Свобода від відповідальності

14 Жовтня 2008
39611
14 Жовтня 2008
18:24

Свобода від відповідальності

39611
Перетворивши політиків на ведучих програми «Свобода на Інтері», телеканал «Інтер» не лише забезпечив собі гарантовану увагу аудиторії, але й створив прецедент ток-шоу, в якому ніхто не несе персональної відповідальності за те, що відбувається у студії.
Свобода від відповідальності
Увечері 10 жовтня українське телебачення явило глядачам справжню битву титанів. О 21.30 на телеканалі «Інтер» розпочалась нова політична програма «Свобода на Інтері» (текст, відео), створена за оригінальним форматом, що передбачає залучення політика в ролі ведучого-модератора. Ведучим першого випуску став Голова Верховної Ради VI скликання Арсеній Яценюк.
 
У цей самий час на телеканалі «Україна» у програмі «Шустер live» (текст, відео) відбулось безпрецедентне видовище – полеміка між Прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Уперше ці двоє політиків очно дискутували у прямому ефірі; так само вперше Віктор Янукович прийшов до студії політичного ток-шоу особисто. Раніше вважалося, що лідер опозиції уникає прямого ефіру, бо не впевнений у своїй красномовності. Юлія Тимошенко, пославшись на хворобу, на програму не прийшла і брала у ній участь у режимі телемосту.
 
В абсолютних показниках рейтинг і частка «Свободи на Інтері» (5,85% і 20,91% за загальнонаціональною панеллю GFK Ukraine, аудиторія 18+) були вищими за результат «Шустер live» (рейтинг 3,17%, частка 14,82%). Проте, якщо співвіднести ці цифри із середніми показниками обох каналів, узяти до уваги технічне покриття та інші важливі обставини, доводиться констатувати поразку саме «Інтера». Розчавити «Шустер live» «Свободою на Інтері», як свого часу була майже розчавлена «Свободою Савіка Шустера» програма «Свобода слова» Андрія Куликова, не вдалося.
 
Хоча, можливо, це лише питання часу. Адже не кожен тиждень вдаватиметься «Україні» залучати до програми головних і найпопулярніших політиків держави. Контрпрограмування, яке допомогло «Україні» встояти 10 жовтня, стало можливе внаслідок збігу серйозних політичних обставин. По-перше, розпуск Верховної Ради та фактичний старт виборчої кампанії. По-друге, масована атака на Тимошенко у ЗМІ (у перші дні після президентського Указу представник «Єдиного центру» Ігор Кріль побував у студіях 5-го і Першого каналів – неначе це він розпустив ВР; а вже 13 жовтня тижневик «ТСН. Підсумки» відкрився трьома поспіль антитимошенківськими сюжетами), на яку БЮТу треба було відповідати. По-третє, обопільне бажання і навіть потреба (з огляду на те, що «колабораціонізм» БЮТ і ПР буде однією з головних тем для чорного піару на майбутніх виборах) двох політиків показати своєму електорату, що навіть попри сумнозвісне спільне голосування, Янукович і Тимошенко залишаються опонентами. До речі, з огляду на останнє я не був би настільки категоричний, як багато хто з колег, визначаючи, «хто виграв і хто програв» у дебатах – виграли обоє, донісши до глядачів потрібний меседж. Але хтозна, коли наступного разу зірки складуться таким чином, що Тимошенко чи Януковичу знадобиться ефір у Шустера, і чи вдасться навіть у разі залучення цієї пари досягти такого ж саспенсу? Отже, доведеться Савіку задовольнятись Нестором Шуфричем, Леонідом Черновецьким і Володимиром Жириновським (як без нього?).
 
Відтак, шанси здобути над «Інтером» бодай моральну перемогу в нього не такі вже й великі. Дуже ймовірно, що наступного разу, побачивши «стандартну» програму Шустера із політиками не першого ешелону, ці люди віддадуть перевагу екзотичній «Свободі на Інтері», головна «фішка» якої працюватиме завжди. Адже всім цікаво подивитись, як поводитиметься, який вигляд матиме у ролі ведучого політичного ток-шоу Інна Богословська, Леонід Черновецький чи Михайло Добкін. Головний механізм глядацького інтересу до нового шоу споріднений із механізмом, що спонукає цікавитись проектами «з зірками»: бажання подивитись, як відома і добре знайома в певному амплуа людина (в цьому випадку – політик, а політики, як відомо, є головними celebrities в Україні) виглядатиме у незвичних обставинах. Зміст програми, контингент учасників та важливість обговорюваних тем, безперечно, залишаються важливими, але навіть у разі, якщо на порядку денному стоятиме якась із тем, що не надто збуджують масову аудиторію – освіта, медицина, ціни на газ, економічна криза та інші важливі, але не дуже «драйвові» речі, - програму все одно дивитимуться, бо в кожному випуску обов’язково буде щось нове. Для жанру українського політичного ток-шоу, заснованого на повторювані вже тисячу разів сказаного, це важить дуже багато.
 
З експрес-опитування знайомих – серед яких є ті, хто не цікавиться політикою взагалі або перестав цікавитись нею у 2005-му – знаю, що подвійне супершоу мало кого залишило байдужим. Як і те, що чи не більшість провела перші півтори години з пультом дистанційного управління, перемикаючи з «Інтера» на «Україну» і навпаки.
 
Як і слід було сподіватись, Арсеній Яценюк – не дарма ж рік працював спікером («говоруном») – добре впорався з роллю ведучого. Подекуди йому вдавалось дистанціюватись від власної політичної позиції та бути безстороннім (він навіть почав відокремлювати себе від влади – «Влада саме не може розібратися, ще й нас буде вплутувати»), тим часом як учасники програми так і не змогли забути, що перед ними – їхній колега-«нашоукраїнець», і раз у раз вступали з ним у полеміку у найкращих парламентських традиціях. Краще за будь-якого професійного ведучого – окрім, хіба що, Сергія Рахманіна в колишній «Дуелі» та Вячеслава Піховшека часів «5-го кута» та «Епіцентру» , - обізнаний на залаштунковій частині української політики, Яценюк, подекуди явно відступаючи від сценарію, ставив політикам правильні запитання та вправно «комутував» їх один з одним у суперечці. Дуже позитивним моментом було те, як ведучий «пішов у народ» і дав людям можливість ставити запитання та висловлювати свою думку – у порівнянні з «загробним світом» синюшної аудиторії «Шустер live» активна аудиторія «Свободи на Інтері» виграє. Хоча – і це обов’язковий зворотний бік цієї медалі – там, де дають висловитись десятьом із двохсот, залишається 190 незадоволених.
 
А от до складу запрошених у студію політиків виникають уже серйозніші запитання. Ось як представив їх пан Яценюк на початку програми (цитую за розшифруванням на сайті «Свободи на Інтері»:
 
«Як зазвичай у нас представлені всі політичні сили. Я хотів би сьогодні представити найбільшу фракцію – це фракція Партії Регіонів, яка представлена в українському Парламенті, яка представлена в нашій студії. Це Михайло Чечетов, це Ірина Акімова і це Михайло Папієв. Друга за кількісним складом фракція – це фракція колишньої коаліції – це Блок Юлії Тимошенко: Андрій Портнов та Сергій Соболєв. «Наша Україна Народна Самооборона». «Наша Україна» представлена Вірою Іванівною Ульянченко та Олександром Бондарем. Наступна за кількісним складом фракція – це КПУ. Петро Миколайович Симоненко – лідер фракції, керівник Комуністичної Партії, Алла Александровська та Петро Цибенко. І Блок Володимира Литвина – це безпосередньо Володимир Михайлович Литвин і Сергій Гриневецький. Також ми маємо сьогодні не експертів, а людей, які є лідерами громадської думки. Людей, які висловлять свою позицію з приводу того, що відбувається в країні, як вони бачать ті чи інші процеси. Це Олександр Пасхавер, це Ігор Ліхута, це Дмитро Корчинський та Олександр Пономарьов».
 
Ну, ви зрозуміли: «всі політичні сили» у розумінні Арсенія Петровича дорівнює «всі політичні сили, які мали фракції у небіжчиці Верховній Раді VI скликання». Позапарламентські політичні сили – не заслужили. Що ж, із таким підходом можна з натяжкою погодитись (адже потрібні бодай якісь критерії відсіву охочих попіаритись в ефірі «Інтера»), але наступне запитання – до пропорцій і складу представництв цих політичних сил. Бачимо у студії:
 
Партія регіонів – 175 мандатів – троє представників
БЮТ – 156 мандатів – двоє представників (пізніше до програми приєднався Андрій Шкіль)
«НУ-НС» - 72 мандати – двоє представників
КПУ – 27 мандатів – троє представників
Блок Литвина – 20 мандатів – двоє представників.
 
Отже, очевидно, пропорції між представництвом політичних сил у Верховній Раді та у студії «Свободи на Інтері» не дотримано. Якщо ж поглянути на те, хто саме був запрошений до студії, то бачимо: від Партії регіонів прийшли двоє представників умовної «групи Януковича» і одна – Ірина Акімова – представниця «групи Ахметова». Чи не логічно було б запросити й від «НУ-НС» по одному представникові «Нашої України» та «Народної Самооборони» (умовних, знов-таки) – адже відомо, що стежки цих двох блокотворчих сил давно розійшлися! Але думку зовсім не монолітної фракції в ефірі представляли двоє лояльних до Віктора Ющенка «нашоукраїнців».
 
Хоча, зрештою, перевагу отримали ті, хто краще за всіх вміє голосно і експресивно говорити – а це передусім Петро Симоненко та Володимир Литвин. Зауважмо: представники двох політичних сил, які ані до влади (тих, хто відповідає за управління державою), ані до опозиції (тих, хто пропонує свою, на їхню думку, кращу стратегію такого управління) де факто не належать. І чия участь у політичному житті країни протягом останнього року обмежувалась тим, що після переговорів за зачиненими дверми вони погоджувались (або не погоджувались) – невідомо за яких умов – підтримувати ті чи інші законопроекти. Які, до речі, часто доводилось скасовувати вже за кілька днів. Збалансувати нестримний потік демагогії з вуст цих віртуозів розмовного жанру, які є єдиним капіталом своїх партій, не під силу жодному модератору – хоча Яценюк намагався («Я думаю з Вашою позицією точно не погодиться Петро Миколайович Симоненко. Коротко, а не як завжди»). Можна припустити, що ця тенденція збережеться і в наступних програмах, незалежно від того, наскільки вправними будуть їх ведучі-політики. До речі, цілком імовірно, що вправність ведучого буде обернено пропорційною глядацькому інтересу, адже за тими ж таки законами реаліті-шоу «з зірками» аудиторії значно цікавіше дивитись, як публічна особа «лажає», і переконуватись у її недосконалості. Ну і, звичайно, найграндіознішим видовищем тисячоліття обіцяє бути програма з Леонідом Черновецьким. Який, до речі, 10 жовтня вже струснув ефір «Шустер live» промовою в дусі Мартіна Лютера Кінга. І сміх, і гріх…
 
Ще одна прикра обставина, що випливає із заміни ведучого-журналіста політиком, - це зведення нанівець такого, напевно, найкориснішого для суспільства елементу суспільно-політичних ток-шоу з VIP-учасниками, як добування (а часом навіть вибивання) нової інформації. Для того, щоб «розколоти» політика у студії на важливі зізнання, які згодом з’являться у стрічках інформаційних агенцій, ведучому-журналісту слід, по-перше, повністю володіти контекстом та знати поточну політичну ситуацію, по-друге, не боятися ставити незручні запитання та за потреби «дотискати» співрозмовника, по-третє, вміти зафіксувати отриману ексклюзивну інформацію, привернути до неї увагу глядачів. На жаль, ані Арсеній Яценюк, ані його ймовірні наступники не мають завдання добувати ексклюзив, і навряд чи це робитимуть. Хоча дещо таки було - ведучому першого випуску «Свободи на Інтері» вдалося спровокувати Михайла Чечетова на пояснення його «диригування» депутатами Партії регіонів під час голосування у ВР: «Я хочу, чтобы люди понимали. За этим поднятием руки стоит работа десятков экспертов, которые вырабатывают концепцию голосования по тому или иному вопросам».
 
Одним словом, буде цікаво. Але чи корисно? Формат «Свободи на Інтері», хоч який прогресивний він є, ховає в себе небезпеку. Йдеться про деперсоніфікацію відповідальності за те, що відбувається у програмі.
 
«Свобода слова» і «Свобода» Савіка Шустера, «Свобода слова» Андрія Куликова, «Я так думаю» Анни Безулик, «Один за всіх» Олександра Мельничука і Юрія Громницького та більшість інших політичних ток-шоу завжди позиціонувались як авторські програми. Політики ходили на ефір «до Шустера», «до Куликова» чи «до Громницького», і хоч над кожною програмою працює редакторська та режисерська групи, відповідальність за її зміст несе передусім сам ведучий. Не дарма ж на кучеряву голову Савіка Шустера за ці роки впало стільки звинувачень – у маніпуляторстві, обслуговуванні інтересів олігархів чи політичних партій, служінні невідомо яким ворожим силам, злочинній байдужості до долі України тощо.
 
Хто дивився сюжет Романа Вінтоніва про зйомки першого випуску «Свободи на Інтері» у «Подробицях тижня» 12 жовтня, той бачив у студії людей, які тепер вирішують усе у програмі: генерального продюсера каналу Ганну Безлюдну, продюсера Єгора Бенкендорфа та інших. Їхні обличчя, щоправда, впізнають далеко не всі пересічні телеглядачі. Що ж до ведучого, то він – лише один із учасників програми, якому доручено виконувати роль модератора і брати певну участь у підготовці програми. Його дії не обмежені жодними кодексами журналістської етики, жодними професійними стандартами, а лише документом під назвою «Соглашение об участии в общественно-политическом ток-шоу ”Свобода на Интере”», із яким «ТК» мала нагоду ознайомитись завдяки джерелу на каналі.
 
За цією угодою ведучий має брати участь в обговоренні тем програми, подати свою пропозицію щодо вибору політиків, яких запросять на програму, і навіть підготувати аналітичну довідку із теми, яку сам запропонував, «для того, щоб редакційна служба змогла змоделювати можливий хід дискусії і у разі необхідності забезпечити додаткову змістовну підготовку спікера». Складання сценарію програми та добір учасників-політиків і «лідерів громадської думки» належить до компетенції редакційної служби. До кого апелювати, якщо бачиш в ефірі відверті зловживання? Кого винуватити в тому, що та чи інша позиція представлена у програмі непропорційно?
 
Для першого випуску це, можливо, ще не було актуально. Та з наближенням виборів та активізацією виборчої кампанії перебування політиків в ефірі стане надто дорогим і запитаним, щоб не скористатись чудовою нагодою і не встановити «платню за вхід» для учасників програми. Надто ж зважаючи на те, що серед авторів концепції шоу – Володимир Грановський, політичний консультант Банкової, який дотепер залишається сірим кардиналом «Інтера». І те, що формат «Свободи на Інтері» є апріорі взаємовигідним для каналу, який отримує рейтингове видовище, та політиків, які крутяться в кадрі (а особливо для політика-ведучого – після такої програми його впізнаваність різко зросте), не означає, що канал відмовиться від додаткової вигоди в конвертах. 
 
Отже, нібито «свобода», яку пропонує програма без ведучого-журналіста, виливається у безвідповідальність із великою спокусою корупції. І знову ми спостерігаємо рух у бік менш відповідального перед суспільством телебачення, здатного зайти настільки далеко, наскільки дозволить сумління його менеджменту. А менеджмент, як ми вже з’ясували, цікавиться думкою тільки «людей, із якими працює багато років і на яких може розраховувати», і – знов-таки, до теми «моральності» – не вважає, що на телебаченні діють якісь інші правила, аніж у будь-якому бізнесі.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39611
Читайте також
20.01.2009 16:55
«Телекритика»
51 919
01.01.2009 13:51
Отар Довженко
40 240
03.11.2008 09:09
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
6 444
28.10.2008 07:52
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
22 833
20.10.2008 13:37
Костя Гнатенко
11 897
17.10.2008 16:39
Марко Дармограй
, для «Детектор медіа»
18 345
15.10.2008 13:15
Гліб Головченко
, для «Детектор медіа»
18 987
14.10.2008 15:07
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
30 587
13.10.2008 10:18
Андрей Рушковский, Show.Обоз
24 664
11.10.2008 10:24
Андрей Рушковский, «Обоз»
16 264
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ooleg
5642 дн. тому
Демократия аж пре-це класно,помилятись,знахидити,експерементувати-еволюція.Стаття добра,але якась сумна.Не бачу поводу для суму!
Руся
5642 дн. тому
И так, что происходит в нашей стране. А все тоже. На ТВ поголовная манипуляция нашим сознанием, в газетах взаимоисключающие размышлизмы, и только народ потихоньку тянет плуг, в надежде, что - то потом посадить /хотя правильнее было бы сказать кого/. Что бы плуг заменить на борону, пора сделать выводы. А выводы таковы: 1. То, что делается сейчас, задумывалось в умах трех политиков , а именно Ющенко, Ахметов, Литвин (мелких исполнителей не в счет, как бы они не перлись и какие бы места в списках своих партий они не занимали/. Именно указанные мною «товарищи» /друг для друга/, а не для народа нашли выход для страны, и оказался он там где вход (конец 2004 года/. И на сегодня ошибочно считать, что Ющенко нужен второй срок, ему главное заручиться заверением, вышеуказанных мною товарищей, о том что у него не будет первого срока, но уже в «местах не столь отдаленных», ему нужно то, что он дал Кучме в декабре 2004 года. А дальше «Пост сдал, пост принял», формально-юридически, как любит говорить наш гарант. 2. Необходимость принятия такого решения народ как единственно правильное, активно, без передышки проводит ТВ, которое /в большей степени/ принадлежит Ахматову, Пинчуку, и прочим «народным» депутатам из ПР, которая настойчиво, согласно договоренности с гарантом или с его сантехником, что, по словам Ющенко одно и тоже, пробивает внеочередные выборы. Уже не скрывая этого. Делают они это уже не только с газетных полос но и в церквях, что аморально по своей сути. 3. Особенно хочется отметить ток-шоу Савика Шустра на ТРК «Украина». Изрядно «наследив/ на AICTV и Интере, и не прибрав за собой, а скорее всего так и было задумано, мы увидели «новое» шоу. Кто ни будь, помнит как оно началось. А начиналось оно с опросов народа, кто и за кого, сейчас и тогда, в конце и в начале передачи. Сегодня этого нет. Видимо результаты не этих голосований не устраиваю владельца канала. Если Шустер захочет сослаться на закон о выборах, и то, что реклама запрещена, а обнародование результатов именно и есть реклама, то хочу ему напомнить, что указ о роспуске ВР приостановлен, а избирательный процесс так и не начался. А значит, по заказу хозяина он грубо попирает законы Украины и не является носителем правды. Особо хочется
Веселая
5643 дн. тому
А че, прикольно, сначала программы без ведущих, потом каналы без продюсеров. А что Интер без Безлюдной? Разве плохо?
в ожидании похорон "государственности"
5643 дн. тому
Поражаюсь, как украинцы любят {CENSORED}. Выбирать {CENSORED}, смотреть {CENSORED}, жаловаться {CENSORED} на {CENSORED}... Яцэнюк соорудил на телеэкране банальный {CENSORED}, Раду-2, неужели кто-то вытерпел это действо? Перебивание собеседника, передача слова другому и сразу же перебивание этого другого и т.д. Мало того что это совершенно беспринципный карьерист, он ещё и просто {CENSORED}. Не удивляюсь почему Ющенко зная реальный мыслительный уровень своих украинцев, сооружает новое пошлое полит-движение вокруг этого "интеллектуального" {CENSORED} в очках. Таки оно пройдёт, бо така "диржава".
5643 дн. тому
Програмы Шустера {CENSORED} завернутое в красивую обвертку
tatar
5644 дн. тому
Судя по тому, Отар, что вы так любите цифру "2", наверное учились в свое время плохо. И сейчас не очень хотите. А зря. Помните, пару лет назад Шустер пригласил школьников для оценки политической ситуации? Вот одна девочка тогда плакала: " нашож ви політикі обдираєте український народ"... Вы мне напопинете ее сейчас в своих отковениях о ТБ
2tatar
5644 дн. тому
Судя по тому , что вы тут напИсали- вы и чукча- пИсатель и чукча-читатель в одном флаконе.Расфлаконтесь ...хотя бы!))
tatar
5644 дн. тому
Отар, прежде чем критиковать других журналистов и целые команды, научитесь писать свои статьи по-человечески. Купите КоммерсантЪ, Зеркало Недели, Кореспондент и вы поймете формулу. Эти ваши неимоверные полосы, размышления о морали... Извините, но про вас так и хочется сказать - чукча писатель, а не читатель.:-)
otar
5644 дн. тому
2 Я - Свого часу фокуси з перенесенням "Свободи" на "Інтері" та "Свободи слова" ІЦТВ мали місце, але врешті-решт стало зрозуміло, що 21.30 - це "саме той" час у п'ятницю для підсумкового політичного ток-шоу.
Я
5644 дн. тому
а не более было бы выгодно телеканалу Украина запустить "Шустер live" в другое время и тем самым забрать часть той аудитории, которая в тот момент смотрела Свободу на Интере, и таким образом обойти Интер по показателям?
от Зрителей тошнит
5644 дн. тому
Вам дать пакетик для ваших тошнотиков дать?Вас от всего тошнит, и от 1+1, и от ТСН, и от Интера, и от Савика...выбросите телевизор!Хотя вы и так найдете чёнить тошнотворное.
Зритель
5644 дн. тому
От етих передач типа посиденьки теток после базара на автобусной остановке уже тошнит.
2Вася Рейтинг // 14.10.2008 14:58:55
5644 дн. тому
Вася, ты конкретно мухомора нажрался!!!)))))))
otar
5644 дн. тому
Вася, добре, вмовив: поки що не буду стукати, подивлюсь на твою поведінку) Я б тобі ще порадив поводитись по-джентльменськи, але думаю, що ти не чоловічої статі. Про Ахметова ти вже казав.
Вася Рейтинг
5644 дн. тому
:) Отар! Прости меня, дурака! Я же не знал, что они твои тети! Сестры мамы? Или папы? Боже, как неудобно получилось! Я больше никогда-никогда не буду писать, что ты продажный журналистишка и что телекритика продалась Ахметову! Прости меня. Не злись. И не выводи меня на чистую воду. И не стучи на меня своим тетям, а то мне непоздоровится. А я-то думаю, чего это они все "телекритика" да "телекритика"... А они ж твои тети! Блин:)
otar
5644 дн. тому
Вася, привіт) Писати реально тяжко, особливо коли кишені, наповнені ахметовським золотом, тягнуть до землі. Тобі, я так розумію, читати теж нелегко, ось ти й не читаєш далі ліда) Раджу попити водички і трошки підзаспокоїтись із своїм флеймом (я не про цю тему, а про іншу, ти в курсі), бо тьотя Іра і тьотя Оксана будуть не в захваті, якщо ти мене розізлиш і змусиш вивести тебе на чисту воду.
LLNJ
5644 дн. тому
Я думаю, у Муcтафы большие перспективы. Он еще молод. Ему бы опыт Савика... Это лучшая журналистская пара на ТВ. Понты пройдут.
Вася Рейтинг
5644 дн. тому
Отар, тяжело писать заказуху? Слова находить? А? Даже рейтинги, по вашему, неправильно все отобразили:) На самом деле Свобода на Интере не просто розчавила Савика на Украине, а размазала по белой стенке, несмотря на Юлю с Янеком вместе взятыми. И дальше никто Савика на Украине смотреть уже не будет. Безлюдная молодец - рулит. Савик - мелкий перхотный торгашка - промахнулся. А эти Свободы шустера по будням с 1-2 процентами доли почему вы, Отар, не анализируете? И не вам, кстати, пересчитывать конверты в кармане у Безлюдной. Свои от Ахметова пересчитайте. Хоть на коньячок хватает?:)
kla
5644 дн. тому
Савик, спасибо, что Мустафа стал меньше понты гонять и играть роль крутого журналтиста.
Арс - просто клас!
5644 дн. тому
повністю згоден! Яценюк - дуже класний ведучий. він тепер мій кумир. буду за нього голосувати на виборах.
Фирташ
5644 дн. тому
Вам все равно а мне придется платить Сени бабки на новый проэкт. Ющенко и Кучма сказали,что Яценюк единственный для них честный политик - надо и мне и Ахметову и пиарить и платить
дмитрий харьков
5644 дн. тому
ЯЦЕНЮК КАК ВЕДУЩИЙ-СУПЕР НА МЕСТЕ ИНТЕРА ПРЕДЛОЖИЛ-БЫ КОНТРАКТ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду