detector.media
Наталія Данькова
13.07.2010 14:58
Серіальний початок ТРК «Донбас»
Серіальний початок ТРК «Донбас»
Чи зможе регіональний мовник відійти від іміджу клону старшого каналу медіагрупи «Україна»?

Вже близько восьми місяців в ефірі мовить регіональний канал «України» - «Донбас», який у перспективі має покласти початок масштабним планам групи створити мережу локальних мовників по всій крані. «Через рік-два-три в Україні телеканали активно йтимуть у регіони, як це відбувається на медіаринках інших країн. Закордонний досвід свідчить, що регіональні канали беруть від 15 до 20% грошей з рекламного ринку», - про такі плани оголошував генеральний директор ТРК «Україна» Вальдемар Дзікі. Також в інтерв'ю «Україні молодій» він зазначав, що наступним регіоном для чергового каналу може бути «захід», звісно ж, якщо вистачить інвестицій: «Якщо гроші будуть, то хотілося б балансувати: якщо є схід, то хотілося б мати захід. Це наша мрія, яку ми не внесли у плани на наступний рік, бо поставили перед собою завдання реалізувати три масштабні проекти - створити новинний, жіночий та міжнародний канали».

 

Формат каналу «Донбас» керівництво сформулювало досить специфічно: «Універсальний мовник, який показуватиме чоловічі та жіночі серіали, художні фільми і розважальні шоу і від самої "України" відрізнятиметься  наявністю "місцевих" програм». Але при цьому основним завданням для каналу мала стати все ж таки впливовість у регіоні.

 

«Наш телеканал - це команда, мета якої - побудувати амбіційний, соціально значущий канал для східного регіону, пропонуючи високоякісний продукт», - наголошує директор «Донбасу» Юрій Сугак.

 

Але... за перші місяці своєї роботи канал вийшов на традиційний серіально-розважальний формат із продуктом у стилі К2. Принаймні на першому - «трактовому» - етапі керівництво вирішило оптимізувати витрати через заповнення ефіру недорогим старим продуктом та повторами програм своєї «старшої сестри» «України».

 

Контент у стилі ретро

 

Основний продукт «Донбасу» на сьогодні становлять ретросеріали. Домінують серед них проекти Star Media Влада Ряшина. Зокрема, перший серіал інтерівського виробництва - ще до Star Media - «Зцілення коханням» і цілий набір фільмів Star Media кількарічної давності - «Міський романс», «Рідні люди», «Сестри по крові», «Тримай мене міцніше».

 

Окрім них у сітці є ще й західні серіали, майже класика - «Коломбо», «Кореллі».

 

Решту ефірного часу заповнює мікс проектів головного каналу холдингу за 2008 рік, коли «Україна» тільки починала мріяти про першу кнопку, і за 2010-й, коли по завершенню кризи група повернулася до спроб розвинути власне виробництво. У сітці «Донбасу» є як успішні проекти, що продовжують виходити і в ефірі старшого каналу (наприклад, «Критична точка», гумористичні концерти), так і ті, що фактично провалилися в ефірі («Гірка правда», «Насправді шоу»). А ще «Зіркові зустрічі з Аллою Крутою», «Яка то мелодія?», «Життєві сенсації», «Ати-бати-готувати», «Відпустка навпаки», «Шоу Вєрки Сердючки», «Народна зірка» тощо.

 

Про те, що канал все ж таки регіональний, двічі на тиждень (у понеділок та четвер) не дає забути політичне ток-шоу Юрія Сугака «Питання влади». Цей проект стартував на каналі одразу після початку повноцінного мовлення, і протягом цього часу він утримує стабільне місце в сітці.

 

Окрім цього шоу з квітня на «Донбасі» виходить дитяча розважально-пізнавальна програма «Телепазлики». Що ж, такий асортимент власного виробництва для нового каналу, який перебуває у «трактовому» режимі, є традиційним початком. Приміром, за такою схемою жили (або й досі живуть) молодші канали групи «Інтер». Та з іншого боку - «Донбас» усе ж таки є регіональним мовником, і такий серіально-розважальний початок є досить нетиповим для каналу, що претендує на впливовість.

 

Показники вищі за К1 і ТЕТ?

 

Хоч як би там було, але за утилізаційною схемою канал проіснував уже більш ніж півроку. Згідно з презентацією групи «Україна» для рекламодавців, на першому етапі розвитку (це листопад-грудень 2009 року) «Донбас» мав вийти на частку 2% (1,35 млн глядачів), а за другий етап (перше півріччя 2010 року) з виходом на супутникове мовлення планується збільшити частку вдвічі (6 млн глядачів).

 

Варто зазначити, що з-поміж загальнонаціональних каналів у Донецьку беззаперечним лідером залишається «Інтер» із середньою часткою за цей рік 20,68%*. Друге місце стабільно утримує ТРК «Україна», однак її показник майже вдвічі нижчий - 10,52%, після них ідуть СТБ (8,7%) та Новий (8,29%), а за ними - «1+1» (7,44%) та ICTV (7,47%). Далі майже класичний набір топ-20 українських мовників. Цікаво, що інший донецький канал, який активно розвинувся в кабельних мережах і мовить на значну частину України, - «Київська Русь» (КРТ) - у топ-20 займає п'ятнадцяту сходинку - частка 0,94%. Тому частка 2% для новоствореного мовника - досить амбітне завдання (наприклад, частку 2,76% та 2,54% у Донецьку мають К1 та НТН).

 

Отримати перші показники «Донбасу» в GFK ТК не вдалося. Тож пропонуємо ознайомитися з показниками каналу з презентації ТРК «Україна» для рекламодавців за травень 2010 року.

 

 

 

 

Канал-конкурент

 

Відповідно до цих даних, ТРК «Донбас» у травні увійшов до десятки найрейтинговіших каналів, випередивши К1, ТЕТ, Перший національний. Також «Україна» звертає увагу на порівняння частки свого регіонального мовника з Першим муніципальним каналом. За інформацією каналу, перевага на боці першого - частка 2,45% проти 0,74%.

 

 

 

Взагалі, «універсальні» канали з акцентом на серіалах та розважальних шоу, які все ж таки далекі від регіональних каналів-комунікаторів, є особливістю донецького регіону. Адже КРТ також орієнтована на широку глядацьку аудиторію. Або, приміром, той же Перший муніципальний, який «Донбас» вважає своїм конкурентом. Контент цього каналу досить оригінальний: окрім новин, кількох автомобільних та кулінарних програм, майже весь ефір заповнено трансляціями каналів групи «1+1», ТЕТ та «Кіно». Тут є і фільми, і серіали (зокрема, з пакету 20th Century Fox), і окремі програми цих каналів. До речі, всі серіали, на відміну від «Донбасу», переважно західного виробництва.

 

Зокрема, з контенту «Кіно» на Донецькому муніципальному виходять: «Та, що говорить з привидами», «Попкорн ТВ: Смішне домашнє відео», «Загублений світ», «Острів фантазій», «Сімпсони», «Таємниця цифрової вежі», «Реактивні літаки», «Мурахи під спідницею», з репертуару каналу ТЕТ - «Звана вечеря», «Давай спробуємо», «Секс з Анфісою Чеховою» тощо. Причому про ретрансляцію цих каналів на Першому муніципальному в жодному разі не йдеться - канал має абсолютно іншу сітку, ніж столичні мовники. Можна припустити, що угодою з виробниками цих програм та фільмів передбачено їхній продаж регіональним мовникам. Відповідно до цього договору фільми, серіали чи програми, група, як-то кажуть, «запаковує у свої "відкривашки", "закривашки"». Тобто чергова серія виходить не просто так, а в рамках програми, приміром, «Кіно для дам» - з відповідною підводкою - відводкою ведучого. За таких умов програма, а разом із нею й серіал вважається власним виробництвом каналу. «Такий договір у нас є з виробниками продуктів, і ми таким же чином за ліцензійною угодою передаємо Першому муніципальному продукти власного виробництва. Вони також показують ці програми у нашій упаковці. Виробники в курсі, все це оплачено і прописано в угоді», - підтвердило наші здогади джерело ТК на «1+1».

 

Але при такій схемі змагання між двома локальними донецькими каналами - Першим муніципальним і «Донбасом» - зводиться до протистояння продукту групи «1+1» та «України».

 

Канал, що не поспішає

 

Показники доводять, що навіть із таким не прем'єрним і майже «не регіональним» продуктом «Донбас» свої плани щодо частки виконує.

 

Віддана аудиторія в каналу є, тепер залишилося побороти імідж клону ТРК «Україна». Для новоствореного каналу, який у майбутньому планує стати впливовим та соціально значущим, важливо запускати брендовий продукт. До того ж і за ліцензією в ефірі має бути, приміром, понад 5 годин інформаційних програм, але місцеві новини на каналі за ці вісім місяців так і не стартували. Можливо, все це в планах каналу є, але поки що ТК не вдалось отримати інформацію щодо планів «Донбасу» на новий сезон - її пообіцяли надати в серпні.

 

Вальдемар Дзікі, відповідаючи на запитання, чи домінуватиме в оновленій сітці каналу серіальний продукт, генеральний директор «України» сказав: «Сто відсотків ні! Регіональний канал має свою структуру, і свій портфель. Десь у листопаді-грудні її можна буде побачити. Це буде канал який працюватиме інтерактивно з глядачем області». А потім додав: «Чи зможемо ми за 6 місяців запустити всі програми? Можемо, хоча так швидко це і не робиться».

 

* Аудиторія 18+. Середні показники каналів подано за січень-червень 2010 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY