«Філіп Морріс» не йде з Росії, а IQOS не такий уже й безпечний. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 грудня 2022 — 28 лютого 2023 року

«Філіп Морріс» не йде з Росії, а IQOS не такий уже й безпечний. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 грудня 2022 — 28 лютого 2023 року

23 Березня 2023
1895
23 Березня 2023
14:00

«Філіп Морріс» не йде з Росії, а IQOS не такий уже й безпечний. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 грудня 2022 — 28 лютого 2023 року

1895
Реклама «турботи» тютюнових компаній, статистика контрабанди в Україну та «зради» й «перемоги» виходу виробників цигарок із Росії.
«Філіп Морріс» не йде з Росії, а IQOS не такий уже й безпечний. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 грудня 2022 — 28 лютого 2023 року
«Філіп Морріс» не йде з Росії, а IQOS не такий уже й безпечний. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 грудня 2022 — 28 лютого 2023 року

«Детектор медіа» у співпраці з Центром демократії та верховенства права розпочав дослідження, як українські медіа висвітлюють тютюнову тематику. Ми фіксуємо тенденції та порушення журналістських стандартів, пов’язані з лобізмом тютюнових компаній, рекламою електронних сигарет та інших тютюнових виробів в обхід законодавчої заборони. Цей звіт охоплює публікації українських онлайн-медіа із 1 грудня 2022 по 28 лютого 2023 року. Результати попередніх моніторингів за весну, літо й осінь 2021 року, зиму та весну 2021-2022 років, літо й осінь 2022 року

За зиму 2022-2023 років ми виявили та проаналізували близько 340 матеріалів інтернет-видань на тютюнову тематику. Десяту частину з цього масиву становили матеріали з прихованою рекламою. Маркованих чи партнерських матеріалів було дещо менше.

Фактично чверть усіх згадок про тютюнову індустрію стосувалася контрабанди та порушення торгівлі підакцизними товарами. Ще в майже 10% матеріалів ішлося про протистояння «Філіп Морріс» й Антимонопольного комітету України, який відкрив справу через рекламу IQOS. Суттєва частина матеріалів (майже 10%) була присвячена роботі тютюнових гігантів у Росії.

Прихована реклама тютюнових виробів (37 матеріалів)

Матеріали з ознаками прихованої реклами (або неправильно марковані) траплялися як у загальнонаціональних онлайн-медіа, так і в регіональних. У порівнянні з осінню 2022 року їхня кількість зросла майже вдвічі. Значну частину прихованої реклами розміщували в рубриках на кшталт «новини компаній», brand voice, «бізнес», «послуги», «товари та послуги» і навіть «Листи читача».

  • 6 грудня гендиректор «Бритіш Американ Тобакко Україна» в інтерв’ю «forbes.ua» похвалився тим, як розвивається компанія попри війну.
  • НТА транслювало «офіційну заяву» Львівської тютюнової фабрики про великі суми податків. 
  • 21 грудня «nv.ua» опублікував матеріал, у якому представник IQOS розповів про зміни бізнесу в умовах війни: «Ситуація стабільна — відкриваємось за планом».
  • Того ж дня на «nv.ua» розповіли, як у Львові, Києві та Одесі з’явилися «простори світла» — пункти з робочими зонами, де можна підзарядити ґаджети та попрацювати. Співорганізатором п’яти таких просторів на сто людей кожен стала компанія «Філіп Морріс».  
  • 9 січня із заголовком «Турбота в дії» про «Філіп Морріс» написали на сайті «delo.ua».
  • 16 лютого на «nv.ua» розповіли, як «Філіп Морріс» долучилася до фінансування тимчасового житла для вимушених переселенців. Із кожного проданого пристрою IQOS 20% нібито перераховували на цей проєкт.
  • На «Авторадіо» прорекламували стіки Heets для IQOS та розповіли, в чому секрет популярності вапорайзерів. Подібний матеріал з’явився й на сайті «Ua-reporters.com», причому лише в російськомовній версії. Аналогічна ситуація  на сайті «Вісті Придніпров'я» та «Контракти.ua».  
  • На «УкрЗахідІнформ» розповіли, чим IQOS відрізняється від звичайних цигарок, і транслювали поширену тезу про те, що «IQOS вважається менш шкідливою альтернативою курінню сигарет, оскільки він виробляє пар замість диму»
  • «Fanmuza» та «Eradio» розповідали про проєкт glo з Артемом Пивоваровим. Інші медіа писали про нього під грифом «на правах реклами».

Більш ніж половину матеріалів з ознаками реклами розмістила мережа міських сайтів. Наприклад, про те, що таке «ПОД-система», вирішили розповісти читачам сайт міста Львова, сайт міста Дніпра, сайт міста Костянтинівки, сайт міста Лубни, сайт міста Камянця-Подільського, сайт міста Бориспіль, сайт міста Приморська, сайт міста Кременчука, сайт міста Чернівці, сайт міст Боярки і Вишневе, сайт міста Ірпінь, сайт Таращанської міської громади, сайт міста Єнакієве, сайт міста Нікополя та сайт міст Покровська та Мирнограда.

Elfbar став темою для сайтів міста Лозова, міста Рівне, міста Новомосковська, міста Кирилівки, міст Новоградово і Селідовка та міста Чернігова

Скільки нікотину у стіках Fiit, дізнавалися міський сайт Миколаєва та «Наш день». 

Марковані та партнерські матеріали (29 матеріалів)

Майже втричі, в порівнянні з осінню 2022 року, зросла кількість партнерських і маркованих матеріалів. Фактично всі вони стосувалися бренду glo. 

Половина партнерських матеріалів за зиму 2022-2023 років розповідали про проєкт glo «Мапа національної ідентичності» зі співаком Артемом Пивоваровим. Хтось зосередив увагу на співакові («Vgorode.ua», «Vgorode.ua», Mind, ThePage, «24 канал», «НашКиїв», «На часі», «Слух», 24 канал), інші — на створенні глосарія унікальних слів (Mind, TheVillage, 24 канал, «tochka.net», ThePage) чи навіть на пошуку найкращих українських рис («Vgorode.ua»). 

Напередодні нового року реклама glo була «вмонтована» у розповідь Mind про творців модного бренду й ті звички, які вони хочуть взяти з собою в новий рік. У рамках партнерського проєкту на сайті Elle розповіли про українських науковиць, інтегрувавши в розповідь рекламний слоган glo «Непокора личить». Також маркована реклама glo траплялася на сайтах «Zaxid.net», «Контракти.ua», «Бердянськ24», «ЧЕline», «bit.ua», сайті міста Маріуполь, «Акцент» та «Кременчуцька газета». 

Vogue у публікації від 1 грудня згадали про колаборацію з IQOS у створенні одного з проєктів Ukrainian Designers Showcase. 

«Бритіш Американ Тобакко Україна» на сайті Vector у рамках «партнерського матеріалу» (22 грудня) розповіла, як виживає під час кризи.

«Філіп Морріс» у рамках партнерського проєкту розповідав аудиторії «Forbes.ua» (23 грудня) про проєкт «бездимне майбутнє». А в публікації на сайті «ThePage» (23 лютого) «Філіп Морріс» ділився стратегічними рішеннями, які дозволили зберегти компанію. 

Матеріали про шкоду цигарок (20 матеріалів)

Кількість публікацій, у яких ішлося про шкоду цигарок, була такою ж, як восени 2022 року. Зокрема, «ТСН» замислилася про те, чи може електронна сигарета вибухнути під час використання. Також видання розповіло жахастик: «Через любов до вейпів чоловік кашляв вісім годин кров'ю і викашляв її півтора літра». Про те, що використання електронних пристроїв для паління викликає симптоми, подібні до астми, писали у «Вікнах». На цьому сайті спростовували тезу, що паління допомагає заспокоїтися. «Букви» подали результати дослідження, за яким куріння вейпа більше впливає на ДНК, ніж куріння звичайних цигарок. 

«Новини.Рівне», «ТоНеТо» писали про паління як одну з причин раку підшлункової залози. «Волинські новини» згадували, що паління може стати причиною пожежі. Великі витрати на шкідливі звички, в тому числі паління, висвітлював 24 канал. Суспільне повідомило, що на Рівненщині 9% дітей віком 10‒18 палять із цікавості. 

Також медіа розповідали про способи боротьби з тютюнопалінням у різних країнах. Чимало писали про досвід Нової Зеландії, де законодавчо заборонили куріння для наступних поколінь — не продаватимуть тютюнові вироби людям, які народилися після 1 січня 2009 року («ТСН», «Новини.live», «Економічна правда», «Гордон», «Букви», «Zaxid.net», «Коментарі», «Новоград», «bbc.com»). Заборонили паління і на гірськолижному французькому курорті — Les Gets став першим у Європі, де палити заборонено на всій території («Гордон»). 

Боротьба з тютюновими гігантами та пропагандою паління 

Дражливою темою стало протистояння Антимонопольного комітету України (далі — АМКУ) і компанії «Філіп Морріс». В АМКУ відкрили справу проти ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» через рекламу IQOS — на думку регулятора, інформація про меншу шкоду пристрою, ніж від традиційних цигарок, є непідтвердженою. У компанії відповіли, що всі твердження щодо пристрою перевірені та достовірні.

Деякі видання суміщали позиції АМКУ та «Філіп Морріс» в одному матеріалі («Forbes.ua», «Ліга», Mind).

Інші подавали твердження сторін окремо. Антимонопольного комітету (ThePage, «nv.ua», «delo.ua», «БізнесЦензор», UBR, «ITC.ua», «Економічна правда», «Укрінформ», «Гордон», «ЛігаЗакон», «Громадське радіо», «Судово-юридична газета в Україні», «Маяк», «Столиця», Buying Press, «Право», «Букви», «Громадське») і «Філіп Морріс» («nv.ua», «delo.ua», «РБК. Україна», «БізнесЦензор», UBR, «ITC.ua», «dsnews.ua»).

«Економічна правда» поспілкувалася з очільницею Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну Адріаною Бланко Маркізо про приховані стратегії тютюнових компаній. 

«Укрінформ» повідомив, що про заборону паління електронних сигарет у публічних місцях знає половина українців. Також в «Укрінформі» презентували результати моніторингу того, як кафе, бари та ресторани дотримуються Закону про заборону куріння (про це ж розповіло «Громадське»).

«Рубрика» досліджувала, чи ефективні в Україні антитютюнові заходи, це ж видання розповідало, як в Україні працює тютюновий лобізм. Про лобізм і те, як проштовхуються правки, спрямовані на послаблення антитютюнового законодавства,  також ішлося в публікаціях на сайті «Букви» та «Громадському просторі». 

Про міфи й маніпуляції тютюнових компаній детально розповідали на сайті «Букви». У виданні також звернули увагу на міжнародний досвід боротьби з тютюнопалінням. 

Тютюнові компанії в Україні та Росії під час війни

«Філіп Морріс» визнав, що поки не має покупця для своїх активів у Росії, — про це в інтерв’ю Financial Times розповів Яцек Ольчак, директор компанії. Тема викликала значну цікавість українських медіа, про неї розповідали «Інтерфакс-Україна», ThePage, Mind.  

Ресурси «РБК. Україна», «Sobytiya.com.ua», «Бізнес Цензор», «Телеграф», Press Center, «Обозреватель», «Українські новини» винесли в заголовок тезу, що «Філіп Морріс» не хоче продавати бізнес на умовах Кремля. 

«Delo.ua», «Forbes.ua», «Главком», «Новини.live», «ТСН», Web-money, «My.Новини», «Варта1», УНІАН, «Гордон», «ua.news», «zn.ua», «uscs.org.ua», «Минфин» нагадали читачам ширший контекст про конкурентів «Філіп Морріс»: компанія Imperial Brands продала свої російські підприємства місцевому партнеру невдовзі після повномасштабного вторгнення; British American Tobacco намагається укласти угоду про продаж; Japan Tobacco не планує йти з російського ринку. Про те, що «Бритіш Американ Тобакко» хоче вийти з російського ринку до кінця 2023 року, окремо розповіли «Економічна правда» та «Бізнес Цензор». 

У публікації на сайті «Телеграф» звернули увагу й на інші компанії, які досі не покинули Росію. НТА замислився про такі бізнеси: вони зрадники чи заручники? «Форпост» цитував одного з очільників Львівської обласної ради, за словами якого «чотири корпорації від 24 лютого 2022 сплатили до бюджету Росії понад 12% її оборонного бюджету. Тобто десята частина ракет, які летять в українські лікарні, будинки та школи, — оплачені коштом корпорацій і курців». 

«Знай» у категоричній манері розповів, що очільник компанії «Філіп Морріс» хвалиться подяками від Путіна та продовжує спонсорувати російські ракети, які обстрілюють українські школи й пологові будинки. «Букви» згадали про проєкти на підтримку українців (зокрема «сфери світла» від «Філіп Морріс»), підкресливши лицемірство подібних заходів на фоні роботи в Росії. 

Акцизи та регуляція

В Україні може бути запроваджена європейська система виявлення та відстеження тютюнових виробів, так звана електронна акцизна марка. Про це та пов’язані законопроєкти розповідали «БізнесЦензор», «Лендлорд», «Укрінформ», «Факти», «ЛігаЗакон», «Фінклуб», Agronews. Однак деякі експерти оцінюють цю модель як несумісну із законодавством Євросоюзу чи взагалі російську («БізнесЦензо», «zn.ua», «РБК. Україна», «ТСН», «zaxid.media», «Новини. Житомир»). Зокрема, проти законопроєктів виступають підприємці («Гордон», «delo.ua», «nv.ua»).

Згадували й про можливу заборону оплати готівкою підакцизних товарів, яку називають ініціативою Офісу президента («delo.ua», «dsnews.ua», «Апостроф», «Zaxid.net», «ТвоєМісто», «ЛігаЗакон», «Волинь.info», «Хвиля», «РадіоТрек», «vsim.ua», «Конкурент», «Фокус», «Главком», «Вечірній Київ», «Інформатор»,  «ЛігаБізнес», GSMinfo, «Волинь24», «Телеграф», AutoConsulting, «Волинь Post», «Главред», «Волинські новини», «zn.ua», «ЛігаЗакон», «ТСН», УНІАН, «Новини.live»).

А також можливе зростання цін на тютюнові продукти через зростання вартості акцизу («ТСН», «Новини.live», Mind, «Економічна правда», «ЛігаЗакон», «Волинські новини», «Дебет-Кредит», «БізнесЦензор», «Промінь», УНІАН, сайт міста Лозова, «zn.ua», «Агробізнес», «20 хвилин», «Inform.ua», «Дзвін», «Патріоти України», «Главред», «Волинські новини», «Обозреватель», «kp.ua», 24 канал, «Судово-юридична газета в Україні», «Перший міський», «Українські новини», «Хвиля», «Today.ua», «Обозреватель», «РадіоТрек», «Укрінформ»). 

«Рубрика» та «Букви» підготували матеріали, в яких обґрунтовували підвищення акцизу. 

Традиційно не оминали тему тіньового ринку й контрабанди цигарок. Онлайн-видання розповідали про випадки контрабанди та інших порушень як у контексті окремих регіонів, так і всієї України:

Гучною стала історія про несплату 270 мільйонів гривень податків дистриб’ютором «Тедіс Україна» (UBR, «Гордон», «nv.ua», «БізнесЦензор») та арешт 450 автомобілів цієї компанії («БізнесЦензор», open for business, «Інтерфакс-Україна», «lviv.media»). У «Тедіс Україна» такі звинувачення відкинули й назвали безпідставними (UBR). «Інформатор» присвятив окремий матеріал власникам компанії.

Чимало говорили про загальні тенденції контрабанди. Наприклад те, що станом на 2022 рік 50% сумішей для пристроїв для паління були завезені в Україну нелегально («РБК. Україна», «ТСН», «Гордон»). В колонці на «БізнесЦензорі» йшлося, що частка нелегального ринку електронних цигарок зросла до 20%. Такий же відсоток звучить у публікації «nv.ua». У ще одному матеріалі на «БізнесЦензорі» експертка Тетяна Кощук аналізувала тренди розвитку тютюнового ринку, зокрема нелегальну торгівлю. Про тіньовий ринок, у тому числі й тютюновий, розповідали матеріали «nv.ua» тa «delo.ua». «Антикор» випустив розслідування про контрабандистів на Львівщині. А «Ліга» та «Твоє місто», навпаки, присвятили тексти Винниківській фабриці, яка поступово переходить у «біле» виробництво. 

UBR та «Економічна правда» інформували читачів, що доля нелегального ринку цигарок скоротилася до 18%. «БізнесЦензор», навпаки, писав, що через зростання нелегального ринку частка акцизу на сигарети у загальних надходженнях бюджету впала. Про те, скільки від нелегального ринку тютюну недоотримує держава, розповіли в матеріалі Mind. «БізнесЦензор» згадував, що тютюнова галузь у 2022 році сплатила 80 мільярдів гривень податків.

УНІАН розповідав читачам, як відрізнити підробку під час купівлі імпортованих цигарок. «Гордон» та «РБК. Україна» повідомляли, що через війну виробники цигарок не можуть адаптувати пакування під вимоги законодавства. У новині на сайті «delo.ua» нагадували, що у 2023 році половину зображення на пачці цигарок має займати фото з наслідками паління.

Про повномасштабну війну згадали в кількох публікаціях про передачу конфіскованих цигарок на фронт («КиївВлада», «Zaxid.net», «Громадське», «РадіоТрек», «Рівне Вечірнє», «Укрінформ»).

Також про паління йшлося в розповідях про відомих людей: Віталія Кіма, Володимира Дантеса, Лесю Нікітюк та інших («Ліга», «1 хвилина», «ІншеTV», «Бульвар Гордона», «Знай»).

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду