11 Червня 2010
24895
11 Червня 2010
12:25

24895
Майже всі проекти «для України» взяли досить скромні показники, і після нетривалої трансляції або кардинально змінили слот на менш «престижний», або й взагалі зникли з ефіру

Початок 2010 року привніс в ефір проекти, орієнтовані насамперед на український ринок. Ще зовсім недавно продюсери, режисери, керівники каналів в один голос говорили про це як про далеку утопію, поки що неможливу, недоречну і неконкурентоспроможну з огляду на близькість російського ринку. Але водночас усі майже в один голос переконували: коли такий продукт, врешті-решт, з'явиться, він спричинить справжній прорив.

Власний продукт вітчизняні виробники виробляють уже давно, однак першочерговою умовою тут, як правило, є наявність російського партнера, який забезпечує основне фінансування і, відповідно, замовляє формат, тимчасом як українські канали отримують його вже з урахуванням усіх побажань основних замовників.

Але в цьому сезоні продакшни створили кілька продуктів суто для українського глядача (хоча й не відмовляються від можливості продати його і в Росію, при нагоді).

«1+1» випустив в ефір довгоочікувану «першу україномовну» теленовелу «Тільки кохання», «Інтер» додав актуальності мильній опері в проекті «Сусіди», ICTV вже вдруге спробував приборкати детективний жанр у серіалі «По закону», а ТРК «Україна» навіть провела серйозний тендер серед українських та російських продакшнів на виробництво «Попелюшки з причепом».

Здавалося б, реалізація розробок під уподобання рідної аудиторії мала би стати запорукою успіху. Натомість майже всі вони взяли досить скромні показники, і після нетривалої трансляції або кардинально змінили слот на менш «престижний», або й взагалі зникли з ефіру.

Некомфортна україномовність

Серіал «Тільки кохання» запустили у виробництво рік тому на хвилі ейфорії придбання «1+1» СМЕ.

Сам формат Only Love свого часу став першою румунською теленовелою і був досить успішним проектом, однак повторити цю роль в українському ефірі йому так і не вдалося.

Купівлю формату можна було виправдати вдалим показом двох адаптацій румунських проектів - «Серцю не накажеш» (Tears of Love) та «Погані хлопці» (Bad Guys). Однак вони виходили на «Плюсах» ще у 2007 - 2008 роках, а за цей час потяг до теленовел в українських глядачів почав потроху згасати (в праймі теленовели тепер залишилися хіба що на «Інтері»).

До того ж «Тільки кохання» не вписалося в більш динамічний формат «Плюсів» 2010 року з вертикальним програмуванням і шоу для молодої аудиторії. В результаті після двох місяців ефіру через низькі показники «1+1» переніс серіал із прайму (18.30) в ранкові слоти (з повтором о 5-й ночі).

«За нашими оцінками, аудиторії серіалу "Тільки кохання" комфортно буде його дивитись у цьому слоті, оскільки здебільшого це жінки, які не працюють, і до 11-ї години якраз відправляють дітей до школи, чоловіків - на роботу, закінчують усі хатні справи і можуть дивитися телевізор. Вечірній час ми відвели для продуктів, орієнтованих на ширшу публіку», - так коментували на каналі зміну слоту.

Тобто для праймової аудиторії «перша україномовна теленовела» виявилася «некомфортною». Однак попри це «Плюси» від виробництва кіно не відмовляються і, за неофіційною інформацією, вже придбали кілька нових форматів. Відомо, що ще на початку минулого року канал придбав сценарій Тетяни Гнєдаш на зйомки 72-серійного серіалу «Пончик Люся», який спершу писався для ТРК «України», але остання відмовилася від нього через зависоку вартість як на кризовий 2009 рік. А от «1+1 продакшн» радо погодився прийняти його у свої надійні руки.

За інформацією Media Business Reports, «Плюси» придбали і формат польського серіалу компанії АТМ Grupрa «Перше кохання», яким канал цікавиться вже не перший рік. Як пише видання, ще минулого року генеральний директор Олександр Ткаченко розглядав можливість виробництва цього серіалу спільно з російськими партнерами. Однак на каналі цю інформацію не підтверджують. На ринку до польської теленовели як жанру ставлення скептичне: ще свіжий у пам'яті провал оригінальної польської версії «Першого кохання», який показувала ТРК «Україна», тоді як Вальдемар Дзікі щойно очолив телеканал.

З цих проектів «Плюси» на сьогодні активно займаються виробництвом україномовного ситкому за форматом Sony Pictures - «Світ Соні» (оригінальна назва - «Світ Рити»). Головні ролі грають Олеся Жураковська та Дмитро Лаленков. Як повідомляє прес-служба, зйомками «Світу Соні» займаються режисер «Леся+Рома» Олександр Богданенко та постановник Ігор Забара. Ефір проекту планується восени.

Є надія, що цей україномовний продукт піде ліпше хоча б тому, що каналові «1+1», який активно омолоджується, комедійні проекти пасують значно більше за теленовели.

Стабільне місце в сітці

Найуспішнішим із-поміж цьогорічних серіалів, орієнтованих суто на український ринок, стала мильна опера телеканалу «Інтер» «Сусіди». Серіал уже подолав 100-серійний бар'єр і продовжить свій вихід у новому сезоні. Особливістю цього проекту став не так жанр мильної опери, як його прив'язка до актуальних українських новин. І саме ця унікальність, на відміну від серіалів «України», ICTV та «1+1», робить його продаж на російський ринок малоймовірним.

Хоча частка серіалу поки що нижча за середню по каналу, проект демонструє позитивну динаміку зростання і за традиційною аудиторією каналу 18+, і за більш молодою 18-54. Втім, досі його найвища частка тримається саме серед жінок літнього та старшого віку. Для цього жанру з відповідним бюджетом канал одразу підібрав вдалий слот (17.20) у передпраймі. Зауважмо: на відміну від російського «Первого канала», який намагався поставити свою «актуальну мильну оперу» «Спальный район» у прайм.

«Дуже допоміг нам канал, завдяки його соціологічним дослідженням ми змогли отримати стабільну аудиторію і сфокусувати всю увагу на ній. Сподіваємося, що наші рейтингові показники дозволять втриматися на стабільному місці у сітці», - наголошував керівник продакшну Prima-film Юрій Морозов.

У каналу в запасі ще кілька спільних проектів із «інтерівським талісманом» - «Студією Квартал 95», співпраця з якою особливо пожвавилася після високих рейтингів і вдалого продажу серіалу «Свати» на російський ринок. Зокрема, в новому сезоні планується вихід проекту Yes, Minister («Так, пане міністре») за форматом ВВС.

Також цікаво, що цього сезону група «Інтер» уперше заявила про власне серіальне виробництво для одного з молодших каналів групи - К1. Як повідомляла прес-служба, «Якось у міліції» вироблено продакшном Yellow, Black & White, заснованим вихідцями з команди КВК РУДН: «Перший комедійний серіал про міліцію на українському телебаченні і перший серіал, створений спеціально для К1». Однак, як виявилося, так само радісно про прем'єру цієї ж комедії повідомляли й на російському каналі ДТВ: «"Однажды в милиции" - это первый комедийный сериал о милиции на российском телевидении и первый сериал, созданный специально для ДТВ».

Зрештою, попри те, що невідомо, для якого каналу насправді знімався серіал, його показники не досягали середніх цифр каналу (між іншим, прем'єра пройшла вдало, а далі показники впали).

Пробний сезон

Цілий рік відділ Тетяни Гнєдаш працював над сценаріями нових серіалів для ТРК «Україна», перш ніж на початку 2010-го канал оперативно провів тендер і вже на весняний сезон випустив в ефір ситком «Попелюшка з причепом» за іспанським форматом компанії IMAGINA (оригінальна назва серіалу - «Аїда»).

Виробництво цього проекту канал довірив компанії Валентина Опалєва «Київтелефільм», яка вже знімала для «України» політичний комедійний серіал «Недоторканні», що, втім, так і не добрався до ефір, і тепер навряд чи з'явиться на екрані, бо робився під вибори. «Це не високобюджетний проект, але й не дешевий. І треба віддати належне каналу "Україна". Оскільки ми, українські виробники, довго чекали того моменту, коли українські канали почнуть замовляти нам продукт», - наголосив пан Опалев.

Весняна прем'єра ТРК «України» хоч і зустрілася з глядачами, але так і лишилася скромною попелюшкою сезону з часткою, суттєво нижчою за середню по каналу, і протрималася в ефірі трошки більше двох місяців - в ефір вийшло лише 8 серій. У прес-службі каналу запевнили, що закінчився перший сезон проекту. За словами Валентина Опалєва, на новий сезон планується його продовження. Хоча сам пан Опалєв не дуже задоволений показниками свого «дітища»: «Традиційно наші продукти є більш рейтинговими. Це питання достатньо неоднозначне, тут є свої плюси та мінуси. Особисто я незадоволений цифрами, я вважаю, що можуть бути і кращі результати».

Тепер на черзі вихід в ефір теленовели «Маруся», і канал намагатиметься наблизити свої перші серіальні прем'єри до головного завдання 2010 року - «емоцій глядачів».

«Важко боротися з каналами, які ставлять набагато дорожчі серіали»

Телеканал ICTV після завершення «Леся+Рома» та провального виходу «Богуна» повернувся до серіального виробництва. Цього разу замовив адаптацію детективного серіалу за хорватським форматом KRIM TIM 2 (K.T.2) - «По закону» Film.ua. Причому заради майбутнього продажу проекту на російський ринок ICTV навіть відмовився від української мови, яка в серіальних проектах каналу звучала дуже органічно. Хоча в разі вдалого показу перших 40 серій другий сезон планувався неодмінно українською.

До свого другого детективу канал вирішив підійти ретельніше, щоб не повторювати помилок «Богуна», який вийшов у жовтні 2008-го і після нетривало виходу був знятий з ефіру через низькі показники (частка 4,86%, 14-49, «50 тис.+»).

«Той проект ("Богун" - ТК) був не надто сильний, але це був перший український серіал. Для нашого другого серіалу ми подбали про кращий кастинг, про формат і про те, щоб Film.ua у процесі підготовки серіалу побачив усі етапи виробництва. І, в принципі, цей продукт має бути ще технологічнішим», - зазначив у коментарях ТК генеральний директор ICTV Олександр Богуцький.

Але «По закону» не витримав конкуренції в праймі - за комерційною аудиторією його результати більш ніж скромні. Тож незабаром із 22.00 серіал пересунеться на 14.00, і хоч канал не коментує цих змін, виробники проекту наголошують, що цей сезон був не дуже успішним.

«У нас там не найвидатніші цифри. З точки зори дешевого ринкового виробництва - це було цікаво. З точки зору грошей, у праймі йому важко було боротися з каналами, які ставлять набагато дорожчі серіали. Українське телебачення прийде згодом до зйомок подібних проектів, але поки що їм боротися складно. Звісно, коли стоять серіали, одна серія якого коштує, як десять серій "По закону", тут важко говорити про здорову конкуренцію», - переконаний керівник продакшну Віктор Мирський.

За словами Мирського, другого сезону, «мабуть, не буде», хоч Film.ua і надалі працюватиме в цьому жанрі.

Наступною спробою ICTV відновити зйомку фільмів може стати угода з CBS Studios International, яка, за інформацією Media Business Reports, нині веде переговори щодо виробництва української версії серіалу «Таксі». А от естафету на створення детективного серіалу підхопив СТБ, який уже почав шукати сценаристів на проект. Хоча раніше в каналу були плани щодо медичного серіалу, він навіть замовив його зйомку «Про ТБ», але на час кризи виробництво відклали, а по її завершенню не відновили.

Проте зауважмо: ставити проекти із невисокими бюджетами у прайм було таки ризиковано. Хоча й зрозуміло, що нарешті зважитися на зйомку серіалів, вкласти ідеї, кошти і врешті-решт свій бренд у продукт, який загубиться в передпраймі чи денних слотах, теж не надто радісна перспектива.

Однак поки українські канали не можуть замовляти продукти з великими бюджетами, каналам залишається знайти оптимальний механізм для виробництва якісного, але недорогого проекту. За таких умов не можна недооцінювати оригінальність самої ідеї, а з цьогорічних прем'єр, окрім інтерівських «Сусідів», решта створено за міжнародними форматами. Ніхто не захотів ризикнути. Сезон показав, що фішка з «україномовністю» серіалу ще не робить його оригінальним, а створювати свій серіальний проект (за міжнародним форматом чи власним) потрібно не озираючись на тенденції минулого і штучно натягуючи на них український антураж.

До того ж рейтинги цих серіалів свідчать ще й про те, що канали не знають своєї аудиторії, адже, отримавши такий довгоочікуваний шанс зробити продукт під свій формат, вони так і не змогли його до кінця реалізувати.

, Оксана Ситник
24895
22.04.2010 09:27