Серіальний початок ТРК «Донбас»

13 Липня 2010
25824
13 Липня 2010
14:58

Серіальний початок ТРК «Донбас»

25824
Чи зможе регіональний мовник відійти від іміджу клону старшого каналу медіагрупи «Україна»?
Серіальний початок ТРК «Донбас»

Вже близько восьми місяців в ефірі мовить регіональний канал «України» - «Донбас», який у перспективі має покласти початок масштабним планам групи створити мережу локальних мовників по всій крані. «Через рік-два-три в Україні телеканали активно йтимуть у регіони, як це відбувається на медіаринках інших країн. Закордонний досвід свідчить, що регіональні канали беруть від 15 до 20% грошей з рекламного ринку», - про такі плани оголошував генеральний директор ТРК «Україна» Вальдемар Дзікі. Також в інтерв'ю «Україні молодій» він зазначав, що наступним регіоном для чергового каналу може бути «захід», звісно ж, якщо вистачить інвестицій: «Якщо гроші будуть, то хотілося б балансувати: якщо є схід, то хотілося б мати захід. Це наша мрія, яку ми не внесли у плани на наступний рік, бо поставили перед собою завдання реалізувати три масштабні проекти - створити новинний, жіночий та міжнародний канали».

 

Формат каналу «Донбас» керівництво сформулювало досить специфічно: «Універсальний мовник, який показуватиме чоловічі та жіночі серіали, художні фільми і розважальні шоу і від самої "України" відрізнятиметься  наявністю "місцевих" програм». Але при цьому основним завданням для каналу мала стати все ж таки впливовість у регіоні.

 

«Наш телеканал - це команда, мета якої - побудувати амбіційний, соціально значущий канал для східного регіону, пропонуючи високоякісний продукт», - наголошує директор «Донбасу» Юрій Сугак.

 

Але... за перші місяці своєї роботи канал вийшов на традиційний серіально-розважальний формат із продуктом у стилі К2. Принаймні на першому - «трактовому» - етапі керівництво вирішило оптимізувати витрати через заповнення ефіру недорогим старим продуктом та повторами програм своєї «старшої сестри» «України».

 

Контент у стилі ретро

 

Основний продукт «Донбасу» на сьогодні становлять ретросеріали. Домінують серед них проекти Star Media Влада Ряшина. Зокрема, перший серіал інтерівського виробництва - ще до Star Media - «Зцілення коханням» і цілий набір фільмів Star Media кількарічної давності - «Міський романс», «Рідні люди», «Сестри по крові», «Тримай мене міцніше».

 

Окрім них у сітці є ще й західні серіали, майже класика - «Коломбо», «Кореллі».

 

Решту ефірного часу заповнює мікс проектів головного каналу холдингу за 2008 рік, коли «Україна» тільки починала мріяти про першу кнопку, і за 2010-й, коли по завершенню кризи група повернулася до спроб розвинути власне виробництво. У сітці «Донбасу» є як успішні проекти, що продовжують виходити і в ефірі старшого каналу (наприклад, «Критична точка», гумористичні концерти), так і ті, що фактично провалилися в ефірі («Гірка правда», «Насправді шоу»). А ще «Зіркові зустрічі з Аллою Крутою», «Яка то мелодія?», «Життєві сенсації», «Ати-бати-готувати», «Відпустка навпаки», «Шоу Вєрки Сердючки», «Народна зірка» тощо.

 

Про те, що канал все ж таки регіональний, двічі на тиждень (у понеділок та четвер) не дає забути політичне ток-шоу Юрія Сугака «Питання влади». Цей проект стартував на каналі одразу після початку повноцінного мовлення, і протягом цього часу він утримує стабільне місце в сітці.

 

Окрім цього шоу з квітня на «Донбасі» виходить дитяча розважально-пізнавальна програма «Телепазлики». Що ж, такий асортимент власного виробництва для нового каналу, який перебуває у «трактовому» режимі, є традиційним початком. Приміром, за такою схемою жили (або й досі живуть) молодші канали групи «Інтер». Та з іншого боку - «Донбас» усе ж таки є регіональним мовником, і такий серіально-розважальний початок є досить нетиповим для каналу, що претендує на впливовість.

 

Показники вищі за К1 і ТЕТ?

 

Хоч як би там було, але за утилізаційною схемою канал проіснував уже більш ніж півроку. Згідно з презентацією групи «Україна» для рекламодавців, на першому етапі розвитку (це листопад-грудень 2009 року) «Донбас» мав вийти на частку 2% (1,35 млн глядачів), а за другий етап (перше півріччя 2010 року) з виходом на супутникове мовлення планується збільшити частку вдвічі (6 млн глядачів).

 

Варто зазначити, що з-поміж загальнонаціональних каналів у Донецьку беззаперечним лідером залишається «Інтер» із середньою часткою за цей рік 20,68%*. Друге місце стабільно утримує ТРК «Україна», однак її показник майже вдвічі нижчий - 10,52%, після них ідуть СТБ (8,7%) та Новий (8,29%), а за ними - «1+1» (7,44%) та ICTV (7,47%). Далі майже класичний набір топ-20 українських мовників. Цікаво, що інший донецький канал, який активно розвинувся в кабельних мережах і мовить на значну частину України, - «Київська Русь» (КРТ) - у топ-20 займає п'ятнадцяту сходинку - частка 0,94%. Тому частка 2% для новоствореного мовника - досить амбітне завдання (наприклад, частку 2,76% та 2,54% у Донецьку мають К1 та НТН).

 

Отримати перші показники «Донбасу» в GFK ТК не вдалося. Тож пропонуємо ознайомитися з показниками каналу з презентації ТРК «Україна» для рекламодавців за травень 2010 року.

 

 

 

 

Канал-конкурент

 

Відповідно до цих даних, ТРК «Донбас» у травні увійшов до десятки найрейтинговіших каналів, випередивши К1, ТЕТ, Перший національний. Також «Україна» звертає увагу на порівняння частки свого регіонального мовника з Першим муніципальним каналом. За інформацією каналу, перевага на боці першого - частка 2,45% проти 0,74%.

 

 

 

Взагалі, «універсальні» канали з акцентом на серіалах та розважальних шоу, які все ж таки далекі від регіональних каналів-комунікаторів, є особливістю донецького регіону. Адже КРТ також орієнтована на широку глядацьку аудиторію. Або, приміром, той же Перший муніципальний, який «Донбас» вважає своїм конкурентом. Контент цього каналу досить оригінальний: окрім новин, кількох автомобільних та кулінарних програм, майже весь ефір заповнено трансляціями каналів групи «1+1», ТЕТ та «Кіно». Тут є і фільми, і серіали (зокрема, з пакету 20th Century Fox), і окремі програми цих каналів. До речі, всі серіали, на відміну від «Донбасу», переважно західного виробництва.

 

Зокрема, з контенту «Кіно» на Донецькому муніципальному виходять: «Та, що говорить з привидами», «Попкорн ТВ: Смішне домашнє відео», «Загублений світ», «Острів фантазій», «Сімпсони», «Таємниця цифрової вежі», «Реактивні літаки», «Мурахи під спідницею», з репертуару каналу ТЕТ - «Звана вечеря», «Давай спробуємо», «Секс з Анфісою Чеховою» тощо. Причому про ретрансляцію цих каналів на Першому муніципальному в жодному разі не йдеться - канал має абсолютно іншу сітку, ніж столичні мовники. Можна припустити, що угодою з виробниками цих програм та фільмів передбачено їхній продаж регіональним мовникам. Відповідно до цього договору фільми, серіали чи програми, група, як-то кажуть, «запаковує у свої "відкривашки", "закривашки"». Тобто чергова серія виходить не просто так, а в рамках програми, приміром, «Кіно для дам» - з відповідною підводкою - відводкою ведучого. За таких умов програма, а разом із нею й серіал вважається власним виробництвом каналу. «Такий договір у нас є з виробниками продуктів, і ми таким же чином за ліцензійною угодою передаємо Першому муніципальному продукти власного виробництва. Вони також показують ці програми у нашій упаковці. Виробники в курсі, все це оплачено і прописано в угоді», - підтвердило наші здогади джерело ТК на «1+1».

 

Але при такій схемі змагання між двома локальними донецькими каналами - Першим муніципальним і «Донбасом» - зводиться до протистояння продукту групи «1+1» та «України».

 

Канал, що не поспішає

 

Показники доводять, що навіть із таким не прем'єрним і майже «не регіональним» продуктом «Донбас» свої плани щодо частки виконує.

 

Віддана аудиторія в каналу є, тепер залишилося побороти імідж клону ТРК «Україна». Для новоствореного каналу, який у майбутньому планує стати впливовим та соціально значущим, важливо запускати брендовий продукт. До того ж і за ліцензією в ефірі має бути, приміром, понад 5 годин інформаційних програм, але місцеві новини на каналі за ці вісім місяців так і не стартували. Можливо, все це в планах каналу є, але поки що ТК не вдалось отримати інформацію щодо планів «Донбасу» на новий сезон - її пообіцяли надати в серпні.

 

Вальдемар Дзікі, відповідаючи на запитання, чи домінуватиме в оновленій сітці каналу серіальний продукт, генеральний директор «України» сказав: «Сто відсотків ні! Регіональний канал має свою структуру, і свій портфель. Десь у листопаді-грудні її можна буде побачити. Це буде канал який працюватиме інтерактивно з глядачем області». А потім додав: «Чи зможемо ми за 6 місяців запустити всі програми? Можемо, хоча так швидко це і не робиться».

 

* Аудиторія 18+. Середні показники каналів подано за січень-червень 2010 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25824
Читайте також
24.06.2010 15:42
Наталія Данькова
12 634
18.05.2010 11:47
Наталія Данькова
, Оксана Ситник
22 002
15.04.2010 08:56
Наталія Данькова
28 918
29.03.2010 10:48
Наталія Данькова
35 308
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 939
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 524
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
5033 дн. тому
2 спец Посмотрите, что на "Кино" крутится! К Интер-группе никаких претензий, всё грамотно.
спец
5034 дн. тому
региональная ниша действительно в нашей стране не развита, но есть самый главный вопрос-финансирование, как правило в холдингах есть основные и не очень каналы, так вот похоже , что канал "Донбасс" в категории не очень, раз там крутится "вторяк" с "Украины"
городничий
5034 дн. тому
Не будет ничего. Всех мало-мальских специалистов уволили, одни манагеры... На одного монтажника - три аналитика)))) Юру - жаль... бросили под танки с трёхлинейкой.
ch
5034 дн. тому
Підтримую Ганжу. Хамству - бій! Взагалі треба видаляти будь-які хамські тексти незалежно від їх спрямування. Не вмієш писати просто НОРМАЛЬНО - звалюй на якісь падонкаффскіє ресурси і там самореалізовуйся. А Донбас? О Донбас! - Щасливий регіон: соціальна депресуха безпросвітня...
rrr
5034 дн. тому
Поддерживаю полностью Алеграфа
Леся Ганжа
5034 дн. тому
Алегарф, запам"ятай: де живуть, там не гадять. Ти з Телекритики не вилазиш, тому будь ввічливий і вдячний, за те, що ми є. Інакше забаню назавжди. І про всяк випадок нагадую решті тролів: дії модератора, тобто мене, не обговорюються. Наїзди на Телекритику і авторів - видаляються. Більше пояснень не буде: якщо мама недовиховала, Ганжа не допоможе.
Алегарф
5035 дн. тому
Да из какого ты Донбасса! На Донбассе живут счастливые люди, и не подозревающие о существовании этой стенгазеты, в которой каждое брехло может анонимно писануть любой бред.
ів
5035 дн. тому
я з донбасу і вперше чую про такий канал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду