Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року

Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року

24 Травня 2020
1812
24 Травня 2020
16:13

Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року

1812
Цікавість теленовин до пандемії спадає значно швидше, ніж знижується кількість нових хворих.
Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року
Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

У порівнянні з нервозними, майже панічними березневими і квітневими новинами те, що показували глядачам у середині травня, може справити враження, що Україна вже перемогла коронавірусну епідемію і йде далі. У новинах поменшало піару на благодійній допомозі медикам, політичні токшоу й собі переключились на інші теми, лише подекуди згадуючи про боротьбу з пандемією в різних контекстах. Якщо так триватиме далі, а карантинні обмеження поступово пом’якшуватимуть, за кілька тижнів про коронавірус згадуватимуть рідше, ніж про Крим і культуру.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 9:00 11 травня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 15 548 людей (408 померли, 3 288 одужали);
  • карантин в Україні послабили, але в деяких областях (Львівській, Чернівецькій, окремих районах Рівненської) з цим вирішили почекати;
  • вихід із карантину або послаблення розпочалися у низці країн: Словенії, Франції, Німеччині, Чехії, Греції, Італії, В'єтнамі, Японії та інших. Греція і Чорногорія оголосили дати початку туристичного сезону;
  • Єврокомісія попередила про можливу другу хвилю пандемії;
  • прем'єр-міністр сказав, що карантин буде продовжено і після 22 травня;
  • уряд спрогнозував, що метрополітен і міжміське сполучення відновляться до середини літа, натомість мер Києва Віталій Кличко звернувся до Кабміну з закликом відновити роботу столичного метро з 25 травня;
  • в Міністерстві освіти і науки заявили про можливість відновлення роботи садочків улітку;
  • Верховна Рада ухвалила закон про продовження податкових і адміністративних послаблень для бізнесу, а також звільнення медиків від податків на час карантину;
  • Центр громадського здоров'я забракував тести на коронавірусну інфекцію українського виробництва;
  • 14 травня в Україні вперше кількість тих, хто одужав (427), перевищила кількість тих, хто захворів (422);
  • станом на 9:00 18 травня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 18 616 людей (535 померли, 5 276 одужали).

З усіх речей, які стосуються коронавірусної епідемії, новинарі найбільше зосереджувались на умовах послаблення карантину, протестах перевізників із вимогами відновити роботу транспорт та проблемах з тестуванням на виявлення коронавірусу. Про це йдеться в моніторингу щоденних новин оглядачки «Детектор медіа» Зої Красовської.

У тематичній категорії надзвичайних подій побільшало матеріалів про спалахи хвороби та смерть від коронавірусної хвороби. Також теленовинарі взялися перевіряти кафе, ресторани і клуби, яким дозволили працювати, щоб з’ясувати, чи дотримуються вони санітарних норм.

Новини на політичну тематику стосувалися правил послаблення карантину, встановлених Кабінетом міністрів. Через коронавірусну пандемію зросла кількість новин із Росії (від 2 до 3%). Значна частина російських матеріалів стосувалася COVID-19 у прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, а також посилення епідемії в Росії. Наприклад, на 5 каналі повідомили, що майже 400 російських військових підхопили коронавірус на репетиції параду до Дня перемоги. А щодо хвороби у речника Путіна журналісти іронізували: «Коронавірус наблизився до президента Росії» («Інтер»), «Коронавірус підкрався до Путіна впритул» («1+1»).

Піару політиків на коронавірусній благодійності стало порівняно менше, та й загалом замовних матеріалів поменшало. Переважна більшість сюжетів з ознаками замовності, пов’язаних із коронавірусом, вийшла на «Україні» і стосувалася фонду власника каналу Ріната Ахметова. Новинарі підготували піарний спецпроєкт «Дякуємо медикам»: історії героїв пандемічного часу — лікарів та медсестер, які допомагають людям боротися з коронавірусом. Кожен такий сюжет завершувався згадкою, що проєкт створений завдяки фонду Ахметова. Про вихід із карантину згадували і в розмові на «Україні» з колишнім кандидатом у президенти, лідером партії «Сила і честь» Ігорем Смешком.

На «Інтері» підозрілі матеріали стосувалися діяльності «Опозиційної платформи — За життя!». На відміну від попередніх тижнів, з «Інтера» та «112» зникли звіти про благодійність фонду Оксани Марченко, у яких фігурував і її чоловік та співголова ОПЗЖ Віктор Медведчук та інші партійці. Після того, як «112» перестав піарити фонд Марченко, підозрілих матеріалів у головних випусках новин на цьому каналі не стало взагалі.

У політичних токшоу коронавірусна епідемія та боротьба з нею перестали бути панівною темою, й деякі програми згадують про цю проблему хіба що побіжно — це випливає з моніторингу політичних токшоу оглядача «Детектор медіа» Ярослава Зубченка.  Про коронавірус, карантин і наслідки досі говорять, але вже за звичкою і з помітною втомою та повторами меседжів. Так само за звичкою запрошують гостей, що пов'язані з медичною сферою або відповідальні за боротьбу з пандемією в Україні. У програмі «Право на владу» протягом усього ефіру говорили про перший рік президента Зеленського, «Свобода слова Савіка Шустера» на «Україні» також зосередилася на інших темах, зокрема просувала інтереси Ахметова в енергетиці. Чи не єдиним гостем, який безпосередньо стосувався медичної тематики, став власник клініки і телеведучий Андрій Пальчевський, який став героєм токшоу «Пульс» на «112». Ані лікарів-інфекціоністів, ані чиновників, що відповідали за подолання епідемії, які в останні тижні були завсідниками токшоу, до студій не запрошували.

У студії «Пульсу» («112») карантин коментував ексгенпрокурор Святослав Піскун, який  рекомендував скасувати податки для бізнесу на час карантинних заходів. Нагадаємо, раніше Піскун стверджував, що від коронавірусу, як і від усіх інших хвороб, людство врятує прополіс:

А колишня регіоналка Олена Бондаренко дивувалась, чому карантин запровадили через коронавірусну хворобу, якщо є інші хвороби з вищою смертністю — наприклад, діабет. У «Пульсі» аж двоє ведучих, але ніхто не пояснив гості різницю між інфекцією, від якої немає ліків, та ендокринним захворюванням, що лікується з 1922 року. Натомість модератори вкинули запитання про те, як влада могла фінансово та політично використати карантин. Відповідь екснардепки варто процитувати: «Почитайте сейчас социальные сети и вы убедитесь в том, что я права. Сейчас команду Зеленского обвиняют в том, что он зарабатывает на коронавирусе [...] С этим можно поспорить. Этого можно не принимать. Но об этом пишут и об этом говорят». Що про пані Олену пишуть у мережі, можете знайти самі.  До критики долучився й Андрій Пальчевський, якй звинуватив владу у фальшуванні статистики щодо кількості хворих на коронавірусну хворобу.

У програмі «Ехо України» на Прямому гості  також критикували владу — розповіли, що вона погана, бо піариться і не говорить одним голосом, але карантин згадали лише побіжно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду