У Культурному кластері «Краків» скасували виставу з акторкою «Кварталу 95» Іриною Гатун

У Культурному кластері «Краків» скасували виставу з акторкою «Кварталу 95» Іриною Гатун

Як пишуть на фейсбук-сторінці закладу – «через моральні аспекти».
У Культурному кластері «Краків» скасували виставу з акторкою «Кварталу 95» Іриною Гатун
У Культурному кластері «Краків» скасували виставу з акторкою «Кварталу 95» Іриною Гатун
3 Січ 2024
1
30453

Моновистава з назвою «Гатун... про себе... про вас... і про час!» мала відбутися 12 січня. Проте русанівським шанувальникам театру «Чорний квадрат» не пощастило — усе скасовується.

«Шановні глядачі!  

У зв’язку з останніми подіями хочемо повідомити, що вистава 12 січня “Гатун...про себе...про вас... і про час!” за участі актриси Ірини Гатун СКАСОВАНА!  

Культурний кластер Краків вимушений розірвати угоду з театральною студією імпровізації “Чорний квадрат” на проведення театрального заходу через моральні аспекти».

Звісно, усе через скандальний номер у «Новорічному кварталі», в якому зіграла Гатун. Її героїня — прибацана переселенка зі Скадовська, яка приїхала на Закарпаття і намагається розмовляти з місцевими українською. Але виходить у неї не просто погано, а у знущальній формі. Найбільше привернула увагу глядачів її фраза «Я сіськадовська» замість «Я зі Скадовська».

Там було ще багато чудового інтелектуального гумору, і цього вистачило, щоб мер Скадовська Олександр Яковлєв записав відео, в якому висловив своє глибоке занепокоєння та обурення. «Кварталівці» позиціонують свій номер як акт підтримки російськомовних українців, які переходять на державну, але вийшло в них зовсім навпаки. Адже важко висловлювати підтримку, зображаючи людей ідіотами. 

Після неймовірного резонансу за такі жарти перепросили актор Юрій Великий і телеканал «1+1 Україна».

Але повернімося до Ірини Гатун. Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва вирішила вивчити інстаграм акторки і з'ясувала, що та їздила відпочивати до окупованого Криму та фоткалася у пілотці у 2015-му. Ця знахідка спричинила нову хвилю збурення. 

Нині ж акторка теж зробила звернення у своєму інстаграмі. Вона записала сториз, де перепрошує за номер: «Перед тими, кого це справді образило, я приношу свої вибачення. Щирі. Суть була в тому, що ми маємо зобов'язання у своїй країні говорити українською мовою, навіть якщо це спочатку неідеально виходить. І перед тими, кого це зачепило, я ще раз щиро вибачаюся».

Але, на відміну від Юрія Великого, вона усе ж вдалася до традиційних звинувачень у хейті. На нього часто жаліються публічні люди, репутація яких похитнулася. «А тим проплаченим тварюкам, які спеціально піднімають цей хейт: ви та ваш Путін — ху*ло», — заявила Ірина Гатун

Я звернулася по невеличкий коментар до заступниці директорки з культурних проєктів і комунікацій «Кракова» Ірини Плехової. Мені вона сказала, що до питання скасування вистави поставилися виважено і зробили це лиш після обговорення на тему «варто чи ні». Про те, що на 12 січня запланована саме ця вистава, керівництво дізналося лише вранці.

«Вони (театр “Чорний Квадрат”. — Ред.) запустили продаж квитків, ми зв'язалися з ними, щоб скасувати подію. Контракт підписували на окремі числа, зважаючи на те, що театри можуть змінити назву вистави. По суті ми підписуємо контракт на серію проєктів. Відповідно лише сьогодні дізналися, що це буде. 

Більше того, дуже рідко театри дають перелік акторів чи чогось подібного. У цьому випадку це моновистава, але по суті акторка може виходити на проєкти у складі команди».

Також Ірина Плехова додала, що ця ситуація — доволі хитка, бо моральні аспекти не регулюються законом. Якщо у виставі немає антиукраїнської пропаганди, то питання перетворюється на дискусійне. 

Але на сторінці «Кракова» до допису про скасування вистави — вже купа коментарів із підтримкою такого рішення. Усім, хто переймався розвитком інституту репутації в Україні, — можна порадіти. Наче потроху таки починає працювати.

 
«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сергій
113 дн. тому
Яка мерзенна жирна жидівка
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
876
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 398
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 120
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 379
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
488
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду