Телевізійна політика як опіум для народу

28 Вересня 2009
46781
28 Вересня 2009
15:16

Телевізійна політика як опіум для народу

46781
Підсумки «Шустер live»: Савік Шустер заявив про загрозу свободі слова, Ганна Герман почувається «приниженою й ображеною», Олександр Мартиненко говорить про «ток-шоу у вищому розумінні», а Єгор Соболєв – про дешевий водевіль, а Марина Сорока - про нечесну журналістику.
Телевізійна політика як опіум для народу

Поведінка політиків на програмі «Шустер live» (25 вересня 2009 року) викликала бурхливу реакцію журналістської спільноти. З цього приводу висловилися Наталія Лигачова, Отар Довженко, Марина Баранівська, Костянтин Гнатенко, Олександр Михельсон, Олександр Зінченко та інші.

 

Сьогодні «Савік Шустер студія» розіслала звернення до преси, підписане особисто Шустером. Цитуємо заяву повністю: «В пятницу, 25 сентября, был нанесен удар по свободе слова. В прямом эфире "Шустер live" политики попытались диктовать свои правила игры журналистам. Чтобы сохранить свободу слова и доверие общества к нашей профессии, мы призываем всех наших коллег к профессиональной солидарности: объединиться ради коллективной безопасности. Один за всех и все за одного. Пора браться за руки, чтобы не пропасть поодиночке. Мы должны сделать это сейчас, накануне президентских выборов, иначе мы рискуем потерять профессию».

 

Публікуємо точку зору безпосередніх учасників програми - Савіка Шустера, Олександра Мартиненка, Єгора Соболєва, Ганни Герман. ТК попросила опитуваних висловитися стосовно того, в чому, на їхній погляд, суть конфліктної ситуації, що мала місце під час ефіру.

 

Савік Шустер, ведучий програми «Шустер live»:

 

- Сначала я не хотел комментировать происшедшее. Не могу, ну, случилось и случилось. Это кухня, не хочу даже к этому возвращаться. Но, по-моему, суть конфликта в том, что люди в политике считают, будто они все могут делать сами, в том числе и на телевидении - они и ведущие, и редакторы, и режиссеры. Проблема сейчас в том, что нет доверия к журналистам, и это очень плохо. И то, что политики реально считают, что они могут все. А это еще хуже.

 

Собственно, такими соображениями и вызвано наше сегодняшнее обращение к коллегам. Когда я говорю об объединении, то это не абстрактная вещь. Журналистика - это профессия, и я считаю, что было бы очень правильным иметь общественную организацию, которая бы объединяла журналистов, оказывала бы им помощь в сфере здравоохранения и других сферах. И, конечно же, в сфере защиты свободы слова. Такая организация должна защищать каждого индивидуального члена в случае всяких неприятных моментов по ограничению свободы слова.

 

Олександр Мартиненко, генеральний директор інформаційного агентства «Інтерфакс»:

 

- Суть цього конфлікту в тому, що учасники програми, всі без винятку, по-різному зрозуміли свою участь. Але я б не ставився до цього як до недоліків шоу: якби не було цього конфлікту, він би відбувся в іншому вигляді. Наша передвиборна кампанія, як виявилося, не має правил. Юлія Володимирівна вважала, що це буде один формат, Партія регіонів - що інший, журналісти - що третій. Розуміння формату Юлією Володимирівною і журналістами збігалося більше, ніж розуміння Партією регіонів. Тому склалося враження, що ці люди прийшли на іншу програму. От і все.

 

Я вважаю, що п'ятнична програма була політичним ток-шоу у вищому розумінні цього слова. Бо це було дійсно ток-шоу. Рідкісне явище для нашого ТБ.

 

Єгор Соболєв, керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо»:

 

- У п'ятницю не було конфлікту, а лише дешевенька вистава, що розігрується і в парламенті, і на інших телеканалах. Ця вистава відволікає нас від ідентифікації реальних причин наших бід, від обговорення того, як їх можна вирішити. Це опіум для народу, а не конфлікт. Головні актори - всім відомі головні політичні сили, дай їм Бог щастя та здоров'я. Але треба визнати, що останнім часом журналісти, які створюють масовку для таких вистав, працюють технічним персоналом, гримерами в політиків.

 

Я не для красного слівця сказав Савіку в ефірі: «Давайте припинимо їх запрошувати». Я переконаний, що з 2007 року цим політикам вже немає чого говорити. Це не означає, що я закликаю голосувати за Гриценка чи Яценюка, як подумала Юлія Володимирівна. Питання в іншому: нам потрібно думати, як організувати просування еліти по вертикалі, тобто, приміром, як зробити так, щоб усі учасники програми «Найрозумніший» обов'язково ставали професорами в українських університетах, менеджерами в українських компаніях, науковцями в українських лабораторіях і депутатами в українському парламенті. Це, на мою думку, питання №1 для всієї країни, і якщо ми не знайдемо на нього відповідь, нас чекає руїна - або в результаті зовнішньої агресії, або внутрішньої, коли люди і сама система не зможуть витримати того, що відбувається.

 

Ганна Герман, народний депутат України, фракція Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації:

 

- Суть конфлікту - в непрозорості процесів. Ми не знали, що Савік намагається приховати від Тимошенко те, що він запросив опозицію. Ми не знали, що розігрувалася якась схема, а Юлія Тимошенко не знала про те, що на програму було запрошено опозицію. Єдине, що нас попросили - щоб ми не заходили до студії, поки Юлія Тимошенко біля мікрофону, бо ми нібито можемо зірвати програму. Я не зрозуміла, що в цьому провокація. Якби я зрозуміла, що нас виставлятимуть як терористів, які прийшли захоплювати ефір, я би розвернулася і пішла.

 

Ми сказали Савіку, що ми (я, Акімова й Азаров) приїдемо до нього обговорити, якою буде наша роль у цій програмі. А він передав через Бориса Колеснікова, мовляв, не треба, я приїду до вас сам. Він приїхав до нас в офіс на Липській о першій годині дня. Був Азаров, Акімова і я. Він нам сказав, що дасть рівну можливість і нам, і Тимошенко для участі в цьому ефірі: до першої рекламної паузи буде Юля Тимошенко, до другої - опозиція, потім знову Тимошенко і ми. Він нам пообіцяв, що журналісти зможуть ставити питання всім, а опозиція зможе ставити запитання Тимошенко. Якби мені хтось сказав, що це прес-конференція на 4 години в прямому ефірі, а не програма «Шустер live», то ми туди не пішли б. Савік у гонитві за рейтингом обдурив і нас, і Тимошенко.

 

Я вважаю, що це нечесно, неправдиво, треба зробити все, щоб таких випадків більше не було. По-перше, спочатку охорона не дозволяла нам в'їхати. А коли потім ми все ж зайшли на ефір і я зрозуміла, що ні сісти немає куди, ні мікрофонів для нас немає, що ми виглядаємо як бідні родичі, - я не знала, як поводитися і що робити. Він нам пообіцяв рівний доступ до мікрофону. Якби такої домовленості не було, я б не висувала ніяких вимог. Нас намагалися виставити в такому світлі, ніби ми прийшли зривати ефір.

 

Якщо Савік не хотів бачити в студії опозицію через домовленість із Тимошенко (хоча я вважаю, що в намаганнях домовитися з майбутнім кандидатом у президенти про спеціальні ефіри є ознаки корупції,), то мав чесно про це сказати. А він тільки хотів спровокувати скандал, бо для нього це рейтинг. Знаєте, рейтинги не на таких речах повинні робитися. Я почуваюся приниженою й ображеною через те, що нас поставили в таку глупу ситуацію.

 

Тепер Шустер хоче все представити як наступ на свободу слова, але причина - в його нечесності. Він намагався зробити політиків ворогами, а ми просто хотіли поставити Тимошенко запитання. Можливо, він таким чином хотів відбілити Тимошенко, яка хоче запровадити цензуру в України. Цей ведучий дискредитував себе, я до нього на програму більше не піду.

 

Від імені Юліїї Тимошенко прокоментувала Марина Сорока, прес-секретар прем'єр-міністра України:

 

- Нас запросили на спеціальний формат програми, у якому мали брати участь прем'єр-міністр України та журналісти провідних видань. Ми йшли на професійну розмову Юлії Володимирівни з журналістами щодо економічної ситуації, бюджету.

 

Поява представників опозиції мене здивувала. Побачивши Миколу Яновича Азарова, який прийшов раніше, ніж Юлія Володимирівна Тимошенко. Ми привіталися і я запитала: «Якою долею ви тут?», він відповів: «Нас запросили на ефір». Відверто я була дуже здивована. Бо ми йшли на зовсім інший формат. Потім за 30 секунд до ефіру прийшли депутати від Партії регіонів Ірина Акімова, Ганна Герман, вони були вже готові до ефіру - загримовані, із зачісками. Я не знаю, звідки потім з'явилася інформація, що їх не пускали. Знаєте, зазвичай, коли приходять на програму перші особи держави, то встановлюється металева рамка для перевірки - так коли вони прийшли, то вже там навіть рамки не було. 

 

Це не дуже чесно запрошувати людей на один формат, а робити інший. Це як щось тишком-нишком робити. Люди мають бути готовими, тоді це чесна журналістика. А те, що відбулося - це приклад нечесної журналістики. Те, що депутати від опозиції йшли підготовленими на ефір свідчить про те, що з ними була домовленість. Крісла і дивани для них з'явилися в студії майже миттєво, знаєте як рояль в кущах стояв.

 

Представники опозиції сиділи спинами до журналістів, це просто неповага. Взагалі це була дуже дивна програма. Ганна Герман, а не Савік Шустер, керувала в студії, зокрема пропонувала Миколі Азарову підійти до мікрофону. Фактично моїх колег - журналістів, причому досить поважних журналістів, використали втемну.

 

Ілюстрація - http://pavlonews.info/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Світлана Остапа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46781
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 944
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 528
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 037
23.11.2009 12:02
Наталія Данькова
20 285
30.09.2009 10:39
Виктор Коновалов
, для «Детектор медіа»
30 293
29.09.2009 16:39
Тарас Березовець, «Українська правда»
49 705
28.09.2009 11:43
Александр Михельсон, «Главред»
46 486
26.09.2009 11:43
Наталья Лигачева
43 884
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5327 дн. тому
взагалі, як для запрошених, то крісла і мікрофони шукали НАДТО довго. тому до кінця нічого не ясно а те, що пр то хамидла - ніхто не сумнівався так звана "рівність доступу до мікрофону" законом забезпечується ВИКЛЮЧНО у дебатах претендентів під час передвиборчої кампанії. а у звичайній програмі доступ до мікрофону визначає модератор-ведучий, і він тут цар і бог у своїй програмі.
Гані Ґерман
5328 дн. тому
Про чесність треба було думати, коли ти вирішувала власні проблеми гвалтуючи здоровий глузд українців за грошики "Лідера".
Альфа Центавровна
5328 дн. тому
Уважаемый Кваснюк! Спасибо за коммент, а то уже показалось, что схожу с ума. Эти оранжевые все перевернули с головы на ноги. Какие "вказивки" от ПР? Савик - оранжевый прихвостень, это же очевидно. А в эфире случился конфуз... Его ложь была разоблачена, и он чувствовал себя идиотом. При всей нелюбви к Герман, она правильно расставила все акценты.
Режиссер
5328 дн. тому
оч хороший пиар программы, теперь посмотрю ее))) хотя, правда, уже подташнивает от политиков, которые унижаются до такого
лл
5328 дн. тому
Гей, Кваснюче! Савик, конечно, тот еще фрукт, но ты, продажная твоя душонка, пшол вон, когда приличные люди разговаривают. Вон в будку.
Lom
5328 дн. тому
як добре, що гівнокваснюкове не продажне. воно лайкеєм все своє несвідоме життя гавкає.
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5328 дн. тому
Оранжевые содержанки от журналистики запаниковали. Что случилось, красавцы? Ваш предводитель - обер-лакей помаранчевого режима Савик Шустер - прокололся и показал народу свое истинное лицо, а точнее продажную харю? Не беспокойтесь, панове! Народ уже давно понял, что представляют из себя оранжевые медиа-проститутки. Это в 2004-м вы резвилились, зомбировали народ за соросовские доллары, гнали простодушных людей на майданы. А сегодня вам уже никто не верит! Недалек тот час, когда народ поднимется и разнесет вдребезги поганую оранжевую лавочку вместе с политическими марионетками США, зажравшимися олигархами и продажными телевизионными брехунами вроде Шустера и компании
tatis
5328 дн. тому
спасибо, шоу должно продолжаться. ))))))))) и чем хуже, тем лучше, но позже
novostnik
5328 дн. тому
дешевый водевиль
кокотюха
5328 дн. тому
а слабо всім миром забити на політику?
Jack
5328 дн. тому
это была лучшая программа Шустера. Три часа непрерывного смеха. Какие милашки Акимова с Герман, очень напомнили Иалызину с Ахеджаковой в "Иронии Судьбы"
Знающий
5328 дн. тому
Одно наблюдение: в позапрошлую пятницу, в 4.20 редактор Савика в конце программы собрал радиомикрофоны для выступления муз.группы, но гости не успели высказаться и Савик истерическим голосом требовал пол-минуты найти микрофон, пока Петя Порошенко не отдал свою петличку. В заключении этого прецендента Савик воскликнул потрясающие слова, АДРЕСОВАННЫЕ СВОЕМУ КОЛЛЕКТИВУ: "В прошлый раз вы мне сорвали, а в этот раз микрофонов нет..." Через пару эфиров, микрофоны опять искали секунд 20. Савик опять произнёс похожую фразу с тем же смыслом. Так кто, всё-таки, сорвал первый эфир?
Марина
5328 дн. тому
вообще то, по логике, про наступ на СС шустер должен был горлопанить днем, когда был "вызван" в Зоряный, вместо того, что бы туда ехать за вказивками. А не сейчас, обо...равшись по саму маковку А то как-то не стыкуются концы с концами.
Ким
5328 дн. тому
Otar Dovzhenko // 28.09.2009 15:53:29 Зауважмо, як старанно ВСІ опитані обминають найцікавіший факт - той, що Савік отримує, слухає та виконує вказівки Партії регіонів щодо формату своєї програми. --------------------------------------------------------- Да что Вы такое говорите? А как же так получилось, что регионалы обделались по полной в пятницу??? Это тоже было спланировано в Партии Регионов???
Без Імені
5328 дн. тому
Мартиненко все описав вірно, а Єгор не має рації. Це не водевіль. Це рідкісний випадок, що протягом ток-шоу глядачі дізналися правду. Хоча розмова була зовсім про інше, а правда все-одно вислизнула з-під слів. Після цього починаєш пишатися за телебачення. Це краще ніж хороший фільм про журналістику. Усі грають свої ролі, і викривають себе нещадно. Коасика, треба показувати студентам журналістики на першому курсі.
yad
5328 дн. тому
Отар, быть может потому, что услужливость савика (с маленькой буквы) стала общим местом, обыденным фактом?
Jew
5328 дн. тому
«ВЕСЬ МИР-ТЕАТР» Весь мир — театр. В нем женщины, мужчины — все актеры. У них свои есть выходы, уходы, И каждый не одну играет роль. Актер: Егор Соболев «готовый славу бренную искать» вечно обманутый в лучших чувствах жур…. - Пульчинелла «без глаз, без чувств, без вкуса, без всего…» «Шаблонных правил и сентенций кладезь…»— Ганна Г. «…хай лохи цєпєнєют: ми – Пающіє Труси…»
глядач
5328 дн. тому
Отаре, чому ви тоді не звернулися до Колесникова, який, судячи з коментарів нагинав Шустера ? чи до ТРК Україна по коментар?
Otar Dovzhenko
5328 дн. тому
Зауважмо, як старанно ВСІ опитані обминають найцікавіший факт - той, що Савік отримує, слухає та виконує вказівки Партії регіонів щодо формату своєї програми.
kyra
5328 дн. тому
Цей ведучий дискредитував себе, я до нього на програму більше не піду. Сподіваюсь, що герман не бреше і я більше не побачу цю CENSORED по теліку
Од
5328 дн. тому
ПОВНИЙ КАПЕЦЬ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду