Джерела повідомляють, що «Дію» звільнили. Меми про Нацвідбір на «Євробачення-2024»

Джерела повідомляють, що «Дію» звільнили. Меми про Нацвідбір на «Євробачення-2024»

4 Лютого 2024
4985
4 Лютого 2024
12:03

Джерела повідомляють, що «Дію» звільнили. Меми про Нацвідбір на «Євробачення-2024»

4985
Героями чисельних жартів у соцмережах стали й учасники конкурсу та члени журі.
Джерела повідомляють, що «Дію» звільнили. Меми про Нацвідбір на «Євробачення-2024»
Джерела повідомляють, що «Дію» звільнили. Меми про Нацвідбір на «Євробачення-2024»

Українці не змогли у суботу, 3 лютого, визначити переможця Нацвідбору на «Євробачення-2024». У момент, коли мало стартувати голосування за пісню, яка представлятиме цього року Україну на пісенному конкурсі у Швеції, застосунок «Дія» не впорався з навалою голосувальників і «ліг».

Ця прикра несподіванка спровокувала лавину жартів та мемів, які заполонили соціальні мережі. Швидкість, з якою вони почали з'являтися, була не менш вражаючою, ніж кількість. Одним з перших, хто відреагував на подію, був волонтер та блогер Олександр Науменко, який протягом пів години видав відразу кілька постів. Ось один з найдотепніших:

Журналіст, співведучий «Телебачення Торонто» Максим Щербина пожартував, що від України на «Євробачення» поїде гурт «На жаль», який представить пісню «Сталася помилка». Саме ці слова — «На жаль, сталася помилка» українці бачили впродовж кількох годин, поки застосунок Дія» вперто не давав їм можливості віддати свій голос.

А журналіст «Української правди» Роман Кравець розмістив у себе на фейсбуку зімітований скрін вигаданого повідомлення на УП, у якому сповіщалалось — «ДБР затримало пенсіонера, який “поклав” “Дію”. Вимагав, аби на Євробачення від України поїхав гурт “Кому вниз”». 

Журналістка, блогерка Марина Данилюк-Ярмолаєва знайшла запис виступу на «Євробаченні» у 2005 році українського гурту «Ґринджоли», які після Помаранчевої революції в Україні виступали з піснею зі словами: «Фальсифікаціям — ні, махінаціям — ні, понятіям — ні. Ні брехні». Таким чином провівши паралелі з «невдалим» голосуванням за тодішнього кандидата в президенти Віктора Януковича, яке викликало майже двадцять років тому масові протести українців.     

Про вибори загалом було багато мемів, у тому числі із згадуванням Януковича.  

А також з прив’язкою до президентських виборів, доцільність проведення яких в Україні під час широкомасштабного вторгнення активно обговорюється. Ведуча телеканалу «Еспресо» Ольга  Лень написала у фейсбуку: «А хтось оце подумав: а шо такоє? Переможні вибори могли б вийти».

Більш категоричним був блогер Олександр Нотевський: «На цьому дискусію при вибори в “Дії” вважаю закритою».

Лежача «Дія» з'являлась на теренах вітчизняного інформпростору в самих неочікуваних образах, у тому числі — в образі людини, яка відпочиває на дивані і дуже схожа на бізнесмена Ігоря Коломойського.

Крім того, збій у застосунку надихнув користувачів соцмереж на складання молитов, віршів і навіть японських танка.  

Чимало цікавих знахідок були пов’язані з нещодавним масштабним збоєм в роботі мобільного оператора «Київстар», мобілізацією і, звісно, перевагою, яку у подібних випадках отримують володарі паперових паспортів. 

Український режисер та сценарист кримськотатарського походження Наріман Алієв дотепно ув’язав події з відставкою/невідставкою Головновнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного: «Джерела повідомляють, що Дію звільнили».

Дотепності та іронії у той вечір у соцмережах та вітчизняній блогосфері було вдосталь. Але вищий пілотаж іронії — самоіронію — продемонстрували самі організатори «Євробачення». На його офіційній сторінці в мережі Х з’явився допис, у якому вони сами себе потролили. 

«Дія» також продемонструвала здорове почуття гумору і розмістила купу мемів про себе і ситуацію, що виникла, на офіційній сторінці у телеграмі та в Х. 

Втім, не «Дією» однією. Чимало влучних жартів було присвячено і учасникам дійства. Наприклад, лідерці глядацьких симпатій цьогорічного Нацвідбору, якою, як вже повідомлялось, стала перекладачка з мови жестів Катерина Заботкіна. Незважаючи на те, що їй була відведена навіть не другорядна, а суто технічна роль — передавати людям з проблемами слуху зміст пісень, — Катерині вдалось затьмарити і конкурсантів, і зіркових членів журі. «Моя переможниця. Дякую за настрій, вейб та енергію!», — прокоментувала в інстаграмі виступ дівчини, яка співає жестовою мовою, блогерка і телеведуча Монро

Усі компліменти на адресу «фаворитки» Нацвідбору, краще за всіх зібрав і втілив у своєму мемі все тий же блогер Олександр Науменко. Цей мем, до речі, увійшов до числа найбільш поширених у мережах.    

Героєм мемів став і Андрій Данилко. Його порівняли з улюбленицею користувачів соцмереж Катериною Заботкіною, емоційність і артистичність якої різко контрастувала з незворушністю члена жірі.    

Данилко після чотирирічної перерви повернувся до журі Нацвідбору і з’явився на запис у чорній кепці, спортивному костюмі відомого німецького бренду Adidas та медичній масці, яку не знімає з часів COVID-19 (обіцяв це зробити після перемоги України у війні). До свого традиційного образу він додав новий елемент — вушка Мінні Маус, — чим, власне, й викликав реакцію меморобів.  

Немає приводу ображатися на відсутність уваги з боку гострословів і у солістки рок-групи The Hardkiss Юлії Саніної, яка разом з ведучим Тимуром Мірошниченком та стендап-коміком Василем Байдаком вела шоу.

Дісталось трошки мемів і учаснику конкурсу Меловіну, який розповів про історію написання пісні, з якою виступив на Нацвідборі. За словами співака, він спеціально поїхав до Львова на могилу легендарного українського композитора Володимира Івасюка та попросив дати йому натхнення створити пісню для Євробачення. Коли Меловін приїхав у готель, у нього в голові з'явилися слова. Наступного дня він знову поїхав на могилу, поклав квіти та сказав, що якщо переможе у Нацвідборі, то обов'язково розповість Європі про Івасюка. Схоже, будь автор «Червоної рути» живим, саме таким поглядом він дивився би не лише на Меловіна, а на все, що відбувалось під час Національного відбору на «Євробачення».  

Нагадаємо, що оскільки через технічний збій у застосунку «Дія» глядачі не мали можливості віддати свої голоси за фіналістів Національного відбору, голосування за фіналістів Нацвідбору «Євробачення-2024» продовжили. Його результати опрлюднять 4 лютого о 19.05. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4985
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду