Граєш чи не граєш – яка, в біса, різниця?

19 Березня 2010
21428
19 Березня 2010
07:06

Граєш чи не граєш – яка, в біса, різниця?

21428
Чим і кого може здивувати шоу «Граєш чи не граєш?» – річ не менш загадкова, ніж сам факт купівлі каналом цього формату
Граєш чи не граєш – яка, в біса, різниця?

Чого тільки не придумували телевізійники, щоб задовольнити золотого тільця. Розум, сила, емоції - все приносилось у жертву мамоні під гуркіт фанфар, блиск подіумів та фонтанів адреналіну. Гроші та боротьба за них прикрашались яскравими барабанами-рулетками, неоновими та лазерними табло, напівоголеними моделями, пафосними та не дуже ведучими й іншими атрибутами такої потужності, що сумнівів не залишалося: це найбільша сила та найвища чеснота останніх часів.

 

Якщо не помиляюся, пік телешоу з можливостями заробітку припав на 90-ті роки минулого століття, коли глядачі з нетерпінням чекали, що ж подарують Якубовичу, та підіймалися сходинками запитань-відповідей до омріяного мільйона. Тепер телевізійні золоті рудники не викликають аж такого ажіотажу - приїлося. Мішечки з грішми на блакитних екранах сховалися в тіні ток-шоу, реаліті-шоу, співочих і танцюючих талантів. Імітацію боротьби за купюри можна було спостерігати на нічних лохотронах із дешевими ведучими в кадрі, що годинами запрошували убогих розгадати слово з чотирьох букв.

 

Що примусило керівництво ТРК «Україна» повернутися до популярного колись телезмагання за надприбутками - річ загадкова і непередбачувана. Можливо, те, що цей формат здобув низку престижних нагород в Італії та Аргентині, а в Британії став найкращим денним шоу за підсумками National Television Awards. А може, компанія Endemol здивувала покупців статистичними даними: версії Deal or No Deal вироблялися у 65 країнах світу, а транслювались аж у 150.

 

Чим і кого може здивувати «Граєш чи не граєш?» - особисто для мене річ не менш загадкова, ніж купівля каналом цього формату і розміщення його в передпраймі в неділю о 17.00. Старт телегри 7 березня мав не дуже втішні показники: прем'єра взяла рейтинг 2,47%, частку 8,02% (аудиторія 18+, загальнонаціональна панель GFK). У великих містах шоу дивилися майже так само: рейтинг 2,43%, частка 8,52%.

 

Надії на те, що шоу набере оберти і раптом зможе підкорити небачені вершини успіху у глядачів, невеликі. По-перше, за гроші в телевізорі в нас уже змагалися більш вигадливо. Принцип лотереї, за яким у «Граєш чи не граєш?» потенційні мільйонери відкривають валізки з грішми, звісно, хвилюючий, але не настільки атрактивний, як виживання на безлюдному острові чи естафета у старовинній фортеці. Блиск в очах гравців, вдало спіймані операторами емоції, напружена драматургія - продовжувати синонімічний ряд виграшних моментів програми можна, але загалом реального і нафантазованого мною арсеналу переваг цього шоу не вистачить, щоб тримати аудиторію протягом сезону. Особливо якщо згадати, що саме в цей час «Інтер» транслює БУМ.

 

Ведучий Дмитро Шепєлєв, звісно, красунчик і великий майстер своєї справи, але він діє в рамках формату. Принцип відгадування правильних номерків, за якими сховано гроші, нагадує закреслення цифр на лотерейному білеті. В які пишні шати лотерею не одягнеш, які б таємничі «банкіри», голі дівчата, лазерні табло, скляні меблі її не прикрашали, - погодьтеся, трохи нудно спостерігати, як людина випробовує фарт, не напружуючи ні м'язів, ні мозку. Режисура та монтаж із елементами саспенсу не рятують самого принципу гри, який нагадує дешеві у виробництві лохотрони з дівчатами та невибагливими кросвордами в кадрі. Думати та щось робити не потрібно - just do it, хай працюють рефлекси.

 

Затиснутий на високому подіумі напівоголеними моделями з номерками та валізами з готівкою, в оточенні прозорих декорацій, ведучий старається як може. Але після перегляду другого випуску «Граєш чи не граєш?» у мене виникла підозра, що навіть Дмитро може піти битим шляхом ведучого «Поля чудес» із введенням у програму позаформатних «фішок» на кшталт «Приз у студію!». В промосюжеті шоу його власники не встидаючись називають Дмитра Шепєлєва серцем, нервом, головною родзинкою «Граєш чи не граєш?». Вантаж надій та сподівань, який покладають на ведучого в цьому проекті, надто громіздкий для того, щоб телелотерея вдало серфувала на хвилі рейтингів.

 

Втім, наш глядач такий непередбачуваний і невибагливий, що я не здивуюся, якщо цей конвеєр потенційних міліонерів протримається в ефірі не один сезон. Домогосподарки отримають порцію вболівальних емоцій, нового недосяжного секс-символа та шерегу нових багатіїв - чудовий жлобський набір. До того ж, кожного постійного глядача подібних змагань за грошові одиниці гріє бажання взяти участь у кастингу - достатньо ефемерне, але дуже солодке. Коли я в черговий раз переосмислюю риторичне запитання, поставлене в назві програми, у мене виникають асоціації з улюбленим кінофільмом за участі Міккі Рурка The Bullet. Рурк, щойно звільнившись із тюрми, знаходить разом із другом двох мажорних наркоманів, виводить їх на дах хмарочосу і роздягає. Товариш запитує: «Ей, Пуля, ми їх будемо грабувати чи трахати?» - «Яка, на хрін, різниця?».

 

Фото- www.tv.net.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21428
Читайте також
18.10.2010 11:31
Павло Кнур
для «Детектор медіа»
26 571
15.09.2010 10:00
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
20 144
30.07.2010 11:37
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
32 722
15.07.2010 11:14
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
15 498
17.06.2010 16:00
Ганна Ярошевич, для «Детектор медіа»
28 715
05.05.2010 10:45
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
26 654
19.04.2010 07:44
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
37 677
16.03.2010 12:06
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
20 982
03.03.2010 08:56
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
21 776
22.02.2010 11:51
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
37 855
09.02.2010 19:44
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
16 397
23.01.2010 08:15
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
21 345
15.01.2010 10:37
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
22 507
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Аделаджа
5156 дн. тому
Почему ТРК "Украина" не продолжила историю с реанимацией проэкта " О счастливчик" "Кто хочет стать миллионером". Были упоминания в интервью о возможном запуске этого проэкта ! Или производить в Польше программы дешевле, чем обеспечивать работой украинских сотрудников ?
7475
5156 дн. тому
дивовижно тупе шоу.
Небайдужий
5157 дн. тому
Шепелев не изюминка, а косточка в этом шоу, которой еще поперхнутся его создатели. Не в симпотичности здесь дело, а в понимании игроков - участников шоу! О чем говорить "малышу" Шепелеву с 50-летним мужчиной или женщиной, пришедшими в студию?!? Это абсолютно два разных мира! И в растерянных глазах ведущего порой это очень заметно... Зрители ведь у программы тоже не из аудитории "М-1" или "Нового"... Просто, как всегда, все в последний момент решилось...Надо было снимать, а ведущего все не было...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду