Жадання Логосу

19 Травня 2008
10399
19 Травня 2008
09:27

Жадання Логосу

10399
Жадання Логосу
Завершення проекту телеканалу «Інтер» «Великі українці» виявилось затьмареним інформацією про те, що результат голосування, - перемога Ярослава Мудрого, який в останній день вирвався вперед і набрав понад 648 тисяч голосів, - є наслідком «накрутки» з кількох десятків мобільних телефонів. Про це заявив шеф-редактор програми Вахтанг Кіпіані. Виходячи з цього, автори «ТК», - і першим із них сьогодні буде Сергій Грабовський, - аналізують ситуацію, що склалась, та причини профанації масштабного форматного проекту, який мав величезну соціальну вагу. «ТК» сподівається також отримати офіційні коментарі від телеканалу «Інтер».
 
Звичайно, всі телевізійні шоу – це до певної міри гра. І глядацьке голосування за тих чи інших їхніх персонажів, коли не діє принцип «один номер – один голос», - це ще більш умовна річ, аніж вибори до північнокорейського парламенту. Проте там, де не йдеться про першість і не про рейтингові місця чинних політиків, там навіть результати таких умовних голосувань про щось говорять.
 
Отож найцікавішим результатом «Великих українців», як на мене, є навіть не те, що офіційна версія шоу начебто засвідчила глибоке розуміння українськими громадянами тисячолітнього характеру своєї історії, а неофіційна продемонструвала перемогу в ньому символу українського націоналізму ХХ століття Степана Бандери. Скандал – річ неминуча в імперії Савіка Шустера, де межі свободи (а, відповідно, й істини) визначають не правила, для всіх однакові, а Шустер, і ті, хто стоїть за ним. Ясна річ, що півмільйона SMSок упродовж дня за Ярослава Мудрого з кількох десятків номерів – це те, за що просто б‘ють пику. Але, зрештою, той, хто сідає грати з телевізійними шулерами, не повинен сподіватися на виграш, ба, навіть на об‘єктивність головних результатів гри, чи не так? Тому на якийсь час забудьмо про «найвеличнішого українця» і про те, що за правилами української мови весь проект мав би зватися «Славетні українці», і подивімося на ті результати шоу, де фальсифікація має бути мінімальною – на першу двадцятку. Саме на двадцятку, а не на десятку, бо маю серйозну підозру, що Іван Мазепа не потрапив до топ-десять (кільканадцять голосів) не волею випадку і глядачів, а теж згідно із чиїмось організаторським рішенням.
 
Отож – що показала ця двадцятка, які раціональні чи підсвідомі настанови однієї з активних, культурно й політично заангажованих частин вітчизняного суспільства вона оприявнила?
 
Іван Франко, Леся Українка, Григорій Сковорода – інтелектуали вищого ґатунку – цього, здається, ніхто не заперечуватиме. Так само й Микола Амосов, не лише знаний лікар-практик, а кібернетик, письменник, психолог і філософ, який мав мужність у брежнєвські часи публічно протистояти професорам діамату і заперечувати постулати марксизму-ленінізму. А Тарас Шевченко? За спогадами сучасників, коли він говорив, то абсолютно володів петербурзькою аудиторією, й шанобливо мовчали та слухали його всі ці Чернишевські й Добролюбови, бо розуміли вагу того слова. А В‘ячеслав Чорновіл? Його знають як політика, але ж це був блискучий, добре освічений публіцист. У 1960-х йому пророкували швидку кар‘єру науковця-гуманітарія, говорили, що саме така людина потрібна українській культурі для її рятунку, а він іде боротися з непереможною державою (що цікаво, говорили це галицькі інтелектуали...), - проте Чорновіл спокійно відповідав, що Україна невдовзі стане незалежною, і треба зробити все, щоб пришвидшити це унезалежнення. І це не була інтуїція чи сліпа віра, це був раціональний розрахунок з відповідним аналітичним підґрунтям.
 
Підемо далі. Хто буде сперечатися, що Ярослав Мудрий – це один із провідних європейських книжників свого часу, що йому вдалося створити у Києві потужний інтелектуальний осередок, впровадити досить високий рівень освіти? А щодо Валерія Лобановського – то його ще в радянські часи постійно лаяли раціоналістом... Можливо, Бандера і Хмельницький у топ-десятці найменш виражені як інтелектуали, хоча не варто забувати добру, як на той час, освіту Хмельницького, та самоосвіту Бандери, їхнє вміння публічно полемізувати, знаходити необхідні аргументи тощо.
 
Не менш яскрава у плані інтелектуалізму й друга десятка. Іван Мазепа – це, крім усього іншого, ще й добрий поет, один із творців сучасної української літературної мови, у цьому сенсі він значно ближчий до нас, аніж Сковорода. Роман Шухевич – справа навіть не в тому, що він мав непогану освіту, в тому числі й музичну, а в іншому – у здатності осмислити суспільно-політичні процеси й реалізувати за умов війни демократичний поворот в українському націоналістичному русі, у вмінні задати такі ідеологічні напрямні визвольних змагань, основні моменти яких реалізувалися (бодай на папері, в загальних положеннях Конституції) у нашому сьогоденні. Власне, навіть комуністи сьогодні живуть і діють в державі не за Леніним, а за Шухевичем, і нерідко апелюють до ідей, висловлених в не в програмі КПРС, а програмі ОУН 1943 року. Василь Стус – чи треба доводити інтелектуальну глибину його поезії? І чи варто зайвий раз розповідати, що він був добрим знавцем філософії ХХ століття й не раз демонстрував своє вміння глибоко осмислювати культурні та політичні процеси? Михайло Грушевський, Микола Гоголь та Сергій Корольов – тут узагалі коментарі не потрібні; так само, як і щодо Андрея Шептицького. Ба, навіть брати Клички у світі боксу вважаються одними з найбільших раціональних та освічених персонажів...
 
Звернімо увагу на відсутність у двадцятці музикантів, акторів, композиторів, адептів «мистецтва для мистецтва», художників – персонажів, які присутні у чільних десятках списків аналогічних проектів практично у всіх країнах. Хіба це тому, що Україні нікого представити у цих категоріях? Та ні, дуже багато справді видатних митців не увійшли навіть до сотні славетних. Суть справи, видається, в іншому: тим, хто брав участь у голосуванні на відносно чесній стадії телепроекту (двадцяте місце президента Віктора Ющенка, як ви помітили, я не коментую), набридло уявлення про українську націю як про ліричну, співочу, лагідну, власне, фольклорно-етнографічну. Значна частина соціокультурно активних українських громадян прагне раціонально будувати життя – своє і країни; ці люди прагнуть Логосу, втіленого у національний проект. А Логос – це більше, ніж слово чи навіть формальна раціональність; Логос – це поняття, яке позначає сумірність світових процесів, гармонію вічного й тимчасового, великого й малого. Логос – це принцип організації людиносумірного буття, а в перекладі суспільно-політичною мовою – це закон розбудови країни, в якій не соромно і не страшно буде жити.
 
От саме людей, в яких більш чи менш виразно проявлене це начало, причому передусім його раціональна сторона (про емоційну мова має йти окремо), й обрали глядачі шоу «Великі українці». А те, що їм «на виході» показали не що інше, як брутальну дулю, якщо не вжити більш міцне слівце, - то це питома ознака нашої повсякденності, протестом проти якої й був, як на мене, вибір топ-двадцятки. Отож до Логосу, втіленого у суспільному житті, нам ще чимчикувати й чимчикувати.
 
P.S. Цікаво, яке б покарання присудив Ярослав Мудрий тим, хто вчинив із ним такий хитрий фокус у «Великих українцях»? Якщо не зраджує пам‘ять, то покарання за розбій і конокрадство (найближчі до скоєного злочини, які зафіксовані «Руською правдою») – це позбавлення злочинців усього майна разом із особистою свободою. Включно із свободою слова...
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10399
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 994
14.05.2008 10:09
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
4 798
30.04.2008 12:52
Отар Довженко
9 351
29.04.2008 11:26
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
12 500
25.04.2008 09:50
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 197
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
igor_solomadin (Mercury)
5817 дн. тому
Цікаве осмислення актуальних подій - приклад того, як можна заполітизованому явищу задати інший вектор та іншій вимір - з поля політичних сварок перейти до вічного - Логосу. Мені сподобалось. Дякую!
Пример
5817 дн. тому
На прошлой неделе бритаский коммерческий канал ITV был оштрафован ихним эквивалентом Нацрады по телевещанию на ?5.67 million за манипуляции со зрительскими смсками . Одна из многочисленных ссылок по данной теме: http://uk.news.yahoo.com/itn/20080508/tuk-ofcom-slaps-record-5-67m-fine-on-itv-dba1618.html
"Русский Солдат!"
5817 дн. тому
Ще один заОРТований українофоб.
Іноземка
5817 дн. тому
Дякую за інтелігентну, розумну, виважену статтю. Завжди з насолодою читаю Ваші матеріали.
Русский Солдат!
5817 дн. тому
все вы вуйки украйонцы проклятые фошысты! нет никаких украйонцев, нет и никакой мовы и никогда не было, а великая РОССИЯ ПОБЕДИТ!!!!!!!
Іван
5818 дн. тому
Канал ІНТЕР я так думаю, дуже багато втратив. Особисто я оголошую бойкот.
Іван
5818 дн. тому
Погоджуюсь з автором статті на 100%. Мудро і виважено. Табачник - найпідліша істота в українській політиці.
морозенко
5818 дн. тому
Логос вам у дупу, шановні глядачі. Бо ще ваші батьки забули, як сокиру в руках тримати. Не кажучи вже про порядний карабін з оптикою
Cергію Грабовському
5818 дн. тому
"двадцяте місце президента Віктора Ющенка, як ви помітили, я не коментую" - а чому? Цікаво було б дізнатися ваше огрунтування того, що за нього проголосувало стільки українців у той час, як звідусіль нас переконують у його низьких рейтингах
Cергію Грабовському
5818 дн. тому
"двадцяте місце президента Віктора Ющенка, як ви помітили, я не коментую" - а чому? Цікаво було б дізнатися ваше огрунтування того, що за нього проголосувало стільки українців у той час, як звідусіль нас переконують у його низьких рейтингах
Kulish
5818 дн. тому
Спасибі за правильні слова. Трохи заспокоїли... Бо тут один прохіндей Д.Табачник порівняв "Великих українців" з "Танцями із зірками".
Сергій Зінченко
5818 дн. тому
Браво, колего! Міцно й красиво написано. Як на мене, то українці проголосували "двадцяткою" за гармонію: це як відгук МАЙДАНУ, за яким і досі так болить серце... А спритник-Шустер на те і спритник, щоб якось-какось після такої\ "двадцятки" "хозяев ублажить". Це така моя думка.
Євроінтегратор
5819 дн. тому
За Брехню-маніпуляцію - тавро на Шустера,Безлюдну,Табачника. Гомонай казала, що проект-її місія.Хай коментує звинувачення проекту в маніпуляції. Вахтанг-тобі респект.Правда - є найбільшою цінністю. Оскільки, спершу було слово.Зрозуміло, що це боже слово могло бути лише правдивим.
щирий ірокез
5819 дн. тому
Бандера принаймні єдиний показав би усій цій наволочі (включно і з западенськими патріотами) дідчу матір, цій країні тільки дуче покотить, щонайменше, хуторянину треба аби його яйця хуторянські було встромлено у хвіртку, а діти сиділи заручниками у Батьковому льоху, тоді він і назве Батька-Великим Українцем. А на тих, хто плакав за людьми та землею, хоча б і п*яними слізьми -завжди знайдеться тепер своя Бузина або хто іний ще бздючіший. Та що казати, ще кручені запорожці, що у п*яти столицях платню по відомості отримували і все одно тамтешніх посланців по своєму степу били, казали влучно-"НЕ ПОРОСТЕ ДУША ПОЛИНОМ-АБИ ГРОШІ!" Єріцлейф Кульгавий (той, що потім помінявся у паспорті на Ярослава Мудрого, бо по всіх сам лишився, як Сухоруке Джугашвілі) усіх своїх 11-теро братів перебив (дарма що від різних матерів), Бориса і Гліба теж він замочив (читайте "Сагу про Еймунда" та монографію Іль*їна "Літописна стаття 1015 року"), Святополк був єдиний кого хотіли кияни, встигрув показати себе нормальним цивілізованим правителем, а Кульгаве від киян двічи бігало на Новгород тікати за море до рідних шведів (воно шведською до кінця життя розмовляло краще за слов*янську), на шведські гроші тут всіх купило, і сердешного Святополка Окаянним по смерті назвало. "ОкАянний"-значить, "ГІДНИЙ СПІВЧУТТЯ", вчіть давньоруську мову!І те кульгаве Несторові зробило таку само "пропозицію, що не відмовисся", як на нашій пам*яті Л.І.Брежнєв- авторам "Малої землі". Розписали його і Мудрим, і "Каганом нашим" (найбільша похвала в Києві,який хозар побив, а ще по ста роках іхніми термінами владу називав-читайте напис про смиерть Ярослава на стіні Софії 1054 року...) А Дімон Папіросник як в Інституті ІСТОРІЇ ВВАЖАВ "ЕТОТ НАРОД" БИДЛОМ, ТАК І НИНІ ВВАЖАЄ, І ПРІСНО Буде вважати. А ЦЕЙ НАРОД І НАДАЛІ даватиме йому нагоду таким себе вважати, бо і надалі дивитиметься ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, ТАНЦІ З ЗІРКАМИ ТА ІНШІ ЗАМАНУХИ МОСКОВСЬКО-ІНТЕРІВСЬКОЇ КОДЛИ. БО САМ НА ВЛАСНИХ КУХНЯХ ВВАЖАЄ НА ПОВЕН ГОЛОС РЕСТОРАННОЮ ОБСЛУГОЮ, ЩО ОРЕ ГАСТАРБАЙТЕРОМ НА ВЛАСНІЙ ТРАНЗИТНІЙ НИВІ, і вважає за краще розводити бджіл, аніж насаджувати ліси, куди на крайняк можна піти у схрони з обрізами, як це робив так нещодавно Великий Українець.Той, що йог
Скептик
5819 дн. тому
Господин Грабовский, а когда ШЕФ-РЕДАКТОР проекта Вахтанг Кипиани ОТКРЫТО занял сторону ОДНОГО из исторических персонажей и начал его пиарить - это было честно? Неприкрытая заангажированность шеф-редактора - за это не бьют в морду? Или в случае с Бандерой цель оправдывает средства? Кипиани первым начал нечестную игру (формально не нарушая правил) - регионалы ответили тем же (опять-таки формально не нарушив правила) и выиграли. Есть ли у Кипиани моральное право изображать оскорбленную невинность?
Таша
5819 дн. тому
За Амосова варто було проголосувати - хоча б за твердження, що люди - це щурі... жадібні, егоістичні і ліниві. Хіба проект Шустера - не підтвердження геніальності Амосова :-))).
5819 дн. тому
А где уверенность, что голоса за Бандеру не были организованы? Я не против Бандеры, но его первенство тоже выглядело не слишком понятно. То же и в отношении Амосова - при всем уважении к его таланту.
киев
5819 дн. тому
И мнение Грабовского, и тех, кто еще готовится донести его до телезрителей- это интересно и правильно, но не более. А вот если в течении недели или хотя бы в пятницу на "СС" Шустер не обьяснит, что все это значит ,то это будет очень доказательно, что рыло у него в пуху и он лично освятил и дал добро на обман.
Ник
5819 дн. тому
Кому Логос,а Грабовскому-фалос!
Сашко
5819 дн. тому
Дуже мляво. На Грабовського не схоже. Фальсифікація відбулася. А хто має відповісти? Чомусь усі добре пам"ятають про гріхи помаранчевих. А про втечу Табачника до Ізраїлю від правосуддя і про Дімократію забули ніби змовились.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду