Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила, на що звертати увагу журналістам у прифронтових містах

Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила, на що звертати увагу журналістам у прифронтових містах

5 Січня 2024
6945

Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила, на що звертати увагу журналістам у прифронтових містах

6945
Наразі українська журналістка перебуває в одній із київських лікарень.
Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила, на що звертати увагу журналістам у прифронтових містах
Продюсерка ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу Kharkiv Palace, порадила, на що звертати увагу журналістам у прифронтових містах

Увечері 30 грудня 2023 року журналісти німецького телеканалу ZDF перебували в готелі Kharkiv Palace, який зазнав руйнувань в результаті російської масованої атаки на місто. Поранень зазнали зокрема локальна продюсерка ZDF Світлана Долбишева та охоронець, що був у складі знімальної групи німецького каналу. Наразі охоронець перебуває вдома, його поранення лікарі кваліфікували як легке. Світлану Долбишеву з укриття забрали лікарі екстреної допомоги лише через 40 хвилин і ще стільки ж часу возили по місту від однієї лікарні до іншої. Пізніше її перевезли із харківської лікарні до одної із київських. 

«Мені дуже пощастило, всі мої ушкодження не становлять загрози для життя. У мене була мінно-вибухова травма голови, поріз, є струс мозку. Також мені на спину впала стеля і в мене перелом хребців, ребер, контузія і забій легені, пневмоторакс і ще забої по всьому тілу. Мені зашили голову», —  розповіла Світлана в інтерв’ю сайту НСЖУ. 

Авторка фото — Вікторія Дворнікова, яка також співпрацює із ZDF

У розмові із «Детектором медіа» Світлана Долбишева розповіла про свій досвід роботи у ролі локальної продюсерки ZDF та співпраці із іншими західними медіа, які висвітлюють події в Україні. Також на наше прохання Світлана дала пораду колегам, на що звертати увагу тим, хто працює у прифронтових містах.

— Розкажіть детальніше про свою співпрацю із німецькою телекомпанією ZDF. Як давно ви почали із ними співпрацювати? Які саме завдання вам потрібно було виконувати?

— Наша поїздка в Харків наприкінці минулого року — це був вже другий раз, коли я співпрацювала із ZDF як локальна продюсерка.

У мене немає журналістської освіти, я просто почала працювати у медіа після звільнення від російської окупації Київщини. На той момент виникла велика потреба у людях, які говорять англійською і мають певні комунікаційні навички. Я почала працювати у медіа 16 квітня 2022 року.

Насправді ми з колегами приїхали у Харків 30 грудня, у той день, коли стався масований обстріл міста, лише за кілька годин до цього. У нас ще з минулого року був запланований сюжет про фортифікацію Харківської області. Ми через «Харків медіа хаб» домовлялися, що будемо працювати з певною бригадою, котра мінує лінію оборони. У нас також була друга тема – ми хотіли висвітлити, як триває цивільно-військова співпраця в процесі спорудження фортифікацій.   

— Окрім ZDF, ви співпрацювали із іншими європейськими суспільними мовниками, зокрема із RAI Radio, RAI TG1, RAI TG3. З вашого досвіду співпраці із різними західними медіа чи є якісь особливості у роботі із комерційними компаніями та із суспільним мовником?

— Я надаю перевагу співпраці із суспільними мовниками, можна так сказати. Мені складно сформулювати, у чому різниця, про яку ви питаєте, але я можу сказати з власного досвіду співпраці, що є відмінність у культурі телебачення в Німеччині та Італії.

Італійські теле- і радіокомпанії хочуть отримувати щодня сюжет, тому у співпраці із ними ти обмежений, бо завжди є конкретний час, на який ти маєш видати якийсь матеріал. У ZDF — інший підхід, у них рідше виходять репортажі, а знімальна група має повноваження комунікувати, яким має бути хронометраж тої чи іншої історії і скільки часу потрібно, щоб зробити сюжет якісно. І у відповідь ніхто не вимагає пришвидшитися і зробити сюжет за один день.

— Ви сказали, що були офіційно працевлаштовані та застраховані. Такі умови співпраці – норма, коли працюєш із західними медіа, чи буває по-різному?

— Компанія ZDF вперше у своїй практиці зіткнулася із випадком, коли потрібно надати усю необхідну фінансову допомогу для лікування та реабілітації свого співробітника за кордоном, і зараз вони вивчають, як найкраще це зробити. Це поки все, що я можу сказати зараз з цього приводу.

— Чи хотіли би ви на підставі власного досвіду дати кілька порад тим журналістам, які працюють у прифронтових містах?   

— Робота журналістів у прифронтових зонах виходить за рамки всіх цивільних обмежень, інакше ця робота була б неможливою.

У правилах ZDF заведено ретельно і заздалегідь продумувати кризові ситуації, які можуть статися з їхніми співробітниками. Наприклад, наш сек’юріті, який був у складі нашої знімальної групи і також зазнав поранення того ж дня, що і я, у кожному готелі, де ми зупинялися, знімав для нас відеоінструкцію про те, як спуститися у бомбосховище. І це мені допомогло, бо після того, як на мене зі стелі посипалось, і я зрозуміла, що потрібно вибиратися звідти, я не могла знайти шлях до бомбосховища. Я була налякана, травмована — аж раптом мені на очі трапився знак, що вказував шлях до паркінгу, на який у своїй інструкції звертав увагу наш охоронець, і так я знайшла вихід. 

Також я вважаю, що готелі мають переглянути свої правила безпеки. Усі аварійні виходи закриті зазвичай, мешканці готелів можуть їх відкрити лише за допомогою своїх карток-ключів. Якщо раптом тривога, і ти вибіг у коридор без картки, а ліфт не працює, ти можеш опинитися заблокованим на якомусь поверсі. 

Минулого літа Світлана вступила до університету Central Saint Martins, University of the Arts London, і наприкінці вересня розпочала вивчати сучасне мистецтво у столиці Великої Британії. У грудні 2023-го вона приїхала додому у Київ на зимові канікули. Через поранення Світлана не може вчасно повернутися до навчання, але сподівається, що у коледжі їй дозволять взяти паузу, а вже за місяць вона буде готова відновити студії.

Фото з особистого архіву Світлани Долбишевої

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6945
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду