з поля зору теледискусій. Поодинокі згадки про пандемію та боротьбу з нею були в «Праві на владу» («1+1»). Зокрема, Ігор Палиця згадав, що карантинні успіхи — це заслуги місцевої влади. А представник фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський назвав карантин «фіктивним», як і уряд Шмигаля та його декларовані успіхи.

У щоденних новинах про коронавірус поки що згадують. Усі канали трималися приблизно на одному рівні — щодня по декілька сюжетів, обов'язкові згадки про статистику захворюваності та смертності в Україні та світі. Винятком став 5 канал, на якому 1–7 червня з'явилося лише два сюжети, які стосувались епідемії.

У новинах розповідали про кількість тих, хто захворів і одужав, цитували міністра охорони здоров'я Максима Степанова («112», ICTV, «1+1», «Інтер»), головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка («UA: Перший»), місцевих чиновників, якщо йшлося про окремі регіони. Всі канали відзначили, що кількість хворих на коронавірусну хворобу в Україні зростає.

На якості української статистики про кількість хворих наголосили на ICTV 2 червня. Мовляв, поки що довіри до вітчизняних цифр нема, й це може стати причиною того, що європейські країни не впускатимуть українських туристів. Говорячи про недосконалість системи підрахунку та обліку хворих в Україні, резюмували: «Треба було б обстежити десять тисяч осіб для того, щоб отримати надійну репрезентативну інформацію. Поки  що про таке масове тестування не йдеться».

Не оминули увагою спалахи в окремих містах — Слов'янську («112»), на Львівщині (ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Україна», СТБ), на Рівненщині (ICTV, «Інтер») Харкові (СТБ). На СТБ вийшов матеріал, у якому кореспондентка програми «В Україні» (проєкт «Радіо Свобода») Ірина Стороженко отримала доступ у червону зону і пробула день у реанімації Чернівецької обласної лікарні. А в підводці до ще одного сюжету з цього циклу розкривається таємниця: «Приголомшливе відео та зізнання чернівецьких патологоанатомів про те, що насправді коронавірус в Україні з'явився раніше, ніж його оголосили офіційно».

Чимало говорили про послаблення карантину. Про відновлення роботи транспорту в окремих регіонах згадували на більшості каналів. У «Фактах» (ICTV) розповіли, як відновив роботу приміський транспорт, але «радість від послаблення карантину зіпсувало подорожчання проїзду в електричках удвічі». Також окремий сюжет присвятили стану аеропортів, які за час карантину фактично зупинили роботу (цю ж тему підняли і новини «1+1»). Окремий сюжет на «1+1» висвітлив особливості пересування різними видами транспорту в умовах адаптивного карантину. Про те, чи вдається в транспорті дотримуватися маскового режиму й дистанції, йшлося на СТБ.

У деяких регіонах послаблення карантину викликало протести: 5 канал розповів про маніфестації продавців із ярмарку в Рівному — іншим ринкам дозволили роботу, а їм ні. Про протести рестораторів ішлося в матеріалі «UA: Першого».

На «112» 5 червня з’ясовували, чи готові українці до умов роботи за збереження маскового режиму, дотримання дистанції тощо. На СТБ попередили, що жорсткий карантин може повернутися. В окремому матеріалі розповіли про українців, у яких через епідемію зірвався відпочинок за кордоном. 5 червня у «Фактах» вийшов сюжет про дитячі бази, які готові приймати відвідувачів. А «1+1» розповіли глядачам про післякарантинну моду, адже чимало людей звикли до домашнього одягу й не хочуть відмовлятися від зручностей. Також у «ТСН» розповіли про ще один аспект послаблення карантину: «Людям нарешті дозволили провідати могили рідних». На «UA: Першому» теж говорили про режим, у якому відтепер працюватимуть цвинтарі.

У новинах «1+1» розповіли, яким чином випускники складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання, а батьки майбутніх першокласників подають документи до школи. «UA: Перший» присвятив окремий матеріал відкриттю дитячих садочків і новаціям, які запроваджені у зв'язку з коронавірусною епідемією.

Значно зменшилася кількість матеріалів з ознаками замовності, присвячених коронавірусній доброчинності. «Інтер» дав слово представниці «Опозиційної платформи — За життя» Наталії Королевській, яка 1 червня закликала захистити дітей, особливо в період епідемії. 4 червня «Інтер» розповів про діяльність Морського спеціалізованого порту «Ніка-Тера», що входить до Group DF і передав Миколаївському центру лікування інфекційних хвороб уже два мільйони гривень. А 6 червня колишній нардеп і завсідник «Інтера» Сергій Каплін закликав закрити фінансову дірку у Пенсійному фонді грошима з Фонду боротьби з коронавірусом. На «Україні» традиційно з'явилися сюжети-подяки Фонду Ріната Ахметова: 1 червня, 2 червня та 5 червня.

Апелювали щоденні новини і до світових тенденцій. «Світ знудився на карантині, і люди радіють кожному послабленню обмежень», — розповіли в новинах «1+1». Тут підготували сюжет про те, як зміняться ресторани в Європі у зв'язку з карантином та розповіли, що з 12 червня відновлює роботу кіноіндустрія США. Про послаблення карантину в різних країнах, зокрема про досвід Франції, де відкрили кафе й ресторани, розповіли на «112» та СТБ. Про спеціальні туфлі, виготовлені румунським майстром, що дозволяють убезпечитися від людей і не дозволяти їм близько підходити, зробив матеріал 5 канал. ICTV, «1+» і  «UA: Перший» повідомили, що у Швеції визнають: недооцінили силу й небезпеку коронавірусної інфекції.

«Інтер» зробив несподівані висновки: «Коронавірус нещадний до етнічних меншин. У Великій Британії з'ясували, що смертність серед людей зі світлою шкірою у рази менша, ніж серед темношкірих. Зокрема, найбільший ризик загрожує вихідцям із Пакистану, Бангладеш та інших азійських країн». А в іншому сюжеті журналістка Світлана Чернецька з’ясовувала, як коронавірус вплинув на рейтинги світових політиків. Зокрема, рейтинг прем'єр-міністра Британії спочатку підскочив, а потім різко впав.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду