Переселіть політиків у телевізор!

3 Листопада 2008
6456
3 Листопада 2008
09:09

Переселіть політиків у телевізор!

6456
«Свобода на Інтері» 31 жовтня засвідчила, що Ющенку, Тимошенко, Януковичу та іншим політичним лідерам там комфортніше, ніж у їхніх робочих кабінетах, де треба не тільки розмовляти, але й приймати важливі для держави рішення.
Переселіть політиків у телевізор!
31 жовтня в ефір телеканалу «Інтер» вийшов спеціальний випуск програми «Свобода на Інтері» (відео), у якому взяли участь Президент України Віктор Ющенко, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, лідер Партії регіонів Віктор Янукович та інші політичні лідери. Показники програми були надзвичайно високими – рейтинг 9,3% і частка 35,9% (18+, загальнонаціональна панель GFK Ukraine).
 
Трагедії, як відомо, повторюються у вигляді фарсів. Українське телебачення, схоже, внесло в цю аксіому корективи: трагедії цілком можуть плавно перетікати у фарси, оминаючи проміжні стадії. Саме на таку думку наводять випуски «Свободи на Інтері».
 
Перед тим, як перший випуск програми вигулькнув у світ, його довго анонсували. Сидів посеред пустелі на стільці Арсеній Яценюк, якимись піщаними пейзажами блукали Інна Богословська та Нестор Шуфрич. Саме вони, й ніхто інший, мусили зацікавити глядачів; керівництву каналу, мабуть, не спало на думку, що далеко не всі з цієї трійці могли переконати глядачів у тому, що програма буде (а) серйозною, (б) толерантною й (в) об’єктивною, політично неупередженою.
 
«Для ведення програми вибрали дванадцятьох політиків!», - утішали глядачів. Хто вибрав, як вибрали? Може, це нова модель виборів проходить випробування? Відповідей на ці запитання ніхто не поспішав давати.
 
А політики й справді, як виявилося, можуть обійтися без ведучого. Самі собі автори сценарію, самі собі режисери й самі собі актори. «Увесь світ – це сцена, й усі чоловіки та жінки – всього лише виконавці» (тобто, режисери – не вони), - це Шекспір писав про кого завгодно, про монархів та селян, але тільки не про наших політиків. Оці от самі собі режисери, щоправда, дедалі більше перетворюються й на самих собі глядачів, але того з телестудії не видно.
 
А справді, навіщо політичній дискусії журналіст-ведучий? Однаково заведений на українському телебаченні формат таких дискусій не передбачає активної участі ведучого в полеміці, навіть за ситуацій, коли у промовців «логіка поїхала», навіть коли вони надто вже сильно перебріхують реальні факти. Сказати: «Добрий вечір, шановні глядачі!» та: «На все добре, зустрінемося за тиждень!» - це чудово виходить і в політиків, їхнього дискусійного рівня на те якраз вистачає. Тож не треба ведучого, кошти каналів економити треба!
 
До того ж і сам по собі формат усіх телевізійних дискусій між політиками нагадує маленькі такі, портативненькі пленарні засідання Верховної Ради. Один до одного нагадує. Тож геть умовності, хай торжествує чистота форми!
 
Усе це було до минулої п’ятниці. 31 жовтня виявилося: всі попередні випуски «Свободи слова» були лише тренуванням. Глядачів потроху привчали до несподіванок, щоб випуск від минулої п’ятниці не надто травмував їхню нервову систему. «У студії зібралися всі провідні політики України!», - щось на кшталт того оголосили в анонсі. І повели далі: «Вони поведуть розмову про банки». Мушу чесно зізнатися: перші півгодини я не міг нічого ані бачити, ані чути. Щелепа, даруйте, відвисла, й ніщо не допомагало їй повернутися в нейтральну позицію. Волосся, як мені потім сказали, встало дибки, але я навіть не звернув на це увагу. Ну чому, - все гадав я, чому ж це наші вельмишановні політики не могли зібратися всі разом, щоб поговорити про проблеми промисловості будівельних матеріалів? Або, скажімо, про вдосконалення бухгалтерського обліку в харчосмаковій галузі? Адже ці теми аж ніяк не поступалися б банківській ані за параметром загальної зрозумілості для глядачів, ані за параметром цікавості! Майнула була зрадницька думка: наш президент є фахівцем саме в банківській галузі, то, може, заради того й було затіяно всю гру? Виглядав він, варто відзначити, й справді переконливо.
 
Допомогли ж отямитися герої програми – політики. Вони, благодійники, скористалися своїм колективним талантом робити цікавою будь-яку анонсовану тему: хоч би яке занудство було обрано за тему розмови, а вони однаково знайдуть спосіб розмовляти про цікаве. Тобто, кожен про своє.  
 
Можна, звісно, вважати, що Україна попереду планети всієї в усьому, де тільки можна. (Хай навіть ані з ракетами, ані з балетом не дуже складається.) Але чи випливає з того, що вся решта світу – то самі лише дурні, й напрацьований ними на протязі століть досвід нічого не вартий? Ну, скажімо, такий: глава держави та друга особа в державі, рівною мірою як глава держави та особа, яка стає виконувачем його обов’язків у разі нештатної ситуації, ніколи не пересуваються одним і тим самим транспортним засобом. Чи мало що може статися?
 
Що ж ми бачили у «Свободі» 31 жовтня? Президент, прем’єр-міністр, голова Верховної Ради, голова Фонду державного майна, лідери всіх парламентських фракцій, голови всіх парламентських комітетів, лідери всіх провідних партій – усі вони перебували на одному невеличкому п’ятачку, в одній телестудії. І про те, що вони перебувають і ще протягом кількох годин перебуватимуть на одному п’ятачку, знав увесь світ. Чим це могло б закінчитися, моторошно навіть уявити. Ні, не треба уявляти нічого трагічного – просто якому-небудь жартівникові могло спасти на думку заблокувати вхідні двері та вимкнути мобільний зв’язок. Коли б їх розблокували, всі вищеперераховані особи могли б із подивом з’ясувати, що пошта, телеграф, залізничні станції та ті самі банки, про які вони щойно вели мову, вже перебувають у руках того самого жартівника.
 
Різні політики дуже полюбляють розповідати про загрози та небезпеки, що підстерігають Україну з різних боків. То що ж – вони вирішили колективно продемонструвати усім тим «бокам»: беріть Україну, поки тепленька? Зекономте, мовляв, свої кошти та зусилля? А як не хочете, то ми ще в якій-небудь телестудії зберемося? Мовляв, медики б’ють на сполох: через щоденні проблеми дедалі більша кількість українців страждають на безсоння – тож ми своїми занудними казочками їх лікуватимемо? Про народ піклуємося?
 
Узагалі ж, головне враження, що складається після перегляду «Свободи», й не лише від неї, таке: наші політики – незалежно від партійної належності та декларованих цілей – усі як один бояться, що одного чудового дня всіх їх виженуть до бісової матері. От і намагаються, про всяк випадок, перекваліфікуватися на телезірок. Опановують, як сказали б раніше, суміжну професію. Утім, чи таку вже суміжну? Яка, власне, різниця, де саме базікати – у залі Верховної Ради чи в телестудії? Ані там, ані там ухвалення відповідальних рішень не входить до переліку службових обов’язків.
 
31 жовтня 2008 року, можливо, увійде до майбутніх підручників історії як дата, коли похід політиків у телезірки дійшов тієї стадії, за якої телезірковість стала для них першим фахом, а політиками вони залишилися хіба що за сумісництвом. Тепер, у принципі, можна бути готовим до всього на світі – що наші керманичі нації почнуть регулярно з’являтися у світських новинах, дефілюватимуть на подіумах topless та bottomless, рекламуватимуть діаманти, зубні пасти, «Калгон» та приворотні зілля. Хоча... Хіба ж нічого, подібного до того, досі не траплялося?
 
За умов світової фінансової кризи дедалі актуальнішим стає запитання: навіщо державі утримувати помпезні будівлі Верховної Ради, Кабінету міністрів та Секретаріату Президента? Може, здати б їх в оренду яким-небудь світовим фінансовим організаціям? Політична діяльність в Україні однаково ж бо щодалі помітніше пересувається до телестудій! От тільки парадокс: пересуватися-то вона пересувається, а прозорішою від того не стає ані на гріш.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6456
Читайте також
28.12.2009 13:53
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 821
06.08.2009 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
14 565
26.06.2009 11:12
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
24 190
06.06.2009 09:27
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
37 433
11.11.2008 12:41
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
40 281
04.11.2008 10:42
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
16 689
20.10.2008 13:37
Костя Гнатенко
11 911
17.10.2008 16:39
Марко Дармограй
, для «Детектор медіа»
18 356
15.10.2008 13:15
Гліб Головченко
, для «Детектор медіа»
19 006
14.10.2008 15:07
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
30 613
Коментарі
27
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Jah
5654 дн. тому
стаття ніпрощо.
tanya
5654 дн. тому
Люди, про що ця стаття?
Наталья
5654 дн. тому
Наталья // 03.11.2008 14:42:08 Подумала,мабуть, щодо ТЕЛЕкритики, не можна на неї чекати в цьому випадку, бо з усіх пунктів чужого для політиків монастирського уставу ТБ головні фігуранти цього шоу можуть визнати лише правила гримування. Всі інші правила гри їм до лампочки-які їхали таких ми їх й надибали. А от нетерплячі підстьобування ведучими з недоречними "підгавкуваннями" під час промов ТІЛЬКИ ОДНОГО ПОЛІТИКА -то позорняче явище,краще вже було просто різко обірвати ту саму одну людину,ніж так...
5654 дн. тому
http://smi.liga.net/articles/IT086401.html По этому же поводу, но более качественная статья
L
5654 дн. тому
Отаре, думаю, час завершувати дискусію, бо мені треба писати черговий високопрофесійний ідеальний текст) Тим паче, що ви не бачите відповідей опонента - я ж написала, що коли текст мені відверто не вдається, я його просто нікуди не подаю. А на теми, в яких не розбираюся, волію не писати взагалі (у даному випадку закид пана Бахтєєва не стосується, кажу винятково про себе). Добре усвідомлюючи, що від редакторів користі все одно ніякої - вони тільки викидати геніальні думки вміють, а не перетворювати банальну писанину на шедеври;) Це я жартую, якщо ви не зрозуміли.
otar
5654 дн. тому
L, радий знайомству з людиною, яка завжди пише ідеальні тексти. І що, ніколи не траплялось, щоб вам хтось писав критичні коментарі? Всі завжди у захваті? :)) Щодо редакторської роботи, то було б цікаво подивитись, як би ви відредагували цей текст, щоб він перетворився із "непрофесійного" у "професійний". Можемо провести експеримент, я готовий матеріально компенсувати вашу працю.
Наталья
5654 дн. тому
Про політиків ми дізнались щось нового? А від них? Тому й вкотре перемити їм кісточи автором-зайва справа,тим більше,колорит же був не в самому факті їхньої перекваліфікаціїї в телезірок,а те,що ролі вони свої зіграли вже так,ніби й справді на політиці вже повна крапка-самі собі вони такий вирок й винесли,окрім звичайно головної зірки.Навіть стоячи у цьому шоу в кутку,іноді здавалось ось-ось плачучи,вона зіграла вкотре свю роль на відмінно,й яка різниця-чи політика чи телезірки.Головне-всі були на "підтанцовках." А от в ТК хотілось би почитати ТЕЛЕкритику...
Наталья
5654 дн. тому
Про політиків ми дізнались щось нового? А від них? Тому й вкотре перемити їм кісточи автором-зайва справа,тим більше,колорит же був не в самому факті їхньої перекваліфікаціїї в телезірок,а те,що ролі вони свої зіграли вже так,ніби й справді на політиці вже повна крапка-самі собі вони такий вирок й винесли,окрім звичайно головної зірки.Навіть стоячи у цьому шоу в кутку,іноді здавалось ось-ось плачучи,вона зіграла вкотре свю роль на відмінно,й яка різниця-чи політика чи телезірки.Головне-всі були на "підтанцовках." А от в ТК хотілось би почитати ТЕЛЕкритику...
L
5654 дн. тому
Умовили - професійний і дуже змістовний матеріал, просто я до нього не доросла) А мені тексти справді не повертають, тим паче з такою мотивацією. Можливо, через те, що я таких текстів не пишу? Або не посилаю в редакції) Бахтєєва образити в жодному разі не хотіла, бо як автор добре знаю, наскільки прикро буває отримати такі коментарі. Саме тому трапляється, що навіть уже написаний текст залишаю "в шухляді", усвідомлюючи його недосконалість. Ну і, зрештою, буває ж іще й редакторська робота...
otar
5654 дн. тому
L, повірте, мені значно приємніше читати на сайті коментарі в стилі "яка класна стаття!" або "дякую ТК!", ніж отакі. Але це все одно не робить цей матеріал непрофесійним. Він може бути не настільки глибоким, як хотілося б, або не настільки оригінальним, або, скажімо так, "не найвдалішим", але Борис Бахтєєв наш постійний автор, і в цьому випадку я не побачив підстав для відмови у публікації. Якби ви написали і прислали мені свій матеріал на цю саму тему, я б його із задоволенням опублікував також, і було б усім щастя. До речі, не знаю, чи журналіст ви, але, якщо журналіст, то цікаво - чи часто вам завертають ваші тексти з мотивацією "це непрофесійно", і яких пояснень ви тоді вимагаєте в редакції, яка вчинила таким чином.
L
5654 дн. тому
До речі, почитала коментарі. Схоже, таку думку маю не тільки я, хоча це, звісно, теж не показник.
L
5654 дн. тому
Шановний Отаре, цілком згодна, що друкувати матеріали, керуючись конкретно чиєюсь окремою думкою - щонайменше несерйозно. Але досі наївно вважала, що "Телекритика" як видання професійно орієнтоване керується принаймні критерієм професійності, ну добре - хай не професійності (це дійсно потрібно не завжди, особливо якщо йдеться про телебачення і враження телеглядачів), але хоча б змістовності викладу матеріалу. Оскільки постійним читачем "ТК" я не є, то вибачте, якщо помилилася. І, перепрошую пана, я не казала "не друкуйте". Просто висловила здивування тим, що надрукували.
otar
5654 дн. тому
L, напевно, тому, що редакція "Телекритики", добираючи матеріали для публікації, не керується критерієм "а чи сподобається це L?" :) А загалом настільки тотальне поширення позиції "не публікуйте це, бо, на мою думку, це фігня" просто лякає.
L
5654 дн. тому
Вибачте, звісно, але "стаття" на диво безглузда! (хотіла написати "ідіотська", але не хочу ображати автора) Власне, дивує навіть не це - нам на редакційну пошту щодня приходить чимало маячні під гучними заголовками в темі - "Стаття". Але навіщо "Телекритика" це надрукувала?!
Интер не смотрящая
5654 дн. тому
Статью не читала, клюнула на название, увидела рейтинг и долю. Люди! Зачем вы смотрите этот маразм (Свободу на Интере)? Не будете смотреть - не будет рейтинга и программы не будет в эфире. Выход только такой. Увы...
Василий
5654 дн. тому
Читайте лучше Коробову на Дурдоме. Гораздо познавательней и веселей ,чем вышенаписанное.
DimOK
5654 дн. тому
Ничего не понял... Статья ни о чём...
vpc
5654 дн. тому
Бахтеев, Вам что язык прищимили. Что за бред?
Олексій
5654 дн. тому
Добрий день! Лідери всіх парламентських фракцій. Ха-ха. Симоненко в цей час був на іншій Свободі.
Люба
5654 дн. тому
Не пойняла, про шо стаття? Хотілося пообговорювати... Ні уму, ні серцю.
Andre
5654 дн. тому
Какую архи чушь написал автор! И ЭТО ТК вывесила в качестве аналитики к «Свободе на Интере»? Видимо кризис он во всем кризис, если подобный детский лепет на лужайке, появляется на сайте претендующим на некую глубину осмысления телевизионных процессов. Неужели вся глубина ТК не больше ватерклозетного размера?
элка
5654 дн. тому
Не, ну взять на анализ пятничную разлюли-малину на интере, конечно, нужно, но не с такого же ракурсУ?!
123
5654 дн. тому
Что автор-то хотел сказать, я чо-т не понял
Казбек
5654 дн. тому
Авторе, навіщо писати таку ахінею. Згадай Жванецького: "Пи`сать, как и `писать нужно, когда уже не можешь терпеть. Ти сходив би до клозету і не мучив випадкових читачів.
5654 дн. тому
Зритель, не только курить, но и не разбираться в предмете абсолютно. Пане Бахтеев, Вы знаете, сколько человек охраняют премьера на выезде, и сколько снайперов на окрестных крышах сидят, когда куда-либо приезжает президент? В общем, как всегда, хотел выпендриться, а получился ПУК
Зритель
5654 дн. тому
Передачу не видел, ожидал почитать квалифицированный анализ о ней, но вместо этого приходится читать ПОЛНЕЙШИЙ БРЕД о том, что оказывается нельзя было политиков собирать в одном месте, ато из-за этого мог произойти государственный переворот ))) Это что ж надо такое курить, чтоб до такого додуматься
5654 дн. тому
кг/ам
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду