Вони працюють

1 Вересня 2009
26918
1 Вересня 2009
09:47

Вони працюють

26918
До офіційного старту виборчої кампанії ще два місяці, а в теленовинах уже квітне відверта передвиборна джинса Тимошенко і Яценюка.
Вони працюють

День Шахтаря. Кілька місяців до президентських виборів. Ведучий новин всеукраїнського телеканалу розпочинає випуск із радісної звістки: на вугільну галузь України чекає друге дихання! У сюжеті прем'єр-міністр держави (і водночас кандидат у президенти) виступає на тлі шахти, що будується - щоправда, недобудованої, але вона обіцяє бути «шахтою 3-го тисячоліття». Глава уряду довго-довго говорить про свої успіхи «незважаючи на скрутне становище в економіці».  Запевняє: сьогодні уряд не винен шахтарям ні пенсій, ні зарплат. Роздає нагороди і взамін отримує від гірняків зворушливий подарунок...

 

2004 рік? Ні, 2009.

 

Боротьба кандидатів у президенти за суворі серця гірняків цього року зворушила. Петро Симоненко на тлі книжкової шафи, плямкаючи соковитими губами, начитував привітання, перелічуючи всі основні шахтарські професії - почавши із прохідників і закінчивши керівництвом шахт. Віктор Янукович застеріг земляків від солодкої брехні чинної влади: «Жизнь горняков стала тяжелее, когда нынешняя безответственная власть завела страну в трясину кризиса. Сегодня эта власть скажет немало лестных слов шахтерам, но горняки хорошо знают цену словам и делам. Поэтому будем вместе поднимать и угольную отрасль, и страну, как делали это уже не раз». Віктор Ющенко, завітавши 29 серпня до луганського Російського драматичного театру на Всеукраїнські урочисті збори з нагоди Дня шахтаря, підклав своїй опонентці свиню, заявивши, що уряд готує до закриття 118 шахт.

 

Закинутий у медіапростір вірус не поспішав поширюватись із простої причини: була субота, а у вихідні вітчизняні медіа працюють так-сяк. Навіть лояльний до Ющенка Перший національний, давши повідомлення про візит Президента до Луганська, не згадав про 118 шахт, хоч і дав синхрон, у якому глава держави змальовував катастрофічний стан галузі. Та сама ситуація на ICTV, який розпочав випуск «Фактів» із такого повідомлення:

 

«Віктор Ющенко не задоволений реформами у вугільній галузі. Свої думки він висловив під час візиту до Луганська. На Донбасі глава держави привітав шахтарів з професійним святом і назвав видобуток "чорного золота" стратегічною галуззю для України, адже 75% тепла - це робота гірників. На жаль, сьогодні із 140 вугільних підприємств 130 працюють збитково, а вугілля, вартість якого 705 гривень за тонну, продається за 446. Віктор Ющенко проти закриття копалень. На його думку, при підтримці приватного капіталу, залученні інвестицій ці шахти могли би ще давати вугілля. Президент також із сумом відзначив високу смертність гірників на виробництві».

 

Проти закриття? Якого закриття?

 

Відразу після цього повідомлення з явним знаком «мінус» (Ющенко, звісно, вітав гірняків, але навести його привітання журналісти «забули», обмежившись лише констатацією факту привітання) у «Фактах» вийшов відверто піарний сюжет: Тимошенко привітала шахтарів і пообіцяла, що все буде добре.

 

«Зі святом гірників привітала і прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. А гравцям футбольного клубу "Шахтар" подякувала за самовідданість і мужність у вчорашній грі з "Барселоною", споглядання якої, - нагадала прем'єр-міністр, - об'єднало країну». Як повідомила кореспондентка ICTV Марина Петрова, Тимошенко проголосила курс на модернізацію вугільної галузі. Прем'єрка обіцяла шахтам гроші. Багато і скоро. У тому числі прямою мовою: «...вже з понеділка я почну ці фінансові ресурси виділяти для того, щоби в середині 2010 року ви поставили крапку і сказали: кожна шахта України працює так, як це передбачено всіма технічними системами»

 

Далі - оцініть стиль: «Шахтарі чекають як мани небесної обіцяних грошей. Кажуть: якщо в галузь не вкладати, то про збільшення видобутку можна забути.

СИНХРОН: Володимир ПАНОВ, електрослюсар шахти ім. Бажанова (м. Макіївка): "Если будут деньги, будет и техника безопасности, аппаратуры больше будет привлекаться. И естественно, шахты будут работать".

 

Прем'єр-міністр чекає від вугільної галузі суттєвого прориву. Для цього планує перевести з газу на вугілля теплові електростанції і передбачає: вже наступного року російського газу куплять не більше 27 мільярдів кубів, бо саме вугілля, - переконана керівник уряду, - забезпечить Україні енергетичну незалежність».

 

Скажете, галімий піар? Ні, це лише передісторія для справді галімого піару Тимошенко, продемонстрованого ICTV наступного дня, 30 серпня. 29-го відкриття «Донбас-Арени» настільки перетягло до себе увагу ЗМІ, що їм було не до шахтарських проблем. Поки оговтались, Тимошенко на прес-конференції в Нововолинську категорично спростувала інформацію про закриття шахт (цю інформацію було поширено ефективніше за заяву Ющенка, тому до значної частини публіки новина про 118 шахт дійшла вже у формі спростування).

 

Отже, «Факти», 30 серпня:

 

У студії - Віталій КОВАЧ. Українські шахти отримають друге дихання, навіть ті, які були заплановані до закриття, але мають запаси вугілля для видобутку, знову оживуть. Прем'єр Юлія Тимошенко заявила про це на Волині. З її слів стало відомо, що уряд не збирається виставляти на продаж великі і перспективні копальні. Вони залишаються у власності держави. Більше того, на Західній Україні можливе об'єднання підприємств "Волиньвугілля", "Львіввугілля" і Бурштинської теплоелектростанції. Таке ж укрупнення розглядається і в Луганській області через злиття державного підприємства "Ровенькиантрацит" та "Свєрдловськантрацит" і державної енергогенеруючої компанії "Центренерго". Переговори з енергетиками вже проходять.

 

Автор: Дарка ОЛІФЕР. Це Нововолинська шахта №10. Її будували 20 років. Торік уряд взяв ситуацію під контроль. Юлія Тимошенко запевняє: зовсім скоро це буде шахта 3-го тисячоліття. Прем'єр-міністр обіцяє, до Різдва наступного року тут вже видобуватимуть вугілля, а до Дня шахтаря 2010 шахту повністю добудують. І це попри кризу.

 

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Збільшили видобуток в кризу. Що є унікальним. Я хочу всім шахтарям, які працюють на Волині, подякувати за те, що вони такого результату досягли. А, до речі, поїдемо в Львівську область "Львіввугілля", так вони не скоротили не на одну тону, що теж прекрасно. І тому, якщо б не було стратегії розвитку вугільної галузі, ми б в житті ніколи не змогли так достойно пройти кризу разом з професійними людьми, які працюють в галузі".

 

РЕПОРТАЖ: За словами прем'єр-міністра у День шахтаря 2009 немає заборгованості ані по зарплатнях, ані по пенсіях. Ветерани вугільної галузі в Україні отримують втричі більше ніж у Росії. Тимошенко просить шахтарів вірити в Україні.

 

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Якщо виробляється в Україні вугілля, то воно якщо не сьогодні, то завтра буде потрібно в повному обсязі і ми вирішили створити перший раз в Україні національний резерв нашого вугілля. І ми почали фінансувати з бюджету закупівлю вугілля. Ми приймали це на склади і сьогодні Україна вперше має 1,5 мільйони тон незнижувального запасу державного резерву вугілля. Це значить, що нам ніякі кризи більше не будуть страшні і ніякі процеси з газом також нас не лякають".

 

РЕПОРТАЖ: Найкращих працівників вугільної галузі прем'єр-міністр нагородила урядовими відзнаками. Натомість, гірняки подарували прем'єрці дерев'яну статую святої Варвари, покровительки шахтарів.

 

Припустімо, що професійні журналісти Петро Дем'янчук та Дарка Оліфер не виконували нічийого замовлення (чи прохання, вказівки, побажання), а лише у відповідності до своїх уявлень про стандарти інформаційної журналістики висвітлили актуальну, на їхню думку, подію.

 

Тоді до них є наступні запитання:

 

- Напередодні Віктор Ющенко заявив, що уряд закриває 118 шахт. Чому у матеріалі ICTV нічого немає про це, хоча б у формі спростування?

 

- Чому у матеріалі про ситуацію у вугільній галузі немає жодного коментарю, окрім двох прем'єрчиних розлогих синхронів? Що думають із приводу заяв та обіцянок прем'єрки Президент, опозиція, експерти, представники галузі?

 

- Сюжет починається із констатації: «Українські шахти отримають друге дихання, навіть ті, які були заплановані до закриття, але мають запаси вугілля для видобутку, знову оживуть». І лише після цього дають зрозуміти, що йдеться про заяву Тимошенко, яка є головою уряду та ще й претендує на президентське крісло. Чи на думку журналістів ICTV заяви політиків, зроблені за таких обставин, рівнозначні доведеним фактам? 

 

- Яке інформаційне навантаження несе перший синхрон Тимошенко, у якому вона висловлює захват із приводу збільшення видобутку вугілля, та хвалить діяльність уряду (себто саму себе), без якої все не було б так добре?

 

- Чи твердження Тимошенко, що уряд не винен шахтарям зарплат і пенсій, на вашу думку, не потребує перевірки?

 

- Чи піддали ви аналізу на логіку і притомність слова Юлії Володимирівни «Україна вперше має 1,5 мільйони тон незнижувального запасу державного резерву вугілля. Це значить, що нам ніякі кризи більше не будуть страшні і ніякі процеси з газом також нас не лякають»? Ви згодні з тим, що дефіцит природного газу можна повною мірою компенсувати кам'яним вугіллям? А з тим, що наявність запасів вугілля захищає від кризи? Що змушує вас думати так? Якщо ви так не думаєте, то чому ці слова ніяк не прокоментовані?

 

- Звідки ви взяли, що урядові відзнаки отримали «найкращі» працівники вугільної галузі? За якими ознаками ви ділите працівників галузі на «кращих» і «гірших», і чим погані ті, які не отримали відзнак?

 

Однак всерйоз припустити таку кількість порушень стандартів у невеликому матеріалі двох професійних теленовинарів ваш автор не може. Тому, хоча запитання, наведені вище, й відкриті до відповіді, якщо співробітники ICTV матимуть таке бажання, поки що поставимось до них як до риторичних і констатуємо: передвиборний галімий піар.

 

І, що симптоматично, саме на телеканалі ICTV, який раніше був головним героєм моніторингів джинси.

 

У той самий день найближчий шахтарям телеканал - ТРК «Україна» - у «Событиях недели» показав лайфовий за стилістикою сюжет також до Дня шахтаря, але в зовсім іншій тональності. І хоч автора й заносило в антиурядову риторику, проте стримано-критичний тон та акцент на зовсім іншому - небезпеці та злигоднях шахтарської праці - їй-богу, доречніші в цій ситуації. Ось як говорить «Україна» про ставлення шахтарів до обіцянок Тимошенко:

 

«Самое ценное пожелание шахтеров друг-другу - чтобы количество спусков равнялось количеству подъемов. Для них крутящийся конвейер как рулетка: на жизнь или на смерть. Их ставка всегда на черное. На уголь. На этой неделе премьер-министр заявила, что ставит на уголь миллионы.

СИНХРОН: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "Ми виділяємо ще 100 мільйонів грн додатково, виключно на всі системи безпеки праці".

На лице не дрогнет ни один мускул. За несколько лет они привыкли слушать обещание разных правителей. Когда в семье на шахте работают все, кому есть 18, то они знают цену министерским обещаниям».

 

Порівняймо з ICTV-шним «Шахтарі чекають як мани небесної обіцяних грошей». Щиро кажучи, віриться якось більше «Україні», незалежно від політичних симпатій.

 

«1+1» присвятив розлогий сюжет, незбалансований (насичений коментарями урядовців за відсутності іншої точки зору), ситуації на шахтах. Інформаційним приводом стала трагедія в Макіївці, і журналістка Світлана Федчун, наводячи синхрони Тимошенко з обіцянками, усе ж зацікавилась реальним станом безпеки на шахтах. За посередництвом «1+1» урядовці запевнили, що працюють сумлінно і роблять усе, що від них залежить. Однак глядачі, принаймні, отримали якусь інформацію про те, що в галузі щось негаразд - на відміну від тих, хто дивився солодкаво-піарний матеріал ICTV.

 

5 канал дав однозначне й категоричне спростування заяви Ющенка про 118 шахт із синхроном Тимошенко, розважливо витриманим у конструктивному ключі: «Скорочення, уживання, закриття об'єктів вугільної галузі - це категорично не український шлях. Український шлях - кожну шахту, яка має запаси підтверджені і яка має перспективу для видобутку, навпаки повернути до життя, зміцнити і дати їй впевнену дорогу цій шахті. І тому тільки реконструкція, модернізація, будівництво нових шахт. І не в якому випадку необґрунтованого закриття не може бути». Себто обґрунтоване закриття все-таки може бути, але цей акцент залишається непомітним. Навіть «Інтер» присвятив шахтарській тематиці різноплановий матеріал, доповнивши його повідомленням про візит Тимошенко на Донбас із традиційним «уколом» на адресу прем'єрки:

 

«Прем`єр пообіцяла технічно переоснастити всі українські шахти до середини наступного року і поставити нові системи безпеки. Щоправда, незрозуміло, звідки уряд збирається виділити на це кошти, адже вугільна галузь і досі не фінансується належним чином - цього року лише на 25 відсотків. Збитково працюють 9 з 10 шахт, що можна вважати наслідком непрофесійних адміністративних рішень уряду. Та найгіршою оцінкою стану справ в галузі є сумна статистика травм і смертей. На державних шахтах сталося понад 80 випадків виробничого травматизму - в тому числі зі смертельними наслідками. Саме на безпеку видобувних підприємств Кабінету міністрів слід було вже давно звернути свою увагу, а не зараз, в День шахтаря. Так вважає лідер опозиції Віктор Янукович».

 

Достовірність наведеної статистики під питанням, але, якщо вона справжня, доводиться констатувати: інтерівці, нехай їхньою метою було «мочіння» Тимошенко та протиставлення їй Януковича з його турботою про безпеку шахтарів, усе ж повелися в цій ситуації по-журналістськи професійніше за ICTV.

 

Замість постскриптуму. Якщо ви не дивились «Факти» 30 серпня або перемкнули канал під час піару Тимошенко, ви багато втратили - адже далі в ефірі був блискучий матеріал про надзвичайно важливу подію в житті нашої з вами держави:

 

«Жителі Слов'янська Донецької області мали змогу побачити, як бігає Арсеній Яценюк. Він взяв участь в легкоатлетичному пробігу "Зустріч друзів". Марафон проводиться вже в шосте. Цього разу на дистанцію вийшло понад 400 людей. Наймолодшому було 3 роки, а найстаршому 80. Але вперше разом з усіма, на центральній площі Слов'янська бігав політик зі столиці. Лідер "Фронту змін" подолав 3-кілометрову дистанцію і здивував організаторів проханням - наступного разу дати йому пробігтися удвічі більше.

Арсеній ЯЦЕНЮК, лідер ГО "Фронт змін": "Якщо говорити про здоров'я нації, то в нас говорять всі, а якщо показати, то практично нікого немає. Треба власним прикладом показувати, в першу чергу нашим дітям, що ми повинні бути сильна країна зі здоровими людьми і не тільки фізично, але й морально й духовно здоровими"».

 

Біжи, кролику, біжи. І ви, шановні трударі камери й мікрофону, не відставайте - знімайте й показуйте згідно з отриманими інструкціями.

 

Фото - tabloid.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26918
Читайте також
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 886
24.12.2009 17:12
Отар Довженко
24 116
02.11.2009 11:12
Отар Довженко
34 813
14.10.2009 10:05
Отар Довженко
46 334
12.10.2009 15:38
Отар Довженко
37 481
07.10.2009 13:49
Отар Довженко
29 389
01.10.2009 16:58
Андрей Мирошниченко, slon.ru
30 513
23.09.2009 11:41
Отар Довженко
19 462
21.09.2009 11:00
Отар Довженко
40 801
14.09.2009 08:04
Отар Довженко
60 138
30.07.2009 12:13
Отар Довженко
, для «Трибуны»
35 158
12.07.2009 09:04
Отар Довженко
28 885
05.07.2009 13:46
Отар Довженко
22 786
20.04.2009 09:13
Отар Довженко
, Костянтин Усов, для «Дзеркала тижня»
18 200
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вакалюк
5352 дн. тому
2 Внимательный зритель // 01.09.2009 16:42:42 Мождиво, ви щось друге чули чи бачили. Я говорив про ефір 28 серпня. Дякувати Богу, в нас є інтернет, тому пргошу перевірити http://www.stb.ua/e107_plugins/videotv/videoview.php?view.14586
Внимательный зритель
5352 дн. тому
Не знаю. Я на СТБ слышал и синхрон Тимошенко с обещаниями денег шахтерам, и синхрон Януковича с критикой обещаний Тимошенко. Может мы смотрели разные каналы? Или Вакалюк по зову сердца соувствует Банковой (читай - Ющенко, как он сам выражается)???
Otar Dovzhenko
5353 дн. тому
Вакалюк, дякую дуже за доповнення! Проґавив трохи, буває)
Вакалюк
5353 дн. тому
Отаре, браво! Дякую за статтю. Нажаль неможливо це все одночасно передивитися, тому без такої аналітики загальна картинка просто не складається, а тільки формується враження в залежності від того, на якому каналі цього дня дивився новини. Але у мене є одне доповнення. Шкода, що Ви оминули в своєму матеріалі СТБ, зосередившись на тих же новинах ICTV. А без цього (з урахуванням приналежності обох каналів до однієї медіагрупи) чогось, мені здається, бракує. Так от, СТБ у "Вікнах" 28 серпня також розповідав про те, що "заслужених шахтарів від сьогодні побільшало, тому що Юлі Тимошенко вручили орден "Шахтарська слава 2-го ступеню", а на урочистості вона прийшла з орденом "Шахтарська слава 3-го ступеню", яким її нагородили в Луганську торік". Після цього ЮВТ "одразу розповіла про СВІЙ ПОДАРУНОК вуглярам". В свою чергу Тимошенко СИНХРОН: "Виділяючи 1,1 млрд. гривень на те, щоб сплачувалась заробітна плата, сплачувалися податки, ми в той же час до кінця року, я підкреслюю, поставили завдання додатково віділити 400 млн. гривень на розбудову лав, на капітальні вкладення в розвиток шахт. І ми це зробимо. по плану, по графіку, найгірші часи ми вже пережили". Після цього все: жодного коментаря взагалі, лише ведуча "Вікон" та Юля Тимошенко. Разом із цим двічі поспіль(27, 28 серпня) виходить у "Вікнах" сюжет про заробіток на "зелених" через те, що НБУ зобов"язав ряд банків (яким він продав дешево валюту), продавати американських президентів на 30 копійок дешевше, ніж їх приймають у сусідньому обміннику. Здавалось би, ну й що з того, але натяк на корумпованість НБУ (читай - Ющенка) більш ніж прозорий, та ще й з повтором, якщо для когось не дійшло. Мочилово справді тільки розгортається
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду