Два світи й один телевізор

11 Вересня 2010
37677
11 Вересня 2010
11:14

Два світи й один телевізор

37677
Глибинні ментальні настанови, світобачення і світосприйняття, а отже й спосіб мислення, спосіб оперування ідеальними конструктами наших політиків і держслужбовців високих рангів разюче відрізняється від способів мисленнєвих та практичних дій абсолютної більшості співгромадян
Два світи й один телевізор

Той чи інший варіант колізії двох світів, двох реальностей, двох сфер буття, на які розпадається начебто єдиний світ, у якому ми живемо, - неодмінна складова практично всіх культур із давніх-давен. Світ уявний і світ реальний, світ земний і світ небесний, світ ідей і світ речей, світ сутностей і світ даностей... Зрештою, класична формула пропаганди часів Брежнєва «два світи - два способи життя» теж родом із цієї традиції.

 

І от, передивившись «Свободи» і «Лайви» початку нового сезону українського телебачення, я змушений був констатувати, що проблема існування двох суттєво відмінних один від одного світів та їхньої дотичності/недотичності по-новому постала у цих популярних серед загалу й політиків ток-шоу.

 

Ні, йдеться не про те, що політики живуть дещо іншим життям, ніж пересічні посполиті, котрих запросили до студії зображувати народ, і навіть більшість присутніх на шоу експертів. І навіть не в тому, що в більшості з них спосіб мовлення відрізняється в гірший бік від мовлення рядових громадян. Ці всі речі мають певний стосунок до предмету розмови, але головне в іншому. Йдеться про те, що глибинні ментальні настанови, світобачення і світосприйняття, а отже й спосіб мислення, спосіб оперування ідеальними конструктами наших політиків і держслужбовців високих рангів разюче відрізняється від способів мисленнєвих та практичних дій абсолютної більшості співгромадян. А це й означає, що в Україні політики/чиновники та громадяни/виборці живуть у двох світах.

 

І це ставало тим більш рельєфним, чим більш щирими були промовці на ток-шоу, чим більше вони захоплювалися своїм предметом і заглиблювалися в ті чи інші деталі поточних політичних та економічних процесів чи в абриси пореформеного майбутнього України.

 

Не називатиму конкретних прізвищ та конкретних телевізійних програм - ідеться про загальну тенденції, винятки з якої є одиничними (і на які справді варто вказати - в силу їхньої унікальності; та про це дещо пізніше). Отож, що ж ми побачили й почули? Якщо коротко, то у виступах провладних політиків і чиновників у ці дні нам змальовували світ, у якому діють стандартні для цивілізованих країн механізми парламентаризму і судочинства, контролю за владою й виконання законів, адміністрування державою податків і сплати їх фізичними та юридичними особами, функціонування незалежних газет та розподілу ефірних частот тощо. У цьому світі спеціальну парламентську слідчу комісію з перевірки законності видачі ліцензій на мовлення може очолити представник правлячої більшості - і ця комісія буде об'єктивною, чесною, професійною, навіть тоді, коли йдеться про інтереси медіамагнатів із числа цієї самої більшості. У цьому світі Національна телерадіокомпанія всебічно і правдиво висвітлює життя в країні попри те, що її керівниками є не незалежні фахівці та інтелектуали, а відверті пахолки чинної влади. У цьому світі громадяни слухняно сплачують податки, наскільки б їх не збільшувала влада, олігархи радісно модернізують виробництво, одержані ж від МВФ грубезні кошти не розкрадаються і не розтринькуються на сумнівні проекти, а сумирно лежать на рахунках Нацбанку - незалежної від уряду й парламенту головної фінансової установи країни, регулятора всієї грошової системи...

 

Ясна річ, пересічні громадяни живуть в іншому, куди більш брутальному й цинічному, але водночас і прагматичному світі, ніж цей майже ідеальний химерний світ чиновників та проурядових політиків. Ба більше: коли ці велемовні персонажі полишають телешоу, урядові кабінети та парламентську трибуну, вони перетворюються на цілком нормальних істот, яким зовсім не хочеться платити податки за чудернацькими й непрозорими схемами, вигаданими ними ж самими у службовий час. Але виходячи на політичну сцену, вони (за винятком крайніх циніків і відвертих хапуг) знову починають вірити в те, що накинуті ними країні законодавчі й підзаконні схеми життєдіяльності суспільства - це саме те, що допоможе здійснити реформи і змінити ситуацію на краще.

 

І що цікаво: опозиція, принаймні, в особі більшості її діячів, також у це щиро вірить - от тільки усунути від влади цих капосних глитаїв та павуків, от дати цю владу нам, і ми покажемо, як усе добре запрацює, як ідеальні конструкти швидесенько втіляться в життя і спрямують усіх нас до ідеальної країни...

 

Ні, я зовсім не вважаю, що ідеальні конструкти, ідеальні типи, як казав Макс Вебер, не потрібні, навіть коли йдеться про чиновників і політиків. Тут інше: по-перше, ґрунт для побудови цих конструктів має бути зовсім не таким, тобто реальним, з усіма суперечностями, брудом і драматизмом цієї реальності, по-друге, слід розуміти - жоден ідеальний тип, жоден мисленнєвий конструкт ніколи й ніде не може бути напряму й повною мірою втілений у практику, по-третє, ЗМІ і зокрема політичні телешоу - це унікальний комунікатор, який дає можливість перевірити реальність твоїх побудов на масовій аудиторії, котра (у випадку телепрограми прямого ефіру) складається як із публіки у самій студії, так і за її межами, по всій країні.

 

Натомість політики й чиновники бачать і чують самих себе, спілкуються із собі подібними та, за рідкісними винятками, ігнорують зауваження рідкісних же експертів, якими часом розбавляють лави завсідників телешоу.

 

Іншими словами, виглядає на те, що світ - як ментальний, так і буттєвий, - у якому живе вітчизняна еліта (чи квазіеліта, як наполягає чимале число моїх колег), уже ствердився, усталився й «забронзовів» - що й показав нам наочно телевізор. Так само наочно показав він і рідкісні винятки, одним із яких став екс-міністр оборони Анатолій Гриценко у «Свободі слова» Андрія Куликова. За кілька хвилин він продемонстрував володіння конкретним матеріалом та нікчемність закидів його опонентів, власне, їхнє перебування у тому, іншому, до певної міри потойбічному світі, який аж ніяк не дотикається до світу армійських буднів та потреб українського війська. Звісно, можна подискутувати, чи й справді модерні танки - на двадцятому місці в числі нагальних потреб Збройних сил України, чи, може, все ж на п'ятнадцятому, але загальний рівень його компетенції з цих (саме цих, а не економічних) питань настільки вирізнявся на тлі інших учасників шоу, що на пару хвилин здалося, наче я дивлюся зовсім іншу телепрограму в зовсім іншій країні...

 

Втім, таке враження було нетривалим, бо знову відновилася стара карусель із цифр та сентенцій, що мали дуже віддалений стосунок до реальності.

 

Тож виникає дуже просте й наївне запитання: а чому б не створити хоча б одне телевізійне шоу, де діяли б живі й освічені люди, спроможні жити в одному світі з абсолютною більшістю співгромадян. І не просто жити в ньому, а й бачити його справжні проблеми й шукати найбільш ефективні (не з погляду чиновництва, олігархів чи МВФ) розв'язання цих проблем. А на додачу - не боятися сказати незручні та малоприємні речі в обличчя всій країні. Як це, траплялося, говорили з парламентської трибуни чи з екрану тодішніх, хай і примітивних під оглядом сьогоднішніх вимог, телешоу представники непідгодованої опозиції, а часом (о диво!) й речники владних інституцій. Охочі можуть спробувати знайти архівні записи й особисто, не вдаючись до послуг теперішніх телеворожок, відчути різницю.

 

На жаль, політичні телешоу, в яких були відчутні елементи такого підходу, за останні рік-півроку припинили своє існування. Зі зрозумілих усім причин - але хіба від того легше нам усім, хто живе в цьому світі, але дивиться телевізор, ущент заповнений репризами потойбіччя?

 

Ілюстрація - molotoff.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37677
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 008
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 734
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 313
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 780
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 971
23.08.2010 15:50
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
37 519
17.08.2010 09:46
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
42 718
13.08.2010 09:55
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
98 731
06.08.2010 15:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 274
28.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 901
14.07.2010 14:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 486
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 630
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 717
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 732
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
beznadega.ru
4981 дн. тому
Но "Гогольфест" воодушевляет. Сегодня мастер-класс TEDx, в частности, выступления Владислава Троицкого, Любко Дереша, Романа Сторчака, Гуро это доказали. Элита — вот где она, в искусстве и творчестве, а не среди чиновников. И искусство, культуру уже не остановить. Вы посмотрите, какие талантищи наши молодые люди!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду