Телеколонія

7 Жовтня 2008
15974
7 Жовтня 2008
09:19

Телеколонія

15974
Це не «окупація», це типова колонізація. Мешканець культурно-інформаційної колонії відчуває задоволення від причетності до імперії, і пишається тим фактом, що може життя імперії вважати «своїм».
Телеколонія
 Глобалізація і наступ високих технологій на приватні домівки спричинили до того, що люди все менше читають книжок, все рідше ходять до театру та й у кінотеатри. Звільнені цими процесами час і простір займають телевізор і комп'ютер.
 
А для переважної більшості так званих пересічних громадян тільки телевізор є тим чарівним засобом, котрий «вириває» їх зі щоденної рутини «робота-магазин-кухня-поліклініка-ЖЕК» і переносить у світ «переживань-роздумів-марень». Їхні співчуття і заздрість, схвалення і засудження, любов і ненависть належать героям телесеріалів. Зокрема тих, які транслюють улюблені їхні канали у зручний для них час - після «служби» і до «отбоя» - цинічно званий телевізійниками прайм-таймом.
 
Щоб пересвідчитись у цьому, автору цих рядків довелося в одну п'ятницю викреслити зі свого життя три години і провести їх перед телевізором від 19.00 до 22.00. На моєму телевізорі, як і в більшості моїх сусідів, та й, мабуть, інших столичних мешканців «нє столь отдальонного» від центру району Лук'янівки - кабель із найдешевшим соціальним пакетом, тобто з приблизно трьома десятками телеканалів, чотири з котрих російські. Тож «скакати» між каналами доводилось не надто часто. На старті свого експерименту я ознайомився з життям військовослужбовців російської армії у серіалі «Дємбєльскій альбом» («Новий») та вихопив кілька фрагментів з якоїсь психо-побутової драми про нелегке життя російських олігархів, новітніх дворян та їхніх домочадців («Інтер»). Потім на «1+1» я зафіксував кілька епізодів із чергової серії про сімейні та професійні справи однієї російської спортивної династії. Наступним був ICTV, де йшло російське шоу «Ти нє повєріш», з якого я встиг дізнатися про те, що Кіркорова не пустили в якийсь нічний клуб у Москві, що в солістки групи «Тату» лише слова-зв'язки не є матюками, що Пугачова працювала в школі і як Діма Бєлан розважався за лаштунками Євробачення. Потім я ще раз відвідав «Новий», де йшов серіал про «важких» московських школярок, і на «Інтер», де показували будні одного з борделів на околицях російської столиці.
 
У цей же час на ТРК «Україна» йшла 160-та серія телефільму «Женщіна без прошлого» про якусь російську молодицю, що втекла від чоловіка, а добродушний російський детектив знайшов її та мужу не сказав. Після цього на «Інтері» розпочалася чергова російська сімейна психодрама «І всьо-такі я люблю», і я хутенько повернувся на ТРК «Україна», де мав би закінчуватися «детектив». Він дійсно закінчувався, але наступним за анонсували черговий російський серіал «Єґєрь» - і тут я здався.
 
Все й так було зрозуміло - як колись український простолюд оплакував долі латиноамериканських Маріанн та Ізаур, так тепер він журиться над житейськими перипетіями російських Дашеньок і Машеньок. З тією різницею, що американські теледрами були від нас відділені океаном та ментальною прірвою, а російські - лазять за нами на кожному кроці, як приблудні собаки.
 
Адже окрім «дашеньок і машеньок», масовий український телеглядач нашпиговується серіальними версіями з життя російських олігархів та бандюків, міліціонерів і військових, спецназівців, школярок, проституток тощо. Тобто, фактично те віртуальне емоційно-психологічне життя, яке проживає перед «ґалубим екраном» український громадянин, проходить на віртуальній території сусідньої держави. Серед її понять і законів, правил і звичаїв. Виходить, що ми за допомогою телебачення дізнаємося багато про життя різних верств населення у сусідній Росії і практично нічого не знаємо про свою країну і її мешканців. З телевізора ми не можемо дізнатися, якщо не враховувати епізодичні повідомлення в новинах, чим, наприклад, переймаються галичани, коли вони не переймаються проблемами Чорноморського флоту Росії в Криму, російською мовою на Донбасі чи «зрадою» чергового політика? Ми теж не знаємо, чим живуть донецькі шахтарі в той час, коли вони не в аварійній шахті і не на мітингу, присвяченому загрозі «оранжевої чуми»? А чим дихають гуцули і бойки, коли у них немає повені? Зрештою - на яких засадах формується нині «наше майбутнє»: школярі, студенти, незадіяна молодь?
 
Внаслідок цього експерименту я прийшов до сумного висновку: скачучи з каналу на канал у час перед вечірніми новинами і після них, легко переконатися, що Україна є культурно-інформаційною колонією Росії. Адже справа не обмежується тільки російськими телесеріалами й шоу. «Герої» цих програм, як знані українському глядачеві «обличчя», перемандровують до українських ток-шоу, на сторінки українських кольорових журналів та чорно-білих тиражних газет. Їх теж запрошують вести масові публічні концерти чи закриті клубні вечірки.
 
Чого ж тоді дивуватися, що світ російського шоу-бізнесу є в Україні популярнішим, ніж вітчизняна попса. Що президент РФ має серед українців вищий рейтинг, ніж будь-який український політик. Тут доречно згадати, що між серіалами телеглядач отримує із новин досить розлогу картину про російське зовнішньо- та внутрішньополітичне життя. Телеколонізація Росією українського простору дає також свої політичні наслідки. Цікаве дослідження 16 вересня в УНІАНі презентували компанія pro.mova та «Детектор медіа» на тему висвітлення українськими ЗМІ російсько-грузинського збройного конфлікту у Південній Осетії. Ось фрагменти:
 
«Відсоток російських джерел за перший день становив від 41 до 73%, у другий день - від 44 до 86 %, третій день - від 57 до 75 %, четвертий день - від 30 до 66%, п'ятий - від 43 до 55%. Лише починаючи з 11 серпня, відчутним, однак все ж недостатнім - у середньому 17% - стало використання західних джерел інформації».
 
Це про Інтернет-ресурси: «Подробности» (традиційно проросійські власники), «Корреспондент» (власник американець) та УНІАН (власність українських олігархів). Наприклад, 2-й день війни:  «Подробности» - 86% російських джерел, «Корреспондент» - 66, УНІАН - 44.
 
А ще фрагмент про українське телебачення:
 
«Телеканали обрали тактику непроблематизації та незагострення. Сюжетам відверто не вистачало контексту, передісторії, експертних оцінок та коментарів. Інформація, яку надавала російська сторона, просто перетрансльовувалась - без коментарів та аналізу. Аргументи російської сторони про «захист громадян Російської Федерації, що живуть у Південній Осетії», про «завершення операції з примусу грузинського агресора до миру» були активно представлені в українському ефірі - некритично й безсумнівно. Активна ретрансляція цих аргументів закріпила серед аудиторії публічну позицію Росії та відвернула увагу від її військової операції. В інформаційному середовищі особливо перших днів домінувало представлення Грузії в ролі агресора».
 
 Думаючи над заголовком статті, я спочатку схилявся до словосполучення телеокупація. Але подумав, що «окупація» - це щось, що гнітить «окупованих», проти чого вони обурюються і протестують. Однак маю підозру, що пересічний українець отримує насолоду від такої присутності і різноманітності російського телепродукту в своєму телевізорі. Яка ж це «окупація»? Ні, це типова колонізація. Мешканець культурно-інформаційної колонії відчуває задоволення від причетності до великої впливової імперії, і пишається тим фактом, що може життя імперії вважати «своїм».
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Павлів, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15974
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
папа
5684 дн. тому
С тобой папа говорил, имбецил, с тобой. Ведь таких как ты 45 миллионов дегенератов. Как тут не беспокоиться! Но иди пока смотри кино "72 метра" про тупых хохлов с режиссером же хохлом. Сам пью, сам гуляю...
пипл
5684 дн. тому
Папа а с кем ты сичас гаварил гыыыыы
стингер
5684 дн. тому
Вот поэтому, дорогой пипл, тебя возьмут голыми руками, за тебя погибнут очередные триста мальчишек под Крутами, а ты нормальненько встретишь доблестных пукинцев хлебом-солью на Крещатике (тогда уже Пукин-штрассе) и будешь подпрыгивать и урчать, пока тебя самого не погонят воевать с очередными кавказцами. В ящике вас уже завоевали. Теперь не надо разбрасывать листовки над территорией противника - бесчеловечные, пердянские, кичигины и пр. уже всё честно и даже с восторгом отработали. Ждут очередных чинов и поместий в метрополии,Это я тебе на языке вероятного противника пишу, поскольку ты только на нем свои тридцать слов сложить и умеешь. У тебя судьба такая -набивать своим продуктом городскую канализацию и быть единичкой для пиплметра. Ящик, который ты смотришь -это смерть нации. Но ты же не нация, а население. Ты было и будешь всегда, и потому, ПИПЛ, ты переживешь всех оккупантов, как таракан или ворона с помойки
piton
5684 дн. тому
Піпл хаває... Нічого не зміниться найближчі років сто, скільки б не заклинали численні телекритики керівництво українських телеканалів. Бо - піпл хаває.
рівноденник
5684 дн. тому
ба навіть вітчизняний україномовний продукт заповнений москальською начинкою. хоч би той „Перший мільйон”, що виходив із Остапом Ступкою, обов’язково питання про москальські казки, нічого про українське. хоч „Яка то мелодія” на ТРК Україні, всі ті ж Білани-Пугачови, жодної вітчизняної пісні.
5684 дн. тому
Ай-ай-ай.... Какая досада. Не снимають сериалов про Грицька та Марусю!!!!!!!!!!! Ну теперь вы поняли, что нет предложения, не будет и спроса? Предлагайте, снимайте, а мы посмотрим ваш гениальный продукт. Не понравится, снова переключимся на ОРТ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду