Рефлексивне управління в дестабілізації України: як російські спецслужби використовують наші інформаційні вразливості

Рефлексивне управління в дестабілізації України: як російські спецслужби використовують наші інформаційні вразливості

9 Січня 2024
2388

Рефлексивне управління в дестабілізації України: як російські спецслужби використовують наші інформаційні вразливості

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
2388
Як тему демобілізації перетворили на інструмент інспірування протестів і як цьому не зарадила інформаційна інфраструктура держави.
Рефлексивне управління в дестабілізації України: як російські спецслужби використовують наші інформаційні вразливості
Рефлексивне управління в дестабілізації України: як російські спецслужби використовують наші інформаційні вразливості

Зрив і саботаж мобілізаційних процедур, руйнація морального духу у військах є природною і стандартною задачею будь-якої спецслужби у війні. Цим зайняті і українські групи інфоволонтерів, які працюють в російському інформаційному просторі, і російські спецслужби, які маніпулюють українською суспільною думкою.

Однак, у протиборстві двох сторін в інформаційному просторі існує важливий аспект, який робить російську сторону більш успішною — це українська демократія і свобода висловлювань.

Як саме російські спецслужби використають наші природні вразливості?

Феномен «іпсо Ганни Маляр»

Зі зрозумілих причин протягом довгого часу цю тематику публічно коментувати було досить важко через надію на конструктивний державний менеджмент, якому зайвий розголос у медіа може тільки завадити. Однак нині «гаряча» тема мобілізації та демобілізації лунає в українському інфопросторі 24/7.

Проєкт «UA OSINT», спільно з яким ми відстежуємо атаки з рефлексивного управління на інформаційний простір України на замовлення громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства» провела дослідження ворожих маніпулятивних впливів у контексті тематик мобілізаційних спроможностей України. Однак спочатку необхідно пояснити історію питання та контекст наративу, який піддається аналізу.

29 вересня 2022 року заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, яка відповідала за сферу комунікацій оборонного міністерства, давала пресбрифінг для українських журналістів. На цьому пресбрифінгу один із журналістів поставив питання стосовно офіційно зареєстрованої петиції.

Пізніше видання «Армія Inform» зацитувало текст цієї петиції:

«Враховуючи нову реальність російської повномасштабної агресії, невизначеність терміну остаточної перемоги та імовірність збереження російської загрози навіть після завершення війни, а також керуючись Конституцією України та принципом справедливості, необхідно обмежити термін мобілізації кожної окремої людини, а також гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для людей, котрі відслужили встановлений термін».

Людину, яка зареєструвала цю петицію, я особисто знаю з 1998 року. Жодного разу за весь цей час до сьогодні в мене не було жодних підстав думати про те, що ця особа може бути якимось чином причетна до роботи російських спецслужб. І в день повномасштабного вторгнення російських загарбників ця людина приєдналася до лав ЗСУ як доброволець.

На пресбрифінгу журналіст, який ставив питання, поцікавився, «чи з цією людиною вже працювало СБУ?». На превеликий жаль, заступниця міністра Ганна Маляр підхопила цей пас і прокоментувала питання, натякаючи на те, що дискусія про демобілізацію є «російським вкидом».

У той же день на сторінках «Армія Inform» вийшла новина з відповідним заголовком, який можна знайти в сервісі archive.org.

Скриншот новини про петицію щодо мобілізації

Очевидно, помилковість такої позиції було визнано дуже швидко, тому той самий сервіс archive.org показує, що на наступний день заголовок новини вже було змінено.

Та сама новина, але зі зміненим заголовком

Утім, звичайно, у бійця, який написав петицію, ніхто перепрошувати не збирався. На проблему необхідності обговорення демобілізації та потреби у зміні людей, які перебувають постійно на фронті, говорити було незручно. Принаймні в єдиному телемарафоні ця тематика вважалася непопулярною або такою, яка може негативно вплинути на політичні рейтинги.

Минуло 15 місяців — і ось ситуація, в якій ми зараз перебуваємо.

Розгойдування протестів в Україні

Ключовою метою рефлексивного управління з боку російського агресора є спонукання до певної дії представників української аудиторії. Ця дія, яка має стати наслідком заходів із рефлексивного контролю, може відображатися у різних аспектах — це можуть бути заяви в соціальних мережах чи месенджерах, звернення до офіційних органів державної влади, а можливо і протести в українських містах.

Підставою для ефективності таких дій є сама українська демократична традиція, яка спонукає людей діяти, якщо вони відчувають несправедливість. Тим більше, що, як показує ситуація з петицією, яка описана вище, несправедливі судження навіть від чиновників мають місце.

Для вивчення методик рефлексивного управління було зібрано інформацію з групи телеграм-каналів, які визначені Службою безпеки України як такі, що контролюються ГРУ Росії. Повідомлення, які містили певний наратив і напрямок рефлексивного управління, було вміщено в таблицю.

Аналіз повідомлень одразу показав, що представники ГРУ Росії максимально «качають» тему протестів родичів мобілізованих. Також грушники приділяють максимальну увагу наративам, які просуває народна депутатка Мар’яна Безугла, надаючи їм додаткового поширення і подальшого роз’яснення.

Частими є випадки, коли дуже розкручені телеграм-канали роблять пости про імпровізований мітинг із трьох людей, намагаючись збільшити його значення для читачів — це підкреслює, наскільки вони зацікавлені в «розкачуванні» цієї теми. З 27 повідомлень 12 містили наратив щодо протестів на підтримку демобілізації.

Однією з ключових у плані просування демобілізації є група спільнот «dvvd.2023» (у всіх ключових соцмережах). Діяльність мережі акаунтів дуже добре продумана, організовано навіть окремий сайт із лінками на всі соцмережі, а також із підготовленими матеріалами для протестів (лозунги, банери, посилання на петиції, інше).

Слід підкреслити, що природу та джерела розміщення петицій на сайті офіційного інтернет-представництва України ми не досліджували. Але є підстави вважати, що зазначені петиції подані цілком реальними людьми, які можуть відверто і відкрито захищати права військовослужбовців, а можуть і використовуватися втемну спецслужбами агресора.

Матеріали для потенційних мітингувальників на сайті

Також організовано низку груп і чатів у месенджері «Телеграм» для набору учасників за географічним принципом, щоб вони могли організовуватися та виходити на фізичні акції протесту у своїх містах. Для кожного міста є окремий телеграм-чат.

Посилання, які ведуть на телеграм-чати в окремих містах

Сама спільнота активно вивчає всіх учасників і проводить різні опитування (також тут), максимізуючи інформацію про користувачів для налаштування більш ефективного таргетингу повідомлень і зменшення бюджетів, що витрачаються на рекламу.

Приклад опитування в одному телеграм-чаті

 

Ще одне опитування

Телеграм-канали, які, ймовірно, використовуються для маніпуляцій українцями, досить активно використовують меседжі народної депутатки Мар’яни Безуглої.

Допис Безуглої, поширений у телеграм-чаті

По суті, мережа телеграм-груп нічим не відрізняється від природного об’єднання жителів України у спільноти для захисту своїх прав. Так само прозоро і відверто в цих групах порушують гострі для українського суспільства питання. Однією з небагатьох ознак, які можуть свідчити про пов’язаність цієї діяльності з ГРУ Росії, є те, що робота в цифровому просторі організована дуже професійно і ведеться регулярно. Навіть години постингу матеріалів збігаються з робочими годинами звичайного офісного розпорядку дня.

Ця ж спільнота станом на 29 грудня 2023 мала щонайменше одну активну рекламну кампанію у Facebook, яка зараз недоступна. Однак, якщо СБУ звернеться до представниці політики Facebook Катерини Крук, в обов’язки якої входить розгляд подібних ризиків, то отримати інформацію про рекламодавця можна. І таким чином дізнатися більше про шкідливу активність онлайн. Деталей щодо залученого бюджету й охоплення отримати не вдалося.

Рекламна кампанія у фейсбуці

Так чи так, сам факт витрачання грошей на рекламу також може свідчити про наявність зацікавленості, яка притаманна більше для співробітників ГРУ МО Росії. Виявлено ще як мінімум одну рекламну кампанію від цієї сторінки або від сторінки з ідентичною назвою. Моніторингова система встигла зібрати цю рекламу, але в самій бібліотеці реклами вона не збереглась (одна з можливих причин — її забанили в Meta).

Запущена вона була 16 грудня 2023-го з таким текстом: «Ми, рідні воїнів, виходимо на мирний пікет у підтримку демобілізації. Долучайтесь. Сім’ї військових вимагають справедливості». А ось приклад порожнього профілю в ТікТок, який спамить закликами долучатися в телеграм «dvvd.2023» з інтервалом у 1 хвилину.

Порожній профіль у тіктоку

«Майдан» замість мобілізації

У соціальній мережі YouTube очікувано ми виявили заклики до військових (які, очевидно, цікавляться контентом про демобілізацію) про те, щоб «розвернути зброю проти Києва». Ось цікавий приклад очевидного бота, який постив ідентичні за змістом коментарі під відео, що стосуються військових і демобілізації.

Коментар від бота

Загалом за грудень 2023 року цей профіль згенерував не менш як 324 такі коментарі з ідентичним за змістом текстом. Ці повідомлення можна знайти на другому аркуші в нашому документі та окремо вивчити його профіль на Youtube.

Опис ютуб-каналу

Очевидно, що акаунт, який просто копіпастить у коментарях під різними відео одну й ту саму фразу — з великою ймовірністю є ботом. Зміст цієї фрази, повтореної кількадесят разів, на нашу думку, і становить основний наратив рефлексивного управління проти України. Нагадаємо зміст цієї фрази: «Выбирай: окоп ради алигархов или майдан ради будущего своей семьи...»

Інші інформаційні вразливості, використані агресором

Пропозиція «Майдану» як способу розв’язання проблеми постійно лунає в коментарях, які залишають на YouTube в контексті демобілізації. Так, основними закликами, які поширені в таких коментарях, є наступні:

мобілізуватися закликають народних депутатів, пропонуючи як альтернативу «Майдан»;

жінок закликають «виходити на Майдан за своїх чоловіків»;

звинувачують народних депутатів у «неголосуванні» законопроєктів, що стосуються демобілізації, та обіцяють «Майдан як Януковичу»;

запрошують народних депутатів прийти на «Майдан будь-якого міста», щоб упевнитися у наявності суспільного запиту;

критикують Залужного за, нібито, пропозицію демобілізації через 36 місяців і відмову «підтримати жінок на майдані»;

наголошують на безладі у ТЦК і можливості «Майдану»;

заклики зібратися на «Майдан» і нівелювання думки військовослужбовців, які цього не роблять.

Боти в коментарях критикують і самих жінок-протестувальниць, у яких рідні чоловіки служать в ЗСУ. Жінок називають нерішучими та слабкими через те, що вони не атакують Валерія Залужного.

Дуже часто коментарі мають усі ознаки спеціальної скоординованої неаутентичної поведінки, притаманної бот-мережам агресора. Вони часто повторюють коментарі, просто копіпастячи їх під різними відео. Майже всі коментарі написані російською мовою. Часто з очевидно навмисно зробленими помилками. У письмовому мовленні часто використовуються слова-предикати, які свідчать про зануреність у російський інфопростір. Наприклад, фраза «На центральной площади Киева теперь не скачут». Усталений вислів «скакати на Майдані» є притаманним для російської пропаганди після поширення приказки «хто не скаче — той москаль».

У коментарях традиційно критикують західних партнерів і Джо Байдена, які «зливають Україну».

Політичний аспект теми демобілізації та його медійне вираження

У комунікаційній і медійній сфері існують поняття на кшталт «ньюзджекінг», або «трендсерфінг». Вони означають, що хтось використовує популярні тематики для того, щоб збільшувати свою медіаприсутність, «застрибнувши на хвилю обговорень».

На тематиці демобілізації багато «серфлять» народні депутати Олексій Гончаренко та Дмитро Разумков, відчуваючи, наскільки тема є чутливою та болючою для різних українських аудиторій, а також використовуючи те, що від імені владної політичної партії токсичну тему мобілізації чи демобілізації коментує тільки Мар’яна Безугла, дописи якої використовує ворог на свою користь. Ось скриншот із топу ТікТоку за хештегом #демобілізація:

Топ тиктоку про демобілізацію переважно з портретами Гончаренка

Хештеги, які використовуються в цій тематиці (нижче вони розміщені НЕ в порядку частотності, а довільно):

#демобілізація

#демобілізаціяпісля18місяців

#демобілізація18місяців

#законопроєкт9148

#законопроект9142

#дружинавійськового

#чоловіквійськовий

#демобілізаціязсу

#петиціяпродемобілізацію

#демобілізаціявійськових

#демобілізація2023

#демобілізація2024

#демобілізаціяпісляпівторарокуслужби

#dvvd2023

#демобілізаціязабажанням18місяців

#дмб2023

#дмб2024

#18місяцівдмб

#наставчасінших

#заперемогувідповідальнівсі

Окрім політиків, на медіатренді «демобілізація» також просувають свої пропозиції юристи, які надають послуги з юридичного супроводу звільнення з військової служби. Для цього використовується як реклама у Facebook, так і розкрутка сторінок у соцмережах на тему «Юридичний супровід звільнення зі строкової служби».

Зазвичай текст реклами може бути таким: «Ви мобілізований, але є підстави звільнення зі служби? Отримання статусу УБД. Написання рапортів. Стягнення невиплачених коштів. Оскарження рішення ВЛК. Ви отримаєте кваліфіковану допомогу — тисніть кнопку “Подати заявку”».

Висновки та рекомендації

Сучасна структура державного апарату, до якого входять інфраструктурні спроможності «протидії дезінформації» — Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки та Центр протидії дезінформації, — на жаль, не готові реагувати на такі виклики. Тому що все вище описане за своєю суттю не є фейком, дезінформацією чи ІПСО.

Заплющування очей на наявну проблему, навішуючи на неї ярлик «російського ІПСО» тільки поглиблює інформаційні та політичні вразливості українського інфопростору. Адже з того часу, як заступниця міністра Ганна Маляр назвала петицію українського військовослужбовця «вкидом» — ситуація погіршилася в сотні разів.

Люди, які виходять на протести на площі обласних центрів, не є проплаченими російськими агентами (хоча ми не можемо ручатися за всіх, хто бере участь у цих заходах). Якщо реагувати на наявну проблему, називаючи її фейком чи російським ІПСО, — ця проблема буде все потужніше використовуватися ворогом у своїх спецопераціях.

Якщо проблему не вдається розв’язати на законодавчому та політичному рівні у короткі строки, то тоді конче необхідно створити умови, коли лідерство в обговореннях проблеми демобілізації буде утримувати держава. Це означає, що потрібно самим інспірувати обговорення, спілкування з тими людьми, які готові до протестів. Формувати спільноти дружин і матерів військовослужбовців за супроводження представників контррозвідувальних структур для того, щоб у ці спільноти не могли інфільтруватися російські шпигуни.

Це інформаційне «цунамі» не можна перемогти. Якщо ти не можеш щось перемогти — тобі потрібно його очолити та зробити все можливе, щоб не віддати лідерство в цій тематиці своєму супротивнику. Зокрема, і опозиційним політикам усередині країни.

Щоб цього досягти, повинна функціонувати інфраструктура стратегічних урядових комунікацій, яка була зруйнована у 2019-му році. Якщо ми хочемо вижити — потрібно почати її відтворювати. Проблема комунікації мобілізації та демобілізації — це не проблема фейків. Це не проблема «медіанеграмотних» людей. Себто, скільки не говори на нових круглих столах про протидію дезінформації слово «халва» — солодко в роті не стане. Тільки розбудова інституційної присутності української держави в інформаційному просторі може витіснити вразливості та загрози, які використовуються російським агресором.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Читайте також
04.05.2023 09:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
17 783
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду