Залізна телезавіса по-українськи

29 Жовтня 2008
37533
29 Жовтня 2008
13:56

Залізна телезавіса по-українськи

37533
Залізна телезавіса по-українськи
Это что ещё? – Теперь всё отменяют:
Отменили даже воинский парад.
Говорят, что скоро всё позапрещают,
в бога душу,
Скоро всех, к чертям собачьим, запретят.
 
Владимир Высоцкий. «Песенка о слухах»
 
Зателефонував мені якось мій двоюрідний брат Олександр із Москви:
 
Ви що там, збожеволіли? Негайно всі голосуйте за Вітренко, крім неї у вас політиків немає!
– Звідки ти це взяв?
– А звідти, що її показують по всіх наших телеканалах частіше, ніж усіх разом узятих українських політиків, і вона, на відміну від ваших нацюг, виступає за непорушну дружбу російського та українського народів, бо інші ваші політикани заборонять безвізовий в’їзд із Росії до України!
– Та невже?
– Кажу тобі, бо уважно відстежую події в Україні по ОРТ і РТР – головних наших телеканалах.
– Сашко, а ти не помітив під час своїх візитів до Києва, що твій брат, «український нацюга», також є прихильником цієї непорушної дружби?
– Якось не замислювався над цим.
– Телевізія заважала?
 
А у серпні, під час «зловісного нападу кровожерливої Грузії на беззахисну Росію», Сашко запитав мене по скайпу:
 
– То що, нам уже потрібно сіллю запасатися?
– Краще приїдь з дружиною до мене – я тебе сіллю ще із салом почастую, та й чарку перехилимо за нашу непорушну дружбу.
 
Не приїхав. І більше не телефонує: мабуть, дивиться російські провідні телеканали. Тут треба зазначити, що Сашко – фізик з ученим ступенем, а його дружина Валентина – одна з найкращих викладачок Москви, теж, до речі, зі ступенем. Тобто, вони є представниками російської інтелектуальної еліти й дуже вдумливими та, додам від себе, порядними людьми.
 
Відтоді, як Сашка на початку 1960-х років вилікували в Києві від тяжкої дитячої хвороби, він палко закоханий в Україну, добре знає українську мову.
 
Що ж змусило одного з найкращих представників російської інтелігенції нести мені по телефону такі дурниці? Що вбиває поміж нами клин? Мабуть те, що коли щоденно навіть по найрозумніших головах луплять пропагандистськими кувалдами, це не може не викликати струсу мозку.
 
А ще, коли я відпочивав у Криму під час оксамитового сезону (у вересні), власник невеличкого кафе під Алуштою, якого всі звали Льоня (як його дружина Гуля смажить чебуреки – від них, запашних, за вуха не відтягнеш!), бідкався мені, що цього року російських відпочивальників було значно менше, ніж минулого. «Хтось подивився російське телебачення й розпустив чутку, що ми, кримські татари, будемо різати всіх, хто не володіє нашою або українською мовою, ось вони й перелякалися», – казав нам із дружиною Льоня, коли ми миролюбно смакували чарівні витвори Гулі.
 
Так ось воно що виходить: російське телебачення породжує непорозуміння між мною і моїм улюбленим кузеном, відлякує клієнтів на кримських курортах. А може, його під три собачих чорти взагалі заборонити?
 
Дехто з наших політиків так і вирішив. На початку жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення констатувала невиконання провайдерами програмних послуг рішень Національної ради, статей 40, 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Йшлося про рішення Нацради, згідно з якими кабельні провайдери мали включати до своїх пакетів тільки сертифіковані канали. Рішення Національної ради зобов’язує провайдерів програмних послуг припинити ретрансляцію іноземних програм, зміст яких потребує адаптації до вимог законодавства Україні. Це означає, що з 1 листопада з українського телепростору зникнуть «Первій канал», «РТР-Планета», ТВЦ (Лужков TV), а також РЕН TV. «ТК» вже писала про це рішення, тому не зупинятимусь на ньому. Варто лише сказати, що Нацрада обґрунтовувала своє рішення суто технічними міркуваннями: не адаптувалися російські Путін-телеканали до українського законодавства, а отже – нема чого їх ретранслювати.
 
Втім, навіть коню зрозуміло, що справа тут не в адаптаціях і сертифікаціях. По суті це «рішуча відповідь на телеагресію Москви». Та, у свою чергу, не забарилася дати не менш рішучу відсіч «проискам притеснителей великого русского язика».
 
У міністерстві закордонних справ РФ негайно заявили, що заборона на мовлення російських каналів на території України може негативно відбитися на російсько-українських відносинах. На цьому наголосив офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко. «У результаті мільйони росіян і українців в Україні не мають змоги одержувати інформацію своєю рідною мовою», – сказав той добродій на брифінгу 9 жовтня. Він висловив упевненість, що такий крок української влади спрямований на витиснення російської мови із суспільно-політичного життя країни. «Вважаємо, що подальше попрання гуманітарних прав російського населення України, його дискримінація за мовною ознакою, не може не відбитися на всьому комплексі російсько-українських відносин», – підкреслив речник МЗС РФ.
 
«Ми повністю розділяємо глибоку стурбованість російськомовного населення України з приводу ретрансляції російських телеканалів на її території. За нашим переконанням, такі кроки являють собою порушення відповідних положень російсько-українських домовленостей про співробітництво ЗМІ двох країн і не відповідають добросусідським і дружнім відносинам наших країн», – нагнітав атмосферу Нестеренко, додавши, що МЗС РФ домагатиметься того, щоби в Україні, відповідно до національного й міжнародного законодавства, дотримувалися демократичних норм при забезпеченні конституційного права на вільний вибір джерел інформації. І аж ніяк не замислювався наш російський теледемократ із суто українським прізвищем над тим, що багатомільйонна аудиторія українців у Росії позбавлена аналогічної можливості.
 
Що ж, як український телеглядач я повністю поділяю думку пана Нестеренка про своє конституційне право на вибір джерел інформації. Та цієї думки аж ніяк не поділяє наша Нацрада. А даремно.
 
Замість того, щоби вигадувати причини заборони російських телеканалів, вона мала би докласти зусиль, щоби зробити нашу телепродукцію якіснішою, спроможною конкурувати з російською. А так, дивиться наш телероззява московські програми про дідуся Сталіна, який не тільки «здобув перемогу над фашизмом», але ще й збудував Біломорканал, і порівнює якість цих програм із українськими. Поки що порівняння явно не на користь останніх. От і мріє наш галушкоїд про ідентичні українські Біломор-телеканали.
 
Звичайно, заборонити російські телеканали під три чорти легше за все. А от створити адекватний телепродукт – дзуськи! І ще: як же треба зневажати свій власний народ, щоби забороняти йому дивитися будь-які телеканали! Ми вже це проходили в незабутні радянські часи. Залізна телезавіса по-українськи?
 
Так, російський телеглядач, позбавлений правдивої інформації відносно України, вірить Путін-каналам – інших джерел у нього просто немає. Але переважна більшість моїх знайомих громадян України – а серед них багато пересічних людей, не академіків чи письменників, – роботяг і обслуговуючого персоналу, – дивляться ОРТ, РТР та інші і робить цілком слушний висновок: ну як можна так брехати? Та не можуть зрозуміти наші добродії з Нацради, що в цілому антиукраїнська пропаганда російських телеканалів сприяє зміцненню нашої національної свідомості. Висловлюючись лексикою брежнєвських ідеологів, вона є найкращою контрпропагандою. І не треба нашим нацрадівцям винаходити велосипеда: показуйте російські телеканали – народ розбереться, хто бреше. Я вірю в свій народ – він мудріший за наших «рятівників національної свідомості» з Нацради.
 
Від редакції «ТК»: «Детектор медіа» не підтримує позиції жодної із сторін у конфлікті навколо відключення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення телеканалів, які не визнані адаптованими до українського законодавства. Проте ми вважаємо за необхідне надавати можливість висловити усі думки з цього приводу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37533
Читайте також
05.11.2008 10:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 672
03.11.2008 17:11
Віталій Шевченко
, для «Детектор медіа»
40 379
03.11.2008 06:58
Сергей Аксёненко, для «Детектор медіа»
38 394
30.10.2008 16:25
Ольга Кононенко, «Комсомольская правда. Украина»
26 963
26.10.2008 18:53
Ігор Курус, для «Дзеркала тижня»
27 002
08.10.2008 08:01
Евгения Продаева
18 857
07.10.2008 09:19
Володимир Павлів, Zaxid.net
15 978
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
_
5662 дн. тому
Забыли отключить ОРТ!
хтось
5662 дн. тому
“…Та не можуть зрозуміти наші добродії з Нацради, що в цілому антиукраїнська пропаганда російських телеканалів сприяє зміцненню нашої національної свідомості… Я вірю в свій народ – він мудріший за наших «рятівників національної свідомості» з Нацради”. А от я чомусь не вірю, що послухавши як російські канали триндять, що, буцімто, вибори в Україі – це прояв націоналізму – в Криму «народ розбереться»!!!... Я навіть знають, ЯК САМЕ він «розбереться»!!!... Не треба надмірно уповати на «мудрість» нородну!
Dmytro
5663 дн. тому
>Украиной объявлена информационная война России. Это факт!!!! Давно пора, а то Россия уже много лет воюет на этом фронте, а Украина предпочитает не замечать этого. (((
Уничтожитель дебилов
5665 дн. тому
Украиной объявлена информационная война России. Это факт!!!!
5665 дн. тому
"Это он разжигает ненависть между народами одной страны, между поколениями, между братскими соседними народами" Редактор наверное ртр и орт ни разу не смотрел:))
Редактор
5666 дн. тому
"москальські канали і фільми на них і новини спрямовані ПРОТИ українського народу" - вы в своем уме? Очевидно, нет. Пропив украинского народа спрямована политика и все дурнуватые телодвижения больного президента ющенка. Это он разжигает ненависть между народами одной страны, между поколениями, между братскими соседними народами. Хоть раз подумайте, прежде чем извергать из себя ядовитое нацизское семя.
5666 дн. тому
интересно а сколько украинских каналов на кабеле в России??
Dixi!
5666 дн. тому
москальські канали і фільми на них і новини спрямовані ПРОТИ українського народу і ЗА імперію. треба їх економічно душити як вони нас смердючою нафтою і газом.
Юрий
5666 дн. тому
Я тоже ничего криминального в российских новостях про Украину не вижу.Мы наблюдаем весь этот бардак и развал называемый "развитием демократии" непосредственно из первых рядов.Ничего нового рос.каналы нам не раскажут нам о наших горе-политиков. Западные средства массовой информации критикуют украинские власти даже более брутальнее,оценивая состояние в стране как полный хаос и дурость верхушки,профукавшие все и всех.
ВашаКартаБита
5666 дн. тому
То, что российские телеканалы в своих новостях с Украины дают квинтэсенцию нашей национальной дури - не вина России, а беда Украины. Ни разу не видел , чтобы они показали явную ложь. А трактовать события на Украине так как они их видят, они имеют право. Мы же в своих новостях показываем Россию так, как видется нам.
Александр
5666 дн. тому
Мы то знаем, что большенство материалов "их" центральных каналов по Украине - полнейшая деза, а что думают о нас миллионы россиян, которые доверяют своему телевидению.... Их пропагандистская машина роет ОЧЕНЬ глубокую яму между нами.
www.mtrk.com.ua
5667 дн. тому
А нам нацрада пофігу
TS
5667 дн. тому
От тупых действий Нацрады в первую очередь выграют провайдеры спутникового телевидения,будем ставить тарелки и смотреть Россию пока в Украине не появится достойное телевидение,а не теперишний отстой...
Русский украинец
5667 дн. тому
Правильно. Вот "Укр. Тиждень" стал выходить - и читаем по-украински, никаких проблем. Потому что интересное издание, хоть антироссийское - но на это мы закрываем глаза, потому что, опять же, интересно читать. Но про мудрый народ вы загунли. У мудрого народа такой власти не бывает. щас вот проголосуют опять как олухи - и миф о мудрости народа окончательно развеется. Я понимаю, это не популярное мнение. Зато правдивое. Психология групы - это совсем не сумма психологий индивидумов. Куча мудрых людей - вовсе не обязателно мудрая толпа. так что говорить о "мудром народе" - это просто популизм.
dc
5667 дн. тому
Полностью поддерживаю автора. Вибачте за російську мову. Але. Створіть власний телепродукт. Якісний, а не те, що нам показують. Тоді і будемо дивитись і українською мовою, і власний продукт. Заборонити легше за все. Але забороною нацрада тільки піднімає рейтинг російськх каналів. Послухає народ: заборонили. Пійду подивлюсь, чтого там такого цікавого, що мені дивитись аж ніяк ніззя...
Сергей
5667 дн. тому
Скажите, а что вы называете мудростью нашего народа? Ведь все политики и чиновники. бизнесмены это тоже вроде как наш народ (из него буквально вышли и совсем недавно). Почему Вы говорите народ, а Юля говорит биомасса. Почему один из народа бегал по базарам искал дешевые яйца, кричал бандитам тюрьмы, где покращення життя вже сегодня, а сел в кресло и на фиг ему этот народ. Мы сами сделали депутатов божками которым все можно - все! А Вам нет. Вы мудрый.
Спостережливий
5667 дн. тому
Нарешті!!! Нарешті знайшовся автор, який висловив абсолютно логічні і зрозумілі речі! Не можна за допомогою заборон збільшити національну свідомість чи гордість за свою країну. Підтримую автора і хочу запитати у діячів Нацради: "А ви, вірете у мудрість чи, принаймні, розум українського народу?" Сподіваюсь на їх позитивну відповідь:))
жорик
5668 дн. тому
найкращим джерелом антиукраїнської пропаганди є сама Україна та дії всіх її органів влади. Ніяке російське ТБ і близько не стояло за рівнем формування відрази до України, порівняльно із нами самими.
www.mtrk.com.ua
5668 дн. тому
Без порнографії панове ну ніяк
Олег
5668 дн. тому
Попередньому коментатору. З 71-го каналу у моєму місті - жодного порнографічного (крім згаданих тут відключених політпорнографічних рос. каналів). Якщо ви собі замовили порнуху за додаткову плату, то нєфіг кивати на дзеркало :) Єдине..., може й правий автор статті з приводу того, що "брехня російських телеканалів є найкращою контрпропагандою"...
5668 дн. тому
А чего же эта националистическаярада не переймается порноканалами в кабельных сетях, которые, очевидно, более соответствуют в ее понимании украинской ментальности и которые после 24 часов вольно льют на наши нежные мозги извращеннейшие многочасовые групповые порносцены? Конечно, нашим национальным критериям пошлость наших каналов более соответствует чем вольная конкуренция в политике между близкими (родными!!!) народами. Тем более, что Украина всегда почему-то в этой конкуренции выглядит безоговорочно поверженной! Этим, собственно, и еще жесточайшей зависттью к самодостаточной стране России и объясняются все эти гавкатиння нацзрады Украины.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду