Все під контролем? Коронавірус у новинах і токшоу 20—26 липня 2020 року

Все під контролем? Коронавірус у новинах і токшоу 20—26 липня 2020 року

2 Серпня 2020
2966
2 Серпня 2020
13:00

Все під контролем? Коронавірус у новинах і токшоу 20—26 липня 2020 року

2966
Жоден вірус не зупинить народ, який хоче у відпустку. Навіть якщо поділити країну на кольорові зони.
Все під контролем? Коронавірус у новинах і токшоу 20—26 липня 2020 року
Все під контролем? Коронавірус у новинах і токшоу 20—26 липня 2020 року

У кінці липня кількість нових хворих на коронавірусну хворобу, виявлених системою охорони здоров’я України, не припиняє зростати. Як і збайдужіння суспільства до коронавірусної загрози, про яку, як і про необхідність дотримуватись обмежень, носити маски, мити руки тощо, щодня нагадують медичні посадовці. Ось що говорили про коронавірусну загрозу на минулому тижні новини «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Політичні токшоу — ті з них, які ще не пішли на канікули — коронавірусні теми не обговорювали, попри всю тривожну динаміку кількості хворих.  Та й у новинах про вірус і боротьбу з ним говорять без ентузіазму.

Хроніка (що відбулось за тиждень)

  • станом на 20 липня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 59 493 людини (1 498 померли, 31 439 одужали);
  • у Всесвітній організації охорони здоров’я розраховують, що глобальна вакцинація від коронавірусу почнеться в середині 2021 року;
  • через епідемію Православна Церква України відмовилася від хресної ходи на честь дня хрещення Русі;
  • адаптивний карантин в Україні продовжили до 31 серпня;
  • з 1 серпня запроваджують поділ регіонів на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони в залежності від епідеміологічної ситуації;
  • за час карантину людей і компанії, що порушували обмеження, оштрафували на 7,7 мільйонів гривень;
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов схвалив часткове повернення футбольних фанатів на трибуни;
  • Максим Степанов каже, що до 25% лабораторних тестів можуть бути «хибнонегативними»;
  • станом на 27 липня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 65 656 людей (1 616 померли, 36 122 одужали).

У новинах восьми каналів, які входять до моніторингового пулу «Детектора медіа», повідомляли про продовження адаптивного карантину до кінця літа, а також пояснювали принцип поділу території України на кольорові зони. Називали регіони, де ситуація найгірша, та окремі нові вогнища хвороби: ICTV — Свято-Феодосіївський монастир у Києві, «1+1» та «Інтер» — гуртожиток одного зі столичних вишів.

Та улюблена тема новинарів — курорти, адже глядачі попри небезпеку й заборони шукають способів побувати на морі під час відпустки. ICTV, «Інтер», «Україна» та СТБ розповіли про спалах захворюваності в Бердянську Запорізької області. «112», ICTV і «UA: Перший» — про Рибаківку на Миколаївщині, де місцева влада заявила, що «все під контролем», і не закрила курорт, але медики все ж не радять туди їхати. На СТБ сказали, що «торгівці курортного села у розпачі — через спалах COVID його покидають відпочивальники», а «1+1» пересвідчились, що попри рекомендацію обласної комісії згорнути сферу послуг у Рибаківці, «як побачила наша знімальна група, всі працюють. Підприємці Рибаківки переконують: вперше чують про закриття. Не чув про рекомендацію закриття й місцевий староста».

На «112» розповідали про умови роботи баз відпочинку й дитячих таборів, а також окремо про санаторії на Київщині. Ще один матеріал каналу розповідає, як українські політики «змушені відпочивати у своїй країні». «Інтер» дослідив ситуацію в Трускавці на Львівщині.

Для тих, хто рветься до тепліших морів, ніж Чорне і Азовське, розповіли про ситуацію з карантином і пандемією у світі. 5 канал повідомив, що наступну олімпіаду проведуть, навіть якщо пандемія не вщухне, а ось нобелівський банкет не відбудеться. ICTV та «Інтер» попередили, що Європу поступово охоплює друга хвиля пандемії. На ICTV розповіли, що в Британії, яка вклала величезні гроші в розробку вакцини проти коронавірусу, планують штрафувати батьків, які відмовлятимуться відправляти дітей до школи.

Про перспективи повернення України до звичного режиму життя в новинах говорять менше. Важлива тема — повернення дітей до шкіл 1 вересня всюди, крім «червоних» зон. «Дистанційне навчання по Україні було настільки неефективним, що батьки обіцяють страйкувати, якщо діти не підуть до закладу 1 вересня», — сповістили «Факти» ICTV. «Інтер» та «UA: Перший» висвітлили протести проти дистанційного шкільного навчання в десяти областях.

«1+1» і «Україна» також розповіли, що глядачам дозволили повернутись на футбольні стадіони — за умови, що заповнені будуть не більш ніж 25% трибун. А «UA: Перший» висвітлив перший матч із глядачами — команди «Колос» проти «Дніпра-1».

Цікавлять новинарів і нові способи боротьби та щойно з’ясована науковцями інформація про коронавірус. Зокрема «Факти» ICTV розповіли, що особливо небезпечний коронавірус для людей із супутніми захворюваннями, однак медики досі не завжди знають, що робити з такими пацієнтами: «на практиці лікарі інфекційники і досі не розуміють, куди направляти хворих на COVID з інсультом чи інфарктом. Якщо ситуацію не змінити, можуть статись нові смерті». «1+1» та «Інтер» повідомили, що зайва вага збільшує ризик ускладнень коронавірусної хвороби, а «Інтер» — про нові несподівані симптоми хвороби, які раніше медики з нею не пов’язували.

«Україна» лякає наслідками коронавірусної хвороби для легень: «Ще жоден не вийшов з лікарні після коронавірусу із здоровими легенями — це вже точно дослідили лікарі. Вони кажуть: вірус має такий вплив, як від грипу, але ковід підступніший: він блискавично прогресує». Початок масової вакцинації «Україна» прогнозує у середині 2021 року. «112», 5 канал, «Інтер» і ICTV повідомили про перебіг розробки вакцини проти коронавірусу в різних країнах світу.

А ось про необхідність дотримуватись дистанції, носити маски, мити руки тощо новинарі нагадувати своїм глядачам втомилися. Хоча новинарі «України» провели експеримент: кореспондентка купила два місця в маршрутці. Раніше в такій самій ситуації постраждала мешканка Дніпра, яку інші пасажири ображали, а один навіть побив. Але журналістці «України» пощастило більше: «Пасажири були дещо спантеличені, втім здебільшого ставилися з розумінням».

Цікавість до коронавірусної теми втрачають і політики-доброчинці. На минулому тижні лише Ріната Ахметова тричі піарили на доброчинності, пов’язаній із боротьбою проти епідемії: «Україна» показала такі матеріали 21, 23 та 24 липня.

Фото: fabiolanter/flickr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2966
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду