Скафандри і самопіар: коронавірус у новинах і токшоу 30 березня — 5 квітня 2020 року

Скафандри і самопіар: коронавірус у новинах і токшоу 30 березня — 5 квітня 2020 року

12 Квітня 2020
3123
12 Квітня 2020
12:00

Скафандри і самопіар: коронавірус у новинах і токшоу 30 березня — 5 квітня 2020 року

3123
Як висвітлювали тему пандемії в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та ток-шоу ICTV, «1+1», Прямого каналу, «України», ZIK, «112» та NewsOne.
Скафандри і самопіар: коронавірус у новинах і токшоу 30 березня — 5 квітня 2020 року
Скафандри і самопіар: коронавірус у новинах і токшоу 30 березня — 5 квітня 2020 року

Хроніка (події, які відбувалися протягом тижня):

  • станом на 10:00 30 березня кількість хворих в Україні була 480 (11 летальних випадків);
  • українських громадян, які прилетіли з Балі, спробували відправити на примусову обсервацію, запропонували поселитися в готелі «Козацький», але частина згодом звідти втекла;
  • Верховна Рада відправила у відставку міністра охорони здоров'я Іллю Ємця і з другої спроби призначила Максима Степанова;
  • із 6 квітня в Україні запровадили режим, за яким забороняється ходіння вулицею без масок, групами більше двох, а також гуляння в парках і скверах;
  • Міністерство охорони здоров’я затвердило єдиний протокол лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою;
  • головний санлікар Віктор Ляшко спрогнозував пік захворювання в Україні 14-15 квітня;
  • станом на 22:00 5 квітня кількість хворих в Україні була 1308 (37 летальних випадків).

Вірусний патруль

Тема пандемії залишається ключовою в новинах — у 58 % повідомлень головною була інформація про коронавірус. Інформація подається здебільшого в соціальному вимірі: в новинах розповідають про те, як люди й бізнес адаптуються до нових умов. Втім, не обходиться без маніпуляцій, неточностей і спекуляцій на емоціях. Про це йдеться в підсумках моніторингу новин центральних телеканалів.

Як і минулого тижня, взагалі соціальна тематика на першому місці (35 % новин). Говорять про умови карантину, процес лікування, обсервацію українців, які повернулися з-за кордону, благодійність та допомогу медикам, онлайн-навчання, підготовку лікарень та другий етап медичної реформи, а також проблеми, з якими стикаються медики під час епідемії. Показово, що тривожні новини залишаються популярнішими серед їх виробників, ніж позитивні та конструктивні. Зокрема, «Україна» та «1+1» дали в ефір звернення мешканки Буковини, яка перехворіла на коронавірус, із проханням до односельчан не палити її хату. Медіа активно поширювали емоційне звернення жінки, навіть попри те, що вже було відомо, що жінка передала інформацію в медіа не з власної волі і сприймала поширення відео як приниження.

Тривають і спецпроєкти про карантин. На СТБ продовжує вести власну програму колишня міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька, новинарі «1+1» пильнують, як дотримуються карантину, зокрема на Київщині, в рубриці «Карантинний патруль».

Порівняно з попереднім тижнем усі новини краще збалансовані: загалом 12 % матеріалів із порушенням балансу (минулого тижня таких було 15 %). Втім, у 35 % новин проблеми з емоційним викладом матеріалу (минулого тижня цей показник був 31 %). Значна частина новин, у яких зашкалював градус емоцій, стосувалися коронавірусу. Емоційними були новини «України», ICTV та «Інтера». Канал «1+1» був особливо метафоричним. «Кондуктори спецтролейбуса схожі на космонавтів у скафандрах, сімейні медики в селах Козівського району ідуть на виклик додому до пацієнтів, наче в бій, із забралом на обличчі», — йшлося в матеріалі Світлани Павук із Тернополя.

У повідомленнях про вірус є скарги медиків на умови роботи, зокрема масові звільнення («1+1» без посилання на конкретне джерело, «UA: Перший» додав конкретику й коментар головної санлікарки Тернопільської області), інформація про інфікування чотирьох водіїв автобусів у Львові («Україна» й СТБ розповіли про це, але насправді це були результати експрес-тестів, а лабораторний аналіз вірусу не виявив). Розбіжності були й у подачі інформації про обробку під’їздів у Запоріжжі («1+1» розповів, як люди скаржаться, що їхні під’їзди обробляють відходами титано-магнієвого заводу, а «Інтер» хвалив завод, співвласником якого є інвестор каналу Дмитро Фірташ).

Звернулися до теми коронавірусу й у спробах традиційно пожартувати на 1 квітня. ICTV повідомили, що в низці країн заборонили жарти про коронавірус (без посилання на конкретне джерело), «Інтер» зібрав приклади того, як над пандемією жартують у різних країнах, а «1+1» розповів про користь жартів у тяжкі часи.

Без масок, проте із самопіаром

Коронавірус обговорювали у студії кожного з аналізованих «Детектором медіа» токшоу 30 березня — 3 квітня. Про це йдеться в моніторингу політичних токшоу Олександра Круміна.

Окремі канали по-різному вирішували питання безпеки гостей токшоу. «Пульс» («112») не робив гуртової частини. У студіях токшоу «Право на владу» («1+1») та «Народ проти» (ZIK) були лише ведучі Наталія Мосейчук та Наташа Влащенко. А от всі гості «Свободи слова» (ICTV), «Українського формату» (NewsOne) та «Протистояння» (NewsOnе) були у студії без масок. У студії програми «Свобода слова Савіка Шустера» («Україна») маску мав лише Давид Арахамія, але тримав її в руках. Серед гостей «Еха України» на Прямому єдиним гостем у масці став політик і політтехнолог Віктор Уколов.

Серед гостей, які висловлювалися в ефірі токшоу, були не лише політики й експерти широкого профілю, але й ті, хто так чи інакше має стосунок до медичної тематики. Серед них — власник клініки й потенційний кандидат на пост столичного мера Андрій Пальчевський («Пульс» «112», «Протистояння» NewsOnе), міністр охорони здоров'я Максим Степанов («Право на владу» «1+1»), головний санлікар Віктор Ляшко («Право на владу» «1+1»), інфекціоністка Ольга Голубовська («Право на владу» «1+1», «Народ проти» каналу ZIK).

Включалися в ефір також українці, хворі на коронавірусну хворобу: одесит Максим Головкін та житомирянин Вадим Какошкін (у мережі має псевдонім «Оптиміст») стали гостями «Пульсу» («112»). Перший запевнив, що, коли прилетів в Україну зі Сполучених Штатів, жодних пам’яток щодо подальших дій не отримував та документів не підписував, а до ізоляції вдався добровільно. А в ефірі програми «Ехо України» на Прямому Максим Головкін розповів, що довго не знав результатів тестів, а повторне тестування йому провели лише нещодавно, після того, як він багато разів звертався до медиків і влади.

В ефірі «Пульсу» Андрій Пальчевський переконував, що влада приховує дані про розмах епідемії: мовляв, в Україні мінімум 20–25 тисяч носіїв, а ще тиждень тому він же в ефірі «Українського формату» називав число шість із половиною тисяч. Для більшого підсилення «оптимізму» бізнесмен сказав, що китайські тести, завезені в Україну, неякісні, а карантин триватиме аж до початку липня.

Максим Степанов та Віктор Ляшко в ефірі програми «Право на владу» коментували ситуацію, в той же час показували звернення лікарів із Тернопільщини, які нарікали на брак медичних засобів. Ляшко у відповідь на всі запитання та скарги обіцяв, що все вирішиться невдовзі. Один із гостей, народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, радив ставити запитання щодо проблем у сфері охорони здоров’я Уляні Супрун, але, за словами ведучої, колишня міністерка «давно не спілкується з “1+1”» (чи не тому, що на каналі свого часу розгорнули інформаційну війну проти Супрун, через що та навіть позивалася до суду?). Завершили медичний блок цитатою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який прогнозує завершення карантину не раніше травня.

Гостем «Свободи слова Савіка Шустера» був заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, який подякував лідеру «Європейської солідарності» Петру Порошенку за купівлю захисних костюмів. Сам Порошенко також похвалив себе, розповівши, що вже закупили і що планують купити на його пожертви. Хвалили колишнього президента і в ефірі програми «Ехо України» на Прямому, де Віктор Уколов розповідав про благодійну діяльність Порошенка і про платформу взаємодопомоги «Солідарність», яка, мовляв, рятуватиме українців, поки надії на владу немає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3123
Читайте також
03.04.2020 12:00
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
7 731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду