Останній день К1

23 Вересня 2009
19460
23 Вересня 2009
11:41

Останній день К1

19460
Новини К1 – жертва невдалої синергії каналів «Інтер»-групи. А «спасибі» за їх закриття слід сказати Ганні Безлюдній (+ опитування експертів)
Останній день К1

Анонімні закиди на адресу «нового старого» керівництва групи «Інтер», яке, здобувши повну владу, начебто мститься колишньому генпродюсеру закриттям новин на каналі К1, навряд чи справедливі. Можливо, Сергій Созановський, Лариса Горська або їхні новоявлені московські «консультанти» й позбавлять канал-сателіт «Інтера» інформаційного мовлення. Проте справжнім гробокопом для новин К1 була Ганна Безлюдна. Саме вона спершу пограбувала своє улюблене дитя, а потім заклала під нього міну уповільненої дії.

 

К1 доінтерівських часів, один із перших повноцінних неефірних мовників всеукраїнського масштабу, був нестандартним каналом, орієнтованим на хоч і нішеву, але цінну аудиторію - освічених людей. Його козирями були якісний недешевий кінопоказ, публіцистичні програми, аналітика й нетипові новини (згодом поступово відпало все, крім останнього).

 

З часів їх створення ці новини яскраво вирізнялись із-поміж інформаційного продукту українських каналів. Перш за все, за форматом - це був дещо «полегшений», видовищний продукт із ухилом в оптимістичний лайф. Саме К1 першим почав практикувати подвійне ведення новин, і саме тут, на заздрість послідовникам («1+1», Першому національному), воно прижилось. Ведучі «Одного дня», на відміну від «парних» колег з інших каналів, не виглядали так, неначе проковтнули парасольку й бояться, що зараз вона розкриється всередині, а поводились у кадрі органічно: жартували, усміхались. Окрім усмішок, новини К1 впадали в око на диво чіткою картинкою, що засвідчувала щедрість інвестора каналу Дмитра Фірташа, який оплатив дорогу модерну апаратуру. А моніторинг новин під час виборчої кампанії 2006 року практично не виявив у програмах і спецпроектах каналу явних порушень стандартів, які свідчили би про можливу джинсу. Природно, що новини на супутниково-кабельному каналі залишались малопомітними  в масштабах країни й не могли бути серйозним знаряддям впливу на громадську думку. Можливо, саме це й дозволяло «Одному дню» бути унікальним у своєму роді нехай не класично інформаційним, але хоча б чистим від політичних замовлень продуктом. І він умудрився зберегти цю «цноту» навіть тоді, коли «Інтер» загруз в інформаційній війні з Юлією Тимошенко.

 

На початку 2007 року, коли відбувся альянс «Інтера» та телегрупи Дмитра Фірташа (К1, К2 і «Мегаспорту»), перед новопризначеним генпродюсером із необмеженими повноваженнями Ганною Безлюдною стояло серйозне завдання - підняти «Інтер», який сповз на другу позицію рейтингової таблиці, та створити ефективну медіагрупу. Новини «Інтера», перенесені в 2006 році у невдалий слот 21.00 - 21.30, сильно втратили позиції. Ідея виведення інформаційного мовлення в окремий телеканал під брендом «Подробиці», яка озвучувалась у ті часи, не була схвалена, і Безлюдна, критично оцінивши технічні потужності «Інтера» та К1, вирішила створити інформаційний продакшн «Національні інформаційні системи» та відсіяти більшість, на її думку, кадрового баласту з інформаційно-аналітичної служби «Інтера». Компанія, що розмістилась у приміщенні та на досконалішій технічній базі К1, повинна була виробляти новини для двох каналів.

 

Саме тоді з міркувань перебудовчої доцільності Ганна Безлюдна пограбувала свій рідний К1, кинувши на порятунок інтерівських новин його найбільш розкручені обличчя (Ганну Гомонай, Руслана Сенічкіна, Андрія Данилевича), провідних репортерів, що згодом стали її «гвардією» для виконання політичних замовлень (Дмитра Драбика, Андрія Сайчука, Романа Вінтоніва та інших), випускових редакторів, операторів, режисерів тощо. Незважаючи на те, що перелічені люди для багатьох (особливо колишніх інтерівців, звільнених у 2007 році) стали уособленням вселенського зла в журналістиці, перед тим вони зробили собі ім'я на К1 та були частиною бренду «Одного дня». Їхнє місце в ефірі К1 зайняли менш досвідчені та розкручені ведучі та журналісти. Новини каналу-флагмана й надалі отримували все найкраще, а каналу-сателіта - забезпечувались за залишковим принципом.  

 

Наступний удар по новинах на К1 був завданий обраною моделлю організації роботи НІСу. За елементарною логікою, спільний продакшн мав би означати роботу єдиним ньюзрумом, координацію дій та поєднання зусиль. Проте новини К1 залишились автономними. Синергія новин двох каналів існувала лише в головах керівництва ТОВ «НІС», тоді як насправді дві інформаційні служби жили окремим життям: знімальні групи їздили окремо на одні й ті самі події, журналісти чітко поділялись на «інтерівських» і «к1-івських». У таких умовах малий канал, отримуючи ресурси, необхідні для стабільного існування, у порівнянні з у 20 разів рейтинговішим «Інтером» був завжди обділений кадрами, темами, ексклюзивними матеріалами (чи пригадуєте бодай одну гучну сенсацію, витягнуту на світло журналістами К1?), ідеями для розвитку й удосконалення, рекламою і промоцією. Не дивно, що з часом вони перестали бути рейтинготворчим продуктом.

 

Якби на той час головним завданням для Безлюдної було не продемонструвати власникам блискавичне зростання частки каналу «Інтер» на кілька відсотків та символічно відвоювати перше місце, а грамотно вибудувати холдинг, в U.A. Inter Media Group знайшлося б місце для повноцінних новин на двох телеканалах. До того ж розведені у часі «Подробности» та «Один день» з огляду на різність форматів не конкурували між собою. Однак у ситуації, коли малі канали з максимально урізаним штатом та власним виробництвом переважно пасуться на відпрацьованому каналом-флагманом секондхенді, а їхнє головне завдання - не плутатись під ногами у «старшого брата», їхні новини справді стають рудиментом. Їхні показники навіть не дотягують до середньодобових каналу, а витрати на них значно більші, ніж на сімнадцятий повтор якої-небудь «Кармеліти». Припинити виробництво новин на такому К1 було б абсолютно слушним рішенням для будь-якого прагматичного менеджера.

 

Та не забуваймо, що канал, про який зараз ідеться, - насправді не К1, а «Мегаспорт». Безпрецедентна махінація, проведена влітку 2008 року групою «Інтер» і санкціонована Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, дозволила двом каналам «обмінятись логотипами», а фактично - мережами розповсюдження. Завдяки цій афері К1 став ефірним всеукраїнським каналом, що - разом із перетворенням на «відстійник» для вживаного інтерівського телепродукту - спричинилося до помітного зростання частки. Проте канал із логотипом К1 продовжував працювати за мегаспортівською ліцензією, умови якої, - зокрема й щодо кількості інформаційного продукту власного виробництва, - ігнорувати не наважувався навіть всесильний «Інтер». Очевидно, саме це побоювання, а не сентименти до свого «першого дитяти», не дозволило Безлюдній закрити новини К1 ще в 2008-му, як вона зробила з новинами «Вчасно» НТН - інформаційною програмою з не менш цікавим форматом і славною історією. Адже на той момент практично все власне виробництво К1 було закрите або перенесене на «Інтер».

 

Можливо, нове керівництво групи «Інтер» знайшло вихід із цієї ситуації, що дозволить, формально не порушуючи вимоги ліцензії ТОВ «Мульти медіа сервіс» (1 година інформаційно-аналітичного мовлення на добу, 6 годин 30 хвилин власного виробництва), заощаджувати ще більше. А може, воно впевнене в тому, що порушення цих вимог нічим не загрожує. В усякому разі обтічна відповідь прес-служби групи на запитання про майбутнє новин К1 свідчить про те, що їхня доля вирішується і, ймовірно, розмови про закриття не є «димом без вогню». А озвучена, хоча поки що й не підтверджена, кількість людей, які підлягають скороченню - 20 - ще раз засвідчує, якими малими силами робився «Один день».

 

Якість новин К1 за наших днів докладно проаналізував у своєму моніторингу Ігор Куляс. З усіх уже поставлених Ігорем «діагнозів» новинам українських телеканалів цей - один із найпозитивніших. Але - з такою оцінкою важко не погодитись.  Закриття цих новин буде безперечною втратою для українського телепростору, особливо напередодні виборів, коли подивитись новини без нахабної джинси та «акцентів», розставлених штабами кандидатів, буде просто ніде. Можливою альтернативою новинам К1 може стати хіба що «Сьогодні» на каналі ТВі, який має намір стати всеукраїнською ефірною мережею.

 

Водночас і керівництво «Інтер»-групи повинне усвідомлювати, що закриттям «Одного дня» остаточно поховає бренд «розумного каналу», один із найяскравіших в історії українського телебачення, створений свого часу Безлюдною. І процес перетворення К1 на канал, де можна по другому колу дивитись інтерівські мильні опери або серіал «Солдати-7», але який не має жодної власної ідентифікації, крім логотипа у верхньому правому кутку, завершиться. І якщо в один прекрасний день концепція інтерівського холдингу зміниться, і на базі всеукраїнської мережі «Мегаспорт»-К1 надумають створити повноцінний сімейний телеканал, збудувати нову інформаційну службу і розкрутити її бренд із нуля буде значно важче, ніж сьогодні - зберегти, переформатувати та відродити «Один день».

 

P.S. 

 

ТК поставила до експертів запитання «Що втратить інформпростір із закриттям новин такого формату як "Один день"»? і отримала такі відповіді:

 

Гана Безлюдна, екс-генеральний продюсер медіагрупи «Інтер»:

Відмовилася коментувати.

 

Олександр Макаренко, тренер-консультант МГО «Інтерньюз-Україна» з телевиробництва:

- Больше всего потеряют люди, которые работали на К1, которые вкладывали частичку своей души и свой профессионализм в создание этих новостей. Потеряют зрители, которые смотрели новости на канале К1. А вот телевизионный рынок ничего не потеряет. Разве что приобретет - освободившихся журналистов.

 

Скрипін Роман, заступник головного редактора телеканалу ТВі:

- Чесно кажучи, те, що на К1 не буде новин, інформаційний простір навіть не помітить. Очевидно, що ринок здобуде вільні робочі руки. Тому що на К1, попри всі ідеологічні моменти, була досить добра школа інфотейнменту.

 

Максим  Равреба, заступник головного редактора, керівник ТВ-департаменту ІА «Інтермедіаконсалтинг»

- Лично я редко смотрел новости на К1, потому  что мне это было неинтересно. Так же  как я не смотрел новости на «Интере». Потому что концепция новостей Анны Безлюдной -  тематические сюжеты, как разматывали ковер  в аэропорту или какой длины было платье на первой леди и т.д. - это вообще не новости, а что-то другое. А вот картинка - да, она была достойная. И это единственное, что я могу сказать о программе «Один день» на К1. 

Что же касается оценки того, хорошо  или плохо, что закрыли новости, то тут могу сказать однозначно  - плохо. Я  был одним из самых ярых противников Безлюдной и «безлюдовщины», но у меня нет никакого злорадства по поводу увольнения тех людей, которые числились в ее фаворитах, и закрытия проектов, которые она выпестовала.

 

Тарас Петрів, голова Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України

 - Я  вважаю, що від закриття новин  найбільше втратить споживач, який  заходив в інформаційний супермаркет українських телевізійних новин і тривалий час був приречений на надмірну політизацію, незбалансованість, а той неякісність «товару». «Один  день» - це досить збалансовані  новини для людей. Натомість «Один день» давали людський погляд на  події дня. Більше того - це була хороша база для молодих цікавих журналістів. Я завжди з цікавістю дивився сюжети Тетяни Козирєвої, Олени Гнесь, Наталки Мельничук. Можу сказати, що новини К1 мали свою особливу аудиторію, і дуже приємно, що деякі експерти розглядали їх як інформаційне мовлення подібне до каналу суспільного телебачення. За своєю тональністю та експертними оцінками, вони були наближені до новин, які ми бачимо, приміром,  на польському, словацькому чи чеському телебаченні. Тобто журналісти «Один день» вміли вийти за межі паркету та замовних матеріалів.

 

Андрій Колесник, директор компании Cortex:

- Думаю, что закрытие «Одного дня» лишь случайно совпало с кадровыми процессами на «Интере» - причина этого решения не связана ни с Безлюдной, ни с ее людьми. Скорее всего, начинается целенаправленная работа по выстраиванию медиагруппы. И тут К1 повторяет  путь нашего Нового канала и российского СТС: канал переформатируют в молодежный. Первый шаг уже сделано - К1 закупил сериал «Солдаты»:) Второй - «минус новости». Кстати, в свое время «молодежный» канал Новый тоже начинался с убийства новостей - «Репортер» вернули в эфир спустя какое-то время, вероятно, по каким-то внеформатным соображениям. На мой взгляд, здравое зерно в таких действиях есть: потому что молодежное смотрение - это поменьше негатива, побольше развлекаловки. Полагаю, такая концепция найдет поклонников, тем более перед выборами, когда плотность негатива увеличивается в разы. То есть первая причина - переформатирование. Вторая - бюджетирование. Сейчас в медиа пришли бюджеты на будущий год и видно, что количество денег сильно сократилось. Полагаю, что «Интер» при дележе бюджета понял, как дорого им обходится «Один день» и решил его заменить проектом аналогичным по рейтингу, но несравнимо менее затратным в производстве. А тут уже гораздо дешевле поставить в сетку N-ный повтор «Квартала» и иметь те же показатели, чем содержать целую новостную службу.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19460
Читайте також
24.12.2009 17:12
Отар Довженко
24 115
02.11.2009 11:12
Отар Довженко
34 810
14.10.2009 10:05
Отар Довженко
46 332
12.10.2009 15:38
Отар Довженко
37 479
07.10.2009 13:49
Отар Довженко
29 386
24.09.2009 10:20
Сергій Мамаєв, для «Детектор медіа»
30 149
21.09.2009 11:00
Отар Довженко
40 796
16.09.2009 09:10
Отар Довженко
24 530
14.09.2009 08:04
Отар Довженко
60 135
01.09.2009 09:47
Отар Довженко
26 917
30.07.2009 12:13
Отар Довженко
, для «Трибуны»
35 157
12.07.2009 09:04
Отар Довженко
28 882
05.07.2009 13:46
Отар Довженко
22 784
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
я
5327 дн. тому
радует одно - ребята не потеряются. у многих из команды одного дня - хорошие предложения от других каналов.
Mohyla
5328 дн. тому
Uspichiv v novych proektach, a Otarovi-respekt!
Ефим
5329 дн. тому
"Один день" на К1 это вольница, стиль и творчество по сравнению с антиукраинским тупым сманипулированым продуктом на Интере. К сожалению, теперь Канавин проводит собеседования со всеми кто приходит на новости и даже итоговые и авторские настривает/поправляет. Снова живем по кремлевским курантам, простите кураторам.
Андрій
5329 дн. тому
"Солдаты" це продукт для дебілів!!!
Otar Dovzhenko
5329 дн. тому
Rozumna, кажуть, їх уже з руками відривають, так що за це нема сенсу переживати. Але це не значить, що закриття новин - це не втрата.
Rozumna
5329 дн. тому
to Влада Шпачинська в кадрі - то взагалі аддєльний разгавор))) Та і натягнуті діалоги, прочитані з листочка - не НТВ.. хоч фанаткою останнього я не є.. to Otar Dovzhenko Те що ви не з К1 - вірю) та і статті ваші читаю із задоволенням зазвичай.. А от ця.. Чогось негатив викликала.. Не треба перебільшувати, робити з мухи слона і писати про те, які ж вони хороші, ті новини на К1. Якщо там працювли професійні люди - їм завжди знайдеться гарне місце - правда???
Otar Dovzhenko
5330 дн. тому
Rozumna, я дивився новини К1 не постійно, але досить часто з кінця 2005 року. І бачив парне ведення, і воно було непоганим. Особливо в порівнянні з іншими каналами. Щодо "хтось з К1" - я не з К1 :)
влада для Rozumna
5330 дн. тому
під збалансованістю я мала на увазі відсутність реверансів в сторону певних політичних сил, а не співвідношення політики-економіки-спорту. хоча мене як глядача це абсолютно не "напрягало". не згодна з вами про ведучих - шпачинська і міхін дуже органічні в кадрі
Koba
5330 дн. тому
to влада - про рускіх мастеров пера і мікрофона - то був сумний сарказм.
Rozumna
5330 дн. тому
"Ведучі «Одного дня», на відміну від «парних» колег з інших каналів, не виглядали так, неначе проковтнули парасольку й бояться, що зараз вона розкриється всередині," - САМЕ ТАК ВОНИ І ВИГЛЯДАЛИ!!! Окрім хіба шо Бондарчук і Міхіна... Смішно все це читати! Таке враження, що статтю хтось з К1 писав!!!!! Там і новин як таких не було! Все спорт і развлєкалавка, яка збалансованість????????
влада для Kanavin
5330 дн. тому
чекаю-не дочекаюсь, коли ви видасте в ефір щось краще, "мастера слова и микрофона" ви наші. сподіваюсь, ви хоч українську розумієте?
влада
5330 дн. тому
це були мої улюблені новини((((( напрочуд збалансовані, витримані і професійно зроблені. і, що особливо важливо, динамічні - вичерпно про головне і ніякої "розхлябаності". приємно було і слухати, і дивитися. дуже жаль
Kanavin
5330 дн. тому
Nu perestante vykabluchivatsya - pouchites v russkich masterov pera i mikrofona! Demokratiya - ne vsegda chorosho...
Koba
5330 дн. тому
шкода к1, бо то були справді непогані новини, порівняно з інтером, принаймі. вони і стб. все інше нудне, джинсове, заангажоване і з кожним днем все більш непрофесійне. шкода і інтер - з приходом канавіна і переходом каналу під ручне керування кремля схоже і інтеру скоро гаплик. неясно тільки а нафіга і кому це треба? ну були ж вже ті самі граблі в 2004. схоже люди в нас просто нічому не вчаться
Саша
5330 дн. тому
Повністю згоден!
Олена
5330 дн. тому
Повністю згідна зі статтею, особливо зі двома останніми абзацами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду