«Все негативне, що притаманне росіянам, перенесли на українців». Професорка політології Лідія Смола проаналізувала серіал «Свати»

«Все негативне, що притаманне росіянам, перенесли на українців». Професорка політології Лідія Смола проаналізувала серіал «Свати»

Висміювання, стереотипи в жартах та образи жителів Скадовська й інших міст стали тригерними темами для багатьох українців. Отож контент «Кварталу 95» уже аналізують не тільки блогери, оглядачі, але й політологи.
«Все негативне, що притаманне росіянам, перенесли на українців». Професорка політології Лідія Смола проаналізувала серіал «Свати»
«Все негативне, що притаманне росіянам, перенесли на українців». Професорка політології Лідія Смола проаналізувала серіал «Свати»
8 Січ 2024
2
1194

Засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз записала відео з докторкою політичних наук, професоркою КПІ імені Ігоря Сікорського, політологинею, психологинею Лідією Смолою з аналізом серіалу «Свати».

Лідія Смола каже: «Це дуже шкідливий серіал, який зіграв дуже крихітну позитивну роль для нас. Я скажу, яку саме. Але загалом він є шкідливий, бо він справді є носієм ідеї русского миру».

Порівнюючи героїв, Смола говорить, що російський сват Ковальов говорить гарною літературною російською мовою, звертається до філософських ідей, а його дружина Ольга Миколаївна гарно вдягається, вміє поводитись у товаристві.

Тимчасом їхні свати Будьки нібито є українцями, «які несуть таку хуторянську бидлувату культуру». Лідія Смола каже: «Іван Будько є алкоголіком, людиною дуже невихованою, яка демонструє свої стосунки зі своєю дружиною». У серіалі показують сільську культуру, говорять суржиком, усе дуже нице, примітивне та не несе культурних ідей і проявів. Взаємини між цими героями, буцімто українцями, зневажливі. «Але це взаємини в російському середовищі, де є зневага до жінки. Є моменти, які впроваджують оцю єдиність України і Росії… Взаємини між українською парою — це по суті взаємини, які ми бачимо з розмов полонених росіян, що це їхня модель», — додає Лідія.

Ця модель проявляється у сцені, де герої асоціюють себе з російською культурою: Іван Будько хоч і неосвічений, але знає, що Петербург — культурна столиця, не Київ. До речі, ще один герой «Сватів», який є нібито українцем, Мітяй, — алкоголік.

Як розповідає експертка, у серіалі демонструється зверхність, де є «потєшні хохли». Вона проводить паралель із серіалом «Моя прекрасна няня», де теж була «потішна хохлушка» — неосвічена, некультурна, яка хоче вийти заміж за культурного багатого росіянина. «“Свати” демонструють ідею “русского міра”, ідею про те, що Росія несе нам цивілізацією. У цьому серіалі не показано, що в Росії майже третина людей не має туалетів вдома, і не показано дуже багато оцих взаємин», — наголошує Лідія Смола.

Експертка зазначає, що дуже шкідливе в цьому серіалі те, що в ньому немає простору України. У серіалі нав’язують, що суржик — це недолуга мова, якою потрібно припинити говорити, а «нормальна» мова — мова Пушкіна.

«Що зробили в цьому серіалі злочинного творці цього серіалу? І тут треба сказати, що Зеленський і його компанія зробила велике зло для українців, а саме модель поведінки, цінності росіян фактично одягли [на українців] і взяли образ українців в цьому серіалі», — каже Лідія. Тобто все негативне, що притаманне росіянам, перенесли на українців.

Та все ж пані Лідія каже, що був і маленький плюс для українців від цього серіалу. Адже він зіграв з росіянами злий жарт: «Створюючи образ оцього недолугого українця, вони в нього повірили». Повірили в те, що в Україні росіян зустрічатимуть з квітами. Тобто «повірили в українця, який тупуватий, салоїд». Дякуємо, ну хоч щось позитивне, хоч і дуже маленьке.

Лідія Смола розповіла й те, чому цей серіал був таким популярним серед українців. Одна частина людей відчувала свою зверхність — тут закладена гординя. Експертка наводить у приклад шоу «Хата на тата» чи «Супермама»: «Режисери, продюсери цих шоу маніпулюють людським бажанням звеличення: “Я ж не така мама, як ці на екрані”». Лідія говорить, що немає якоїсь моделі прекрасної мами, «яку всі похвалили і всі потішилися». І робота була саме над певними якостями людей.

«Серіал був популярний, бо, з однієї сторони, він говорив про тих людей, як про людей гірших, ніж ті, які дивилися. Але не настільки гірших, щоб вони ставали чужими», — пояснює популярність серіалу «Свати» експертка.

І оскільки вона згадала загалом про команду «Кварталу 95», яка створювала серіал «Свати», то варто зазначити, що це не єдиний продукт студії, який був шкідливим для українців. Блогерка Тетяна Микитенко на ютуб-каналі Ragulivna випустила відео «Рагулі: Допоки буде існувати Квартал 95?», де проаналізувала головні проблеми «гумору» студії, чим наповнював наш простір Зеленський, коли був у «Кварталі», і таке інше.

Також хочеться згадати відео Тетяни Микитенко «Рагулі 148: Зоряні війни» — про мюзикли, які ми колись дивилися в новорічну ніч. Про «Квартал 95» там теж є, зокрема про мюзикл «Як козаки…», який створила студія, і про те, як вони жартували про Крим. 

Тема недоречних жартів, які транслювали «Квартал 95» та «Дизель шоу» у новорічну ніч, стала тригерною для багатьох людей. Настільки тригерною, що її почали аналізувати навіть політичні оглядачі.

Наприклад, на каналі «Еспресо» не змогли оминути недоречні жарти Віталій Портников та Христина Яцків у програмі «Суботній політклуб». Одне з питань, які підіймали, було «Чи справді український шоубізнес досі за інерцією створює контент, розрахований на росіян?».

Але Віталій Портников записав іще одне відео і про «Квартал», і про серіал «Встигнути до 30» — героїню Любу з Коломиї. Хорошу паралель провів журналіст, адже і в номері кварталу про Скадовськ, і в серіалі були згадані й показані стереотипні українці. Стереотипні з погляду росіян. Тобто такі, якими бачать нас у серіалі «Свати», — неосвічені алкоголіки, які цілодобово їдять сало, не вміють говорити і балакають «на смішній мові».

З кожним образливим жартом українці починають згадувати всі минулі гріхи, зокрема й «Кварталу». От згадали про «Сватів». А все тому, що ця історія з висміюванням українців не схожа на випадковість. Українське суспільство голосно заявляє, що такі жарти ображають більшість людей — воно виросло і йому не смішно. Жарти, які писалися 20 років тому, побудовані на стереотипах, наразі не пройдуть. І хтось має сміливість перепросити (маємо надію, що щиро, хоч і дещо недолуго), а хтось продовжує звинувачувати всіх незгодних у тому, що вони проплачені боти.

Фото: скриншоти з ютуб-каналу «Як не стати овочем»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло
109 дн. тому
У дорослому суспільстві те, що не сприймається більшістю, не удостоюється уваги. А критика приділяє увагу лише значним творам мистецтва та кіно. У не зовсім дорослому соціумі ширпортебу роблять PR і промоушн.
Михайло
109 дн. тому
У дорослому суспільстві те, що не сприймається більшістю, не удостоюється уваги. А критика приділяє увагу лише значним творам мистецтва та кіно. У не зовсім дорослому соціумі ширпортебу роблять PR і промоушн.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
556
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
345
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
649
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 186
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
383
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
550
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду