Чоловік – це імбир

8 Вересня 2009
29611
8 Вересня 2009
09:01

Чоловік – це імбир

29611
Чоловік – це імбир

Поправте мене, якщо помиляюся, але, здається, Оксана Байрак - чи не перший український кінорежисер, яка стала ведучою телевізійної розважальної програми. З 31 серпня щотижня з понеділка по четвер о 20.00 на каналі СТБ почалося «знайомство-шоу» (dating show) «Давай одружимось!». Це купований російський формат, адаптований для українського глядача зусиллями компанії Film.Ua.

 

Щоби позбавити себе і вас зайвої потреби докладно пояснювати, що відбувається протягом 45 хвилин у кожному випуску, відсилаю всіх зацікавлених до генерального продюсера Film.Ua Алли Липовецької, котра вже дала потрібні пояснення. Бо насправді далі мова піде не про втілення формату, з російською версією якого широкий український глядач навряд чи знайомий, а отже, не потребує порівнювальних характеристик. Враховуючи, що «Давай одружимось» уже має перші показники, треба спробувати розібратися, а що ж саме нам пропонують спожити. І хто пропонує.

 

Серед різних неписаних правил хорошого тону, якими користуються українські журналісти та аналітики «від культури», є одне: про фільми Оксани Байрак писати і говорити або погано, або нічого. Бо на критику вона, кажуть, ображається, тож для чого ображати людину? Хоча вітчизняне культурне середовище насправді повинно їй добряче подякувати: це ж Оксана Байрак три роки тому зробила всім прекрасний подарунок - фільм «Аврора», який став, можна сказати, легітимним об'єктом для критики, коли треба навести приклад того, як не треба втілювати амбіційні проекти. І, будемо відверті, кіно справді... не того. Проте не було б «Аврори» - не було б поганого зразка.

 

Але критики якось забувають: усе, чим займається режисер Оксана Байрак, має інший, непомітний бік. Наприклад, чомусь зовсім не береться до уваги обставина, що саме цей режисер із 1992 року по сьогодні незалежно від того, а якій кризі перебуває кінематограф і кіновиробництво, здається, жодного року не була в простої. Кіно - витратний бізнес, і раз цьому режисеру довіряють робити такі витрати - значить, Байрак довіряють взагалі. Вона за цей час давала роботу майже всім українським акторам і, між іншим, продовжує її давати. Її фільми, котрі ваш автор дивитися не може, і мою думку поділяють навіть затяті шанувальниці всіх ста романів Дар'ї Донцової, тим не менш, регулярно показують пасажирам поїздів, автобусів та маршруток міжміського сполучення, а також у літаках та по різних телевізійних каналах на 8 Березня («Аврору» тепер - під чергову календарну річницю Чорнобиля). Нарешті, серед піратських DVD на Петрівці можна знайти збірник під назвою «Фільми Оксани Байрак», а ринок піратських DVD жорстокий: того, що не користується хоч якимсь попитом, на піратських дисках не продаватимуть.

 

Таким чином, можна говорити про щось на зразок феномену Оксани Байрак в Україні: попри тотальне, навіть часом демонстративне несприйняття, вона, ніби існуючи в паралельному світі, лишається продуктивною і не враховує жодних, навіть справедливих зауважень на адресу своїх фільмів.

 

Все це я пишу зараз для того, щоби спробувати пояснити хоча б собі, чому, обираючи ведучу «знайомство-шоу», продюсери зупинили свій вибір саме на персоні режисера Оксани Байрак. За 45 хвилин треба змоделювати необов'язкову мелодраму і стати її модератором. Вправних модераторів серед жінок багато. Але моделювати та модерувати мелодраму одночасно, при цьому в будь-якій ситуації відверто грати на жіночому полі та ненав'язливо робити все можливе для того, щоби жінка сто разів подумала, перш ніж обтяжити себе чоловіком, може, як мені здається, тільки Оксана Байрак. Хоча взагалі її формат - це не «Давай одружимось», а щось типу «Я сама». Свою думку готовий обґрунтувати на основі побачених серій проекту.

 

Кількома реченнями нагадаю мету шоу. Є дві самотності, котрі хочуть зустрітися. Найвідчайдушніші розміщують анкети на спеціальному сайті. Чоловіки обирають жінок, жінки - чоловіків. Потім претенденти знайомляться в студії, розказують про себе, намагаються справити одне на одного по можливості хороше враження, тому найбільш очікувана частина програми - сюрпризи. Самотня бізнес-леді виконує для чоловіка експресивний танець живота. Професійна піарщиця пригощає мужчину суші. Тусовщик, аби вразити жінку, заводить у студію поп-групу «4 королі». Старша жінка годує опасистого дядька медом із ложечки. Словом, кожен, хто хоче знайти собі пару, готує такі сюрпризи, які підказує йому особиста фантазія.

 

Проте складається враження: саме ведуча зовсім не зацікавлена в тому, щоби під кінець програми склалася пара. Якщо знайомство в студії двох самотностей лише вечерею в ресторані й обмежиться, все одно якийсь час ці люди будуть потрібні одне одному. Тим більше не секрет, що самотніх жінок набагато більше, ніж самотніх чоловіків, і це - не лише в Україні. Ситуацію треба виявляти: самотність - це недобре. Але загальна налаштованість Оксани Байрак така, що насправді жінкам чоловіки не потрібні, а страшніше за цих грубих волохатих чудовиськ - хіба що атомна війна (чи аварія на ЧАЕС, наслідки якої показані в її фільмі «Аврора»).

 

З реплік, котрі ведуча в якості модератора подає учасникам програми, стає зрозуміло: мужчина - це той, хто проживає день від бутерброда до котлети. Це такий собі вічний спиногриз, який валяється на дивані перед телевізором, хлебче пиво, матюкає футболістів за погану гру, відригує і постійно чеше неодмінне пузце. Тоді як жінка заради такої ось потвори щодня крутиться, мов та білка в колесі, віддаючи його бутербродам, котлетам, пиву і пузцю свої найкращі роки. Бо, бачте, їй соромно бути самою - отакий стереотип.

 

Жінкам, які прийшли в студію з надією познайомитися з чоловіком після кількох невдалих спроб попереднього спільного життя, Оксана Байрак радісно повідомляє: «Як це смачно, коли говориш мужчині: "Ти для мене ніхто!". Або під час пригощання суші проводить паралелі: «Чоловік - це імбир! Спочатку не подобається, потім розпробуєш - і то виходить на любителя». І жінки різного віку, котрі прийшли в пошуках можливої пари, хто - мимоволі, але більшість - все ж таки з великою охотою підтримують ведучу, навіть розвивають подібні теми. Як би не склалася конфігурація в студії кожного окремого разу, жінки все одно постають ображеними, а мужчини - тими, хто їх ображає і мусить постійно вибачатися.

 

Згоден, це шоу - не для мене. Так само, як фільми Оксани Байрак мені не адресовані, бо я - чоловік із іншими вподобаннями, до того ж схильний, визнаю, до сексизму. Але в такому разі що роблять на цьому шоу інші чоловіки? Адже ведуча дає зрозуміти: вони тут ніхто. А якщо не вірять - то в один прекрасний день їм про це зі смаком повідомлять. Оксана Байрак може поговорити з жінкою в студії по душах, як із близькою подругою, навіть вживаючи таке близьке кожному жіночому колективу слово «дєвочкі». Вона щиро поцікавиться, чи не розчарувала жінку перша близькість, обрушить весь свій праведний гнів на тих невдячних самців, котрі дозволяли собі розпускати руки, і пожаліє молоду даму, чиї попередні мужчини бухали. Тоді як до чоловіків вона настільки сувора, що здається: ще трохи, і комусь із тих, хто шукає пару, доведеться вислухати сакраментальну фразу: «А ты скажи спасибо, козел, что тебя вообще позвали!».

 

Аби уникнути нехарактерного вже для мого досить дорослого віку максималізму, готовий визнати: можливо, чоловіки заслужили таке ставлення до себе з боку радикально налаштованої на визвольну боротьбу жіночої аудиторії. Проте в такому разі самим жінкам цікавіше було б обговорювати всі недоліки протилежної статі в студії, де чоловікам місця немає. Щось типу «Свободи слова», тільки обговорюється не політика, а незадовільний процес інтеграції жінки в сучасне суспільство. Причому «чоловіче» шоу аналогічного налаштування неможливе: чоловіки, якими б вони чудовиськами не були, ніколи не дозволять собі щовечора в прайм-таймі публічно применшувати роль протилежної статі в своєму особистому житті.

 

І те, що під кінець кожного випуску «Давай одружимось» складається пара, в світлі викладених вище спостережень виглядає подвигом: мабуть, чоловіки - це той імбир, який все ж таки варто спробувати. Та й закони мелодрами, в яких Оксана Байрак спец, теж вимагають такого фіналу. Значить, жінки, ми з вами потрібні один одному...

 

Фото - focus.in.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29611
Читайте також
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 288
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 506
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 044
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 012
09.03.2010 19:22
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 882
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 113
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 419
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 557
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 579
19.11.2009 10:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 327
09.11.2009 19:09
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 952
29.10.2009 10:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 339
14.10.2009 19:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
12 920
08.10.2009 17:31
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
63 189
24.09.2009 13:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 550
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
От имени ГБ
5350 дн. тому
преображенський // І хто у нас спонсори? А спонсоры у нас все те же! Еще с совковых времен "наше" минкультуры, "наше" гостелерадио, "наша" кинофабрика имени Довженка. Наконец, "наш" президент, для камуфляжа в украинской вышиванке, как и его Кэтрин, по первому мужу Клер.
преображенський
5351 дн. тому
І хто у нас спонсори?
Котляревський
5351 дн. тому
Якщо звернутися до багатющого досвіду великого представника маленького народу боговибраних Зігмунда фройда, з підказки психоаналітика виходить, що названа особа жіночої статі (згідно запису у свідоцтві про народження) найбільше ненавидить мужчин. Проте ця особа ненавидить також і жінок, що вирязняються привабливими рисами і друтують "невостребуваних". Саме тому в шоу-програмі, де ображена на весь світ симпатичних панів і панночок особа, робить все, щоб заохотити жінок не оружуватися з мужчинами. Краще лізбіянствувати! Це якась пошесть на українському телебаченні! Схіблені особи запрошуються ведучими. Куди котимося, пані та панове?
Г.Б.
5351 дн. тому
Господа! Позвольте опустить вас с небес на грешную землю, в Украину, где 78 тысяч официально зарегистрированных больных с психическими отклонениями, имеющих свое персональное койко-место в психиатричках во всех областях страны. О латентных больных, скрывающих свое сумасшествие, вспоминать не станем - ИХ МИЛЛИОНЫ! А теперь ближе к телу мадам Байрак. Поверьте, ну, не может женщина, всю жизнь преследуемая комплексом CENSORED, быть толерантной к мужчинам, чудовищная вина которых, что рождены они с нормальными лицами, приятными во всех отношениях. Сколько десятков, может, сотен предполагаемых кавалеров интуитивно не смогли скрыть гримасу отторжения, узрев облико морале великого среди "наших" режиссера, CENSORED по паспорту (месту проживания)? Выпускать на экран сию прекрасноликую даму могли лишь провокаторы, цель которых вызывать у редкого телезрителя рефлексы, называть которые мы умолчим по определению. А большинство (пипл) приучать к "нашей" єстетике. Такое наше общество, дорвавшееся до свободы, выпустившее из тоталитарных подвалов-схронов, мягко выражаясь, нетрадиционалов, так называемых, гомиков, педерасов, трансвеститов, педофилов, некрофилов, и прочая-прочая ущербная мерзопакость, от природы или воспитания. Ув.г-ну телекритику Кокотюхе подсказываю, где можно найти ответ, почему этот, иногда носящий женскую юбку монстр с украинским именем (для камуфляжа) всегда при делах? Изучите спонсоров великого режиссера, официальных и теневых. Там и найдете ответ на этот и другие злободневные вопросы. БІДНА НЕНЬКА УКРАЇНА!
кокотюха
5351 дн. тому
гастон, англійською мовою знімають і Британія, і американський Голівуд. але якщо продукт вироблений у Британії, фільм - британський. мовне питання - тупикове, але англієць у більшості випадків зніме кіно про Англію та її проблеми, тоді як у Голівуді можуть зняти якого-небудь "Гладіатора", про типу Давній Рим, і кіно все одно буде голівудським. інша річ, яка збиває з толку: режисери в Україні поки що не збалансували кіно, яке виробляють, для потреб як зовнішнього (російське ТБ, європейські фестивалі), так і внутрішнього ринку. можете мені не вірити, але в Америці знімають фільми, цікаві тільки американцям, вам вони не спообаються. разом з тим - блокбастери, покликані зацікавити всі планету. тому зараз, коли відбувається важкий етап становлення (пафосна, блін, фраза, намагаюся бути культурним), краще спочатку робити в Україні кіно про сучасну Україну, історію, далеку і не дуже, і одночасно - фільми для експорту. спочатку перші будуть вироблятися з рахуно прибутку від других, але за пару років буде навпаки. тому я вважаю Байрак українським режисером, який знімає кіно. якість їх хай оцінять фахівці. все одн альтернативи нема. але дуже добре, що тема кіно цікавить коментаторів незалежно від теми статті.
Gaston
5351 дн. тому
Кокотюхо, скажіть щось таке французам, англійцям, американцям чи навіть грузинам, що їхні національні кінематографи не визначаються відповідною мовою. Це тільки в Україні таке можна не моргаючи оком казати. До чого тут ваш учитель? Хворе суспільство і загострюється ця хвороба. Перед нею все більше капітулюють такі, Кокотюхо, як ви.
Надія
5352 дн. тому
Дякую за відповідь. Цілком згодна щодо мови. Не знаю, чи Параджанов говорив українською, але кіно знімав українське. Але питання в іншому. Журналісти навіть негативними рецензіями створюють рекламу для таких, як Байрак. І виходить, що найвідоміший режисер в Україні - це Байрак. До речі, хто знає, що зараз робить Бійма?
кокотюха
5352 дн. тому
взагалі-то, як я вже писав, я не вважаю фільми Оксани Байрак хорошим кіно. проте з моєю думкою посперечаються прихильниці творчості режисерки. але вона знімала і знімає українських акторів (крім російських та американських), працює на території України, є, висловлюючись юридичною мовою, резидентом нашої держави. "українськість" не визначається мовою,поки що, принаймні. мій шкільний вчитель історії - росіянин на прізвище Ємельянов, але він у буремні часи кричав під національним прапором: "Слава Украине!" і активно популяризує нашу історію. мелодрама - вона взагалі космополітичний жанр,не в Україні придумений. але українки її дуже люблять. нарешті, знімальна група, яка працює над фільмами - всі наші громадяни. але цю дискусію, якщо вона потрібна, краще перенести в коментарі до тексту про українське кіно, він є на сайті "Телекритики" вже зараз.
Надія
5352 дн. тому
Ще раз хочу запитати, за якими ознаками Байрак можна назвати українським режисером. Чи в це поняття входить лише проживання на території України. Що у фільмах Байрак, крім Чорнобиля, українського?
кокотюха
5352 дн. тому
odnajdy, здається, Ви терпіти не можете не Оксану Байрак, а мене. інакше б посиділи 5 хвилин у темряві, подумали і згадали: "гаденькіх" статей про Ольгу Сумську я не писав. була одна, півтора роки тому, і та стосувалася її дивної участі в не менш дивному проекті на ТРК "Київ", який, до речі, благополучно закрили, а Ольга Сумська так само благополучно веде ранкове щоу на Інтері та різні інші шоу-програми, концери, корпоративи тощо. між іншим, цю програму, про яку пишеться, справді могла б вести Ольга Сумська. вона б уже точно стримувала емоції на адресу мужчин. судячи з тону анонімного комента, ви таки жінка або, як варіант, гей. бо насправді боятися треба не мужчин, а жінок: вони страшні в істериці, гніві, жорстокі та мстиві, домовитися з ними практично неможливо. звичайно, тут я узгальнюю, але якщо в мене як оглядача є зауваження, стать не має значення. так що зробити зауваження на адресу жінки, причому - без істерики, якою наповнений ваш комент, треба набагато більше сміливості. до речі, про "трусливо": ви трусливо заховалися за псевдонімом, а я статтю підписав... так само, як і комент. у мене нема так званого ніку, я пишаюся своїм прізвищем. чого і вам бажаю.
Надія
5352 дн. тому
А що треба розуміти під поняттям "український режисер"?
odnajdy
5352 дн. тому
Кокотюхе Байрак я терпеть не могу, как и её "фильмы". Но, вспоминая гаденькие статьи автора в адрес той же Ольги Сумской, вижу, что Кокотюхе удобно размазывать критикой исключительно женщин. Мужчин он трусливо обходит стороной, щадя свою и так тщедушную внешность... Разве не так? :)
Олег
5352 дн. тому
Байрак не може бути цікавою ведучою. Вона не жінка - вона баба. Тому одружує людей по-собачому, якщо можна так сказати. І взагалі - краще крутити її фільми по СТБ, аніж її показувати.
Лана
5352 дн. тому
Я дивилася російське шоу. Там ведуча - Лариса Гузєєва(хто не пам'ятає - головна героїня фільму "Жорстокий романс). Так от Байрак дуже старається на неї бути схожою, але в неї це не виходить. Гузєєва робить свої зауваження дуже корекно і не образливо. А Байрак веде себе, як належить режисеру, тобто деспотично. Бо режисер - це деспот, який вимагає від акторів чого хоче, щоб на екрані було саме те, що він задумав. Це вже друге питання, чого домагається Байрак, бо ії фільми не є прикладом високо мистецтва. Хоча, я згодна з автором статті, якщо це не подобається нам, це не значить, що це не може подобатись комусь. І це шоу будуть дивитись,хоча б краще на місці ведучої була б україномовна акторка, наприклад - Наталя Сумська.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду