«Вкрасти» у самих себе. На «Плюсах» вийшов серіал, майже ідентичний тому, який виходив на СТБ кілька років тому

«Вкрасти» у самих себе. На «Плюсах» вийшов серіал, майже ідентичний тому, який виходив на СТБ кілька років тому

Але я чомусь взагалі не дивуюся.
«Вкрасти» у самих себе. На «Плюсах» вийшов серіал, майже ідентичний тому, який виходив на СТБ кілька років тому
«Вкрасти» у самих себе. На «Плюсах» вийшов серіал, майже ідентичний тому, який виходив на СТБ кілька років тому
20 Лют 2024
6
52229

Хоча ні, певне відчуття нового етапу таки є. Не секрет, що наше телевізійно-серіальне виробництво — це конвеєр, в якому постійно повторюються сюжети, персонажі та діалоги. Мінімум творчості, максимум кліше. Зрештою, це відбувається не лише в Україні — кринжеве мило знаходить свого глядача (точніше глядачку) по всьому світу. 

Проте нині маємо випадок, коли поняття конвеєрного виробництва досягло максимально точного значення. Напередодні на каналі «1+1 Україна» відбулася прем'єра серіалу «Ціна втечі». Тільки не переплутайте з «Ціною спасіння» — це теж наш серіал. Чи з «Ціною справедливості». Взагалі назви типу «ціна чогось» — дуже поширені. Але головне не це.

Дивлячись першу серію, я зрозуміла, що десь уже це все бачила. І не просто схоже, а точно те саме. Коментарі під серіалом на ютубі оживили мою пам'ять: це ж та сама історія, яка виходила у 2019 році на СТБ і називалася «Своя серед чужих. З вовками жити»!

Це зрозуміло, що автори такого контенту ставляться до своєї аудиторії, як до ідіотів. Але тут, напевне, вже прорахувалися, адже дуже багато глядачок справді впізнали сюжет. 

А він, як завжди, неймовірний. Дівчина закохується в бандита, батько її відмовляє від цих стосунків, вона противиться і йде з дому. Кавалер пропонує їй одружитися. В «Ціні втечі» його грає Артем Позняк, а у «З вовками жити» — В'ячеслав Довженко.

Як бачите, сцени майже ідентичні, включно з діалогами. До нашого героя приходять представники «ментів» і вимагають платити більше грошей за «дах». Той відмовляється. 

В результаті «дах» вривається до нього в будинок і саджає у в'язницю як особливо небезпечного злочинця. 

Його вже вагітна дружина перед цим тікає разом із бухгалтеркою та охоронцем. Перед заміським будинком вона починає народжувати. 

Народила. 

Але їх вирахували і вже їдуть арештовувати. Тому доводиться підриватися і тікати через ліс. 

Після важких пологів бігати не дуже рекомендовано, тому наша героїня помирає. Дитина лишається з бухгалтеркою, яка закохана в нашого героя. 

Батьки померлої дівчини в моргу. Вони будуть мститися і шукати онуку. Про те, що це саме дівчинка, їм кажуть вищі сили. В одному серіалі — тарологиня, в іншому — екстрасенсориня, яка допомагає поліцейським.

Минає час. Бухгалтерка приходить до героя в тюрму. Вона звітує йому про долю доньки, бо має нею опікуватися. Умови в тюрмі — просто рай. Принаймні з конвойним розмовляють, наче з офіціантом. 

Їхні розмови прослуховують. 

Тим часом дівчинка спочатку потрапляє до дитбудинку, а потім її забирають у сім'ю. Перед цим хлопчик дарує їй особливу каблучку. 

Дівчинка потрапляє до будинку сімейного типу, в якому дітей вчать красти. 

Ну а далі ще 350 серій її подальших пригод. Загалом між цими серіалами якась мінімальна різниця таки є. Десь додали кілька сцен, десь прибрали. «Ціна втечі» — українською і з елементами української ідентичності. Наприклад, дії відбуваються у Львові, чи один з героїв каже, що він Герой України. «З вовками жити» — російською і з іменами типу Клави чи Марівановни.

Також «Ціна правди» більш розтягнута. У двох перших епізодах там вмістилися події, які у «З вовками жити» влізли в один. Ну і, вочевидь, новий серіал більш дешевий у виробництві, тому це позначилося на якості, яка тут вийшла нижча за середню по палаті. Особливо це видно по грі акторів епізодичних ролей, яка взагалі не витримує жодної критики. Але якщо ви, так як і я, любите жанр «так погано, що аж добре» — отримаєте задоволення від перегляду. 

А взагалі – логічно. Ті бібліотеки серіалів, які є у наших виробників, показувати по телевізору вже не можна. Як через російську мову, так і через російських акторів. У розмовах про те, що держава повинна підтримувати виробництво серіалів, якраз цей момент не договорюється. Мовляв, у нас дуже мало контенту, а треба ж щось показувати, аби глядачі не пішли дивитися російське. Контент насправді є, просто неприйнятний. Ну ось, якщо його однаково не показуватимуть, то можна перекласти, трішки переробити старе – і вуаля. Таке можна зробити із сотнями серіалів. 

Авторкою сценарію та продюсеркою обох творінь є Тетяна Гнєдаш. Тобто, беремо свій серіал кількарічної давнини, перекладаємо, трішки змінюємо — і можна продавати на інший канал. До речі, совпадєніє чи ні, але всього кілька днів тому на один із серіальних ютуб-каналів залили ось цей про вовків в українській озвучці.

Це теж популярна схема останнього часу. Оскільки російськомовні серіали, ще й з російськими акторами, по телеку показувати вже зашкварно — давайте їх перекладати і розміщувати на ютуб-канали з патріотичними назвами. Штибу «Найкращі серіали українською». Судячи з коментарів, глядачки задоволені та дякують за контент солов'їною. 

Повертаючись до Тетяни Гнєдаш. Свого часу вона шокувала мене своїм серіалом «Капітанша». Там капітан корабля ґвалтує неповнолітню дівчину, вона вагітніє і вони одружуються. Чувак зображений як винятково порядний та відповідальний. Рейтинги були неймовірними. Як то кажуть, дуже відгукнулося в аудиторії. Як назвати це пристойними словами — навіть не знаю. 

Романтизація насильства є й в іншому шедеврі пані Тетяни з назвою «Клан ювелірів» — серіал теж був дуже популярним. Там жінок б'ють і це — нормально. Це подається як тимчасове явище. Просто треба почекати, коли в мужчини мине чорна смуга. Бо взагалі-то, сім'ю треба берегти. 

Одну з героїнь видають заміж силою, бо вона завагітніла невідомо від кого. У першу шлюбну ніч вона зверхньо каже чоловіку, щоб той вимітався з її кімнати й нічого такого собі не фантазував, бо шлюб їхній фіктивний. За що отримує по мордасах. У наступній сцені вони сидять за столом на сніданку. Вона вже дивиться на нього закоханими очима і з усіх сил намагається догодити. 

Адже вона думала, що він нікчема. А виявилося, що нормальний мужик з характером. Своє почуття до нього вона пронесе крізь життя. Нині ми часто говоримо, що в Росії панує культ насильства, що росіянам подобається сила і вони її поважають. Судячи з рейтингів вищеописаного контенту, наша аудиторія навряд чимось відрізняється. Як не прикро це констатувати.

Ну що ж, дивимося «Ціну втечі» далі, можливо, і там на нас чекають цікаві сцени. А ще більше чекаємо на наступні серіали від Тетяни Гнєдаш, на які вона отримала гроші від Мінкульту. Йдеться про той самий літній скандальний конкурс.  

Фото: кадри з серіалів «З вовками жити» і «Ціна втечі» 

Теги
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Людмила
63 дн. тому
Не тільки сюжет злизаний з фільму " З вовками жити", ще й музика в епізодах з серіалу "Колір пристрасті"
Сергій
65 дн. тому
Знаючи, що Гнєдаш полюбляє "адаптувати" дорами, не здивуюсь, якщо і це "адаптація"...
Леся
65 дн. тому
Ставляться до глядача як до тупого бидла. На болотах теж з цього починалось обидлячення, отупіння, дебілізація. Гроші на це лайно звідки, цікаво.
Глядачка
66 дн. тому
Здихалися Байрак, то замість неї тепер маємо Гнєдаш, яка створює таке ж тупе мило.
Ольга
67 дн. тому
Це просто жах і суцільне ганьбище!
Yulia
67 дн. тому
Гнєдаш - це ж екс-дружина ексміністра Ткаченка?)))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Видихаємо, у нас «все, як у людей». У Британії теж уміють робити серіали як попало.
24 Квіт 2024 17:30
2 034
Катерина Городнича
«Антоніна»
Якщо ви припинили споживати російський серіальний контент, то нічого не пропустили. Українські серіали обов’язково перекажуть вам усі запорєбрикові новинки (і старинки), перезнявши їхні історії з нашими акторами.
23 Квіт 2024 15:30
1 862
Катерина Городнича
«Антоніна»
Пам’ятаєте цікаву історію про двох сценаристів Олексіїв Комаровських в конкурсі Держкіно? У мене є продовження і тема для британських вчених – чи впливають однакові імена та прізвища на однаковість ідей?
22 Квіт 2024 18:00
1 293
Катерина Городнича
«Антоніна»
«На варті безпеки. Штурм» — серіал ICTV про спецпідрозділ СБУ. Бойовик як бойовик, якби раптом крізь маскулінні образи головних героїв не почали проступати персонажі ФСБ.
16 Квіт 2024 14:00
6 711
Лєна Чиченіна
В українських соцмережах, звісно, ці творіння почали бурхливо обговорювати.
13 Бер 2024 15:00
2 677
Лєна Чиченіна
Рецепт хорошого серіалу в наших реаліях складний і непевний. Але він уже бодай вимальовується.
07 Бер 2024 16:00
10 411
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду