Телеканале, покажи прописку!

21 Травня 2008
39808
21 Травня 2008
15:11

Телеканале, покажи прописку!

39808
Чому російські канали у «білому списку» Нацради названі шведськими, кіпрськими і британськими?
Телеканале, покажи прописку!
Опублікований 2 квітня Нацрадою перелік іноземних телеканалів, які можуть транслюватися в Україні без адаптації, не тільки не прояснив ситуацію на телеринку, але й спричинив у фігурантів цього списку, а особливо нефігурантів, хвилю нових запитань
 
Оператори телеринку дещо дезорієнтовані, мають сумніви як щодо значної частини його пунктів, так і щодо юридичного статусу цього документу. Нацраді закидають, що вона змушує виконувати положення Європейської конвенції про транскордонне телебачення, яка ще нератифікована Україною. Хоча список і викликає в багатьох несприйняття, проте вважається за краще все-таки потрапити до нього. Серед конкретних пунктів, які викликають найбільше запитань, безперечно, російські телеканали. Російські – проте у згадуваному переліку охрещені британськими, кіпрськими та шведськими. Відтак, вимога адаптації на такі канали вже не поширюється: адже країни, в яких вони «прописані», славнозвісну Конвенцію ратифікували.
 
До прикладу, будь-кому доступна інформація, яку російські (російськомовні) канали поширюють про себе, проте Нацрада на те має власну думку:
 
Канал
Спрямування (жанр)
Країна – право власник канали за версією Нацради
Право власник (країна), заявлений каналом
Додатково
RTVI
Інф.
Велика Британія
«RTV International – это проект ЗАО «ИНТЕРТВ»
«ИнтертТВ» – 103104, г. Москва, Тверской бульвар, д. 9, стр. 1
 
«Детский Мир»
Дит.
«Наше Кино»
Кіно
«Телеклуб»
RTVI-M
Муз.
«НТВ Мир»
Інф-розв.
Швеція
В холдинг «Газпром-Медиа»» входят: телекомпании «НТВ», «ТНТ», спутниковая телекомпания «НТВ-Плюс
«Парк развлечений»
Розв.
Кіпр
 
Группа компаний «Национальные кабельные сети» (НКС) и специально созданная продюсерская компания «Новый выбор» объявляют о начале коммерческого распространения на рынке платного телевидения каналов «Совершенно секретно» и «Парк развлечений»
«Совершенно секретно»
Муз.
Велика Британія
 
офис: Москва, ул. Шаболовка, дом 10, строение 5
тел.: (495) 223-55-45
почтовый адрес:
115093, Москва а/я №6
 
 
Практично не породжує сумнівів хіба що тільки RTV International. Микола Княжицький, чия компанія в тому числі продає рекламу на каналах RTVI, «Детский Мир», «Наше Кино», підтверджує, що «головний офіс цих каналів і всі працівники фізично знаходиться в Лондоні. Сигнал піднімається на супутник із Німеччини і канали мають європейську ліцензію. В Росії ж вони взагалі нічого не мають – компанія ЗАО “ІнтерТВ”, яка виробляє ці канали, є англійською за юрисдикцією, знаходиться в Лондоні і саме в Великобританії виробляє продукт».
 
Решта ж представників російського телеістеблішменту в різних комбінаціях і з різних причин викликають численні запитання. І справді дивина: наприклад, на власному сайті «НТВ-Мир» декларує, що «Телекомпания НТВ является крупнейшей российской независимой телекомпанией» і не приховує, що належить «Газпрому», а наша Нацрада ніби цього не помічає та трактує його як шведський канал. Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу ТВІ, зокрема, говорячи про присутність у згаданому списку певних каналів, вважає, що ситуація «з НТВ – це абсолютно нелогічна історія». Проте Любов Ярошевська, керівник компанії-дистрибутора «НТВ-Мир», називає канал зовсім не російським, а всього-на-всього російськомовним, бо права на нього «належать кіпрській компанії, а технічна частина знаходиться в Швеції». «Шансон-ТВ» подає на власному сайті тільки російські адреси офісів, та й оригінальний контент важко назвати європейським, проте в переліку його місце – серед шляхетних британців.
 
«НТВ-Мир», «РТР-Планета», «Первый канал. Всемирная сеть» розповсюджуються з одного супутника, і, до речі, не шведського. Проте «НТВ-Мир» потрапив до списку як шведський, а решта – нібито як російські – не потрапили і, відповідно, потребують адаптації. У чому ж річ? Чим керується Нацрада, визначаючи країну-правовласника певного каналу?
 
Звернімося до тексту Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Країна, під чию юрисдикцію підпадає якийсь канал, визначається пунктами 3 і 4 Статті 5. У пункті 3 йдеться: «Для цілей цієї Конвенції (ціль – «спрощення, серед Сторін, транскордонної трансляції та ретрансляції телевізійних програмних послуг». – «ТК») телемовник вважається розташованим на території Сторони у таких випадках:
 
a)         коли керівництво телемовника розташоване на території цієї Сторони й рішення стосовно розкладів програм ухвалюються на території цієї Сторони;
b)         якщо керівництво телемовника розташоване на території однієї Сторони, але рішення стосовно розкладів програм телепередач ухвалюються на території тієї Сторони, на території якої працює значна частина його працівників, зайнятих у телемовленні; якщо ж значна частина його працівників, зайнятих у телемовленні, працює на території кожної зі Сторін, то вважається, що телемовник розташований на території тієї Сторони, на території якої перебуває його керівництво; якщо значна частина його працівників не працює на території жодної зі Сторін, то вважається, що телемовник розташований на території тієї зі Сторін, на території якої він вперше почав здійснювати телемовлення згідно із системою законодавства цієї Сторони, за умови, що він підтримує стабільний і результативний зв'язок з економікою цієї Сторони;
с)         якщо головне керівництво телемовника розташоване на території однієї зі сторін, але рішення стосовно розкладу програм ухвалюються на території Держави, яка не є Стороною цієї Конвенції, чи навпаки, то вважається, що він розташований, на території зацікавленої Сторони за умови, що значна частина його правників, зайнятих у телемовленні, працюють на території цієї Сторони…».
 
Проте в пункті 4 зазначається: «Телемовник, до якого не застосовуються положення пункту 3, вважається таким, що підпадає під юрисдикцію Сторони… у таких випадках:
 
a)         коли він використовує частоту, надану цією Стороною;
b)         коли він, хоча й не використовує частоту, надану Стороною, використовує можливості супутника, який належить цій Стороні;
c)         коли він, хоча й не використовує ні частоти, наданої цією Стороною, ні можливостей супутника, який належить цій Стороні, використовує наземну станцію-передавач супутникового зв’язку, яка знаходиться на території Сторони».
 
Як бачимо, при визначенні країни-правовласника певного телеканалу можуть виникати суперечності. Зокрема, щодо того, застосовувати в певному конкретному випадку пункт 3 чи пункт 4. У випадку «НТВ-Мир», мабуть, Нацрада застосувала п. 4, а щодо каналів «РТР-Планета» і «Первый канал. Всемирная сеть» – п. 3. Мабуть. А насправді як?
 
Попри те, що, укладаючи список каналів, Нацрада, ймовірно, намагалася бути максимально лаконічною і конкретною, для телеоператорів залишається багато незрозумілого. Головне – як довести, що твій канал – цілком легальний в Україні? «Пояснень немає, і не вказано механізм, як зробити, тобто які повинні бути документи, щоб інші канали, які присутні в інформаційному телепросторі, були в кабельних мережах законно. Я маю найбільший перелік каналів російського походження, які продаю в кабельні мережі. Це переважно нішеві канали. Тому мені цікаво, наприклад, чому спортивний канал Боец, в якому немає реклами, бо це платний канал, а також всіляких закликів до порушення територіальної цілісності держави Україна, не відповідає європейським вимогам. Поки на це питання ніхто не відповів», – скаржиться Любов Ярошевська.
 
Анатолій Сальник, директор ВАТ «Торсат», який є дистрибутором каналу «Первого канала. Всемирная сеть», переконаний, що «Нацрада замість того, щоб допомагати телеринку, навпаки, заганяє його в глухий кут. Адже є два шляхи: стимулювати щось і забороняти щось. Шлях заборон ніколи не був ефективним. Припустімо, що дійсно існує загроза інформаційного російського впливу через російські телеканали. Ми реагуємо шляхом заборонити!. А чому б не піти шляхом протидії? Наприклад, підтримати міжнародні версії “1+1”, “Інтер-плюс”, “УТР” – адже ми вже маємо 3 міжнародні телеканали. Нацрада абсолютно нічого не зробила, щоб підтримати діяльність цих телеканалів! Чому б із держбюджету не профінансувати частину затрат на супутники, чи не запровадити податкові пільги? Наприклад, на зустрічі в профільному комітеті ВР від телеканалів звучали цікаві пропозиції, зокрема щодо пільгових канікул з оподаткування. Але Нацрада нас не чує – на цьому ринку немає діалогу».
 
Голова Нацради Віталій Шевченко на запитання кореспондента «Детектор медіа», чому усім відомі російські мовники в «білому списку» Нацради значаться як зарубіжні, відповів, що «список «тридцяти чотирьох» не є догмою, не є сталим» і висловив жаль, що розширення цього списку «йде повільніше, ніж хотілося б». На уточнююче запитання «ТК», як, приміром, той же НТВ став шведським каналом, голова Нацради відповів: «Це вже конкретика... Нацрада є колегіальним органом, ми знаємо, що таке питання існує і воно має бути вирішене на найближчих засіданнях Нацради. Як буде вирішене – поки говорити рано. Оскільки вирішуватися воно буде в залежності  від голосування членів Нацради». На наступне уточнююче запитання, як ці російські канали потрапили в список із «зарубіжною пропискою», пан Шевченко відповів: «Як попали? По-різному... Але ми неодноразово наголошували, що включили в цей список пакет виключно безпроблемних каналів».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39808
Читайте також
29.10.2008 13:56
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
37 535
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гари
5772 дн. тому
AntiOrange +1 1+1 тоже, и набирать бригады что б пилили спутниковые тарелки на домах.
ITsystem
5828 дн. тому
"Росія - це поєднання олігархічного устрою суспільства із вибудуваною системою корупції. У нас активно розвивається фашизм. " Тетяна Заславська - російський соціолог і економіст.
телеглядач
5828 дн. тому
"..зараз Росія кидає всі свої зусилля на формування й посилення російської ідеї, усвідомлюючи, що в цій справі надважлива роль ЗМІ. Там добре розуміють, що завдання відродити свою імперію може бути виконане, лише коли російська ідею охопить усі сфери буття народу – і не тільки, між іншим, російського. Ця ідея – в кожному слові, в кожному кадрі, в кожному банальному шоу." народний депутат України Ольга Герасим'юк.
Навталья
5829 дн. тому
Лом // 21.05.2008 21:37:48 Нацюки,катитесь ко всем чертям. Та ні,там не нацюки-ТАМ ШОВІНІСТИ,МАХРОВІ ТА ЗЛЮЧІ-вчора спостерігала К барьеру з Солв"йовим-ЖАХ!!! Наш Тягнибок просто ангел впорівнянні.А потім на першому російському естонію роздраконювали -все ті ж махрові шовінюги.
AntiOrange
5830 дн. тому
Оставьте всего два канала - УТ-1 и "5". Для электората БЮТ и этого будет много.
Лом
5831 дн. тому
Нацюки,катитесь ко всем чертям.
запитаннячко
5831 дн. тому
скільки агентів російських спецслужб у цій "Нацраді"? ..невідомо тільки, - якої "нації"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду