Чи варто дивитися проти ночі російське телебачення?

5 Листопада 2008
16671
5 Листопада 2008
10:09

Чи варто дивитися проти ночі російське телебачення?

16671
Чи варто дивитися проти ночі російське телебачення?
У дискусії, яка вже певний час точиться у «Детектор медіа» навколо веремії з відключенням/ невідключенням кількох російських каналів, мене особисто не тягне пристати до жодної зі сторін. Ані до «борців за свободу слова», ані до палких адептів справедливості діянь Нацради. Бо ж проблем тут, як на мене, куди більше, аніж їх поки що витягли на світ Божий дискутанти. І розв’язати їх не можна ані самоусуненням із полю бою, ані наскоком легкої кавалерії.
 
Те, що сучасне російське телебачення дуже добре вміє працювати з мізками, тобто свідомістю і, головне, підсвідомістю аудиторії, мабуть, не треба зайвий раз нагадувати. Проте варто подивитися на кількох прикладах, якою ефективною є ця праця. Візьмімо недавно опубліковану «Детектор медіаю» статтю Мар’яна Біленького «Смехонаркобизнес», в якій автор нищівно критикує політику певних директивних кіл стосовно гумористичних телепрограм і стверджує: «Цели и задачи сегодняшнего российского “разговорного жанра на эстраде” полностью соответствуют концепции массовой пропаганды Геббельса. Заказчик ставит задачу руководству телеканалов, на которых денно и нощно идут выступления юмористов, – снизить порог восприятия слушателя, заставить его смеяться над самыми глупыми и пошлыми шутками».
 
Круто? Справедливо? Влучно?
 
Але подивімося, з чого починає статтю Мар’ян Біленький: «Во время войны русские в смысле пропаганды находились в куда более выгодном отношении, чем немцы. Русским и пропаганды никакой не нужно было – просто правду говорить, да и все. На нас напали, мы защищаемся, враг все разрушает, убивает, насилует. Но как нужно было задурить мозги немцам, чтобы они замерзали в степях под Сталинградом, и ни один из них не закричал или даже не подумал – “да гори оно все огням, что я здесь делаю?! Перестреляем на фиг офицеров, вернемся домой, убьем все нацистское руководство и начнем жить по-человечески”? Таких идей у немцев не появлялось. Со времени прихода Гитлера к власти в 1933 году немецкая пропаганда сумела зомбировать массы. А ведь у Гитлера не было телевидения…».
 
М’яко кажучи, повна нісенітниця. Жодної фрази, яка би відбивала дійсність, а не пропагандистські штампи. Війна-бо для росіян насправді почалася 1939 року, і спершу пропаганда доводила, що німці – друзі, а поляки – вороги, потім – навпаки... І напали на СРСР не вороги, а якраз нотаріально засвідчені друзі – тільки з Німеччиною та Монголією Радянський Союз мав угоди про дружбу. А щодо правдивої пропаганди... У Пітері кілька років тому вийшла друком книга, яка зветься «Ложь от Советского информбюро». Дуже пізнавальні тексти там зібрано. Куди там Геббельсу. А щодо німецьких мізків, то найбільше і найуспішніше попрацювала тут радянська дійсність – із листів німецьких вояків додому, написаних улітку 1941 року, зрозуміло, що їх чи не найбільше шокував загальний стан сільських шкіл і зокрема відсутність там утеплених туалетів. Народ, який так ставиться до своїх дітей, є нижчою расою, – робили висновок вояки Вермахту, чимале число яких (чи їхніх батьків) ще не так давно були прихильниками ідей комунізму чи соціал-демократії. І нарешті, німці небезпідставно вважали, що зажили по-людськи вони саме при Гітлері, коли рівень життя трудящих Німеччини став найвищим у тодішній Європі – то чому треба стріляти тих, хто зробив їхнє життя заможним (щоправда, те, що добробут вони отримали в обмін на свободу, якось пройшло до часу непоміченим...)?
 
А крім того, у Гітлера й Геббельса якраз і було телебачення; саме Німеччина першою у світі здійснила масові телетрансляції з Олімпійських ігор 1936 року у Берліні.
 
Усе, про що я веду мову, описано сучасними російськими авторами у книгах, виданих друком у Росії (щоправда, останнім часом зі зрозумілих причин таких книг стало значно менше, проте, думаю, ніхто з бібліотек їх поки що не вилучає). Чому ж для Мар’яна Бєлєнького події 1940-х років залишаються такими, наче він щоразу перед сном читає «Історію КПРС»? Думаю, відповідь дуже проста: він дивився раніше і дивиться тепер російське телебачення. А там правдиві сюжети на тему Другої світової війни й у 1990-ті роки були нечастими, а сьогодні й поготів.
 
Другий приклад. Чесно кажучи, стилістика цього тексту мене вразила, і я вже хотів написати гнівну цидулу редакторам «Українського тижня». Але потім передумав, бо ж і вони, й автор статті дивляться російське телебачення – і просто не помічають, якими (сформованими ним!) категоріями мислять. Йдеться про статтю «Демократія в дії» Богдана Буткевича. Її підзаголовок – «Міліція побила націоналістів, аби ті не побилися з комуністами». А далі автором слова «націоналісти», «нацисти» та «ультраправі» вживаються як синоніми. Пробачте, але ж це типовий прийом КҐБ-ФСБ – таке вживання, особливо щодо українських націоналістів, тимчасом як наукове розуміння цих понять геть інше.
 
Візьміть бодай перекладений кілька років тому «Короткий Оксфордський політичний словник» (якщо не маєте оригіналу), щоби переконатися: націоналізм – це просто сконцентроване у вигляді політичної програми почуття патріотизму; націоналізм буває лівий і правий, тоталітарний і ліберальний; ну а нацисти, які на перше місце завжди ставлять (усупереч, до речі, своїй назві) расу, а не націю, навряд чи можуть зватися націоналістами. І ще одне: нацисти не можуть бути правими радикалами за визначенням, оскільки вони є палкими прихильниками тоталітарного соціалізму...
 
Що стосується публіки, про яку йдеться у статті Богдана Буткевича, то вона якраз у своїй переважній більшості й належала до українських «нациків». І раса, і соціалізм відповідний – чи то для білих, чи то для східних слов’ян, – і навіть нехтування українською мовою з боку значної частини учасників дійства (а для справжнього українського націоналіста мова – це святе), – все це зафіксовано і не раз пережовано в інтернеті та друкованій пресі. Що ж автор статті та редактура «Тижня»? А вони, схоже, так багато дивилися російське телебачення, де українські націоналісти всі поспіль є «нациками», що цих проблем просто не бачать.
 
Отож, хочеться повністю погодитися, коли Олександр Дубина пише: «Переважна більшість моїх знайомих громадян України – а серед них багато пересічних людей, не академіків чи письменників, – роботяг і обслуговуючого персоналу, – дивляться ОРТ, РТР та інші і робить цілком слушний висновок: ну як можна так брехати? Та не можуть зрозуміти наші добродії з Нацради, що в цілому антиукраїнська пропаганда російських телеканалів сприяє зміцненню нашої національної свідомості. Висловлюючись лексикою брежнєвських ідеологів, вона є найкращою контрпропагандою. І не треба нашим нацрадівцям винаходити велосипеда: показуйте російські телеканали – народ розбереться, хто бреше. Я вірю в свій народ – він мудріший за наших рятівників національної свідомості” з Нацради». Але повністю погодитися не випадає. Бо ж не всі глядачі – кандидати історичних наук, як Олександр Дубина, чи просто люди з непомильним інстинктом істини.
 
Бо ж телебачення – це справді велика сила. Особливо тоді, коли хтось уміло його використовує. Бо ж саме воно, а не шкільні підручники чи наукова література, сформувало і формує далі свідомість (а головне – підсвідомість) десятків, якщо не сотень мільйонів людей на пострадянському просторі. І тут варто подумати – а що ж робити? Просто відключенням нічого не зробиш, хоча б тому, що потоки напівправди і відвертої брехні прийдуть до нас хоча б через «Інтер» чи «Плюси», які невпинно розповідають то про фантасмагоричні подвиги героїв-смершівців, то про висмоктані з пальця звитяги спецназу.
 
Може, у рекламних паузах слід ставити «інформацію до роздумів» на правах соціальної реклами? Щоб хтось із притомних російських істориків чи політологів (список, між іншим, досить великий) коротко розказував про те, що сексуальні подвиги Колчака і Тимирєвої насправді тривали не півтора тижні, а півтора роки (а щоб чоловік коханки не заважав, «благородний» верховний правитель відіслав його командувати флотом на Тихому океані), що націоналізм і нацизм – це різні речі (тут можна не давати істориків, а просто озвучити товариша Сталіна, який дуже переконливо це доводив 1941 року) і так далі. Чи ще щось вигадати інформаційно-доказове – була б охота.
 
Хоча... Чи вдасться зробити щось грамотно за наших конкретних умов? Чи не буде перетворено навіть найкращі ідеї їхніми реалізаторами на банально-просвітянську нудоту? Схоже, останній варіант – найбільш імовірний. А тому чи не краще дивитися різноманітні позаідеологічні «танці», теленовини (але не ті, що «для барбоса», а – у кого є – європейські й англійською мовою) та користуватися – для душі – інтернетом?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16671
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 003
25.11.2008 10:43
Анна Голубева, OprenSpace.ru
16 783
21.11.2008 17:28
«Обком»
15 772
30.10.2008 16:25
Ольга Кононенко, «Комсомольская правда. Украина»
26 961
30.10.2008 10:43
Марьян Беленький
, для «Детектор медіа»
11 774
29.10.2008 13:56
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
37 529
20.10.2008 10:57
Татьяна Ивженко, «Независимая газета»
41 947
06.10.2008 14:54
Артем Вакалюк, "Экономические известия"
37 660
04.09.2008 16:52
Михаил Басков, Lenta.ru
25 785
30.08.2008 11:20
Александр Роднянский, GQ
13 000
13.08.2008 12:04
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
24 969
07.08.2008 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
26 499
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
5655 дн. тому
Для Натальи. Жаль что Вы не родились лет на 80 раньше. Много бы пользы принесли органам НКВД. Или в качестве сексотки (вы ведь так легко определяете кто зраднык) или в качестве примера врага народа - если на вас донесли бы быстрее. Замашки у вас те еще. Удачи не попасть в жернова ! :)
Наталія
5657 дн. тому
І знову на екранах з"явилося таке довгожданне ( для кого?) ОРТ. Знову у програмі Время почуємо про себе чергову порцію бруду. Мабуть громадяни України у більшості мазохісти. Або зрадники
вп
5657 дн. тому
а вам би ґрант ніхто й не дав, хоч воняєте досить сильно )))))))
5658 дн. тому
ха ха малороси і кацапи фіг ви куди дінетесь будете їздити в масковію і дивитись хертр єбнтв ітд
Николай
5658 дн. тому
По поводу,якобы,брехни российских каналов.Кто громче кричит,-Держи вора,тот и сам вор.И не грантоеду Грабовскому,развонявшемуся на деньги всяких фондов "В борьбе за демократию",учить людей правде.
Влад
5658 дн. тому
2 Half-back: 1. То есть вы считаете, что все кто смотрит Первый канал суть люмпены ? Печально, что миллионы сограждан вы считаете таковыми по этому признаку. И после этого Вы и вам подобные говорят о едином государстве ? 2. Кстати о государстве. Неужели 3-4 минутные сюжеты об Украине на одном из каналов представляют такую угрозу государству ? Даже Нацрада поняла, что перегибает палку. Так что не будьте "святее Папы"
Half-back
5658 дн. тому
для Влад: це було ясно від самого початку, що все закінчиться вчасно занесеним чемоданом з лаве ... Шантаж і і подкуп - главное оружие русского пролєтаріата (с) :) Ладно, нехай і далі Лєонт'єв і компанія виховують українських люмпенів, побачимо що з цього вийде. ЗІ: За державу обидно (с)
Медіавласник, Чернігів
5658 дн. тому
"...проблем тут, як на мене, куди більше, аніж їх поки що витягли на світ Божий дискутанти. І розв’язати їх не можна ані самоусуненням із полю бою, ані наскоком легкої кавалерії". Та звичайно більше. Бо працюючи виключно на власну кишеню роздачею ліцензій, члени Нацради наламали вже стільки дров за стільки років... Власне, медіаполе вже треба не просто реформувати, а переформатовувати з чистого листа відповідно до українського правового поля і інтересів місцевих громад. Яких, до речі ніхто не питав, коли видавав ліцензії на мовлення у регіонах. Якщо найближчим часом Нацрада не зробить боляче тим, з кого брала щедрі хабарі (прізвища і суми відомі), вона отримає з іншого боку по голові та всіх інших можливих місцях. З боку тих, хто готовий якісно розвивати той самий ФМ, але вперся у гнилість корупціонерів... Далі буде...
Влад
5658 дн. тому
А что по сути вас интересует то ? Только что вот Нацрада разрешила вещание ОРТ. На очереди и другие каналы скоро. :))))) Так что рьяные защитники "российской информационной экспансии" могут не волноваться - против движения не попрешь. А если и попроешь, то недолго. Вот и вся суть. Без лишних разглагольствований.
Half-back
5658 дн. тому
Ага, як тільки щось стосується суті, так відразу лізуть відмазки про банальність. :)
Влад 2 Half-back
5658 дн. тому
Попробывали бы на Украине обидеть американца или выключить CNN, обвиняя его в том, что он крутит неадаптированную рекламу :) Сразу бы услышали бы полный набор Госдепа. Впрочем - это все слишком банально и изъезженно, чтобы на этом останавливаться....
Half-back
5658 дн. тому
для Влад: "Из ЕС и США - ждем и надеемся на замену одной пропаганды другой." Ні ЄС ні США не хотять відтяпати "Кемску волост" від України і не виділяють мільйонні кошти на підритмку ЕС/Штатівських "саатєчєствєннікав за ґраніцей", а також не виступають з гнівними заявами своїх МЗС з приводу мови дублювання в УКРАЇНСЬКИХ кінотеатрах і т. д.
Bata
5658 дн. тому
Опоздали с проблемами рос.каналов. Сегодня Нацрада на заседании как раз хотела разрешить российские каналы :) Видимо, создали проблему а потом правильные пацаны со всех сторон таки договорились, как распилить бабло.
Влад
5658 дн. тому
Хоть Грабовский и хочет быть "над схваткой", раскрывая в статье какие-то глубокие пласты мысли, которые еще не высказали до него, но всё имхо скатилось к одному: оправданию цензуры, ради того, чтобы людей не зомбировали. Если не хотите чтобы их зомбировали - вырубите в стране ТВ и радио. Сожгите газеты. Пропаганда - неустранимая качественная характеристика современных медиа всех стран. Скажите лучше прямо: пропаганды конкретно из России мы боимся. Из ЕС и США - ждем и надеемся на замену одной пропаганды другой. Так будет честнее.
snc
5658 дн. тому
до вашого відома: в Росії, навіть в Москві у кабельних мережах спокійно можна переглядати канали "1+1" (міжнародний), та "Інтер+". Так само, разом із російськими (міжнародними) версіями каналів, ці канали спокійно транслюються в кабельних мережах європи та америки. При чому в америці (проти якої дійсно присутня яскрава пропаганда росії на рос.каналах), ніхто не вказує кабельним мережам і глядачам: що їм дивитись, що вмикати і що вимикати. Адже вільний доступ до будь-якої інформації є основою демократії.І влада все ж -таки не вважає, як наша, що у телеєкранів збираються одні бовдури, які не можуть відрізнити правду від чогось іншого...
***
5658 дн. тому
"І не треба нашим нацрадівцям винаходити велосипеда: показуйте російські телеканали – народ розбереться, хто бреше. Я вірю в свій народ – він мудріший за наших “рятівників національної свідомості” з Нацради". От Путін з Медведєвим так не думають, вони у свій народ менше вірять, ніж Дубина. Тому в кабельних мережах Російської Федерації жодного українського телеканалу не було - навіть з фільмами про "Смерш". Тому Росія в усьому й випереджає Україну. Зокрема, за рівнем нац. свідомості.
***
5658 дн. тому
Що ви хочете від Буткевича? Він же антифа. А в редакції хоч і добрі хлопці, але половина - недоучки.
5658 дн. тому
Почему это вопрос о российской лжи об Украине постоянно муссируется, а об украинской лжи о Росси - нет? Явления одного порядка, на самом деле. Тут вылезает одна из главных повинциальных черт - смотреть на соринку в глазу другого, лишь бы с воимх зенках бревна не видеть. Таким образом антимоскали сами выдают свою ущербность, заранее изменряя себя малой мерой критериев, а Россию - большой.
5658 дн. тому
Вічний кандидат наук Грабовський має рацію тільки в доборі посилань.
Баракабама , герой Крут, член Асоциации пысьменникив голодомора
5658 дн. тому
А де про НАТО-УПА?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду