Хто врятує Україну. Коронавірус у теленовинах і токшоу 23–29 березня 2020 року

Хто врятує Україну. Коронавірус у теленовинах і токшоу 23–29 березня 2020 року

4 Квітня 2020
3756
4 Квітня 2020
14:16

Хто врятує Україну. Коронавірус у теленовинах і токшоу 23–29 березня 2020 року

3756
Рятівне коло, невтомні благодійники та вірусний піар. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIK, «112» та NewsOne.
Хто врятує Україну. Коронавірус у теленовинах і токшоу 23–29 березня 2020 року
Хто врятує Україну. Коронавірус у теленовинах і токшоу 23–29 березня 2020 року

Хроніка (події, які відбувалися протягом тижня):

  • станом на 22:30 22 березня кількість хворих в Україні становила 73 (три летальні випадки);
  • в Україні з Китаю прибули ПЦР-тести й експрес-тести для діагностики;
  • УГКЦ заявила, що готова надати всі свої приміщення для польових шпиталів у разі потреби, перевела служби в онлайн-режим; пізніше про онлайн-богослужіння повідомили і в ПЦУ;
  • запровадили правило, за яким експрес-тести можуть проводити не лікарі швидких, а лише працівники спеціалізованих медзакладів;
  • САП відкрила провадження про службову невідповідність чиновників Кабміну у справі експорту масок;
  • у Києві заборонили відвідувати дитячі та спортивні майданчики;
  • в МЗС закликали повернутися українців, що перебувають за кордоном, і анонсували закриття кордону 28 березня
  • спочатку в окремих областях, а згодом і по всій Україні було запроваджено порядок надзвичайної ситуації
  • з 24 березня українцям заборонили залишати територію країни з турпоїздками;
  • призов до армії відклали до травня – липня 2020 року;
  • журналісти повідомили про наявність віп-палат для посадовців у Олександрівській лікарні, пізніше мер Києва Віталій Кличко заперечив цю інформацію, а Зеленський доручив скасувати всі віп-палати;
  • Кабмін ухвалив постанову, за якої за працівниками зберігаються робочі місця та зарплата на час карантину;
  • в Міністерстві освіти повідомили, що навчальний рік закінчиться 1 липня;
  • станом на 22:00 29 березня кількість хворих в Україні становила 475 (10 летальних випадків).

Політичний піар на коронавірусній благодійності

Кількість матеріалів про політиків і бізнесменів, які перед камерами рятують Україну і світ від пандемії або роздають поради, як уряд має подолати кризу, зросла на чверть у порівнянні з попереднім тижнем. Найбільше піаряться на коронавірусній благодійності представники «Опозиційної платформи — За життя»: Віктор Медведчук із дружиною, Юрій Бойко та місцеві депутати. Про це йдеться в підсумках моніторингу телевізійних новин за 23-29 березня 2020 року.

На «Інтері» розповіли про добрі справи підприємств холдингу Group DF, що пов’язаний з власником каналу Дмитром Фірташем. Аналогічні повідомлення від «Метінвесту» та ДТЕК з’явилися на «Україна» Ріната Ахметова. Крім того, на «Інтері» другий тиждень поспіль піарили власника стоматологічної клініки Саліма Караме як представника середнього бізнесу, який дбає про безпеку медиків. На Херсонщині вигулькнув Вадим Новинський, про якого згадали в новинах «України» та ICTV. Коштом благодійного фонду він подарував апарати штучної вентиляції легень та захисні комплекти, а потім з’явився в Чернівцях разом з митрополитом Московського патріархату Онуфрієм та у Маріуполі. Говорили в новинах і про добрі справи Фонду Порошенка. Сам лідер «Європейської солідарності» у сюжетах не з’являвся, але посланцями його доброї волі були дружина Марина у сюжеті на 5 каналі, а також нардепи від «ЄС» в сюжеті на «Інтері».

23-29 березня піарилися на пандемії і чинні політики: голова Верховної Ради Дмитро Разумков передав столичним лікарням 25 автомобілів з парламентського парку — сюжети про це вийшли на ICTV, «Україна» та «112». Ще один піар без суттєвого інформприводу — поява на чотирьох каналах звернення міського голови Дніпра Бориса Філатова. ICTV, СТБ, «Україна» та «Інтер» розповіли, що він закликав мерів об’єднувати зусилля місцевого самоврядування і розширити повноваження на місцях. Про реакцію на це звернення новинарі не повідомили нічого.

Хворі депутати і корисні поради

Тема Covid-19 була в матеріалах про діяльність парламенту. В Верховній Раді протягом тижня говорили про стримування пандемії коронавірусу та скандал довкола віп-палат для посадовців. Крім того, у новинах згадували випадки захворювання на коронавірус серед народних депутатів. 

Коронавірус вивів соціальну тематику на перший план. Проєкт «Карантин», що  вийшов на «1+1», складався з експериментів і порад про те, як запастися потрібними продуктами, тримати дистанцію в місті, уникати домашніх сварок у самоізоляції тощо. На каналі «Україна» розповіли про людей, які працюють попри карантин, а також про те, як тримати себе у фізичній формі в домашніх умовах. На СТБ продовжила свою рубрику ексміністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Глядачам новин розповідали про те як вижити в період карантину: змінювати звички, спосіб життя, принципи роботи тощо. На 5 каналі позитивно повідомили про те, як працює магазин «Епіцентр», що не закрився і дотримується вимог безпеки. На «UA: Першому» розбиралися, чому продовжує роботу лижний курорт «Буковель», а вже наступного дня представники влади поінформували, що курорт згортає свою роботу через карантин.

Кількість порушень стандартів відокремлення фактів від оцінок в цей тиждень зменшилася у порівнянні з минулим (з 34% до 31%). Найбільше таких порушень моніторинг зафіксував на «Україні» та «1+1». Помилкою, характерною для новин, стало узагальнення: замість «різкого збільшення захворюваності» варто було назвати цифри й попросити пояснень в епідеміологів. «Інтер» вдався до прогнозування — у новинах каналу сказали, що один із районів Тернопільщини ризикує лишитися без медиків. «Вони контактували із хворою на коронавірус і при цьому не використовували спеціальних засобів захисту», — розповіла ведуча. В сюжеті розповіли про 6 хворих медиків, але не вказали, скільки людей працює в лікарні чи лишається на самоізоляції через підозру інфікування.

Без масок

Коронавірус став темою №1 на ток-шоу 23-27 березня 2020 року. Ток-шоу не вирізнялися малолюдністю — лише ведучі «Пульсу» («112») та «Народ проти» (ZIK) спілкувалися з гостями дистанційно. Гості інших ток-шоу не просто були в студії, ще й майже всі були без масок.

До розмов у ток-шоу подекуди були залучені урядовці, науковці або експерти, які бодай якось стосувалися медичної тематики: заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко («Свобода слова» ICTV; «Народ проти» ZIK), представник НАНУ Сергій Комісаренко («Свобода слова» ICTV; «Український формат» NewsOne; «Право на владу» «1+1»); колишній радник очільниці МОЗ Дмитро Раїмов («Український формат» NewsOne); власник медклініки Андрій Пальчевський  («Український формат» NewsOne; «Протистояння» NewsOne);  в.о. керівника Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін («Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»), генетик Олександр Коляда («Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»).

Ляшко висловився за «жорсткі карантинні заходи» («Свобода слова» ICTV). Комісаренко спростував інформацію про 22 мільйони ймовірних інфікованих коронавірусом в Україні, хоча додав, що, за розрахунками світових науковців, рівень інфікування на Covid-19 у світі може становити до 70% («Свобода слова» ICTV). В ефірі «Права на владу» він також схвалив жорсткі карантинні заходи і повідомив, що реальна кількість заражених в Україні може бути в десять разів більшою, ніж зареєстрованих випадків. Ігор Кузін із Центру громадського здоров'я повідомив, що тестуватимуть тисячу людей на тиждень («Свобода слова Савіка Шустера).

Обговорювали вплив коронавірусу на економіку та доцільність запровадження надзвичайного стану («Свобода слова» ICTV; «Протистояння» NewsOne), можливу економічну кризу внаслідок пандемії («Український формат» NewsOne), як жити в умовах карантину («Право на владу», «1+1», «Ехо України», Прямий).

Як і в новинах, не обійшлося без політичного піару на доброчинності. Нардепка з ОПЗЖ Наталія Королевська («Український формат» NewsOne) озвучила інформацію про допомогу медикам від подружжя Медведчуків. В ефірі «Права на владу» Олександр Ярославський розповідав, як допоміг доправити до України тести на Covid-19, закупити які допоміг китайський бізнесмен Джек Ма.

«Чашка Петрі»

Ток-шоу каналів Медведчука натомість запропонували слідувати прикладу Росії. Герой передмови токшоу «Український формат» Вадим Рабинович запропонував владі «списать то, что говорил Путин», хоча дещо згодом сказав, що «ОПЗЖ» виступає за надзвичайний стан. Це суперечить тезі про Путіна, адже карантинні заходи в Росії на той час були м’якші, ніж уже запроваджені в Україні. Також Рабинович похвалив президента Росії за допомогу Італії. Пізніше, вже у груповому ефірі, «план Путіна» як зразок протидії епідемії озвучував уже ведучий програми Віталій Дикий, а згодом до цієї теми двічі поверталась інша ведуча — Діана Панченко.

Не обійшлося без порушень і на інших ток-шоу. Зокрема заступник міністра МВС Антон Геращенко в ефірі ICTV озвучив прізвище священика, який захворів на коронавірус та вже потому контактував із півтисячею вірян (хоча це неприйнятно з погляду етики й закону).

Тимофій Милованов, піддавшись на провокації ведучих «Народ проти», висловив припущення, що люди будуть громити магазини. А лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» пожартувала, назвавши літак, що летів до Києва зі США, «чашкою Петрі», а також іронізувала про те, що у людей, які скупчилися на кордоні з Польщею без дотримання дистанції та часто без медичних масок, склалася «прекрасна атмосфера».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3756
Читайте також
03.04.2020 12:00
Галина Попцова
для «Детектора медіа»
7 707
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду