detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
24.05.2020 16:13
Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року
Без Марченко, але з Путіним. Коронавірус в новинах і токшоу 11—17 травня 2020 року
Цікавість теленовин до пандемії спадає значно швидше, ніж знижується кількість нових хворих.

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

У порівнянні з нервозними, майже панічними березневими і квітневими новинами те, що показували глядачам у середині травня, може справити враження, що Україна вже перемогла коронавірусну епідемію і йде далі. У новинах поменшало піару на благодійній допомозі медикам, політичні токшоу й собі переключились на інші теми, лише подекуди згадуючи про боротьбу з пандемією в різних контекстах. Якщо так триватиме далі, а карантинні обмеження поступово пом’якшуватимуть, за кілька тижнів про коронавірус згадуватимуть рідше, ніж про Крим і культуру.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

З усіх речей, які стосуються коронавірусної епідемії, новинарі найбільше зосереджувались на умовах послаблення карантину, протестах перевізників із вимогами відновити роботу транспорт та проблемах з тестуванням на виявлення коронавірусу. Про це йдеться в моніторингу щоденних новин оглядачки «Детектор медіа» Зої Красовської.

У тематичній категорії надзвичайних подій побільшало матеріалів про спалахи хвороби та смерть від коронавірусної хвороби. Також теленовинарі взялися перевіряти кафе, ресторани і клуби, яким дозволили працювати, щоб з’ясувати, чи дотримуються вони санітарних норм.

Новини на політичну тематику стосувалися правил послаблення карантину, встановлених Кабінетом міністрів. Через коронавірусну пандемію зросла кількість новин із Росії (від 2 до 3%). Значна частина російських матеріалів стосувалася COVID-19 у прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, а також посилення епідемії в Росії. Наприклад, на 5 каналі повідомили, що майже 400 російських військових підхопили коронавірус на репетиції параду до Дня перемоги. А щодо хвороби у речника Путіна журналісти іронізували: «Коронавірус наблизився до президента Росії» («Інтер»), «Коронавірус підкрався до Путіна впритул» («1+1»).

Піару політиків на коронавірусній благодійності стало порівняно менше, та й загалом замовних матеріалів поменшало. Переважна більшість сюжетів з ознаками замовності, пов’язаних із коронавірусом, вийшла на «Україні» і стосувалася фонду власника каналу Ріната Ахметова. Новинарі підготували піарний спецпроєкт «Дякуємо медикам»: історії героїв пандемічного часу — лікарів та медсестер, які допомагають людям боротися з коронавірусом. Кожен такий сюжет завершувався згадкою, що проєкт створений завдяки фонду Ахметова. Про вихід із карантину згадували і в розмові на «Україні» з колишнім кандидатом у президенти, лідером партії «Сила і честь» Ігорем Смешком.

На «Інтері» підозрілі матеріали стосувалися діяльності «Опозиційної платформи — За життя!». На відміну від попередніх тижнів, з «Інтера» та «112» зникли звіти про благодійність фонду Оксани Марченко, у яких фігурував і її чоловік та співголова ОПЗЖ Віктор Медведчук та інші партійці. Після того, як «112» перестав піарити фонд Марченко, підозрілих матеріалів у головних випусках новин на цьому каналі не стало взагалі.

У політичних токшоу коронавірусна епідемія та боротьба з нею перестали бути панівною темою, й деякі програми згадують про цю проблему хіба що побіжно — це випливає з моніторингу політичних токшоу оглядача «Детектор медіа» Ярослава Зубченка.  Про коронавірус, карантин і наслідки досі говорять, але вже за звичкою і з помітною втомою та повторами меседжів. Так само за звичкою запрошують гостей, що пов'язані з медичною сферою або відповідальні за боротьбу з пандемією в Україні. У програмі «Право на владу» протягом усього ефіру говорили про перший рік президента Зеленського, «Свобода слова Савіка Шустера» на «Україні» також зосередилася на інших темах, зокрема просувала інтереси Ахметова в енергетиці. Чи не єдиним гостем, який безпосередньо стосувався медичної тематики, став власник клініки і телеведучий Андрій Пальчевський, який став героєм токшоу «Пульс» на «112». Ані лікарів-інфекціоністів, ані чиновників, що відповідали за подолання епідемії, які в останні тижні були завсідниками токшоу, до студій не запрошували.

У студії «Пульсу» («112») карантин коментував ексгенпрокурор Святослав Піскун, який  рекомендував скасувати податки для бізнесу на час карантинних заходів. Нагадаємо, раніше Піскун стверджував, що від коронавірусу, як і від усіх інших хвороб, людство врятує прополіс:

А колишня регіоналка Олена Бондаренко дивувалась, чому карантин запровадили через коронавірусну хворобу, якщо є інші хвороби з вищою смертністю — наприклад, діабет. У «Пульсі» аж двоє ведучих, але ніхто не пояснив гості різницю між інфекцією, від якої немає ліків, та ендокринним захворюванням, що лікується з 1922 року. Натомість модератори вкинули запитання про те, як влада могла фінансово та політично використати карантин. Відповідь екснардепки варто процитувати: «Почитайте сейчас социальные сети и вы убедитесь в том, что я права. Сейчас команду Зеленского обвиняют в том, что он зарабатывает на коронавирусе [...] С этим можно поспорить. Этого можно не принимать. Но об этом пишут и об этом говорят». Що про пані Олену пишуть у мережі, можете знайти самі.  До критики долучився й Андрій Пальчевський, якй звинуватив владу у фальшуванні статистики щодо кількості хворих на коронавірусну хворобу.

У програмі «Ехо України» на Прямому гості  також критикували владу — розповіли, що вона погана, бо піариться і не говорить одним голосом, але карантин згадали лише побіжно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY